Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

telecomanda pe 4-8 canale folosind walkie talkie sau similar

matzah

Postări Recomandate

Ma intereseaza sa construiec o telecomanda pentru a comanda o masinuta teleghidata. Pentru ca nu am momentan o varianta de telecomanda radio sau altcumva sa mearga mai mult de 10-15 m si sa-mi ofere si cateva canale independente de lucru ma gandeam la urmatoarea varianta. 1. Cumpar 2 walkie talkie vai de capu' lor, provenienta china etc... 2. "emitatorul" (una din ele) il desfac, dau la copii difuzorul, in loc de microfon montez un circuit capabil sa-mi genereze cateva tonuri (600-800-1000-1200-1400 hz etc) la apasarea unor butoane. 3. receptorul (celalalt) il desfac, dau acelorasi copii microfonul, in loc de difuzor montez alt circuit care receptionand aceste frecvente sa poata prin intermediul unor filtre sa le separe si ulterior evident cu cativa tranzistori actionez cateva relee si ma rog... e destul de intuitiv mai departe. 4. .... constat ca mai am inca un microfon si un difuzor care mi-au ramas de la walkie talkie - le dau si pe astea la copii :)) Acum, nu am realizat chestia asta inca, nu stiu cum o sa se comporte practic si nici cu ce schema sa realizez cel mai simplu receptorul, cel care prin cateva filtre sa separe frecventele astea. De exemplu, daca walkie talkie - nu sunt in raza, probleme emisie etc... nu stiu cum o sa interpreteze filtrele zgomotul alb (sau ce culoare avea) dar tare imi e ca vor filtra frecventa caracteristica lor si vor actiona aiurea releele. De unde, spre a evita asta, constructia se complica. Intrebarea mea este cum sa comand vreo 8 canale cat mai simplu si ieftin pe o distanta de un 50m reali in conditii de apartament, perturbatii, pereti beton etc ? Poate sa fie prin walkie talkie, telefoane mobile, panarame de sonerii wireless de apartament... orice. Eu am deja 2 module de receptie emisie din niste masinute radiocomandate chinezesti dar draciile lucreaza pe exact aceasi frecventa iar receptorul n-am gasit cum sa-l modific eficient spre a lucra pe alta frecventa. Stiu ca exista telecomenzi pentru aeromodele/navomodele etc dar caut ceva ieftin dat fiind ceva milioane cat costa cele mai simple din draciile alea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• matzah

4

• draku

2

• The Stressmaker

1

• rony2006

1

Top autori în acest subiect

in primul numar al revistei modelism (a aparut in 1980 sau 1982, nu mai stiu exact) era prezentata o telecomanda functionand exact pe acelasi principiu, generator de tonuri si filtre la receptorbine, cu tehnologia de atuncite-ai putea inspira de acoloin alta ordine de idei, pe sierra.ro, la sectiunea vanzari second-hand, poti gasi statii de telecomanda complete, la pret acceptabil

Link spre comentariu

ar fi o idee sa vad cum au rezolvat cei de acolo problema cu zgomotul alb si cam cum functiona varianta propusa de ei. Are cineva din intamplare revista sau stie cum se poate obtine respectiva schema? am vazut si ce e pe sierra, am mai urmarit, insa o statie de comanda cu mai mult de 4 canale devine destul de scumpa pt posibilitatile mele fiind ulterior si greu de adaptat pt a suporta mai multe canale.

Link spre comentariu

Eu iti recomand sa folosesti 2 telefoane mobile, mai ales acum cu ofertele astea de minute.Scapi de zgomot de fond si distanta poate fi de km.Ai de grija ca la orange, dupa 60 de min ti se inchide automat apelulPentru filtre iti recomand programul mfb-filter prin care am obtinut rezultate destul de bune. vezi viewtopic.php?f=14&t=32096

Link spre comentariu

n-am nevoie de statii proportionale ci doar on off. Receptorul cu aceste filtre, vor actiuna direct punti H si relee. Cu telefonul mobil inca ma feresc putin. N-am nevoie de raza atat de mare, exista si unele costuri iar walkie talkie sunt mult mai "modificabile" oferindu-mi o libertate mai mare.

Link spre comentariu

La un walkie-talkie nu trebuie sa demontezi nimic.Foloseste mufa de casti+microfon pentru asta.Pentru eliminare zgomot w-t are squelch iar pentru selectare foloseste subcanalele private (1-38 la PMR).Ca posibila metoda foloseste DTMF.Ca si codor poti folosi orice integrat de telefon fix care stie Tone,iar ca decodor : http://www.infidigm.net/projects/dtmf2/ , http://allenk.home.infionline.net/dtmfdec.html , http://www.radiolocman.com/shem/schemat ... l?di=35267 .

Link spre comentariu

Cel mai simplu daca vrei sa te limitezi la doar 4 canale, cu maxim 30 lei cumperi de la Kaufland, Carrefur etc masinute teleghidate...chinezarii dalea, care au inainte-inapoi, stanga dreapta. N-am avut ce face acum cateva luni si mi-am luat si eu una ca sa ma joc cu pisica, dar pan la urma am spart-o calcand pe ea si am pastrat din ea placutele de Rx-Tx poate cine stie ce dracie telecomandata o sa am nevoie candva. Varianta cu semnale audio diferite e mult prea stufoasa, o sa-ti manance mult loc.

Link spre comentariu

asta am acum pe masinuta si nu prea sunt multumit de raza si numarul de canale. cam asa arata masinuta, si datorita tuturor prostiilor de pe ea (de la camera video wireless pana la mp3 player, amp audio, laser si te mai miri ce) am nevoie de mai multe canale de comanda.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări