Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VIOTUBEAMP

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Pana la urma ce defazor ataca finale? Repertor catodic cu 6H6 sau cel recomandat de Lazaroiu?Eu as fi curios la semnalul defazat din grile tuburi finale la 1kHz sqw daca deranjul nu-ioi mare.

Am scris mai sus,e schema 1/1 de la Priboj ,cu 4 6P3C-E, o sa fac și atacul finalelor cu repertoare și schema dl Lazaroiu.

Pun mâine oscilograme de la ieșirile defazorului.

Ampul a funcționat toată noaptea,finalele sunt în regula,azi pe la ora 7 am deconectat generatorul de semnal și sarcina rezistiva,am conectat o incinta și am pus ceva muzica,totul funcționează perfect.Transformatorul de ieșire a fost găsit la temperatura ambianta,am pus mina pe bobine și nu sunt nici măcar călduțe.

Uite inca o varianta proprie :

Posted Image

Lipsește ceva la aceasta schema,ceva fooooooarte important pt finale. Editat de viobio
Link spre comentariu

îţi dau scris Viorel că pentru o situaţie ca asta http://oi58.tinypic.com/e0l7v8.jpg utilă aproximativ 140W-sqw se duc draku g2-6P3S-E(400V) după o noapte datorită faptului că g2 se afla în disipaţie mult dincolo de maxim pentru 1/2T(o semiperioadă).

cu siguranţă amplificatorul a fost lăsat o noapte cu sinus la intrare , în cazul audiţiilor (semnal muzical) numai vârfurile ating eventual puterea maximă sinus nelimitat cu alte cuvinte tuburile finale nu sunt periclitate în situaţia normală când amplificam semnal muzical(de regulă nu se stă cu amplificatorul în saturaţie maximă permanentă cu semnal muzical la intrare).

Simt nevoia să precizez că pentru a echivala o putere efectivă sinus cu una efectivă sqw(cazul de faţă) trebuie să existe o diferenţă de amplitudine A_sq=0,707(A_sinus) unde A este amplitudinea vârf la vârf sau de la un palier la altul ,sq este echivalent DC pentru 1/2T(cazul de faţă ,o semiperioadă).numeric vine cam aşa dacă ai la ieşire în sarcina/4Ω sinus 49Vvv circa 75W pentru sq sunt necesari doar 34,643Vpp(Vpp= average de la un palier la altul) tot 75W.

mai simplu spus în imaginea asta http://oi58.tinypic.com/e0l7v8.jpg trebuia să văd 34,643V de la un palier la altul pentru 75W putere utilă în sarcină.

un generator de semnal bun sinus/sq când se comută din sinus în sq sau invers stabileşte raport astfel încât puterea efectivă să rămână relativ neschimbată ,spun relativ neschimbată pentru că amplificatorul nu este ideal şi reproduce amplificat sq sau sinus mai mult sau mai puţin fidel.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Dl Vali, dreptunghiul ala de 140W,a fost pt scurt timp,10..12 secunde,cit am făcut poza,recunosc am fost cam țăran cind am dat atit semnal din generator.Noaptea trecuta ampul a primit semnal sinusoida,1000hz,la 70w pe ieșire.

Link spre comentariu

Acum să vă spun ce mi se pare remarcabil în această oscilogramă

http://oi58.tinypic.com/e0l7v8.jpg

vedem 100Hz-sqw (echivalent DC 1/200 secunde) fără ca miezul rusesc să se satureze(nu cad brusc palierele pe durata 1/2T) în ciuda faptului că sunt  aproximativ 140W!!! în sarcină la ieşire ,mult peste ce a fost gândit/proiectat (ai draku ruşii ăştia când au "ales"/fabricat miezul).

Fiecare formă de undă(amplificată) de o frecvenţă dată analizată cu osciloscopul ne poate arăta ceva.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Acum să vă spun ce mi se pare remarcabil în această oscilogramăhttp://oi58.tinypic.com/e0l7v8.jpgvedem 100Hz-sqw (echivalent DC 1/200 secunde) fără ca miezul rusesc să se satureze(nu cad brusc palierele pe durata 1/2T) în ciuda faptului că sunt aproximativ 140W!!! în sarcină la ieşire ,mult peste ce a fost gândit/proiectat (ai draku ruşii ăştia când au "ales"/fabricat miezul).Fiecare formă de undă(amplificată) de o frecvenţă dată analizată cu osciloscopul ne poate spune ceva.

Îmi pare rău că nu am un Hammond disponibil,vroiam sa fac o comparație intre cele doua trafuri de iesire.După cite fire ies din cei doi galeti de de la OT Priboj, sunt bobinate simplu,pe fiecare galet este jumătate din nr de spire.Într-un alt topic spuneam ca aceste trafuri de iesire,ma refer la cele C core,au primarele egale ca rezistenta în CC,la cele E+I nu am intilnit primare egale ca rezistenta. Editat de viobio
Link spre comentariu

Lipsește ceva la aceasta schema,ceva fooooooarte important pt finale.

Mda , schema este doar cu titlu informativ , poate fi configurata ca amplificator clasic cu sarcina in anod , cu sarcina distribuita gen REVOX / Ouad  sau varianta extrema Unity Coupled gen McIntosh etc .

Evident , lipseste partea de control si bias pentru negativare fixa si circuitul comparator cu fereastra pentru protectie si indicare a dezechilibrului curentului prin finale , care nu este o mare smecherie , majoritatea cunoscatorilor de pe acest forum stiu despre ce e vorba sau daca nu , isi pot imagina o schema care sa indeplineasca acele functii , cu componente discrete sau soft , cu microcontroller ...

Etajul de intrare este cu o dubla trida gen 6N1P sau 6N23P iar in defazorul SRPP 2x 6N6P ... excursia poate fi de peste 300V in cazul dimensionarii optime a unei configuratii gen Unity Coupled sau repetor catodic .

Evident , nu se adreseaza decat cunoscatorilor .

Scuze pentru interventie , dar candva ai dorit sa vezi o schema  originala realizata de mine  cu pixul pe hartie si fotografiata cu telefonul :) .

Link spre comentariu
Vizitator viobio

SRPP, frumos,o topologie mai puțin folosita pe plaiurile noastre.O sa testez,întâi sa repar generatorul sau sa cumpăr altul,fără el sunt legat la ochi și mâini.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

A luat-o din nou sinusoida cum trebuie? Pai si sticla tubului, contine nisip, nu?  :limb: Stiu ca te refereai ca un siliconist ajuta un lampar...

De data asta am scăpat ieftin,generatorul e în mințile lui acum.

A luat-o din nou sinusoida cum trebuie? Pai si sticla tubului, contine nisip, nu?  :limb: Stiu ca te refereai ca un siliconist ajuta un lampar...

De data asta am scăpat ieftin,generatorul e în mințile lui acum.

post-176980-0-18047800-1435840752_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări