Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MODULATOR AM

Spitfire

Postări Recomandate

Am construit aceasta schema de mic radioemitator, "bate" cativa metri, bun pt. testat radio-uri pe unde medii in viitor, cand va exista doar DAB/DRM si alte dracii:

Posted Image

Bobina i-am facut-o cu litza RF, priza mediana la priza 15 fata de masa, total 60 spire pe bara ferita de 60 mm, alimentare 4,5 V, primul tranzistor de tip EFT313 al doilea EFT317.Se aude incomparabil mai bine decat un "wireless fm transmitter" de tip auto, desi asta e AM ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

4

• Spitfire

3

• blue

3

• lorik199

2

Top autori în acest subiect

Pe post de antena, nimic, nici un cm de sarma, e destul de "fortos" bate la cativa metri(3-4), ferita am precizat, un fragment de 6 cm lungimex1cm diametru, 60 spire cu priza la spira 15(200-250uH), tranzistori cu germaniu se gasesc greu, dar si mai greu e sa-i gasiti imperecheati, atunci cand e nevoie de asa ceva.

Link spre comentariu

Pentru cine vrea pe "siliciu" sau nu are "germaniu":

Posted Image

Ca sa bagati semnal in ea eliminati microfonul cu electret ,C6, R1.Semnalul se aplica intre plusul lui C4 si masa.

Prima schema a construit-o cineva?la ce distanta va "bate"?

Link spre comentariu

Pentru cine vrea pe "siliciu" sau nu are "germaniu":

Posted Image

Ca sa bagati semnal in ea eliminati microfonul cu electret ,C6, R1.Semnalul se aplica intre plusul lui C4 si masa.

Prima schema a construit-o cineva?la ce distanta va "bate"?

In acest caz modulatia este in frecventa nu in amplitudine, frecventa oscilatorului se modifica prin deviatia lui cu semnalul audio !
Link spre comentariu

Stimati Colegi,Trebuie sa aveti respect pentru "memoria" furnizorului (proprietarul) serviciului acestui forum! Costa! Costa mult! Deci !Folositi cat mai putin butonul de "citeaza" pe post de... copy-paste...Recapitulare:Prima schema este cu MA, (ceea ce corespunde cu titlul topicului), ceea de a doua este cu MF, cea propusa de mine este tot cu MA... mai sunt si alte posibilitati...

Link spre comentariu

Nu numai lampile sunt vintage; tanzistoarele cu germaniu, in unanimitate=vintage, ba chiar si cele cu siliciu incep a deveni... istorice (cele mai multe aplicatii folosesc - inca - transistoare pentru functii de mana a 5-a si in aparate low-end...)Stima, mosh blazeu

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

cu asa ceva pe lampi s-a jucat cineva?

Da, a fost primul meu montaj construit. Un emitator pe unde lungi cu modulatie de amplitudine, in speta un oscilator banal cu EL84. Schema e desenata mai jos, negativarea se facea partial prin curenti de grila, nu mai sunt sigur de valorile grupului RC din G1 ca au trecut ceva ani de atunci.Modulatia se facea cu un traf de iesire audio de la un amp cu tuburi, legat in serie cu alimentarea anodica si un ampl tranzistorizat de cca 1W pe post de modulator.Circuitul oscilant din anod era pe o bara de ferita de 10cm L1 = 200spire cu 0.3mm, L2=30 spire la fel, iar L2 nu mai tin minte.Cu bara de ferita doar, fara antena exterioara se auzea in blocul de vis-a-vis fara probleme, doar ca avea ceva armonici ca se receptiona din 200 in 200 kHz.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări