spinach Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 In arhiva sint 2 surse , una fabricata din 1988 ,a doua din 1992. Ele sint principial asemanatoare .Deosebirea dintre ele este ca la una din ele sectiunea secundara este separata de sectiunea primara iar la a doua , se ia informatie din sectiunea secundara prin intermediul cuplorului optic si se injecteaza in zona primara . Intrebarea nr 1 : care este mai buna , mai performanta ? Intrebarea nr2 :este util [se poate ?] ca varianta fara legatura intre sectiunea primara si secuntara sa o modific prin atasare a unui optocuplor si astfel sa cresc performanta ei ? Varianta cu optocuplor este mai noua . Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 In arhiva sint 2 surse , una fabricata din 1988 ,a doua din 1992. Ele sint principial asemanatoare .Deosebirea dintre ele este ca la una din ele sectiunea secundara este separata de sectiunea primara iar la a doua , se ia informatie din sectiunea secundara prin intermediul cuplorului optic si se injecteaza in zona primara . Intrebarea nr 1 : care este mai buna , mai performanta ? Intrebarea nr2 :este util [se poate ?] ca varianta fara legatura intre sectiunea primara si secuntara sa o modific prin atasare a unui optocuplor si astfel sa cresc performanta ei ? Varianta cu optocuplor este mai noua .Salut!Parerea mea personala este ca sursa din 88 e mai performanta, dar mai greu de realizat. Feed-back-ul din iesire este cules din infasurarea secundara din care se alimenteaza si circuitele de comanda. Nu are rost sa ii mai puneti inca o reactie cu optocuplor.La sursele noi s-a ales varianta cu optocuplor pentru a se folosi transformatoare choper ieftine. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 Teoretic e mai buna sursa cu optocuplor pentru stabilizarea tensiunii de 5V S3-S4 de unde isi ia reactia negativa , cea fara optocuplor stabilizeaza in ansamblu toate infasurarile secundare detectand cand se consuma energia magnetica inmagazinata in traf in fiecare ciclu . Depinde cum e repartizat consumul , cum e bobinat transformatorul chopper , sunt lucruri destul de complicate la o sursa , fara calcule nu se poate . De observat ca in sursa veche tensiunea de 5V se obtine stabilizeazat din STK , pentru sursa noua fiind mult mai stabila , nu mai e nevoie de stabilizare suplimentara.De modificat una in alta nu merita , pentru aparatul la care au fost concepute cu siguranta stabilizeaza suficient ambele modele . Link spre comentariu
moro Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 Sursa din 1992 mi se pare mai fiabila lasand la o parte transformatoarele ieftine datorita numarului redus de componente cea fara optocuplor stabilizeaza in ansamblu toate infasurarile secundare detectand cand se consuma energia magnetica inmagazinata in traf in fiecare cicluReactia prezenta in sursa din 1992 e destul de ok dupa parerea mea, este suficienta monitorizarea unei singure tensiuni astfel se vor controla impulsurile din primar, si implicit si celalalte secundare vor fi stabilizate. Pe acelasi principiu functioneaza si sursele PC, desigur apare si un dezavantaj, daca la o supra sarcina tensiunea monitorizata scade, sursa va "lovi" ceva mai tare transformatorul choper astfel incat sa se atinga valoarea normala. Pe celalalte secundare tensiunea va creste... Dupa parerea mea cel mai bine ar fi un divizor rezistiv care sa adune mai multe tensiuni din secundare asa cum inca odata se poate vedea la sursele de calculator Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 4, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2009 1. Dupa pererea voastra care din ele are consum propiu [pierderi] mai mic ?2. Nu m-am lamurit daca pot sa o upgradez cu un control prin optocuplor , indiferent de unde voi lua informatia .3. cind o pun sub tensiune , ia curent mare , probabil pentru ca se incarca condensatorii ;exista vreo metoda sa diminuez acest curen de initiere ? Link spre comentariu
moro Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 1. Dupa pererea voastra care din ele are consum propiu [pierderi] mai mic ? Pierderile unei surse sunt influentate de mai multi factori, reactia prin optocuplor sau cu infasurare directa de pe traf nu iti va influenta pierderile. Scuza-mi curiozitatea dar pentru ce vrei sa diminuezi pierderile atat de mult? Ai inseriat sursa cu un ampermetru sa vezi cat iti consuma in gol? Sau te referi la pierderile din sursa care iti cauzeaza cresteri de temperatura. Multe surse sunt facute luand in calcul si costurile de fabricatie cat mai mici si profitul mare. 2. Nu m-am lamurit daca pot sa o upgradez cu un control prin optocuplor , indiferent de unde voi lua informatia . De ce sa te complici? Sursa o ai gata deja functionala? 3. cind o pun sub tensiune , ia curent mare , probabil pentru ca se incarca condensatorii ;exista vreo metoda sa diminuez acest curen de initiere ? Poti diminua lucrul asta folosind un circuit "soft-start" cu un NTC Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 Sursa din 1992 mi se pare mai fiabila lasand la o parte transformatoarele ieftine datorita numarului redus de componente cea fara optocuplor stabilizeaza in ansamblu toate infasurarile secundare detectand cand se consuma energia magnetica inmagazinata in traf in fiecare cicluReactia prezenta in sursa din 1992 e destul de ok dupa parerea mea, este suficienta monitorizarea unei singure tensiuni astfel se vor controla impulsurile din primar, si implicit si celalalte secundare vor fi stabilizate. Pe acelasi principiu functioneaza si sursele PC, desigur apare si un dezavantaj, daca la o supra sarcina tensiunea monitorizata scade, sursa va "lovi" ceva mai tare transformatorul choper astfel incat sa se atinga valoarea normala. Pe celalalte secundare tensiunea va creste... Dupa parerea mea cel mai bine ar fi un divizor rezistiv care sa adune mai multe tensiuni din secundare asa cum inca odata se poate vedea la sursele de calculatorLa sursele de calculator nici nu se poate face fara reactie din secundar din cauza ca transformatorul half-bridge nu inmagazineaza energie , daca vorbim despre flyback sa nu le amestecam si pe celelalte topologii care au principiu diferit de functionare ... In rest e clar ca mai bine stabilizeaza sursa daca reactia vine din secundar (pentru tensiunea monitorizata ,5V in cazul nostru ) , cum am zis , dar nu e posibil sa monitorizezi toate tensiunile in orice conditii de consum pe oricare infasurare secundara , insumand reactiile cu divizoare rezistive . Acestea se vor "lupta" intre ele , daca o tensiune scade restul trebuie sa creasca pentru a reveni cea care a scazut la valoarea initiala , raportul de transformare al trafului fiind acelasi ( evident ) . Daca numai o tensiune e monitorizata , celelalte nu sunt automat stabilizate cum ai scris .La sursele de calculator torul din secundar pe care au spire toate tensiunile de iesire ( sau cele mai importante ) are rol mare in stabilizare functionand ca un transformator . Link spre comentariu
moro Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 La sursele de calculator nici nu se poate face fara reactie din secundar din cauza ca transformatorul half-bridge nu inmagazineaza energie , daca vorbim despre flyback sa nu le amestecam si pe celelalte topologii care au principiu diferit de functionare Indiferent ca este halfbridge, full bridge, push pull sau flyback, oricare din topologiile astea aplicate unei surse STABILIZATE monitorizeaza iesirea si o compara cu o tensiune de referinta, iar in functie de rezultat modifica impulsurile din primar. Si asta pentru ca tensiunea retelei variaza, la fel si amplitudinea impulsurilor din primarul transformatorului choper dar nu e posibil sa monitorizezi toate tensiunile in orice conditii de consum pe oricare infasurare secundara Imi cer scuze daca m-am exprimat gresit, nu toate tensiunile trebuie monitorizate, din ce am vazut prin carti cea mai indicata ramura pentru monitorizare este totodata cea mai solicitata. La sursele de calculator torul din secundar pe care au spire toate tensiunile de iesire ( sau cele mai importante ) are rol mare in stabilizare functionand ca un transformator . Explicati mai detaliat va rog stabilizarea in torul acela Daca numai o tensiune e monitorizata , celelalte nu sunt automat stabilizate cum ai scris De ce nu? Din moment ce stabilizarea tensiunilor din secundare nu se face cu un element in serie pe fiecare ramura in parte, ci din comanda primarului. Practic Transformatorul este stabilizat sa zic asa, care automat asigura tensiuni constante la iesire Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 In concluzie, nu e mai practica sursa din 88? Isi monitorizeaza toate tensiunile prin intermediul inductiei electromagnetice din traf. O reactie globala, mai usor de stapanit, stabilizare liniara pe ramurile cu tensiuni critice... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 Indiferent ca este halfbridge, full bridge, push pull sau flyback, oricare din topologiile astea aplicate unei surse STABILIZATE monitorizeaza iesirea si o compara cu o tensiune de referinta, iar in functie de rezultat modifica impulsurile din primar. Si asta pentru ca tensiunea retelei variaza, la fel si amplitudinea impulsurilor din primarul transformatorului choper Cum crezi ca stabilizeaza sursa de mai sus "mai veche" fara reactie din secundar ? Tipul asta e folosit in extrem de multe aparate , si cum am zis detecteaza cand se anuleaza campul magnetic din transformator prin infasurarea suplimentara de reactie , care are dublu rol pe langa cel de a furniza o tensiune de vreo 12-15V. E o reactie negativa indirecta prin cuplaj magnetic . Studiaza un datasheet de integrat flyback precum "clasicul" TDA4601 . Un transformator fara intrefier nu inmagazineaza energie , deci procedeul asta nu poate fi folosit numai la flyback . De ce nu?Din moment ce stabilizarea tensiunilor din secundare nu se face cu un element in serie pe fiecare ramura in parte, ci din comanda primarului. Practic Transformatorul este stabilizat sa zic asa, care automat asigura tensiuni constante la iesire Daca apare o variatie de consum pe o infasurare alta decat principala pe care e reactia negativa , primarul va compensa indirect variatia prin gradul in care se modifica tensiunea principala . Numai ca nu e perfect cuplajul magnetic intre infasurari , infasurarea are si rezistenta ohmica , deci stabilizarea e "aproximativa" . Numai tensiunea pe care e reactia negativa ramane in orice conditii normale 5V , celelalte pot sa varieze destul de mult in functie de consum . Explicati mai detaliat va rog stabilizarea in torul acela Torul stabilizeaza prin faptul ca daca o infasurare are consum mai mare trage curent si din celelalte infasurari Link spre comentariu
moro Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 Torul stabilizeaza prin faptul ca daca o infasurare are consum mai mare trage curent si din celelalte infasurariGresit! Torul acela nu lucreaza ca un transformator, inductanta aceea are rolul de captare a componentei alternative care intra peste tensiunea continua. O tensiune continua ideala este liniara (cu un riplu cat mai mic)In concluzie, nu e mai practica sursa din 88? Isi monitorizeaza toate tensiunile prin intermediul inductiei electromagnetice din traf. O reactie globala, mai usor de stapanit, stabilizare liniara pe ramurile cu tensiuni critice... .Depinde ce intelege fiecare prin sursa practica, Depanatorul` tocmai a spus o vorba mare sa zic asa despre tipul acela de reactie, si anume ca este indirecta. A doua schema pe care eu o prefer luand in discutie cele doua surse are legatura tocmai cu reactia, pentru ca cea cu optocuplor este directa si anume ia direct de pe iesirea sursei monitorizarea tensiunilor si nu prin campul magnetic din miez. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 Gresit! Torul acela nu lucreaza ca un transformator, inductanta aceea are rolul de captare a componentei alternative care intra peste tensiunea continua. O tensiune continua ideala este liniara (cu un riplu cat mai mic)Eu zic sa mai citesti ... ce expresie e asta "inductanta aceea are rolul de captare a componentei alternative care intra peste tensiunea continua " ? Nu ma intereseaza o polemica cu tine si nici nu o sa-ti dau mura in gura informatii in offtopic . Aici totusi se discuta despre o sursa flyback Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 4, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2009 La ce temperatura sa calculez determinarea de stare normala a termistorului NTC ? Sau de fapt cam cum se poate calcula un termistor ntc inseriat ? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 4, 2009 Partajează Postat Octombrie 4, 2009 Dar de ce sa montezi ceva in plus daca schema asa conceputa functioneaza foarte bine ? E un lucru firesc ca un aparat sa consume mult mai mult cand e conectat la retea , fie ca e sursa in comutatie sau clasica cu traf ... chiar nu inteleg motivul ... Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 4, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2009 Din cauza faptului ca in st-by aparatul consuma 14 w/h , il scot din priza , ca alta solutie nu am momentan . La conectare face o flama apreciabila. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum