Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire tuburi tetroda cu tranzistoare

yo3gje

Postări Recomandate

Salutare tuturor lamparilor si nu numai...A incercat cineva sa substituie o tetroda de iesire de putere mica (2-4 W ) cu un montaj trazistorizat?Evident aici nu se pune problema cuplarii unui amplif oarecare , ci unul care sa mearga cu transformatorul de iesire original al aparatului , si sa poata fi realizat sub forma de modul montat pe soclul original ( filamentul inlocuit cu rez. corespunzatoare etc.)Multe salutari si multumiri YO3GJE Gelu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo3gje

12

• Selena

7

• mișa

4

• +_Florin_+

4

Top autori în acest subiect

In principiu ar merge folosind un tranzistor de genul finalelor de linii din tv-uri, care au Vceo foarte mare si suporta lejer 2-4W. Sau trz din sursele in comutatie de la PC-uri... dar da-ne niste date mai exacte, tensiuni, schema etajului, tipul tetrodei ca sa vorbim la modul concret.O sa fie unele probleme de adaptare- dar nu de nerezolvat- la impedanta de intrare a trz care e mult mai mica, etajul precedent fiind tot cu tub (presupun).Dar de ce vrei sa inlocuiesti tubul cu trz? De obicei se procedeaza invers :rade:

Link spre comentariu

caracteristicile unui tranzistor IRF830 difer? mult ?, sau nu exist? tetrode mos de tensiune ?i caracteristici comparabile cu a tuburilor de putere mic? ?

Link spre comentariu

caracteristicile unui tranzistor IRF830 difer? mult ?, sau nu exist? tetrode mos de tensiune ?i caracteristici comparabile cu a tuburilor de putere mic? ?

Ca sa vedem in ce masura difera caracteristicile unor trz fata de un tub sau altul, trebuie sa avem un punct de referinta, adica sa stim despre ce tub e vorba. Sunt o multime de tetrode/pentode etc cu caracteristici destul de diferite. Intr-adevar, se poate spune ca mosfetii sunt "mai asemanatori" cu lampile din anumite puncte de vedere, de exemplu ca impedante de intrare. Dar daca trebuie sa inlocuim un anume tub final audio cu anumit factor de amplificare, alimentat la o anume tensiune (200...300V) cu un traf de iesire deja existent (cu Ra specific), treaba e putin mai complicata:Un trz bipolar din seria "BU" care sunt finale de linii poate lucra cu usurina intr-un pct de functionare cu Uce = anodica unui tub si curent de colector= curentul anodic. Mosfetii nu prea. Bineinteles, in functie de factorul de amplificare al tubului substituit, bipolarul mai trebuie atacat cu alt tranzistor, dupa caz.Ca fapt divers, am avut de mult un substitut tranzistorizat al tubului PFL200 (amplificator video in tv) care functiona ireprosabil.
Link spre comentariu

Multumesc tuturor care au raspuns ( si citit ) Este vorba de pentoda CL6 sau CBL6 Ua 200V Ug2 100V Ug1 -9V Ia 45ma Ig1 9maNu reusesc sa gasesc pentoda asta deloc . si nici nimic echivalent cu filament la 200ma ...Multe multumiri YO3GJE Gelu

Link spre comentariu

Ai mai putea sa incerci o inlocuire a lui CL6 cu PL84 si sa legi o rezistenta in paralel cu filamentul prin care sa treaca 100mA si una in serie pe care sa cada diferenta de tensiune. Uita-te la foile de catalog a celor 2 lampi si fa un mic calcul. Ar trebui sa mearga. Eventual ca sa nu faci resoclare, fa un adaptor de soclu cu o baza unei lampi cu contacte laterale si un soclu noval.

Link spre comentariu

Am scris gresit Ig2 9ma ( evident ) Misa multumesc pt raspuns .Ar fi minunat daca PL 84 ar avea filamentul la 0,2A... sau la 0,1 etc ( PL 84 are fil la 0,3A ) Sa va spun detaliat de ce vreau CL ( oricare pentoda e buna CL1,2,4,6,etc cu conditia sa aiba If 0,2A sau mai putin chiar daca Uf este diferita ) : aparatele pe care le detin au alimentare universala fara traf de retea, cu filamentele legate in serie . Deasemenea sant foarte compacte si inghesuite ( AEG 421 si BRAUN f56GW )si nu se pune problema instalarii unui traf de filamente din cauza spatiului , asa ca pana gasesc tuburile cu pricina voiam sa le inlocuiesc cu ceva tranzistorizat, modificand bineinteles si rezistentele pt tensiunile de filament diferite ale pentodelor CL ( 13V 26V 35V 44V etc ) Ar mai fi posibilitatea sa folosesc UBL21 (0,1A la fil cu rezistenta paralela ) da' nici d'asta n-am ( le-am dat ca prostu' acum cativa ani , nici acum nu stiu cui si de ce) :nebunrau: Mai am si un TEFAG cu aceeasi problema , numai ca acolo este vorba de UCL 11 pe care am inlocuit-o cu 3 buc rv12p2000 montate pe o placuta fixata direct de baza originala a tubului Din pacate rv12p2000 are Ia destul de mica, iar 2 buc in paralel (partea pentoda) nu au rezolvat problema ( vezi attach )Multe salutari+multumiri 3GJE Gelu

Link spre comentariu

Este singurul montaj care l-am gasit pe net ( pagina cu diverse din frank electron tube etc ),da nu intelg cum de tine fet-ul BSV 80 la 40-50 ma si 200 v? Misa ce e rau cu p2000? sau pacat de ele ca le folosesc la asa montaje ... detaliaza te rog :)Multumesc pt raspuns GJE Gelu

Link spre comentariu

Eu am zis sa nu folosesti rv12p2000 deoarece nu rezolva problema din punct de vedere tehnic si sunt niste lampi destul de rare. Mi se pare pacat sa se uzeze, cu atit mai mult in mod impropriu.

Link spre comentariu

Asa este. M-am luat dupa o documntatie postbelica cand rv12p2k din stocurile de razboi se gaseau cu zecile de mii ( am vreo 20 buc , si noi tzipla, si folosite, chiar unele cu inscriptia whermacht ;) ) Adaptoarele se gaseau la magazin , produse in serie ( nu-i inventia mea...) si lucrau sub satisfacator , dar atunci nu mai conta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări