Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leduri 220V


criss

Postări Recomandate

Buna ziua

 

Stiu ca s-a discutat despre acest subiect dar nici unul dintre ele nu au fost finalizare sau nu reprezinta ceea ce caut eu.

In cazul meu este vb de un proiect mare! Un prieten m-a rugat sa ii fac intreaga instalatie de iluminat din apartamen pe leduri!

Inca nu stiu cate leduri voi utiliza, doar azi am primit corpurile de iluminat pe care trebuie sa le modific, dupa aceea pot sa aflu cate leduri vor fi conectate!

M-am gandit la 2 variante: unul cu transformator pt cu un nr. redus de leduri, iar altul cu o punte de redresare si un nr mai mare de leduri (90...100depinde ce tensiune voi avea dupa redresare) inseriate + o rezistenta. acuma nu stiu ce valoare va avea dupa redresare. (as putea calcula valoarea tensiuni dupa redresare?? am gasit ceva formula nu stiu daca ma pot baza pe ea: 230 x 1.41 = 325, 101 leduri+rezistenta de 36 ohmi)

 

Ar mai fi si a 3a varianta direct la tensiunea alternativa, iar rezistentele ar fi inlocuite de condensatori, dar cam se complica situatia cu calculele, iar scheme pt asa ceva nu prea am gasit pe net!

 

Vreau o parere despre conectarea ledurilor, care dintre cele enumerare mai sus ar fi mai fiabil?(as prefera pe cea cu redresarea tensiuni de 220V, dar sunt preocupat de oscilatii de tensiune....+ tensinea de varf).

 

Aceste leduri vreau sa le utilizez: http://sklep.avt.com.pl/p/pl/483061/led-sfw+dioda+led+super+flux+biala+zimna+11lm.html

3.2V, 60mA, 10lm, 6000°K

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • criss

    10

  • bogdan_

    5

  • aygun

    3

  • Dr.L

    2

Top autori în acest subiect

Am hotarat si le voi face prin transformator.Am achizitionat 50 de leduri:3.2V60mA10lm100 gradedar mi-a aparut o problema incalzirea, se infoaca ca naiba si pe led nu am observat decat ca e caldut dar pini(piciorusele) frigeau, pcbul de test era cald rau :cry: Nu stiu ce ar fi mers rau, foloseam urmatoarea conexiune:3 leduri in serie si 4 grupuri in paralele + o rezistanta de 24 ohmi/ grup in serie cu ledurile si toate alimentate la 10,8V.dupa jumatate de ora erau incinse, la masurare nu aveam mai mult de 45mA/grup.

Link spre comentariu

Pai ai 3.2Vx0.06A~0.2W. La puterea asta ma mir ca se incalzesc.... Ceva nu faci tu bine cu rezistentele de limitare.La 0.2W 10lm inseamna 50lm/W. La 0.2W e cam indrazneata fisa tehnica... Ce productie sunt?

Link spre comentariu

ca intensitate luminoasa rupe totul ce am vazut pana acuma!

nu am gresit rezistentele, le-am calcula de mai multe ori+ca sa nu gresesc am facut un program pt a calcula rezistenta!

R = U-Ul/I

R = 10.8 - 9.6/0.051

R = 23,5 ohmi

iar eu am folosit pe cea mai apropiata de 24 ohmi 1%!

Curentul ce trece prin leduri este inferioara celui calculat 45mA!

Am pus aici datele technice: http://www.mypicx.com/10082009/led/

Link spre comentariu

Am hotarat si le voi face prin transformator.Am achizitionat 50 de leduri:3.2V60mA10lm100 gradedar mi-a aparut o problema incalzirea, se infoaca ca naiba si pe led nu am observat decat ca e caldut dar pini(piciorusele) frigeau, pcbul de test era cald rau :cry: Nu stiu ce ar fi mers rau, foloseam urmatoarea conexiune:3 leduri in serie si 4 grupuri in paralele + o rezistanta de 24 ohmi/ grup in serie cu ledurile si toate alimentate la 10,8V.dupa jumatate de ora erau incinse, la masurare nu aveam mai mult de 45mA/grup.

caldura se transfera foarte mult prin pini. deci ai in total 12 LED-uri, disipatie de 2.4W, excluzand rezistentele, 2.6W cu totul aproximativ. Ce suprafata radianta ai? Presupun ca ai doar un pcb.... zic eu mai mic de 4x5cm. Totusi, la tine nu e cupru total, si mai pierzi si prin led-uri. Trebuie sa gasesti o alta metoda de a le raci, un pcb probabil nu va fi deajuns sa le mentina la temperatura buna, mai ales daca vor fi puse in ceva inchis. daca se vor incalzi prea tare vor avea o viata mult mai scurta.Apropo, sunt niste led-uri de tipul asta care se lauda cu 100+ lumeni pe W. Le gasiti si pe la noi, sunt foarte scumpe.LE: am gresit link-ul. Aici un calculator: http://circuitcalculator.com/wordpress/ ... calculatorCalculele nu sunt exacte, asta scoate 178 deg /W pentru 4x5cm.
Link spre comentariu

suprafata este aproximativ 3X4cm (PCBul este in forma de semicerc cu diametru de 4cm, de aici incep ledurile).

Doream sa le pun si mai 'inghesuite', dar acuma nu mai stiu(PCB pe care am testat era ramas de la un proiect mai vechi de lampa pt birou).

Asa cum zici ledurile vor fi inchise(mai ales pt cel de la baie).

 

atasez cateva poze cu testele:

Seara fara nici o alta sursa de iluminat:

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Aceste poze au fost facute dimineata:

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Pe rezistenta am o pierdere de: 61.2mW/ramura iar pe grup 244.8mW pe leduri+rezistenta am: 550.8mW/ramura iar total de: 2203.2mW

 

Posted Image

Link spre comentariu

Mda, e cam nasol. Ai 2.2W cum zici tu, trebuie racire mai mare decat placa aia. Led-urile trebuie sa stea cat mai reci.Ai facut o greseala in calcul. La grosimea cuprului sunt 35um, sau 70, depinde de cat ai placa, cel mai probabil 35um. Din punct de vedere al conductivitati termice conteaza in mare parte curpul de pe placa, de aceea se ia doar grosimea cuprului. Ca prima optimizare poti face ceva artistic pe placa aia, incercand sa acoperi cat mai mult din ea cu cupru. Daca ai aranja led-urile perfect intr-o matrice te-ar ajuta mai mult. Plus, nu cred ca o sa ai vreo diferenta intre spotul luminat intre cum le-ai asezat acolo si facute patratel de 3x4 Led-uri. Ai putea si mari distanta intre ele, daca asta ar fi convenabil. LED-urile de tipul asta puternice nu prea sunt folosite la iluminat asa de apropiate sa zic. Asta pentru ca e cam greu sa atasezi un radiator placii respective. De asta se prefera led-urile de putere mai mare, tip smd. Alea pot fi montate fie pe cablaj de aluminiu atasat unui radiator fie direct pe radiator(daca led-ul are o mica bucata de Aluminiu atasata).

Link spre comentariu
Vizitator adi04pad

de ce te chinui sa construiesti tu becurile cu led, cand poti sa le cumperi la preturi promotionale ,si au durata de viata intre 60000-100000 ore, la 220V,12V cu dulii E27,E14,GU10, MR16. daca vrei sa afli despre ele trimite un mail pe [email protected] si-ti trimit date si preturi la ce te intereseaza

Link spre comentariu

@adi04pad nu sunt interesat de achizitia gata... vreau sa-l [email protected] nu este o metoda aplicabila in proiectele mele, ocupa prea mult loc.@bogdan_ am sa incerc sa le aranjez in matrice si sa las mai mare distanta intre leduri, max. 5mm.am sa incerc sa le indepartez cat mai mult sa vad daca obtin ceva.Problema este ca atuncea ocupa si loc mai mult, care duce la marirea suportului pt ele.Am sa maresc traseele de cupru, sa-l fac cat mai late/lungi.multumesc pt ajutor iar daca are cineva o metoda aplicabila in cazul meu il rog sa ma informeze.

Link spre comentariu

Ma gandesc ca vei face ceva corpuri de iluminat gen aplica. Poate gasesti o metoda sa faci sa circule aerul, de genul printre led-uri sa fie gauri in pcb care sa permita circulatia aerului. Corpul in care sunt montete ledurile sa aiba ceva gauri care sa permita asta, in fata ledurilor nu e nimic iar in spate sunt tot gauri, iar corpul nu e lipit de tavan. Ce ar mai ajuta ar fi sa folosesti cablaj dublu, sa ai trasee de cupru pe ambele parti. Sau, in varianta cum ziceam mai sus cred ca ar fi mai eficient sa fie cuprul pe partea cu led-urile, aerul rece care vine de jos sa se loveasca de cupru. Ma gandesc ca o situatie foarte dificila in care s-ar afla un astfel de corp de luminat ar fi in bucatarie. Folosirea aragazului inseamna temperatura foarte mare in partea de sus a camerei, spre tavan.

Link spre comentariu

pe hoc ledurile vor inlocui becuri halogen 50W [attachment=0]becHalogen.gif[/attachment] direct intra in aplica(tavan 'fals'), va avea ceva loc in spate dar nu prea aerisit, din fata nu va fi acoperit de nimic, iar in baie tot 50W dar deja are protectie pt aburi/umezeala ceea ce reprezinta o sursa de incalzire.am sa refac cablajul ingrosand stratur de fludor pe traseele de cupru si sa vad cum se va comporta sau eventual cu sarme de cupru de la instalatie...cum spune @Dr.L .m-am mai gandit ca la inca o metoda cu cablaj dublu strat (aceeasi conexiuni pe ambele parti) poate va disipa mai multa caldura, dar problema reprezinta realizarea ei ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări