Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VIOTUBEAMP

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Multumesc pt cele scrise mai sus,aveti dreptate cu sasiul,o sa îmbrac carcasa in lemn si nu o sa scriu nimic pe ea.

O sa țin cont și de schema postata de dv

... o sa obtineti rezultate ceva mai bune cu tubul EF14 (poate aveti mai multe pe stoc din aceste tuburi),cam asta-i parerea mea,abia astept un vintage complet si adevarat!

...si bine faceti cu scrisul pe sasiu sau pe cutie,ca doar nu-i cimitir...,vedeti ce fain arata amplificatorul lui Sebi fara nimic scris pe el ??? :da

P.S atentie,valoarea rezistentei R17 (din ambele scheme)este extrem de importanta pentru simetrizarea semanlelor la iesirile din defazor,dv.puteti inseria o rezistenta de 220K cu un semireglabil de 1M si veti gasi valoarea optima la realizarea practica,vizualizand pe iesirile defazorului cu ajutorul osciloscopului cele doua semnale,sau cu un voltmetru pe CA care sa meraga bine la 1000Hz~,dupa care inlocuiti cu o rezistenta cu valoarea rezultata .Pentru tuburile de RF (mai ales pt. cele mai vechi) este necesar acest lucru.

Grilele G3 in toate cazurile se conecteaza la catod,simbolul de tub din schemele mele este pentru tetroda,asa-mi permite Spice-ul,insa ecuatiile sunt pentru pentode.

Link spre comentariu

Mă mir de "scorul slab" THD-EF12 download/file.php?id=57722 în raport cu EF14 download/file.php?id=57736&mode=view ,din punctul meu de vedere EF12 poate sta mai bine decât EF14 mai precis consider că EF12 are carcteristici de transfer mai liniare decât EF14 indiferent de conexiune triodă sau pentodă ,desigur depinde foarte mult de implementare.

Cert fiind curentul prin sarcina distribuită din simulare aprox 4mA în ambele situaţii.

Trebuie ca Lăzăroiu(dacă are timp) să modifice valoarea R10 de aşa manieră(undeva 270Ω*) download/file.php?id=57722 încât să avem un grad mai mare de reacţie negativă locală în primul etaj(EF12).Deasemeni aş vrea să văd defazorul şi cu 4,5mA prin sarcina distribuită(2x12K).

În practică o să constatăm că pentru atac EL12(12mA/V) nu trebuie mai mult de 25Vvv pe gc hai poftim 30Vvv în ce condiţii o mai fi pus să lucreze EL12... (chiar atunci cand ug2 va fi mai mare de 300V...).EL12 o finală cu mult "nerv".

O schemă simplă şi bine gândită(push-pull EL12) va furniza în sarcină 20W cu un procentaj THD<1% apropiat de 0,4-0,5%.

post-18717-139829764681_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Interesanta schema cu EF14,eu ma gindisem initial sa fac ampul cu EF12 amplificatoare si EF14 defazor,am studiat mai multe scheme vechi si am observat ca nemtii au folosit EF12 ca defazor,totusi ma roade EF14,o sa fac un canal cu EF12 defazor si un canal cu EF14 defazor,o sa aleg defazorul care "o sa sune" mai bine in urechea mea,am o multime de EF14(peste 50buc) din sticla(RFT) sau metalice Telefunken,Philips,toate noi noute.Azi am comandat trafurile de iesire si de alimentare,cel de alimentare e comandat la Petra Iasi.

Link spre comentariu

Cam atat am putut sa "trag" de EF12 in conditiile cerute de dv. (@valderama),personal mi se pare foarte bine cand tratam acest etaj de sine statator,cand va fi prins si in bucla de NFB pot garanta ca THD total la 20W pe sarcina nu va depasi 0.4%...0.5%.P.S am niste EL12 si promisinuni de EF14 de la dl.Viorel,imi mai trebuiesc cam doua trei socluri pentru ele(nu mi-am facut inca inventarul!) si cred ca un asemenea amplificator merita realizat vintage absolut,lemn mult ,transformatoare vintage,borne si butoane vintage...,imaginatia lucreaza!

Link spre comentariu

Da,da,da(defazor simplu/cinstit ,suficientă amplitudinea la ieşiri pentru EL12), acum poate zal scapă de "frica EF12-2mA".

Salvez schema asta de defazor (am şi eu EF12-NIB în cutia lor nedesfăcută până în prezent închisă cu timbru de sigiliu).

Totuşi "tembelul" de neamţ avea o reacţie negativă locală şi mai a-draKu în etajul de intrare(EF12) adică ştia bine să gestioneze treaba cu toate că în anii ăia nu se lucra cu mathcad... download/file.php?id=57705&mode=view

Cred că o să confecţionez două carcase în patru galeţi...să vedem cât urcă în frecvenţă

acum când sarcina distribuită are doar 10K astfel încât capacitatea parazită catod-filament influenţează puţin banda în spectrul superior.

Link spre comentariu

Mulţumesc că-mi amintiţi mereu de ce nu mai postez nimic din ce realizez pe forumul ăsta. Şi ca să revenim la EF12 că ea e miezul, am mai decupat cu mare greutate o schemă, singura tensiune cunoscută e ptr un montaj auxiliar, aşa că nu prea e de folos.

Link spre comentariu

Mulţumesc că-mi amintiţi mereu de ce nu mai postez nimic din ce realizez pe forumul ăsta...

Nu cred că se înregistrează o pagubă enormă dacă nu mai postezi din minunatele tale realizări în secţiunea asta.De fapt tu alegi ce să faci.Pe acest forum(secţiunea asta) tu cam înveţi şi mai puţin poţi învăţa pe alţii (aşa văd eu lucrurile obiectiv).
Link spre comentariu

Foarte corect, aştept cu interes de cîţiva ani să mă învăţaţi cum să scot 124W dintr-un singur TDA7294...

Aşteaptă până la calendrele greceşti.Ai probleme şi de altă natură domnule...,ce legătură am eu cu 124W dintr-un singur TDA7294 ?!Mergi dumneata într-o secţiune dedicată SS şi "ceartăte" acolo cu 124W dintr-un singur TDA7294.
Link spre comentariu

Defazor antic cu EF12, altceva decît catodină.

Defazorul nu-i altceva,este un Schmidt clasic (utilizand pentode) cu aplicatii in amplificatoarele de chitara sau cele pentru sonorizari de voci,cand spun ;voci,ma refer la stadioane,gari,scoli,....Majoritatea amplificatoarelor de chitara utilizeaza acest tip de defazor (ponderea tuburilor utilizate fiind triodele). Asa cum filmele foarte vechi au fost "colorate" cu ajutorul tehnici de calcul,asa si noi ne permitem sa analizam tot prin tehnica de calcul aceste venerabile scheme. Cu parere de rau,defazorul din schema prezentata nu "bate" catodina din discutiile de mai sus.Daca analizati si reactiile locale pentru tuburile finale,inclin sa cred ca banda de frecvente pentru acest amplificator era foarte ingusta...,sau poate asa era norma HI-FI in acele vremuri :nas: Eu sunt hotarat,cand o sa gasesc socluri,foarte sigur il fac pe cel cu EF14,dar fiecare face cum crede ca-i mai bine!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări