Marele Savant Postat Octombrie 5, 2009 Partajează Postat Octombrie 5, 2009 Salutari tuturor! Am testat azi in concurs un receptor ssb care mi-a lasat o excelenta impresie. Cu un filtru home made pe 9 Mhz de 2,4 khz s-a comportat aproape identic ( la receptie desigur ) cu un ts430. Fara antena si cu volumul la maxim zgomotul este aproape insesizabil, practic zgomotul amplificatorului audio. Aparatul foloseste niste CI lowcost de tip TA7358 sau oricare din multele echivalente de pe piata. Integratele se comporta foarte bine din audio pina la aproape 150 mhz si dupa cite se vede pe net sint aplicatii in care sint folosite foarte bine si la emisie, ceea ce urmeaza sa fac si eu saptamina viitoare. Am mai gasit diverse scheme pe net cu acest ci, dar eu am deja o schema completa, optimizata, testata si fara greseli. Intrebarea era daca intereseaza pe cineva o schema de receptor de buna calitate, cu dimensiuni mici si consum redus. In acest moment o am numai pe hirtie cu multe corecturi si vroiam sa stiu daca prezinta suficient interes pentru a mai pierde timpul sa o desenez intr-un format electronic. Cele bune, Emil yo7luo Link spre comentariu
yo9hnf Postat Octombrie 5, 2009 Partajează Postat Octombrie 5, 2009 Felicitari ! Normal ca prezinta interes ! Link spre comentariu
yo9how Postat Octombrie 5, 2009 Partajează Postat Octombrie 5, 2009 da, asteptam cu deosebit interes aceasta schema73`s yo9how Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2009 Partajează Postat Octombrie 6, 2009 Emil, orice informatie este binevenita.Cu multumiri. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 6, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2009 O.K. M-am apucat de desenat. Merge mai greu, pentru ca este prima data cind desenez o schema pe calculator, pina acuma am facut numai cablaje. Pina acuma am testat diverse programe de desen si m-am oprit tooocmai la asta: http://www.suigyodo.com/online/e/bs3vp090720ertl.zip E cam exotic dar pare free si merge repede. Pina pe seara postez si schema. Emil Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 6, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2009 Sa zicem ca am terminat de desenat. Circuitele oscilante se vor acorda astfel:1. Tr. 1, Tr 2 si L1-C1 vor fi acordate pe frecventa ( banda de radioamatori care se doreste a fi receptionata ). Daca factorul de calitate al circuitului L1-C1 este foarte mare si nu se poate obtine largimea de banda dorita, se poate amortiza cu o rezistenta de 1-5K, functie de gust!2. L2-C2 si L3-C3 vor fi acordate pe FI ( frecventa cristalelor di filtrul SSB respectiv a oscilatorului BFO )3. Lvfo va fi dimensionat in functie de banda receptionata si de valoarea FIAm pus schema in facuta cu aplicatia de mai sus si o captura cu aceeasi schema.Daca doreste cineva detalii la bombine pentru banda de 80m si FI de 8 Mhz, cu mare placere. Am folosit toruri amidon pentru FTB si bobine Coilcraft pentru celelalte. Cele bune, Emil Link spre comentariu
yo4hhp Postat Octombrie 6, 2009 Partajează Postat Octombrie 6, 2009 Cred ca se poate face si un Trx simplut din acest receptor. Cu un circuit de comutare basculant cu tranzistoare, VFO-BFO, respectiv comuatare BPF-Mic si AF-PA. Link spre comentariu
vio2007 Postat Octombrie 6, 2009 Partajează Postat Octombrie 6, 2009 Cred ca se poate face si un Trx simplut din acest receptor. Cu un circuit de comutare basculant cu tranzistoare, VFO-BFO, respectiv comuatare BPF-Mic si AF-PA.S-au facut deja transceivere cu aceste circuite , polonejii au kiturile AVT2818 Jedrus-receptor si AVT5151 Jedrek. Link spre comentariu
yo4hhp Postat Octombrie 6, 2009 Partajează Postat Octombrie 6, 2009 si slovenii http://lea.hamradio.si/~s57nan/ham_radio/ dar cu alte IC-uri mai scumpe ce-i drept (AD831) Am mai ramas noi Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 6, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2009 Nu am avut nici o pretentie de originalitate, am mai gasit pe net, dar toate schemele foloseau iesiri aperiodice, ceea ce compromitea foarte mult performanta. Eu am dat de acest integrat atunci cind am reparat un casetofon al unui prieten care poseda si schema acestuia. Am remarcat simplitatea folosirii acestuia ca mixer activ si folosind un datasheet al producatorului am testat montajul. Subliniez inca odata ca se comporta remarcabil pentru simplitatea lui, ofera o sensibilitate foarte buna la un zgomot de fond aproape insesizabil. daca ne gindim bine, simplitatea este totusi numai aparenta pentru ca integratele sint destul de complexe. Si au fost proiectate de Toshiba nu de Ciu En Lai. Oricum se comporta la frecvente din gama us mult mai bine decit mc3362, care a fost gindit strict pentru uus. Oricum cine are 2-3 ore libere merita sa faca un efort sa vada ce obtine. Pentru cine vrea sa se distreze, incerc sa atasez si o schema imbunatatita de aaf cu LM386. Succesuri, Emil Link spre comentariu
Vizitator davidbekam Postat Octombrie 6, 2009 Partajează Postat Octombrie 6, 2009 am vreo 4 bucati TA7359 , functioneaza in schema prezentata mai sus ? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 6, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2009 1. N-am gasit nimic despre 7359, cauta si tu mai cu talent si vezi daca sint la fel. Echivalent direct este LA1185, cu putina bunavointa si 1186 si mai sint citea la fel de usor de gasit.2. AD831 este un mixer excelent, lucreaza cu nivele de intrare foarte mici si se poate folosi in receptoarele mai pretentioase. M-am jucat cindva cu unul si mi-a lasat o impresie foarte buna. Nu este nici foarte greu de procurat acuma. Link spre comentariu
Vizitator davidbekam Postat Octombrie 6, 2009 Partajează Postat Octombrie 6, 2009 mersi pentru echivalent LA1185 , am sa-mi pun si in cap Link spre comentariu
Flor Postat Octombrie 7, 2009 Partajează Postat Octombrie 7, 2009 O.K.M-am apucat de desenat. Merge mai greu, pentru ca este prima data cind desenez o schema pe calculator, pina acuma am facut numai cablaje.... EmilSalutVezi ca o sa iti trimit pe personala notitele mele despre Orcad. Eu/noi il folosesc/folosim la job, am dus multe cablaje la fabrica si toate au fost OK.Initial pare mai greoi, dar dupa maxim o ora il inveti.Nu, evident ca nu iti spun sa il dai jos de pe torente sau DC++, hi, hi, sau sa dai 10 lei pe un DVD cu ceva crack-uit, hi, hi..Dar producatorul pune la dispozitie o versiune mai redusa, pt cablaje doar in 2 straturi, cu maxim 10000 de conexiuni, etc.Eu iti sugerez versiunile mai vechi, de ex. 9.2, (oldies but goldies) pt ca 10.14 sau mai mult sunt cam instabile. Si nici bibliotecile cu piese nu sunt cine stie ce. O caruta mare de care nu o sa te folosesti nciodata..Ideea e ca pana la urma o sa ajungi sa iti creezi singur ce ai nevoie.Succes Link spre comentariu
ALVIN Postat Octombrie 7, 2009 Partajează Postat Octombrie 7, 2009 Pentru simplitate si "dizain" eu as pune in audio pe "fratiorul" TA7368. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum