Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

metoda de calcul pt amp SE cu GU50

hpavictor

Postări Recomandate

• Răspunsuri 337
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

59

• feri.visky

36

• hpavictor

35

• THOMAS

25

Top autori în acest subiect

Probabil cei mai in masura sa ne lumineze cum sta treaba ar trebui sa fie rusii , dar zgarciti rau , oficial nu a rasuflat nimic despre aplicatiile cu tubul asta , ai draku , era militar si gata , nimic , caci am tot sapat si am dat doar de chestia asta de prin anii 70-80 , nu poti avea incredere in scheme asa zis moderne , facute de entuziasti , cu erori grosolane , asa cum a rezultat in urma analizei unei scheme postata mai sus , asta e.......

Link spre comentariu

Am plecat de undeva si iarasi suntem ca la inceput...Un exercitiu de calcul pentru stabilirea punctului de functionare la tubul GU-50:Am considerat:Ug2= 250 VUg1min= -40 V extrapolatUg10= -20 VUg1max= 0 VP(250, 150) punctul de functionare pozitionat pe dreapta de sarcina Ra=2 kOhm situat sub curba de putere disipata pe anod Pda.Rezulta, aproximativ, ca-i doar un exercitu:iamax= 253 mAiamin= 48 mAIa0= 150 mAi?a= 220 mAi?a= 80 mAuamin= 73 Vuamax= 468 VCu aceste valor se calculeaza:Pda=Ia0*Ua0=150*250= 37.5 WP~=r/8000*[(uamax-uamin)*(iamax-iamin)]= 8.097 VA puterea transferata transformatorului de iesire.g2=0.24% coeficient armonica 2g3=10.86% coeficient armonica 3Si un trafo gasit pe net (a mai aparut pe aici) pe un Miez SM85 cred ca este bun pentru ce am calculat mai sus...P.S. Acest tub nu vad cum poate fi "forjat" in audio sa functioneze "audiofil" peste 10 W!!! In RF este altceva...

Link spre comentariu

Familii de caracteristici SIGURE GU50.In imaginea doua este pt situatia cind Ug2=250V,daca dorim sa folosim tensiuni egale Ua=Ug2 recomand Ub=260V-265V(Ub=tensiune de alimentare etaj final=punctul de masura-intrare tensiune alimentare in trafo iesire)Exista un asa zis compromis optim,atunci cind folosim Ub mai mare(implicit Ua mai mare) avem si un Ia0 mai mic(curentul care trebuie modulat prin intermediul tensiuni de atac=tensiune mai mica de atac) desigur -Ug1 este si el mai mare(pericolul de a aparea tensiuni pozitive pe grila de comanda foarte mic=se mentine usor clasa A)...Spun toate acestea avind in vedere panta relativ mica GU50.

Link spre comentariu

-GU50-

__"Mutual conductance (at anode volage 800v grid2 voltage 250v,grid1 voltage increment 5v,anode curent 50mA- pentru aceasta situatie practic S=5mA/V ) S(mA/V)=3-5,5(plaja posibila)". Se poate considera aprox. S=4mA/V.

__"Bias voltage at operating point,V(plaja recomandata a tensiuni de negativare)"=25V_55V.

Asadar un -Ug1=25v_35v pt clasaA devine ideal,

Unde ar trebui sa ne situam cu restul parametrilor(din etajul final) ?...

Link spre comentariu

Si o alta situatie(viziune,stil,abordare,etc) pt GU50(Ia0aprox.=100mA ,Ua=350V,Ug2=250V).

Astfel se poate merge mai departe si imagina o multitudine de drepte de sarcina pt diferite regimuri date(impuse,etc).Ce doresc sa evidentiez este ca:

__NU exista o situatie UNICA !(Atit forma grafica reprezentata de dl feri.visky cit si aceasta-NU se contrazic !,depinde ce dorim=impunem=stil, abordam ca ipoteza de lucru)

__In situatia de fata -Ug1 fiind ceva mai mare in valoare absoluta cca 24V se asigura mai bine clasaA avind in vedere curentul anodic mai mic de modulat si tensiunea mai mica de atac(in regim dinamic tensiunea maxima atinsa de grila de comanda pt modulatia maxima situinduse undeva sub -5V,riscul aparitiei curentilor pe grila de comanda fiind eliminat , astfel tensiunea pe grila de comanda mentininduse negativa pe tot parcursul claseiA chiar si pt modulatia maxima sinus 600Vvv=210Vef ).

__In situatia descrisa de dl. feri.visky(modulatia maxima sinus 395Vvv=140Vef), grila1 se apropie vertiginos de 0V si curentul anodic de modulat este ceva mai mare(lucreaza mai mult in curent=necesita tensiune mai mare de atac pe grila de comanda),Desigur o alta abordare posibila (depinde de viziunea fiecaruia ).

PS.Compromisul OPTIM de cele mai multe ori este greu de realizat !.

Link spre comentariu

Super... aici am vrut sa se ajunga... ca sa se vada de unde provin cifrele cu care operam...

Din pacate eu nu am avut acces la datele de prima mana ca cele de mai sus, grafice de rezolutie super (multumiri valderama!) ... si in plus eu am calculat cu Ra=2 k nu de 4 k ... si asa am "impins" tensiunea in zone periculoase...

Acum ar fi bine daca am face acelasi lucru si pentru pilot pas cu pas... Asa cum am spus cu ajutorul Dvs. eu vreau sa realizez acest amplificator nascut aici, mosit de noi... si nu copy/paste!

Link spre comentariu

...eu vreau sa realizez acest amplificator nascut aici,...

Domnule trebuie sa va hotariti exact la Ua(Ub final) si tip pilot !... restul rezolvam...daca tineti musai la SRPP pilot ,rezolvam si chestiunea asta(o sa fie un pic mai complicat..., in viziunea mea nu i_mi place catodul de sus=as folosi doua tuburi distincte pt un pilot SRPP ca sa putem duce un filament la alt potential...).
Link spre comentariu

Eu zic sa ramanem la GU50 SE UL cu negativare separata cu front-end SRPP... cu transformatorul cu priza pentru g2...

...si cu tensiuni pana la 400 V, oricum cu schema UL castigam circa 20% in putere fata de montajul trioda, pastrandu-se totusi caracterul de trioda... mai avantajos in cazul acestui tub...Montajul cu infasurari sectionate pe a-g2-k comporta multe necunoscute... cel putin pentru mine si mai ales pentru incepatorii forumului...In plus SRPP permite variatiuni experimentale interesante...
Link spre comentariu

...In plus SRPP permite variatiuni experimentale interesante...

Asa sa fie !, singurul amendament propus(la care nu se poate renunta=altfel nu vad cum ?) infasurare separata G2(UL).Si mai cred ca e bine sa raminem la Ub=350V,Ug2=250V...o sa vedem de ce ?( front-end SRPP,Ra si altele...)...Din punct de vedere al performantei sper sa reusim chiar un High-End(de criza !=componente relativ ieftine)De miine eu(cel putin) o sa incep sa configurez front-end SRPP-teoretic si practic pt performante EXTREME !.Orice propunere(srpp) verificata temeinic in practica este de bun augur...,chiar daca poate suferi anumite amendamente...
Link spre comentariu

Cazul GU 50 va sfirsi intr-o fundatura fiindca este greu de pilotat pt a scoate maximul de potential al tubului , un compromis calitate/putere ar fi solutia ,dar de ce nu, hai sa mai discutam...

Link spre comentariu

Am testat si acest tub, se incadreaza intr-o categorie acceptabila , incearca un PL500 si verifica liniaritatea lui, cred ca vei avea suprize...daca nu esti convins testeaza un EL34 sau 6P3S si comunica-mi rezultatul !

Link spre comentariu

Am testat si acest tub, se incadreaza intr-o categorie acceptabila , incearca un PL500 si verifica liniaritatea lui, cred ca vei avea suprize...daca nu esti convins testeaza un EL34 sau 6P3S si comunica-mi rezultatul !

Fiti va rog mai explicit,nu inteleg in sensul deplin(pe deplin) afirmatia dvs. de mai sus.Care sint diferentele pe care le_ati constatat ? GU50 face parte si ea din test ?(sa inteleg).In ce consta testul ?(comparativ).Probabil ca sint lucruri utile si bine de cunoscut(stiut).
Link spre comentariu

Pot sa fac acest lucru, dar discutia se va prelungi , valderama cunosti tuburile ,chiar nu am chef sa discutam contradictoriu , pur si simplu am optimizat regimurile acestor tuburi si le-am observat raspunsurile dinamice ... intelegi ce doresc sa spun...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări