Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Device missing or unknown device(-24) and co.

MifTy

Postări Recomandate

• Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• INCEPATOR21

22

• nickrvl

16

• yo6pir

14

• Stefan

7

Top autori în acest subiect

Pentru nickrvlDaca ai fi urmarit cu atentie postarea ti-ai fi dat seama ca nu s-a pus problema deblocarii unui uC ATMEL cu RESET-ul dezactivat din Fusebits!!!!Modalitatea discutata este valabila, in general, pentru cazul blocarii uC din cauza selectarii gresite a tipului de oscilator (intern RC, oscilator extern s.a.m.d.).Pentru RESET dezactivat - varianta :http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-doctor-hvpp/

Link spre comentariu

Pentru nickrvlDaca ai fi urmarit cu atentie postarea ti-ai fi dat seama ca nu s-a pus problema deblocarii unui uC ATMEL cu RESET-ul dezactivat din Fusebits!!!!Modalitatea discutata este valabila, in general, pentru cazul blocarii uC din cauza selectarii gresite a tipului de oscilator (intern RC, oscilator extern s.a.m.d.).Pentru RESET dezactivat - varianta :http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-doctor-hvpp/

Unde spune "diaconuliviu" ca le are blocate din cauza setarii gresite a oscilatorului? poate ca da poate ca nu.... Asa ca am propus o metoda "generala" de deblocare si merge a naibi de bine, intr-un cuvint e bine sa o ai prin preajma ca nu se stie, asta pina cind setarea oscilatorului (si nu numai) de vine rutina si atunci numai este nevoie de acel "deblocator" In linck-ul pus de mine e aceasi varianta de deblocator, cind am dat de sit-ul polonezului am avut oarece retinere in a-l face, nu stiam daca functioneaza, am mai avut o varianta de "deblocator" care nu a functionat, in cazul meu, Stefan a avut bunavointa de a ne arata ca functioneaza construind-ul si tocmai dupa acea l-am facut si eu si confirm de asemenea ca merge.Cel care la "inventat/inbunatatit" zice asa: Most common mistakes or problems are a wrong clock source (CKSEL fusebits), disabled SPI programming (SPIEN fuse) or disabled reset pin (RSTDISBL fuse). adica nu se rezuma doar la oscilator si reset ci si in cazul dezactivari SPIEN, dupa cite am vazut eu pune Mc-ul pe default.
Link spre comentariu

@nickrvlIn electronica nu este loc de rutina, nici chiar pentru efectuarea unor operatiuni simple.Iar cand vorbim de programare atunci trebuie sa verificam de trei ori operatiunile efectuate pentru ca orice greseala se traduce in nervi, timp pierdut in mod inutil si agasarea altora.

Link spre comentariu

@nickrvlIn electronica nu este loc de rutina, nici chiar pentru efectuarea unor operatiuni simple.Iar cand vorbim de programare atunci trebuie sa verificam de trei ori operatiunile efectuate pentru ca orice greseala se traduce in nervi, timp pierdut in mod inutil si agasarea altora.

Banuiesc ca asa este, dar, sa ma dau ca exemplu vis avis de "greseala" si mai ales de "nervi": a trebuit sa-mi fac un amarit de "frecventmetru" la 2Mhz cu un Attiny2313 cu cuartz de 20Mhz, am facut frumos cablajul cu tot ce trebuie pe el si am trecut la programarea Mc-ului, stupoare, l-am blocat cu toate ca eram perfect convins de setarea corecta a fusebitilor, am reluat procedeul cu un alt Mc, bineinteles ca l-am blocat si pe acesta, i-ti dai seama ce "nervi" in sfirsit am blocat vre-o 5 sau 7 bucati nu mai stiu precis, e scris pe undeva pe aici, deci, setarile erau bune(nu stiam atunci) dar Mc-urile tot le blocam, pina la urma sa dovedit ca de vina era programatorul cu ajutorul caruia mai programasem citeva Mc-uri dar nici unul pina atunci cu ceas de 20 si de asemenea cu disable divide clock (sau cum se cheama...). Am facut alt programator cu un anume integrat si mi-a mers din prima, primul attiny bagat sa programat cum trebuie. In concluzie, dupa cum se vede se pot intimpla situatii neprevazute mai ales la nivel de incepator ca mine si tare a-si fi vrut sa ma bata si pe mine cineva la cap atunci cu un "deblocator" :ras: nu-mi mai albea parul de timpuriu...Dupa ceva ani (noroc ca nu am aruncat Mc-urile) le-am deblocat pe toate si sint bine....
Link spre comentariu

Problema aceasta , adica blocarea uc ului sau chiar arderea ca nu stiu deocamdata am patit o de cateva ori.chiar acum 2 zile am blocat un 8535 pe langa 2 atm8 in trecut . Nu cunosc f bine "teoria" dar nu am umblat la fusebitii din bascom si nici din pony, si mi a mers sa l programez cu succes anterior de problema Deci chiar nu stiu care e cauza. deocamdata vreau sa deblochez un atm 8 am niste cristale de 8 si 16 mhz. din cate am citit am ar trebui sa l folosesc pe cel de 8 pt ca am atm pe 8 mhz, si legat la reset si masa?

Link spre comentariu

Problema aceasta , adica blocarea uc ului sau chiar arderea ca nu stiu deocamdata am patit o de cateva ori.chiar acum 2 zile am blocat un 8535 pe langa 2 atm8 in trecut . Nu cunosc f bine "teoria" dar nu am umblat la fusebitii din bascom si nici din pony, si mi a mers sa l programez cu succes anterior de problema Deci chiar nu stiu care e cauza. deocamdata vreau sa deblochez un atm 8 am niste cristale de 8 si 16 mhz. din cate am citit am ar trebui sa l folosesc pe cel de 8 pt ca am atm pe 8 mhz, si legat la reset si masa?

E posibil sa fi setat fusebiti pentru alt tip de oscilator si de acea nu mai e vazut de programator. Bascom nu programeaza direct cu programatorul tau? daca nu programeaza cu acel tip de programator nu ai ce fusebiti sa modifici din el, in Pony ai facut ce ai facut, sint multi care se feresc de el. Daca ai port paralel fa-ti programator paralel si astfel programezi direct din Bascom. Din experienta mea, am facut programator pe port paralel, din acela simplu doar cu rezistente, a mers bine direct din Bascom pina ce am avut de programat un attiny2313 la 20Mhz si unde am dat-o in bara, am blocat citeva bucati pina sa-mi dau seama de unde e problema, am facut un alt programator cu un integrat care si-a facut datoria cu brio pina de curind cind am achizitionat un UsbAsp de aici de pe net care din pacate nu merge cu Bascom, fac softul in acesta si programez cu SinProg. In SinaProg e simplu, dau serch si i-mi vede automat MC-ul cu setarile implicite, efectiv nu se poate gresi.In ultima instanta fa-ti un "deblocator" si astel poti aduce la viata ce gresesti.....
Link spre comentariu

E posibil sa fi setat fusebiti pentru alt tip de oscilator si de acea nu mai e vazut de programator. Bascom nu programeaza direct cu programatorul tau? daca nu programeaza cu acel tip de programator nu ai ce fusebiti sa modifici din el, in Pony ai facut ce ai facut, sint multi care se feresc de el. Daca ai port paralel fa-ti programator paralel si astfel programezi direct din Bascom. Din experienta mea, am facut programator pe port paralel, din acela simplu doar cu rezistente, a mers bine direct din Bascom pina ce am avut de programat un attiny2313 la 20Mhz si unde am dat-o in bara, am blocat citeva bucati pina sa-mi dau seama de unde e problema, am facut un alt programator cu un integrat care si-a facut datoria cu brio pina de curind cind am achizitionat un UsbAsp de aici de pe net care din pacate nu merge cu Bascom, fac softul in acesta si programez cu SinProg. In SinaProg e simplu, dau serch si i-mi vede automat MC-ul cu setarile implicite, efectiv nu se poate gresi.In ultima instanta fa-ti un "deblocator" si astel poti aduce la viata ce gresesti.....
Multumesc pt raspuns. am un programator pe portul serial. si nu merge cu bascom. de aceea il scriu cu pony. ma intereseaza mai intai sa deblochez un atm cu oscilatoare (am aflat ca aveam cristal cu 2 picioruse) . Intrebarea 1: "unde leg oscilatorul (care am aflat ca are 4 picioare )". intrebarea 2:"lucrez deja la un :deblocator si nu inteleg care este treaba cu conectorul acela format din 20 pini care se ocupa de programarea paralela. Chiar sunt in dilema. mentionez ca fac schema "atmega doctor" . nu mai inteleg cum programez "slave-ul" unde il bag in pc.?
Link spre comentariu

.... sunt in dilema. mentionez ca fac schema "atmega doctor" . nu mai inteleg cum programez "slave-ul" unde il bag in pc.?

Nu stiu daca aici e locul pentru astfel de discutii dar cu scuzele de rigoare... nu trebuie neaparat bagat in PC, acel Atmega8-doc face toata treaba, nu trebuie decit sa ai softul incarcat corect in Atmega8-doc, in celelalte eventuale sloturi se pune MC-ul pentru deblocat se alimenteaza la 12Vcc, se apasa butonul start si gata, daca se aprinde ledul verde e rezolvata problema....
Link spre comentariu

.... sunt in dilema. mentionez ca fac schema "atmega doctor" . nu mai inteleg cum programez "slave-ul" unde il bag in pc.?

Nu stiu daca aici e locul pentru astfel de discutii dar cu scuzele de rigoare... nu trebuie neaparat bagat in PC, acel Atmega8-doc face toata treaba, nu trebuie decit sa ai softul incarcat corect in Atmega8-doc, in celelalte eventuale sloturi se pune MC-ul pentru deblocat se alimenteaza la 12Vcc, se apasa butonul start si gata, daca se aprinde ledul verde e rezolvata problema....
multumesc si dvs pt ca am mai aflat o informatie utila. Nu mi place deloc situatia in care ma aflu(mereu trebuie sa va cer ajutorul celor de pe forum)) dar nu am la cine sa apelez. As adresa intrebarea legata de atmega doctor si in alta discutie pe forum dar nu stie care este aceea:). Totusi referitor la legarea oscilatorului legat la atmega (cum il conectez ma intereseaza) pt deblocare doar cu acesta, este cineva dispus sa mi dea un sfat?
Link spre comentariu

Totusi referitor la legarea oscilatorului legat la atmega (cum il conectez ma intereseaza) pt deblocare doar cu acesta, este cineva dispus sa mi dea un sfat?

Despre metoda asta sa mai discutat pe la "deblocat atmega8" parca, eu nu am incercat, mi-a mers altcumva, in timp ce incercam succesiv sa-l accesez (mc-ul) i-i atingeam pinii de clock cu mina, si surpriza, dupa citeva incercari dintrastea am reusit sal vad cu programatorul si imediat l-am setat pe default, e o metoda babeasca nu e prea recomandata dar mi-a mers, si nu numai mie.
Link spre comentariu

@INCEPATOR21salut!Priveste oscilatorul integrat ca pe un circuit TTL.Pinul 1 (cel cu coltul ascutit) nu se conecteatza nicaieri, pinul 7 - GND, apoi pinul 8 - Iesire (pe asta il conectezi la XTAL 2), iar pinul 14 la Vcc (5V)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări