Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

metoda de calcul pt amp SE cu GU50

hpavictor

Postări Recomandate

Am o mare nelamurire,si as dori,daca puteti sa ma ajutati cu sfaturi in urmatoarea problema

Doresc sa pun la punct un amplificator SE cu GU50 dar sa obtin o putere mai mare decat au reusit colegii de pe forum,si propun sa-l alimentez la Ua 500V Ug2 250V practic 2 surse de 250V inseriate,pentru a nu avea probleme cu electrolitici scumpi....

Cum se calculeaza trafo out pt un transfer maxim de putere >15Wout si sa se incadreze in normele de inalta fidelitate....nu am gasit nimic la tensiuni peste 375V si nici o metoda de calcul care sa confirme sau infirme solutiile tehnice ,oricum aveau comun o ciudatenie.... nu scoteau sub nici o forma mai mult de 5-8Wout iar GU50 este foarte potenta pt utilizare de lunga durata minim 2000ore la disipatie 40Wanod teoretic in SE clasa A cu radament 50% s-ar obtine aprox 20Wout. Oare care ar putea fi conditiile pt a obtine cei 20Wout multdoriti pt ca financiar si calitativ ar putea fi superior unui PP cu 2x6P3s care tot cam 20Wout este creditat,este sigur si recunoscut ca reproductibilitate,si se incadreaza usor in normele de inalta fidelitate,exista date despre dimensionarea oricaror variabile din schema de PP,dar cred ca impreuna putem desfinta sau nu mitul de lampa proasta in audio al lui GU50

Va invit pe cei doritori sa participati la acest proiect comun sa lamurim aceasta dilema cum sa scoti Wati din GU50

Va multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 337
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

59

• feri.visky

36

• hpavictor

35

• THOMAS

25

Top autori în acest subiect

Eu retinusem indicatiile de constructie ale transformatorului de iesire date de in topicul "mamut" despre GU50 viewtopic.php?f=28&t=21895&st=0&sk=t&sd=a ...

... si anume:

GU50 clasa A SE 15W/8 ohmi (Pa-w0=20W,Pda=40W)

Ub=350V Ua-k=330v Uk-g2=220V Ia0= 122mA Ra=2700 ohmi Rs= 8 ohmi N= 18,3 ORI

Tole E16 (32mm x 44mm =14cm2) PRIMAR 1800sp(600 x 3 serie) CuEm 0,31mm-0,35mm

SECUNDAR 99sp CuEm 0,7mm-0,8mm(2 x 99sp paralel)

Intercalat 1/3P-S1-1/3P-S2-1/3P

... aceste valori fiind destul de apropiate de cele amintite in mica noastra discutie (cu Ra=2,5K)

Daca se obtin cei 15W in SE, personal cred ca este un inceput bun pentru alte experimente si calcule, pentru tensiuni de alimentare mai mari.

Personal, recunosc ca n-am obtinut mai mult de 8-9W in testele practice precare pe care le-am facut, insa suficient ca sa imi propun ca, odata, sa ma reintorc la seria GU (50 si, eventual, 32 si 19, mai accesibile decat altele). De asemenea, pentru perioada "GU50-reloaded" imi staruie in minte un amplificator bulgaresc, cu GU50 pilotat de GU19...

Tin minte ca si a facut proiectii si teste cu GU50, iar GU19 ii este o lampa foarte apropiata.

Nu este rau sa reluam acest subiect si teoretic si, mai ales, cu ceva realizari practice, la un alt nivel, cum se spune...

Link spre comentariu

Proiectul pe care doresc sa il supun atentiei Dv ar putea avea urmatoarea configuratie:SRPP cu ECC83 alimentat din sursa de 250V ca si G2 a finalei GU50 ,ECC-ul fiind polarizat astfel incat sa asigure 20Vaudio pentru atacul G1,evident si cu o rezerva de amplificare prentru o auditie la nivele mari fara distorsiuni.Stabilirea PSF sa fie cu negativare fixa,dar combinata si cu negativare automata,practic o rezistenta fixa22-47ohmi,care sa disipe 3-5W dispusa in catod ca montajul sa beneficieze si de avantajele acestui tip de negativare:introduce o reactie negativa locala (singura buna) si compenseaza intr-o oarecare masura imbatranirea tubului dar sa nu transforme montajul in calorifer electric.Astept propuneri de dimensionare a valorilor necesare Va multumesc

Link spre comentariu

Va rog sa va exprimati parerea despre schema de principiu in discutie cu modificarile specificate anterior:sursa de alimentare 250V pentru G2,500V pentru Anod,R6-33ohmi (valoarea se va alege astfel ca sa nu disipe mai mult de 3W,din motive de fiabilitate se va monta de minim 5W),R1 legata la sursa de 250V,C13-47/400V,eventual in loc de ECC83 se va putea monta 6H2,6H1,6H23 (polarizate corespunzator pentru amplificare suficienta dar fara a depasi parametrii de catalog) cu filamentul conectat in paralel cu cel al GU50 la 12.6V pentru simplificare,iar tensiunea de negativare continua -60V probabil ar fi suficient sa mentina un curent anodic de 85 mA. Probabil ca mai sunt si cativa useri in situatia mea (FCON,DJ DOG sau/si altii) ,care nu stiu sa calculeze Ranod sau nu le functioneaza conform estimarilor montajele si incerc pe aceasta cale sa-i ajut prin discutia-exemplu.Acesta este motivul pentru care insist eventual va rog sa propuneti o alta schema mai performanta cu GU50 sau o putem imbunatati pe aceasta

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Va rog sa va exprimati parerea despre schema de principiu in discutie cu modificarile specificate anterior:sursa de alimentare 250V pentru G2,500V pentru Anod,R6-33ohmi (valoarea se va alege astfel ca sa nu disipe mai mult de 3W,din motive de fiabilitate se va monta de minim 5W),R1 legata la sursa de 250V,C13-47/400V,eventual in loc de ECC83 se va putea monta 6H2,6H1,6H23 (polarizate corespunzator pentru amplificare suficienta dar fara a depasi parametrii de catalog) cu filamentul conectat in paralel cu cel al GU50 la 12.6V pentru simplificare,iar tensiunea de negativare continua -60V probabil ar fi suficient sa mentina un curent anodic de 85 mA. Probabil ca mai sunt si cativa useri in situatia mea (FCON,DJ DOG sau/si altii) ,care nu stiu sa calculeze Ranod sau nu le functioneaza conform estimarilor montajele si incerc pe aceasta cale sa-i ajut prin discutia-exemplu.Acesta este motivul pentru care insist eventual va rog sa propuneti o alta schema mai performanta cu GU50 sau o putem imbunatati pe aceasta

salut Victoro sa l rog pe DjDOG sa bobineze ca mai jos traful[attachment=0]trafo.jpg[/attachment]Ua 500VIa 85maRa 5882ohmiprimar 5400spire,0,2mmsecundar 200spire,1mm/8ohmi 140spire,1,3mm/4ohmiprimar 4 sectiuni,cite doua pe un bratsecundar 8 sectiuni,cite 4 pe un bratinfasurarile intercalate S1,P1,S2,S3,P2,S4(un brat) S5,P3,S6,S7,P4,S8(un brat)PI=P2=P3=P4=1350 spireS1=S2=S3=S4=S5=S6=S7=S8=25spire(18spire/4ohmi)acum sa vedem ce va iesi?!
Link spre comentariu

Ua 500VIa 85maRa 5882ohmiprimar 5400spire,0,2mmsecundar 200spire,1mm/8ohmi 140spire,1,3mm/4ohmiprimar 4 sectiuni,cite doua pe un bratsecundar 8 sectiuni,cite 4 pe un bratinfasurarile intercalate S1,P1,S2,S3,P2,S4(un brat) S5,P3,S6,S7,P4,S8(un brat)PI=P2=P3=P4=1350 spireS1=S2=S3=S4=S5=S6=S7=S8=25spire(18spire/4ohmi)acum sa vedem ce va iesi?!

primar 5400spire,0,2mm...,0,2mm asta nu prea e in regula , sectiune mult prea mica conductor primar pt Ia0=85mA,ar mai fi de spus deasemeni ca datorita nr mare de spire si sectiunea mica a conductorului din primar si rezistenta in CC a infasurari primare este prea mare...(probabil 300-400 ohmi in cel mai fericit caz ,datorita nr mare de spire si diametrului mic conductor primar) , caderea de tensiune in gol pe primar traf mare ,curent mare(85mA)presaturatie mare a miezului(miez aproape saturat de Ia0 si rez CC primar),ar trebui schimbata sectiunea conductorului in primar eventual majorata sectiunea miez si diminuat corespunzator nr de spire.Este recomandabil ca rezistenta in CC a primarului sa se situeze in plaja 20-50 ohmi maxim 80-100 ohmi datorita curentului mare Ia0=85mA.Desigur ca va functiona chiar cu aceste date de traf dar sunetul obtinut va fi puternic distorsionat la bass peste 4-5w si raspunsul la fregvente superioare peste 8-10khz puternic limitat.Puterea utila (Pu) nu se obtine usor din GU50 ca se ne facem o imagine...,necesita o tensiune de atac pe grila_comanda(G1) de aproximativ trei(3) ori mai mare in comparatie sa zicem cu EL34 pt aceasi putere utila...Raport de transformare bun si Ra corect pt tensiunea Ua.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ua 500VIa 85maRa 5882ohmiprimar 5400spire,0,2mmsecundar 200spire,1mm/8ohmi 140spire,1,3mm/4ohmiprimar 4 sectiuni,cite doua pe un bratsecundar 8 sectiuni,cite 4 pe un bratinfasurarile intercalate S1,P1,S2,S3,P2,S4(un brat) S5,P3,S6,S7,P4,S8(un brat)PI=P2=P3=P4=1350 spireS1=S2=S3=S4=S5=S6=S7=S8=25spire(18spire/4ohmi)acum sa vedem ce va iesi?!

primar 5400spire,0,2mm...,0,2mm asta nu prea e in regula , sectiune mult prea mica conductor primar pt Ia0=85mA,ar mai fi de spus deasemeni ca datorita nr mare de spire si sectiunea mica a conductorului din primar si rezistenta in CC a infasurari primare este prea mare...(probabil 300-400 ohmi in cel mai fericit caz ,datorita nr mare de spire si diametrului mic conductor primar) , caderea de tensiune in gol pe primar traf mare ,curent mare(85mA)presaturatie mare a miezului(miez aproape saturat de Ia0 si rez CC primar),ar trebui schimbata sectiunea conductorului in primar eventual majorata sectiunea miez si diminuat corespunzator nr de spire.Este recomandabil ca rezistenta in CC a primarului sa se situeze in plaja 20-50 ohmi maxim 80-100 ohmi datorita curentului mare Ia0=85mA.Desigur ca va functiona chiar cu aceste date de traf dar sunetul obtinut va fi puternic distorsionat la bass peste 4-5w si raspunsul la fregvente superioare peste 8-10khz puternic limitat.Puterea utila (Pu) nu se obtine usor din GU50 ca se ne facem o imagine...,necesita o tensiune de atac pe grila_comanda(G1) de aproximativ trei(3) ori mai mare in comparatie sa zicem cu EL34 pt aceasi putere utila...Raport de transformare bun si Ra corect pt tensiunea Ua.
traful o sa fie bobinat pe un miez de transformator de alimentare de la tv TEMP sau RUBINcum am spus ,sa vedem ce va iesi
Link spre comentariu

Valderama are dreptate, transformatorul limiteaza banda de frecventa ,rezolvarea este tot data tot de Valderama, adica sectiune marita de miez si conductor ! Parerea mea este ca GU50 se poate excita cel mai bine cu un transformator comandat de un driver de tip ECL 82, dar ma indoiesc ca cineva va aborda acesta modalitate destul de dificila, oricum se pare ca aceasta este solutia, dar ma rog pot fi si altele...

Link spre comentariu

... Parerea mea este ca GU50 se poate excita cel mai bine cu un transformator comandat de un driver de tip ECL 82, dar ma indoiesc ca cineva va aborda acesta modalitate destul de dificila, oricum se pare ca aceasta este solutia, dar ma rog pot fi si altele...

As mai adauga in cazul "se poate excita cel mai bine cu un transformator" raportul acestuia sa fie 1/1 si sa aiva sarcina in secundar(infasurarea de atac G1-GU50) 5-6K/3-5w...,sau se poate realiza orice schema destinata atac 300B ,bineinteles mai putin lampa finala care in situatia data va fi GU50 ,tensiunile de atac GU50 si 300B sint similare chiar daca una este pentoda si cealalta trioda (ma refer la faptul ca aceste doua lampi sint la fel de puturoase si necesita tensiune mare de atac pe grila de comanda).Recomand o tensiune de atac g1 GU50 SE care sa poata atinge lejer 120Vvv(virf la virf) sau altfel spus 42Vef(efectiv),pt a obtine cei 15-18W in sarcina clasa A SE cu GU50.
Link spre comentariu

Propun si o alta schema,daca nu este cu suparare!.....si datele despre transformatorul de iesire.
Link spre comentariu

"cum sa scoti Wati din GU50"...utili sau disipati ? as intreba !

Propun si o alta schema,daca nu este cu suparare!.....si datele despre transformatorul de iesire.

Ce curent estimati prin 6n6p ?(aparent sinteti in situatia 1-2mA),mi se pare mic...,astfel 22k din g1 GU50 devine si ea prea mica altfel spus etajul cu 6n6 debiteaza in sarcina grea , probabil ca in situatia data mai nimerit ar fi in g1 GU50 cca 100k sau chiar mai mult.Ar mai fi o chestiune unul din catozi 6n6p la potential mult prea mare aprox. 200V nu prea se cade decit daca ar fi constituit dintro sectiune diferita si distincta de 6n6p care ar avea la rindul ei ridicat potentialul filamentului la cca 200V in raport cu masa in acest fel Uhk(Tensiunea maxim admisa filament catod) cel putin in repaos diferenta de potential filament-catod ar deveni forte mica apropiata de 0V ,iar in regim dinamic nu ar depasi plaja de 100V (Uhkmax.=100V pt 6n6p...).SAU TREBUIE INLOCUIT 6N6P cu alt tub care sa aiva Uhk=200V dar si atunci sintem la limita ,solutia ar fi totusi sectiune separata(nefiind in acelasi balon cu trioda dinspre masa,practic inca o lampa 6n6p) la trioda de sus in cazul schemei oferite.Datele trafului de iesire mai mult decit OK ,daca se ating cei 32H asta ar insemna Zp aprox. 4k-ohmi la 20Hz ceea ce ar fi foarte bine !
Link spre comentariu

"valderama"Constatarile d-tale sunt intemeiate si foarte tehnice,tin sa va spun ca schema este pur teoretica sigur ca mai ramane de "sapat" la ea.M-am gandit si eu la utilizarea unor triode separate din cauza celor argumentate de d-ta mai sus.Subiectul postului a fost tocmai asta: metode sau scheme pentru realizarea unui amplificator SE cu GU50 de putere ceva mai mare (autorul postului nu prea este incantat de cei care sunt GOOGLE SEARCH-isti!!!). In general imi proiectez schemele absolut personalizate cu tuburile pe care le am,dar mai ales pentru aplicatia dorita.Schema de fata este propusa spre analiza si se vrea un proiect gandit si realizat cu ajutorul mai multor colegi de pe forum.In general si personal nu prea-mi plac SE clasa A cu un singur tub si asta din mai multe motive stiute de multi constructori amatori de pe acest forum si nu numai.Prefer clasa A in PP. Multumesc pentru atentia acordata si pentru aprecierea in cazul transformatorului. Stiind ca GU50 este o lampa cam "puturoasa" as folosi la schema data cate doua triode in paralel 6N6P cu toate ca se va complica fizic montajul. Cred ca cel mai corect ar fi ca rezistenta din G1(GU50) sa fie de 220K,rezistenta din filtrul pentru Ua (6N6P) cea de 15K sa o micsorez la 4,7K pentru un Ia (6N6P) de aprox.12mA si cred ca excursia de semnal pentru G1(GU50) este suficienta pentru o lampa ca GU50.Ce spuneti?

Link spre comentariu

In fata noilor precizari nu prea mai am ce spune in noua arhitectura(precizata)nu cred sa mai existe probleme ,raspunsul cert il vom primi in practica ,i_mi cer scuze pt precizarile facute in postul meu anterior...dar am considerat ca pot servi...

Link spre comentariu

In fata noilor precizari nu prea mai am ce spune in noua arhitectura(precizata)nu cred sa mai existe probleme ,raspunsul cert il vom primi in practica ,i_mi cer scuze pt precizarile facute in postul meu anterior...dar am considerat ca pot servi...

Domnule!....precizarile si sugestiile dv. sunt pertinente si foarte constructive,mai ales pentru cine simte treaba asta.In general din toate discutiile astea,ceilalti colegi si chiar noi trebuie sa avem numai beneficii de ordin tehnic.

In limita timpului disponibil cred ca o sa incerc sa "insailez" un mic montaj pentru o concluzie mai clara, transformatorul,cel putin pentru mine reprezinta cea mai mica problema.

Am doar doua probleme: timp si partea ca nu prea-mi plac acest tip de scheme (SE).

Sunt foarte sigur ca in timpul testelor practice vor interveni o multitudine de modificari.

Multumesc pentru interventia dv.

Link spre comentariu

D-le Lazaroiu , un SE lucrat ingrijit poate sa sune mai bine decit un PP in clasa A doar daca tubul permite un minim de 8w/1% distorsiuni, pt aceasta ar fi potrivit KT 88, impins spre 600v si un transformator C-core sau double core de minim16cm*, doua tuburi de putere mai mica ,de pilda EL34 , in paralel , nu pot substitui un tub mai puternic si probabil aceasta afirmatie va stirni polemici, dar aceasta este parerea mea ! Totusi solutia cea mai buna este folosirea tuburilor RF cu incalzire directa gen 811, 845 ,300 etc iar dupa un an de incercari si teste pe un SEPP PL519 clasa AB1, PP 6P3S clasa A si un SE cu OT 100, optiunea de calitate a sunetului este SE/ OT 100 cu toate ca distorsiunile si banda de trecere a SEPP erau mai bune. Totusi , recunosc ca aceste experimente pot fi subiective si nu sint sigur de rezultate, iar invitatii la auditii nu prea m-au ajutat, totusi am tinut cont de parerile unor muzicieni, dar din pacate acest lucru este iarasi un teren minat...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări