Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

metoda de calcul pt amp SE cu GU50

hpavictor

Postări Recomandate

• Răspunsuri 337
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

59

• feri.visky

36

• hpavictor

35

• THOMAS

25

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

Am deja cateva piese pentru amplificatorul cu GU-50 care va functiona in trei moduri selectabile asa cum am propus.-o cutie de lemn care, probabil va trebui "captusit cu ceva tablarie...-ceva lampi, am si soclurile...-comutatorul modului de lucru (trioda, pentoda, UL...)...-regleta de montaj pentru varianta "paianjen"...P.S. (mai, ce bun a fost acel rosu si sec ce a fost in dansa, si nu se compara cu uleiul de sarpe...) asta in soapta sa nu ma auda misa...

intrebare:cum veti aranja trafurile de alimentare si iesire?cutia mi se pare destul de mica
Link spre comentariu

Asa este cutia pare (este) mica sper totusi sa mearga...-trafurile vor fi in cutie-electronica in capac-tuburile pe capac-spatele cutiei va fi taiat in asa fel incat sa intre si trafo de retea la mijloc-in rest gauri multe...O sa pun o schita cu amplasarea...

Link spre comentariu

Trebuie sa comand trafurile... Inainte de a o face ma consult cu membrii forumului si sa vedem concluziile... Versiunea este pentru doua canale...

Prefer sa interveniti constructiv, la obiect cum ati facut-o si pana acum. Nu ma deturnati catre alte solutii... respectati titlul topicului... Deci:

1. Trafo de retea 1 bucata:- P=200 VA

Constand din:

-a. o infasurare de 270 V/0.25A

-b. o infasurare de 270 V/0.25A

-c. o infasurare de 60 V/0.05A... pentru negativare

-d. o infasurare de 9V/1A pentru tensiune de filament redresat

-e. o infasurare de 6.3V/1A pentru filamente (rezerva) cu priza la 1/2 din spire

-f. o infasurare de 12,6V/2A pentru GU-50

2. Drossel 2 bucati:

- Sectiunea de 5 cmp cu sarma de 0.25-0.3 mm cat incape... inductanta rezultata de 2-3 H in functie de intrefier...

3. Trafo de iesire 2k5:8 Ohm

-a. primar: 3000 spire cu sarma de 0.25 mm in 5 sectiuni suprapuse separate de 4 sectiuni secundare

-b. secundar 170 spire cu sarma de 0.4 mm in 4 sectiuni cu cate 2 sectiuni in serie apoi in paralel pentru 8 Ohm.

Astept sugestii...

Link spre comentariu

Trafo retea va avea un regim termic foarte dur , finalul este in clasa A , ar trebui miez ca pentru 330W , iar infasurarea de filament pt GU50 , macar 3A , pentru ca odata incalzit , trafo nu se mai raceste....nu merita sa dati banii pe actualul trafo , ca apoi sa -mi dati dreptate ! miezul trebuie supradimensionat pt ca disipa mult mai bine caldura ( mult fier ! ) si are dispersie magnetica parazita mai mica , functionare garantata fara brum ! The BIG is THE BEST ! Pana si femeile apreciaza asta....

Link spre comentariu

...-b. secundar 170 spire cu sarma de 0.4 mm in 4 sectiuni cu cate 2 sectiuni in serie apoi in paralel pentru 8 Ohm.Astept sugestii...

0.4 mm ,nu prea merge..., probabil dupa conexiunile mixt in final 170sp secundar ,recomand minim 0,65 mm diametru conductor in secundar...
Link spre comentariu

Necesarul de putere cu randamentul de 0.85 este de 180 VA, poate ca 200 este putin acoperitor dar 330 VA este prea mult... Sa vedem 250 VA ???Am ales 0.4 pentru ca vin doua sectiuni in paralel... nu e bine asa?Raportul de transformare este circa 16.68 ceea ce da aprox 170 total spire secundar pentru 8 Ohm. Cum le impart la 4 patru intre infasurari? Mai sus am inteles 170 de spire total nu pe sectiuni!!! Nu am fost clar...Exista mai multe mai multe solutii... Am ales asa pentru ca imi da mai multe grade de libertate in a "acorda" impedanta de sarcina la amplificator.Deci impart 170:4= 42.5 spire pe o sectiune si leg doua cate doua sectiuni in serie apoi in paralel sau in serie in functie de impedanta sarcinii... Asa e ok?

Link spre comentariu

Feri, trebuie sa ai fix 170 sp in secundar ,poti sa legi in paralel oricite sectiuni de 170 spire nu conteaza numarul lor trebuie doar sa incapa in fereastra, poti de pilda 10 sectiiuni de 0,25 mm sau 4 sectiuni de 0,6mm sau 2 sectiuni de 0,9mm , impendanta ramine constanta , se modifica doar curentul debitat, fiecare sectiune este un generator de c.a. si fiecare debiteaza pe o sarcina constanta (teoretic) ...

Link spre comentariu

Daca trafo retea are 50 grade la temperatura ambianta ( in casa ) de iarna 20 grade , dar daca vara temperatura ambianta ( in casa ) atinge 40 grade , trafo retea va fi in flacari ! Merita supradimensionat , parerea mea !

Link spre comentariu

Observatie la temperatura... In conditiile pierderilor identice un transformator dimensionat "mai mare" va ajunge in final la aceeas temperatura... dar mai tarziu. Poate ca pierderile vor fi ceva mai mici la o supradimensionare...@blue am vrut sa pun in paralel doua infasurari de 170 din considerentul diametrului sarmei... dar o sa fac doar un secundar de 170 de spire divizat in patru sectiuni cu sarma de 0.8-1 mm. Daca desenam era mai clar dar nu am program asa cum deseneaza misa sau valderama... off, off, offDeci sa inteleg ca pot sa comand traful(rile)...???P.S. Cred ca s-a inteles ca la prima sectiune de 600 spire se va conecta g2... desi este doar 20%, voi mai prevedea o priza la 150 spire sa am cam 25%...O sa fac si o schita... in stilul personal...

Link spre comentariu

Nu uitati si de cateva prize ( 210 V , 220 V , 240 V ) in primarul de 230 Vac pentru a putea jongla cu tensiunea de filament sau anodica , etc....sigur e nevoie , sau puteti corecta valori nedorite ale tensiunii din priza....Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Transformatorul este corect dimensionat la 200 VA cu conditia ca miezul sa aibe minimum 20cm* iar transformatorul de iesire ,daca am inteles bine are 4 infasurari de 42,5 sp inseriate, sirma de 0,8-1 mm. Aceasta solutie este corecta dpdv tehnic ,dar discutabila cind un strat acopera aprox 40 mm din cei 60-70 mm ai carcasei , deci se pierde spatiu pretios ori infasurarile trebuiesc obligatoriu plasate cit mai strins pe strat. Un diametru mare al conductorului este dezavantajos, fiindca ocupa mai mult spatiu decit 2 infasurari cu acelasi nr de spire dar legate in paralel, bineinteles sectiunea celor doua conductoare sa fie egala cu aceluia mare, mai sint si alte aspecte, ar trebui sa le discutam mai..aproape

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări