Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

masurarea temperaturilor inalte

Vizitator

Postări Recomandate

As dori informatii (pdf sau linck-uri) despre cum se pot masura temperaturile inalte (T=600...900 celsius) utilizand termocuple. Voi aprecia si detalii despre realizari personale in domeniu. Ideea de baza este masurarea si transmiterea la distanta a temperaturilor din interiorul unui cuptor pentru tratamentul termic al otelurilor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• misu ploiesteanu

5

• dorofteius

4

• one

1

• Felis

1

Top autori în acest subiect

As dori informatii (pdf sau linck-uri) despre cum se pot masura temperaturile inalte (T=600...900 celsius) utilizand termocuple. Voi aprecia si detalii despre realizari personale in domeniu. Ideea de baza este masurarea si transmiterea la distanta a temperaturilor din interiorul unui cuptor pentru tratamentul termic al otelurilor.

Temperaturile inalte nu se masoara cu termocupluri. Masurarea temperaturilor inalte se fac cu piroelement( e cazul determinarii temperaturilor in baile de topire a otelului sau altor aliaje) Si practic nu este alceva decat masurarea temperaturii de culoare a radiatiei emise de catre un corp incalzit raportandu-se la o referinta.Este o metoda de masura fara contact fizic cu piesa. O vreme s-au folosit si temocupluri NiPt in teaca de otel refractar sau wolfram dar inertia mare de masurare a dus la eliminarea lor
Link spre comentariu

In baile de topire a otelului sunt temperaturi de peste 1100...1200 Celsius. Nu ma intereseaza aceste aplicatii, ci doar masurarea temperaturilor de pana la circa 850 Celsius din interiorul cuptoarelor de tratament termic. Am intrebat despre termocupluri, deoarece sunt (dupa stiinta mea cele mai simple mijloace de masurare si transmitere la distanta a temperaturilor de acest ordin de marime) Ok, accept si informatii relative la alte metode cu privire la masurarea domeniului de teperaturi pe care l-am mentionat, daca ele sunt la indemana - sa zicem - a unui mic meserias care si-a propus sa realizeze practic un cuptor pentru tt. De aceea voi aprecia asa dupa cum spuneam si realizari practice, demonstrate cu imagini si insotite de eventuale scheme si/sau indicatii de constructie.Multumesc pt raspuns!

Link spre comentariu

pentru masurare a temperaturii la cuptorul de tratament termic foloseam termocuplu de tip CROMEL -ALUMEL(sunt doua aliaje ) sau mai simplu conform codificarii vest tipK, impreuna cu un inregistrator cu intrare pentru termocuplu K, care sa scoata exact curba in timp a temperaturii. termocuplul CR-AL are o curba de etalonare foarte neliniara pina la 100 de grade dar pina la 600-900 de grade merge ...

Link spre comentariu

Nu mi-am propus sa trasez (inregistrez) curba temporala deoarece ar scumpi in mod inutil constructia, dar posibilitatea verificarii in orice moment a temperaturii instantanee este absolut necesara. Totusi avand in vedere progresele incredibile ale electronicii in ultimii ani si ieftinirea pe aceasta baza a multor procedee de inregistrare, cred ca un inregistrator electronic, ceva care sa conlucreze cu un PC la inregistrarea in timp a temperaturilor ar fi binevenit. Cum oare se poate insa face asta? Exista soft? A realizat cineva ceva asemanator?

Link spre comentariu

Incarcarea saitului http://www.lesman.com/unleashd/catalog/ ... 200703.pdf tinde la infinit pe PC-ul meu si deci nu am reusit sa-l vizitez. dorofteius si misu ploiesteanu haideti sa discutam despre chestiunile tehnice. Asa dupa cum spuneam, nu vreau sa ma arunc intr-o aventura in intuneric, cu capul inainte. As vrea sa stiu cat mai multe lucruri prin intermediul unor mijloace cognitive demne de toata increderea (scheme, imagini, rezultate obtinute de terti, etc.) Eu insumi lucrez intr-o intreprindere cu sector de tratamente termice si am destule exemple de realizari de inalt nivel tehnic industrial, insa nu tot ce poate face o fabrica specializata este accesibil si unui amator. De aceea astept alte amanunte. Spre exemplu as vrea sa stiu cum si unde anume se monteaza practic teaca unui termocuplu, care de bunaseama trebuie sa vina in contact la interior cu atmosfera incinsa la 600 ... 900 celsius, daca nu cumva chiar cu obiectul supus tratamentului termic.

Link spre comentariu

OK, deci dumneavoastra aveti o incinta care banuiesc ca este izolata termic(samotata) si pentru incalzire folositi fie rezistente electrice fie gaze fierbinti rezultate din arderea unui combustibil, termocuplu trebuie sa aiba imersie suficenta sa depaseasca stratul de izolatie si sa ajunga in zona apropiata amplasarii pieselor. din punct de vedere constructiv teaca tre sa fie preferabil de inox sau ceramica iar legatura intre termocuplu si adaptor sa se faca cu cablu de prelungire special, din acelasi aliaj ca termocuplul. exista norme tehnice de metrologie in care sunt date valorile tensiunii electromotoare generate de tipurile de termocuple la diverse temperaturi. de aici necesitatea calibrarii adaptorului folosit cu o scula de precizie(care simuleaza termocuplu). solutia tehnica preferata ar fi sa montati un regulator automat care sa asigure automat curba de incalzire racire si memorarea acesteia(solutir scumpa), din experienta practica iun operator bun si un indicator-inregistrator ar pute fi de ajuns...

Link spre comentariu

Cred ca o solutie simpla ar fi utilizarea unui "thermocouple transmitter", care transforma semnalul dat de termocuplu intr-un semnal 4-20mA de exemplu.

http://www.prelectronics.dk/default.asp?id=231

http://ro.rs-online.com/web/search/sear ... 32&x=0&y=0

Materiale sunt atat de multe pe net, incat nu stiu ce as putea recomanda.

Se gasesc pe Wikipedia, pe siturile producatorilor de termocuple si materiale pentru siderurgie.

De obicei, pentru un sistem de achizitie a temperaturilor, se folosesc amplificatoare cu intrare diferentiala, de obicei speciale pentr termocuple, apoi convertor ADC, apoi microcontroller sau altceva.

O alta metoda de masurare este in infrarosu dar de obicei astfel se masoara exteriorul corpurilor calde (nu interiorul unui cupror, de exemplu).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări