INCEPATOR21 Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 @INCEPATOR21salut!Priveste oscilatorul integrat ca pe un circuit TTL.Pinul 1 (cel cu coltul ascutit) nu se conecteatza nicaieri, pinul 7 - GND, apoi pinul 8 - Iesire (pe asta il conectezi la XTAL 2), iar pinul 14 la Vcc (5V)Multumesc de raspuns. Mai imi ramane sa procur de undeva un oscilator ca eu mi am cumparat numai cristale (cu 2 picioruse). Am aflat ulterior tot azi k trebuie sa aibe 4 . Link spre comentariu
INCEPATOR21 Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 Referitor la "Atmega doctor" cei care au incercat_o sau au idee de schema. eu nu inteleg de ce colectorul lui t3 se leaga la 5v fiind vorba de un tranzistor pnp si trebuie legat la masa. si nu mai inteleg de ce alimentez cu 12 v in colectorul lui t1. in loc de bc 547 si perechea lui se pot folosi 2n3904 si 2n3906? poate sar dintr un subiect in altul dar eu imi doresc sa deblochez un atm8 cu cristal apoi sa l fac master in acest circuit Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 14, 2011 Partajează Postat Februarie 14, 2011 Referitor la "Atmega doctor" cei care au incercat_o sau au idee de schema. eu nu inteleg de ce colectorul lui t3 se leaga la 5v fiind vorba de un tranzistor pnp si trebuie legat la masa. si nu mai inteleg de ce alimentez cu 12 v in colectorul lui t1. in loc de bc 547 si perechea lui se pot folosi 2n3904 si 2n3906? poate sar dintr un subiect in altul dar eu imi doresc sa deblochez un atm8 cu cristal apoi sa l fac master in acest circuitAcele tensiuni de care vorbesti la inceput nu sint disponibile, or sa devina 12V respectiv 5V atunci cind comanda masterul si vor merge catre MC-urile de deblocat. Nu-ti mai pune atitea intrebari, schema e verificata, ai cablajul, doar fa-l si o sa vezi ca merge. Ti-as recomanda de asemenea sa comanzi bc-urile ca nu sint scumpe si un Atmega8 nou.Probabil ca va merge si inlocuirea cu 2n-uri. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Februarie 14, 2011 Partajează Postat Februarie 14, 2011 Referitor la "Atmega doctor" cei care au incercat_o sau au idee de schema. eu nu inteleg de ce colectorul lui t3 se leaga la 5v fiind vorba de un tranzistor pnp si trebuie legat la masa. si nu mai inteleg de ce alimentez cu 12 v in colectorul lui t1. in loc de bc 547 si perechea lui se pot folosi 2n3904 si 2n3906? poate sar dintr un subiect in altul dar eu imi doresc sa deblochez un atm8 cu cristal apoi sa l fac master in acest circuitDa, poti inlocui linistit BC547 si perechea lui cu cele doua tranzistoare mentionate. Link spre comentariu
INCEPATOR21 Postat Februarie 14, 2011 Partajează Postat Februarie 14, 2011 multumesc tuturor. Deja lucrez la "deblocator" e aproape terminat mai am de facut conexiunile cu mcu ul blocat si sa vad cum bag softul in atm8 cel nou. Abia astept sa vad rezultatul Link spre comentariu
INCEPATOR21 Postat Februarie 15, 2011 Partajează Postat Februarie 15, 2011 Am terminat "Atmega doctor" de pe diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-doctor-hvpp/. Acum imi pare rau ca nu m am apucat de un deblocator mai usor deja prezentat pe forum. Am scris softul in "master" am bagat atm8 in slave dar si cu si fara slave si cu alow erase activat sau nu imi apare acelasi lucru: ledul rosu sta aprins si daca apas butonul , cel verde licare si apoi rosu ramane iar aprins. conexiunile le am verificat. Am folosit 2n3904 si 2n3906. Am urmatoarele posibile cauze si poate cineva mi le poate anula prin cunostiinte teoretice: 1: tranzistoarele nu s montate cum trebuie pt ca am gasit datasheet uri diferite si nu stiu ce inseamna "Q" de pe spatele carcasei de platic a celor 2n3906 si "k" a celui 2n3904( banuiesc ca firma de productie dar la unele nu am gasit cv concret asa ca am avut 2 variante de datasheet uri2: slave urile sunt arse.Mentionez ca am folosit ca "master" un atm8 pu nou si doar am scris softul in ponyprog. stiu ca daca licare verdele nu mi gaseste "targetul". Am schimbat targetul cu 2 atm8 care dupa cum spuneam pe la inceputurile acestei dicutii nu stiu daca sunt arse sau blocate deci s-ar putea sa existe var 3:deblocatorul functioneaza corect Link spre comentariu
INCEPATOR21 Postat Februarie 16, 2011 Partajează Postat Februarie 16, 2011 "Deblocatorul" se pare ca lucreaza corect trimite semnale de 5 respectiv 12 v in "slave" dupa ce e tinut 1 secunda apasat butonul, s-a rezolvat si problema cu tranzistoarele. Cred ca atmega care vreau sa l deblochez e ars. Multumesc tuturor pt sfaturi. Link spre comentariu
yo6pir Postat Februarie 16, 2011 Partajează Postat Februarie 16, 2011 Dupa ce ai "deblocat" cipul cu "deblocatorul", nu e chiar sigur ca il vei putea citi din prima. Depinde ce cititor folosesti si ce soft de citire. E bine sa incerci la citire sa pui mai multe tipuri de oscilatoare: fara quartz, quartz de 4MHz, oscilator integrat de aprox. 20MHz, sau chiar metoda empirica. Metoda asta consta in 2 fire conectate la Xtal1/Xtal2 si tinute intre degete in momentul citirii. Incearca alimentarea cipului din baterie nu din sursa de la retea, bine'nteles cu stab. de 5V. Eu am incercat toate metodele intr-o situatie similara si am reusit. Trebuie sa reusesti si tu. Nu te da batut asa usor! Succes! Link spre comentariu
INCEPATOR21 Postat Februarie 16, 2011 Partajează Postat Februarie 16, 2011 Problema este ca ledul verde palpaie putin si apoi cel rosu ramane aprins chiar daca am masterul cu softul in el si slave ul la locul lui. voi reverifica schema, ca din pacate nu am facut cablajul imprimat, am tras fire si poate e vreo eroare pe acolo. Multumesc cemor ce incearca sa ma ajute. Link spre comentariu
diaconuliviu Postat Februarie 17, 2011 Partajează Postat Februarie 17, 2011 Eu n-am reusit sa deblochez doua ATMEGA 162 cu un oscilator integrat de 25 MHz.. Nu-l recunoaste..Incearca si cu asta: http://electronicstefan.uv.ro/?p=502 , eu l-am incercat cu Atmega8, Attiny24, Attiny2313 si merge....Multumesc, ti-am dat MP.O sa fac acel "doctor", am comandat piesele.Sa vad cit de bine imi reuseste transferul "termo", de regula nu reuseste deplin..cel putin la mine.@Simnakovi: dar daca ii pui acel jumper de "erase enable" si nu vrei sa citesti nimic din el, il poti scrie pur si simplu fara acele oscilatoare?Ca idee eu acele ATMEGA162 vreau sa le deblochez si apoi sa rescriu in ele. Nu ma intereseaza ce e acum in ele, ca tot eu le-am scris si s-au blocat. Link spre comentariu
INCEPATOR21 Postat Februarie 17, 2011 Partajează Postat Februarie 17, 2011 am realizat "deblocatorul" acela de mai sus am bagat si softul de la linkul de mai sus(dupa ce anterior bagasem alt soft). Imi apare la fel: rosu aprins, apas butonul si verde licare apoi rosu ramane aprins. am incercat si fara "slave" si tot asa face. Imi poate explica si mie cum circuitul sesizeaza prezenta "slave'-ului?Eu presupun ca nu mi -l vede. Si de mare ajutor mi ar putea fi cineva daca imi prezinta o metoda sa vad daca un uc e ars sau blocat. Ca daca am 2 atm8 arse degeaba ma chinui. va multumesc Link spre comentariu
INCEPATOR21 Postat Februarie 17, 2011 Partajează Postat Februarie 17, 2011 Dupa ce ai "deblocat" cipul cu "deblocatorul", nu e chiar sigur ca il vei putea citi din prima. Depinde ce cititor folosesti si ce soft de citire. E bine sa incerci la citire sa pui mai multe tipuri de oscilatoare: fara quartz, quartz de 4MHz, oscilator integrat de aprox. 20MHz, sau chiar metoda empirica. Metoda asta consta in 2 fire conectate la Xtal1/Xtal2 si tinute intre degete in momentul citirii. Incearca alimentarea cipului din baterie nu din sursa de la retea, bine'nteles cu stab. de 5V. Eu am incercat toate metodele intr-o situatie similara si am reusit. Trebuie sa reusesti si tu. Nu te da batut asa usor! Succes!nu ma dau batut ca de cateva zile tot fac teste si "va bat la cap" . Dar nu l-am deblocat(cel putin teoretic trebuie ca verdele sa ramana aprins). Macar de as sti ca nu m am chinuit degeaba sa fac "deblocatorul" si ca am atm8 arse ar fi chiar si asa un efect pozitiv. Totusi tind sa cred ca le am ars pt ca am alimentat din usb si am un programator simplu pe serial facut de mine cu rezistente si o dioda 1n4148 si 2 zenner. am sa alimentez de la baterie de acum incolo cu 7805 atasat:) Link spre comentariu
yo6pir Postat Februarie 17, 2011 Partajează Postat Februarie 17, 2011 Daca ai facut deblocatorul de la mine de pe site, si cred ca despre acela e vorba, atunci cand apesi butonul LED-ul rosu se stinge si se aprinde LED-ul verde si ramane aprins, semnaland ca s-a deblocat. Dar, cum ti-am mai zis, nici la mine nu l-am putut citi din prima cu aceasta metoda, numai dupa ce am incercat mai multe oscilatoare. E drept ca eu folosesc cititor paralel, prezentat la mine pe site, PonyProg, si laptop P3. Nu am incercat pe PC clasic de viteza mai mare. Merge si interfata seriala. De ars e cam greu. Eu am bagat invers in soclu un cip Atmega8 si numai dupa ce am alimentat montajul si am vazut ca nu merge mi-am dat seama. Nu s-a ars, asa ca nu dispera nici tu. Succes, si mai vorbim! Link spre comentariu
INCEPATOR21 Postat Februarie 17, 2011 Partajează Postat Februarie 17, 2011 Daca ai facut deblocatorul de la mine de pe site, si cred ca despre acela e vorba, atunci cand apesi butonul LED-ul rosu se stinge si se aprinde LED-ul verde si ramane aprins, semnaland ca s-a deblocat. Dar, cum ti-am mai zis, nici la mine nu l-am putut citi din prima cu aceasta metoda, numai dupa ce am incercat mai multe oscilatoare. E drept ca eu folosesc cititor paralel, prezentat la mine pe site, PonyProg, si laptop P3. Nu am incercat pe PC clasic de viteza mai mare. Merge si interfata seriala. De ars e cam greu. Eu am bagat invers in soclu un cip Atmega8 si numai dupa ce am alimentat montajul si am vazut ca nu merge mi-am dat seama. Nu s-a ars, asa ca nu dispera nici tu. Succes, si mai vorbim! Sunt total de acord cu tine dar mie nu mi ramane verdele aprins . Aceasta este problema. doar palpaie si tot rosu ramane aprins :( . Mi am facut si programator pe portul paralel(pe langa cel serial). Folosesc si bascom si Ponyprog doar sa pot gasi o rezolvare Si daca poti sa ma inveti cum cum e treaba cu RS232 (cum o conectez) , ti as fi foarte recunoscator. Link spre comentariu
yo6pir Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Daca LED-ul verde nu ramane aprins, atunci inseamna ca nu s-a deblocat. Poate ca totusi este ceva cu acel mcu. Fisierul .bin al master-ului l-ai scris corect in cip? Vezi ca nu este .hex ci .bin! Masterul trebuie sa aiba fusebitii setati DEFAULT adica 1MHz osc.intern.Nu inteleg despre ce este vorba cu RS232. Fi mai explicit te rog! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum