hpavictor Postat Martie 8, 2010 Autor Partajează Postat Martie 8, 2010 Din pacate am postat la un alt subiect , cel cu SE 6N13 , sper ca Dvoastra , ca moderator sa puteti sa-l copiati si expune ( evident numai ceea ce este legat de GU50 ) in cadrul acestui subiect . Va multumesc Link spre comentariu
iulidan2 Postat Septembrie 15, 2010 Partajează Postat Septembrie 15, 2010 A terminat cineva un amplificator dupa schemele propuse aici, adica un SE cu GU 50 ? Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 16, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2010 DANZUP lucreaza in mare secret la unul , dar pana nu ne arata nimic , nu putem cere detalii......avem rabdare !Multumim si maestrului VALDERAMA pentru citatul urmator , extras dintr-un alt post de-al Domniei sale : "Subiectul era dedicat Ra... Mai adaug ceva "on":Poate ar mai fi trebuit spus ca in cazul config SE produsul Ua_k X Iao nu trebuie sa depaseasca Pda_max dar trebuie sa fie foarte apropiat sau egal cu Pda_max pentru randament apropiat de maxim/ (Ua_k=tensiune anod catod in gol/ ,Ia0=curent anodic in gol/ ,Pda_max=putere disipata maxima admisa/suportata la/de anod).Foarte usor petru un Ua dat puteti determina Ia0 cunoscind Pda_max...,si de aici Ra_optim (folosind formula simplificata pentru SE dar sigura Ra=0,86 x (Ua/Ia0) , unde 0,86 este constanta Valderama pentru calcul Ra ).__Si un exemplu-ca sa fim mai usor "intelesi" ,presupun GU50-SE Ua=400V si Pda_max= 40W ce rezulta ?!, conform celor spuse de mine in cadrul acestui subiect pina acum, Ia0=40/400=0,1 100mA ,acum Ra=0,86 X (400/0,1)=3440 ohmi aprox Ra=3k4 sau 3k5 (aveam mai demult o discutie cu un distins domn-feri.visky pe forum , in care recomandam acest Ra pentru GU50-SE) ,astfel se constata o putere utila la anod Pw0= 3400 x(0,1 x0,707) x (0,1 x0,707)=aprox. 17W , utila si posibila in sarcina secundar trafo_out cca 10W-14W functie de randament trafo-out.Si uite asa plecind doar de la doua elemente Ua si Pda_max se poate determina reginul etajului final SE(in special Ra )...,(aviz amatorilor de "calcule"-puneti mina pe "pixuri sau creioane" si vedeti cum "stati" la SE_ul vostru...,-mai simplu de atit nu se poate !,mai complicat DA, se poate ! ) "Speram ca toti amatorii constructori de SE sa tina cont de recomandarile lui VALDERAMA , si pe aceasta cale ii multumesc personal ! Uimitor , nu ? 14 W SE adevarati , la pret de circuit integrat......am castigat la loto ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 Calculele sun corecte "insa" acei 14W se regasesc practic in primarul transformatorului ............cu alte cuvinte apare si randamentul de transfer care de obicei are o medie de 70-80% in cazul descris se apropie de 72,8% si asfel mai "ramin in secundar cca 10W.... :cry: si o tensiune pe o sarcina de 8 ohm de cca 8,97Vrms ,cum de fapt a subliniat si dl Valderama (....... in sarcina secundar trafo_out cca 10W-14W functie de randament trafo-out.)De fapt cei 10W sunt suficienti pt a satisface orice meloman ....cu pretentii. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 Fara sa fiu fan SE, dar lampa arata asa frumos, ca ar merita un efort; acei W, ii obtii usor cu un 6p14p in PP, dar niciodata nu ar arata asa frumos. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 De fapt cei 10W sunt suficienti pt a satisface orice meloman ....cu pretentii.Aici nu sunt de acord.10W nu sunt suficienti pentru nici un fel de auditie, pe nici un fel de boxe. Doar muzica comprimata (ca dinamica) poti auzi in conditii satisfacatoare la 10W. Sunt suficienti doar pentru "muzica de fond". Eventual sunt suficienti pentru o mica auditie intr-o camera de 15 metri patrati fara izolatie fonica.( ) (Prin "auditie" inteleg ca se asculta muzica Hi-End)MAI! Voi faceti super amplificatoare cu lampi! Cum puteti sustine asemenea aberatii? Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 Valderama arata posibilitatea de a obtine un randament cit mai mare in clasa A pt SE ,dar lucrul la limita de randament maxim are pretul lui, va trebui acceptata o uzura a tubului accentuata si un compromis de calitate, deoarece este clar ca in aceste conditii distorsiunile depasesc 5% ori acest regim nu permite incadrarea in categoria HI-FI si nu cred ca acest lucreu reprezinta un deziderat...Parerea mea este ca trebuie lucrat la randamentul transformatorului si redusa puterea de disipatia a tubului cu 2o% pt ca sa existe un compromis rezonabil fiabilitate/calitate ,cred ca o valoare de 10W pentoda sau 8w trioda (pseudo trioda) ar putea fi ceva apropiat de realitate. Totusi GU 50 este o lampa suprinzatoare are potential de lucru in conditii grele ,voi verifica acest lucru si posibil sa ma implic intr-o constructie SE sub rezerva verificarilor amanuntite... Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 Nu am analizat inca aceste consideratii tehnice, dar m-am revoltat la o afirmatie de genul "10W satisface pe oricine". NU E ADEVARAT! Un amplificator de 10W te satisface doar daca asculti muzica pe el in timp ce faci altceva, in timp ce lucrezi la hobby, maninci, te culci cu nevasta, etc. Cind faci auditii, ai nevoie de putere, dinamica de obicei e mare, (sistemul trebuie sa aiba coaie), altfel nu e auditie. Nu trebuie "sa se cace pe el" daca "vocea" ridica tonul peste bas.Pentru asta tot spun:"nu ajung 3W", "nu ajung 10W" etc. Parerea mea e ca puterea minima pentru a putea asculta HI-END adevarat, indiferent ce boxe ai e mai mare de 25W pe canal, putere de virf-reala. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 ... "insa" acei 14W se regasesc practic in primarul transformatorului ....Daca sinteti un pic mai atent veti remarca o putere Pw0=17W in pimarul transformatorului(sinus nelimitata-prag limitare) in secundar/sarcina am precizat 10W-14W ..........................................................................................................................................................................Valderama arata posibilitatea de a obtine un randament cit mai mare in clasa A pt SE ,dar lucrul la limita de randament maxim are pretul lui, va trebui acceptata o uzura a tubului accentuata si un compromis de calitate, deoarece este clar ca in aceste conditii distorsiunile depasesc 5% ori acest regim nu permite incadrarea in categoria HI-FI si nu cred ca acest lucreu reprezinta un deziderat...Parerea mea este ca trebuie lucrat la randamentul transformatorului si redusa puterea de disipatia a tubului cu 2o% ...Domnule in clasaA-SE nu trebuie lucrat "lesinat",trebuie dus tubul final la Pda_max(sau foarte aproape de Pda_max) numai acolo ne vom situa pe portiunea cea mai mare rectilinie a caracteristici de grila1 si in fond de ce sa obtin 20%(sau cit doriti) mai putin putere utila cu aceleasi distorsiuni(sau chiar mai mari) ,daca pot sa obtin 100% putere utila ,- distorsiunile de care tot vorbiti vor fi mai mici pentru situatia randament maxim rapotrtate la aceasi putere ,-cei cu timpenia asta ca la putere limita utila mai mica am distorsiuni mai mici ?! ("lesin" inutil randamentul etajului final practic obtin o putere mai mica utila-fara beneficiu in distorsiuni sau altceva..., si situez tubul intr_o zona de modulatie asimetrica a Ia=semialternanta de atac negativa va fi mai putin reprezentata=va intra mai usor in limitare Ia pe scadere/descrestere,-ce noi avem atac pe g1 asimetric ?!...). Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 Nu am analizat inca aceste consideratii tehnice, dar m-am revoltat la o afirmatie de genul "10W satisface pe oricine". NU E ADEVARAT! Un amplificator de 10W te satisface doar daca asculti muzica pe el in timp ce faci altceva, in timp ce lucrezi la hobby, maninci, te culci cu nevasta, etc. Cind faci auditii, ai nevoie de putere, dinamica de obicei e mare, (sistemul trebuie sa aiba coaie), altfel nu e auditie. Nu trebuie "sa se cace pe el" daca "vocea" ridica tonul peste bas.Pentru asta tot spun:"nu ajung 3W", "nu ajung 10W" etc. Parerea mea e ca puterea minima pentru a putea asculta HI-END adevarat, indiferent ce boxe ai e mai mare de 25W pe canal, putere de virf-reala. Este nevoie de ceva "cojones" pt o auditie buna, ai dreptate un 25W ar fi ceva rezonabil , dar tare mult depinde si de ce se misca in boxe... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 "M_ati" inebunit cu wattii astia (la iesire in sarcina),raportati la CE ?! sint watti astia..., tot felul de aprecieri asupra puteri de/la iesire in sarcina..., va rog sa i_mi spuneti si mie cit "zgomot" face un amplificator de 50W care debiteaza putere pe un traductor SPL 80db-1W/1m in raport cu un amplificator de 10W care debiteaza putere pe un traductor SPL 98db-1W/1m ?!.Puterea de/la iesire devine relativa atunci cind difera traductorul !,uneori si 10W pot fi foarte "expresivi"(dar nu pe traductoare cu SPL 80db-1W/1m). Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 D-le valderama, nu am auzit de distorsiuni minime in cazul randamentului maxim, acestea sint doua chestii ce se bat cap in cap, cred ca le amesteci...Poate fi vorba de un regim de lucru optimizat, performantele pe care le fortezi sint bune de entuziasmat naivii Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 D-le valderama, nu am auzit de distorsiuni minime in cazul randamentului maxim, acestea sint doua chestii ce se bat cap in cap, cred ca le amesteci...Poate fi vorba de un regim de lucru optimizat, performantele pe care le fortezi sint bune de entuziasmat naivii Forteaza si dumneata daca stii si poti (de fapt nu este nimic fortat ,asa se lucreaza de cind sint tuburile in clasaA-SE se duce puterea disipata de/la anod foarte aproape de limita sau chiar la limita).In toate foile de catalog/documentatia daca urmarim clasaA -SE se va constata asa zisa "fortare" @blue ,or fi fost timpiti producatori cind recomandau acel regim pt clasaA-SE ?!... __Dumneata n_ai auzit ?! ,dar lucrurile asa stau , daca am 14W nelimitati utili in sarcina(randament maxim sa zic) , dupa care modific PSF finala clasaA-SE astfel incit sa obtin decit 10w nelimitati in sarcina(micsorind Ia0 si Pda,randament mic) ,si masor distorsiunile in ambele situatii pentru puterea de 10w nelimitati in sarcina ,voi constata ca atunci cind am varianta de randament maxim si distorsiunile pt 10W sint mai mici. Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 Da ,dar distorsiunle pt 10w nu sint in punctul de randament maxim ,ce nu este clar? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 CE NU vrei sa intelegi ?!, ca daca sint capabil de 14W Sinus nelimitat stau mai bine decit daca sint capabil de doar 10W Sinus nelimitat (la aceasi putere utila in sarcina voi avea distorsiuni mai mici) ,asadar de ce sa obtin decit 10W maxim ? daca se poate 14W maxim ! la 10W(in situatia 14W randament mare) VOI STA MAI BINE CA DISTORSIUNI.__Altfel spus pentru o putere data(sinus nelimitata) ca sa am minim de distorsiuni acea putere este bine sa NU fie/coincida/egala cu puterea maxima(limita de putere sinus nelimitata este bine sa fie superioara acelei puteri date). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum