Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor SSB cu TA7358

Marele Savant

Postări Recomandate

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

12

• ALVIN

4

• yo4hhp

2

• yo9hnf

1

Top autori în acest subiect

Deoarece in continuare sint foarte incintat de receptor si vreau sa-l transform in trx, sint foarte interesat de schema pentru a fura ceva idei. Asa ca daca este disponibila te rog mult sa postezi schema. Apropo, cit a costat kit-ul si de unde?? Cu multumiri, Emil

Link spre comentariu

Nice ! Multam fain pentru schema!! Cum se comporta?? Cablajul fac pariu ca-i pe dublu placat pentru a fi mai greu de reprodus! Cu stima, Emil

Link spre comentariu

Ai dreptate, e dublu placat, pe fata cu piesele sint citeva trasee restul plan de masa. Mai dureaza un pic pina-l termin, ma bate gindul sa-l fac in 20m (partea de receptie) si apoi sa modific partea de emisie. O sa postez pe masura ce avansez cu constructia. Toate cele bune!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator mirzan daniel

va salut!as dori si eu PCB-ul transceiverului cu ta7358.am cautat integratele dar nu am gasit decat an7205.sper sa mearga.vreau sa-l folosesc(daca va da rezultatele scontate),pt un transceiver multiband.

Link spre comentariu

Buna ziua, scuze dar n-am fost pe linga calculator, acum am citit si mail-ul dv si aici pe forum.va atasez cablajul, chestia este ca e facut cu PCB Wizard pro, deci trebuie intii gasita si instalata aplicatia ca sa-l puteti utiliza. E facut cam din viteza, dar poate fi folosit, sigur nu are greseli.In ce priveste banda de 21mhz, trebuie testat, eu lam testat numai 3.5-7.14 si s-a comportat bine.

Link spre comentariu
Vizitator mirzan daniel

din pacate nu pot sa-l deschid.asta e.cred ca am instalat ce nu trebuia.dar am sa fac pcb-ul chiar eu,ma apuc acum.sper sa iasa ceva bun.trebuie sa soseasca si componentele de la adelectrocom.vreau sa stiu daca se poate utiliza un vfo extern si ,daca da,ce modificari pot fi aduse schemei.eu ma gandeam sa-l fac chiar in dubla schimbare,utilizand 3 bucati plus amplificatorul audio.renunt la filtrul pe 8mhz.vfo extern pe toate benzile,bfo extern,utizabile si la emisie.a doua fi sa fie 500khz.filtrare cu emf500.sunt idei ce pot fi puse in practica?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator mirzan daniel

am facut acest montaj.din pacate,nu a iesit mare lucru.in primul rand,sensibilitatea este f scazuta,aceste integrate(eu am folosit an7205) lucreaza mai slab in spectrul hf si mai bine in audio,hi!vfo-ul integrat din primul CI este de nefolosit,datorita instabilitatii,chiar daca lucrez pe 3700!pai,imi pare rau,nu vreau sa fac o afirmatie deplasata,dar prima sincrodina pe care am facut-o acu,cel putin 18 ani,mergea mai bine decat acest montaj,cu toate ca era DSB!era un montaj cu conversie directa ,a lui yo3co,si cu care ascultam MINUNATELE qtc-uri si qso-uri a lui YO3AC!ce era pt mine atunci yo3ac este acum pt multi guta si alti lautari de manele...deci,parerea mea,fara sa doresc(fer doamne!)sa supar pe cel care a postat acest montaj,este ca nu se merita!pe cat de ieftine sunt componentele pe atat de mari sunt asteptarile!cu deosebita stima,yo8rqp.

Link spre comentariu
Vizitator mirzan daniel

am facut acest montaj.din pacate,nu a iesit mare lucru.in primul rand,sensibilitatea este f scazuta,aceste integrate(eu am folosit an7205) lucreaza mai slab in spectrul hf si mai bine in audio,hi!vfo-ul integrat din primul CI este de nefolosit,datorita instabilitatii,chiar daca lucrez pe 3700!pai,imi pare rau,nu vreau sa fac o afirmatie deplasata,dar prima sincrodina pe care am facut-o acu,cel putin 18 ani,mergea mai bine decat acest montaj,cu toate ca era DSB!era un montaj cu conversie directa ,a lui yo3co,si cu care ascultam MINUNATELE qtc-uri si qso-uri a lui YO3AC!...deci,parerea mea,fara sa doresc(fer doamne!)sa supar pe cel care a postat acest montaj,este ca nu se merita!pe cat de ieftine sunt componentele pe atat de mari sunt asteptarile!cu deosebita stima,yo8rqp.

.voiam sa adaug ca autorul topic-ului nu are motive de suparare!toti suntem corijabili,chiar daca suntem savanti,hi!73s de yo8rqp
Link spre comentariu

Buna dimineata! ( de fapt am inceput altfel, dar am editat ) Aparatul se comporta foarte bine, nu-mi permiteam sa dezinformez lumea pe un forum unde majoritaatea colegilor stiu cu ce se maninca electronica. de asemenea a fost testat si vazut de mai multa lume care l-a considerat reusit.Sensibilitatea este chiar foarte buna, de aceea va rog sa faceti publice rezultatul masuratorilor de sensibilitate facute cu aparate de masura adecvate. de ex. pt 10 microvolti la intrare, ce niveluri obtineti in punctele de masura de interes. de asemenea graficele caracteristicilor de transfer pentru ftb si filtrul ssb ar fi interesante de studiat. Amplificarea in domeniul rf este chiar foarte mare, de aceea initial am fost nevoit sa dezacordez usor circuitele oscilante iar acum folosesc un circuit de agc cu 3 diode pin inaintea ftb. nu stiu daca s-a sesizat, dar ta7358 este de fapt un mixer nimic mai mult, deci trageti concluziile necesare. util este si datasheet-ul CI. Personal am folosit integrate originale ta7358 de la mama lor din niste stocuri foarte vechi, in capsulele actuale poate fi orice - de la 7400 la LMxxx. Incercati va rog pe la niste service-uri sa gasiti 2 integrate din recuperari si poate veti vedea altfel lucrurile. Intrebati un prieten depanator ce probleme are in ultimii ani cu calitatea componentelor, intra in tara loturi integi, mii de componente defecte sau cu parametri inferiori. deci varianta cea mai probabila este proasta calitatea a CI, pe locul 2 fiind o posibila eroare umana. Asa cum se poate vedea pe net, acest ci a fost folosit in echipamente din clasa medie si de asemenea este inca folosit in diverse trx de radioamatori, construite in toata lumea, comercializindu-se si sub forma de kit. Apropo de sincrodina, aveti invedere faptul ca sensibilitatea receptoarelor DC este recunoscuta de toata lumea si nu in ultimul rind faptul ca un filtru ssb home made prost reglat, construit cu cristale nesortate poate compromite usor si un TS14000!! Regards, EmilL.E: Adaug si eu ca nu ma supar, chiar nu am de ce, numai ma minunez cu ce ma ocup eu la ora 1 dimineata, in loc sa ma apuc sa-mi repar sonda de la osciloscop!!!

Link spre comentariu
Vizitator mirzan daniel

buna dimineata si ,succes la osciloscop!apropos,acest receptor a fost pus in discutie si pe forumul radioamator.ro si se vad cate raspunsuri s-au dat!0!ori nimeni nu l-a facut ,ori nimeni nu este interesat de un subiect atat la lasciv(nu ca alea in care se paruiesc ca nu si-au returnat banii;asta e alta discutie!).nu va suparati,va rog,este posibil sa fi folosit componente deficitare si rezultatele sa nu fie cele comforme cu ce prezentati dvs..este posibil,nu spun,nu.dar din simpla schema iti dai seama ca sunt deficiente de proiectare:tensiunea de 5v pe care o propuneti este prea mica pt o dinamica buna a intregului ansamblu,era normal pt radioamatori sa sugestionati folosirea unui vfo extern pt 3.5 mhz,stiind ca aceste ta7358 nu-ti asigura stabilitate in frecventa.nu mai vb de frecvente mai ridicate ,ca nu e cazul!pot multi sa-mi aduca argumente,mie nu mi-a placut,si-mi pare rau ca am stimulat viitori,potentiali,radioamatori din zona sa-l construiasca si au clacat!si,nu mai blamati sincrodinele!eu cred ca cu astea ati inceput,si,in afara selectivitatii ,n-au nimic mai prejos decat o BUNA superheterodina!cu o deosebita stima(nedisimulata)yo8rqp,dani

Link spre comentariu
Vizitator mirzan daniel

recunosc,sunt de putin timp,utilizator al acestui forum.in acest timp mi-am facut noi prieteni(yo6pir,yo2mho,etc)si multumesc tuturor care m-au ajutat.voi prezenta in,maxim 3 saptamani,o schema de transceiver,foarte facila pt cunoscatori.e o combinatie intre rig-urile fantastice a lui YO5AT ,cel cu defazaj,din "tehnium ,87,(apropos,mai foloseste cineva circuitul multi-q?),si transceiverul lui YO3BAL(toti stiu de YO3DAC,dar adevaratul realizator a fost primul) din 1990.varianta este modificata pt dubla schimbare de frecventa,eu,neavand cristale de 8,5 si 9,5 am folosit 4 si 5 mhz pt 4,5 prima fi.a doua pe 500 khz ,cu EMF 500 ,care-ti asigura o dinamica superba in ssb.mai vb pe alt topic.eu(si altii),ca si o paranteza,mi-am facut mari sperante de la acest receptor.era o schema simpla,cu un consum redus,ce-i drept,dar nici sa stau cu mainile la 1 m distanta de montaj ,ca sa nu influentez vfo-ul,si nici sa-i interzic copilului sa vb prin casa (are 3 ani) ca sa pot eu auzi ce spune yo6ex(dau un exemplu)pe 80m!problemele sunt INSTABILITATEA si SENSIBILITATEA!adica chintesenta unui receptor de hf!si cu astea am incheiat topicul!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări