carageae Postat Noiembrie 9, 2013 Partajează Postat Noiembrie 9, 2013 Interesant...deci o subminiatura...ce e asa deosebit la ele? Sau e doar ideea de a folosi ceva "nou"? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 9, 2013 Partajează Postat Noiembrie 9, 2013 Interesant...deci o subminiatura...ce e asa deosebit la ele? Sau e doar ideea de a folosi ceva "nou"?Aveam sasiul facut,lamputa e repetor catodic,pe intrare.1/2 6SL7 amplificator,1/2 6SL7 defazor cu sarcina distribuita anod /catod Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Interesant...deci o subminiatura...ce e asa deosebit la ele? Sau e doar ideea de a folosi ceva "nou"?Aveam sasiul facut,lamputa e repetor catodic,pe intrare.1/2 6SL7 amplificator,1/2 6SL7 defazor cu sarcina distribuita anod /catodCam asta e schema Nu stiu cind o sa fie gata pt ca am primit comanda pt un nou amp de chitara Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Având în vedere schema regimul de alimentare etaj final download/file.php?id=51514&mode=view cam mici rezistentele din catozi(225Ω/catod) se aprinde g2 şi desigur se vor înroşi bine anozii(6p3s-e).Tensiunea g2 fiind mare probabil necesită Rk ≥ 560Ω/3W(la o primă vedere necesită chiar 680Ω).Rk=240Ω-250Ω(6p3s-e, separat fiecare catod) se practică pentru Ua=ug2=280V hai 290V.225Ω/catod mult prea puţin în regimul de alimentare dat 400V(etaj final). Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 De ce doua circuite de reactie? Mi se pare inutil, nu ajunge cel de pe priza de 8 ohmi? Daca e vreo smecherie as vrea s-o stiu si eu...nu zic ca nu va merge, dar mi se pare ceva cam ca un comutator puse cu sectiunile in paralel... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 Având în vedere schema regimul de alimentare etaj final download/file.php?id=51514&mode=view cam mici rezistentele din catozi(225Ω/catod) se aprinde g2 şi desigur se vor înroşi bine anozii(6p3s-e).Tensiunea g2 fiind mare probabil necesită Rk ≥ 560Ω/3W(la o primă vedere necesită chiar 680Ω).Rk=240Ω-250Ω(6p3s-e, separat fiecare catod) se practică pentru Ua=ug2=280V hai 290V.225Ω/catod mult prea puţin în regimul de alimentare dat 400V(etaj final).Perfect adevarat rezistentele din catod sunt prea mici,momentan schema e doar o ciornă,încă nu sunt hotărît daca o sa fac negativitate automată sau fixa. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 De ce doua circuite de reactie? Mi se pare inutil, nu ajunge cel de pe priza de 8 ohmi? Daca e vreo smecherie as vrea s-o stiu si eu...nu zic ca nu va merge, dar mi se pare ceva cam ca un comutator puse cu sectiunile in paralel... Din experienta am observat ca reactia este influențată de impedanta difuzorului de acea o sa fac reactia comutabila in funcție de impedanta difuzoruluiÎncearcă următorul experiment,la un amp lasă reactia legata pe o iesire, de ex4 ohmi,și dif de 8 ohmi pe iesire de 8ohmi,apoi schimba cu un dif de 4ohmi pe iesirea de 4ohmi,urmărește cu osciloscopul si o sa vezi ce se intimpla Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 @viobio Eu stiu ca tu nu ai nevoie de corectii pentru shemele postate,intotdeauna ai stiut ce si cum sa faci in practica in asa fel incat sa iasa un lucru bun,dar cu scuzele de rigoare da-mi voi sa-ti recomand si eu cateva lucruri utile pot spune tot din experienta mea,mai ales ca tubul 6P3S (fara [E], 6P3S-E este ceva mai agresiv,se apropie de EL34 ca sunet si se preteaza foarte bine pentru amlificatoare de chitara) imi place foarte mult,are un sunet greu de egalat de multe tuburi audio,in special pentru amplificatoarele de auditii analizati toate proiectele lui E.Karpov,care rus fiind are acces material la toate variantele de tuburi rusesti si totusi el a ales intr-un procent mare pentru proiectele sale tubul 6P3S ,fara E (!?). Iti recomand ca cel putin pentru aceasta schema sa faci o negativare mixta,este foarte important ca pe parcursul functionari in timp tuburile sa fie tinute sub control in ceea ce priveste uzura,deci un procent mic din acest bias sa fie automat,parerea mea. Sper ca aceasta mica interventie a mea sa fie utila daca nu tie,atunci celorlati amatori de constructii DIY cu acest fain tub. Imi cer scuze daca m-am bagat in seama in topicul tau si astept cu nerabdare... KT120 ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 @viobio Eu stiu ca tu nu ai nevoie de corectii pentru shemele postate,intotdeauna ai stiut ce si cum sa faci in practica in asa fel incat sa iasa un lucru bun,dar cu scuzele de rigoare da-mi voi sa-ti recomand si eu cateva lucruri utile pot spune tot din experienta mea,mai ales ca tubul 6P3S (fara [E], 6P3S-E este ceva mai agresiv,se apropie de EL34 ca sunet si se preteaza foarte bine pentru amlificatoare de chitara) imi place foarte mult,are un sunet greu de egalat de multe tuburi audio,in special pentru amplificatoarele de auditii analizati toate proiectele lui E.Karpov,care rus fiind are acces material la toate variantele de tuburi rusesti si totusi ela ales intodeauna tubul 6P3S (!?). Iti recomand ca cel putin pentru aceasta schema sa faci o negativare mixta,este foarte important ca pe parcursul functionari in timp tuburile sa fie tinute sub control in ceea ce priveste uzura,deci un procent mic din acest bias sa fie automat,parerea mea. Sper ca aceasta mica interventie a mea sa fie utila daca nu tie,atunci celorlati amatori de constructii DIY cu acest fain tub. Imi cer scuze daca m-am bagat in seama in topicul tau si astept cu nerabdare... KT120 ![/quote Gînd la gînd cu bucurie,chiar doream o simulare făcută de dv.KT120....greu am sasiul de probe facut de mult timp,nu am timpul necesar pentru a finaliza ampul Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 6P3S-E este ceva mai agresiv,se apropie de EL34 ca sunet si se preteaza foarte bine pentru amlificatoare de chitaraAFERIM! dar informatia venind de la un greu al forumului care a numit REGINA lampa EL34 va avea ca si consecinta cresterea pretului la sectiunea bazar . Deja nu cu mult timp in urma viobio a "ras in totalitate" un lot de lampi 6P3S-E de la sectiunea bazar. Oricum lampile in mana lui viobio nu "poposesc" prea mult timp ci ajung "sa produca" la beneficiari. Pentru negativare automata cred ca un 300 de ohmi "este mai cinstit". Dar poate are curaj viobio sa vada daca 6P3S-E nu suporta un curent mai mare decat cel specificat in foile de catalog. Af fi curios daca tine 95mA fara "sa roseasca" . Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 6P3S-E este ceva mai agresiv,se apropie de EL34 ca sunet si se preteaza foarte bine pentru amlificatoare de chitaraAFERIM! dar informatia venind de la un greu al forumului care a numit REGINA lampa EL34 va avea ca si consecinta cresterea pretului la sectiunea bazar . Deja nu cu mult timp in urma viobio a "ras in totalitate" un lot de lampi 6P3S-E de la sectiunea bazar. Oricum lampile in mana lui viobio nu "poposesc" prea mult timp ci ajung "sa produca" la beneficiari. Pentru negativare automata cred ca un 300 de ohmi "este mai cinstit". Dar poate are curaj viobio sa vada daca 6P3S-E nu suporta un curent mai mare decat cel specificat in foile de catalog. Af fi curios daca tine 95mA fara "sa roseasca" . Corect si-mi mentin afirmatia,EL34 ramane regina,insa trebuie sa ne multumim si cu niste "printese",regina este prea costisitoare si bineinteles ca totul poate fi subiectiv. Va rog frumos,nu sunt un greu al forumului ,din punctul meu de vedere suntem egali si invatam cate ceva de la fiecre dintre noi,eu asa vad aceasta comunitate virtuala. Recunosc ca daca acum timpul nu-mi mai permite sa "actionez" practic ,va garantez ca erau vremuri cand construiam un amplificator complet de dimineata pana seara,asa ca ma uit cu mandrie pe acest forum cand vad colegi de 30-40 de ani plini de entuziasm si pasionati de un hobby pe cale de disparitie! Din partea mea sa va asteptati ca va voi imparatasi din cunostintele mele oricand cu mare placere,asa cum eu invat acum tot ce se poate si-mi trebuie din tehnica IT-ului de la colegi mei mai tineri. P.S referitor la EL34,nu toate marcile de EL34 suna la fel,daca pot spune asa; unele sunt mai putin regine,sau le pot numi presedinti Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 Pentru negativare automata cred ca un 300 de ohmi "este mai cinstit". ...Nu ,300Ω/catod negativare automată prea puţin în regimul de alimentare prezentat(400V) se aprinde cu siguranţă g2 şi anodul , aşa cum am specificat minim 560Ω/catod mai sigur 680Ω/catod. ... Iti recomand ca cel putin pentru aceasta schema sa faci o negativare mixta,este foarte important ca pe parcursul functionari in timp tuburile sa fie tinute sub control in ceea ce priveste uzura,deci un procent mic din acest bias sa fie automat,parerea mea.Ca sa fie treaba mai clară negativarea mixtă pentru a avea eficienţă sporită în stoparea creşteri ia_0 dacă ne apropiem de clasaA!(pentru a stopa fuga de curent ia_0) trebuie să aivă ca element principal de control(ia_0) rezistenţa din catod adică pondera în tensiunea de negativare trebuie să fie dată de Rk cu alte cuvinte pe elementul rezistiv din catod trebuie să am ≥ 80% din tensiunea de negativare , partea fixă a tensiuni de negativare se foloseşte doar pentru ajustare echilibru de curent OT. Ce vedem aici download/file.php?id=51540&mode=view că negativarea mixtă pare aşa..., o struţo-cămilă ,mai mult negativare fixă ,partea de automat fără eficienţă desigur pentru un ia_0 mic 37-38mA (disipaţie mică la anod) funcţionează ,de exemplu pentru clasaA trebuie inversată ponderea în negativarea mixtă.Uneori simularea are limite (nu a învăţat simularea fugă de curent anodic pentru disipaţii mari la anod aproape de limita maxim admisă clasa A) ,în schema dată download/file.php?id=51540&mode=view precizez clar NU sunt probleme ! disipaţia anodică în repaos fiind situată undeva 14W şi se poate spune că etajul final lucrează în clasa AB2 fără curenţi gc. Dar dacă învârt de semireglabilul respectiv 100k(marcat R11 pe schemă) şi caut să mă poziţionez în clasa A(disipaţie 20W la anod) cu etajul final ?! cum E ? face faţă R2 R3 ?!(ţine stabil ia_0 ?!). Aşa ca "fapt divers" pentru audiţii cu etaje finale cfg push-pull se recomandă cu precădere preponderent clasaA. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 13, 2013 Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 În cazul unei negativări fixe cu o aşa pondere(-28V) valorile R1 respectiv R4 390kΩ download/file.php?id=51540&mode=view nu sunt recomandate pentru tubul 6p3s-e(se poate consulta foaia de catalog) ,valoarea recomandată pentru R1 respectiv R4 în această situaţie fiind 100kΩ maxim 150kΩ ,acum dacă se trece la 100k pentru R1 respectiv R4 constatăm că defazorul cu sarcină distribuită (R12=R13=100kΩ) nu prea se potriveşte ,ar trebui găsit un tub pentru defazor care să ştie de curent anodic mai mare astfel va suporta o sarcină distribuită de valoare mai mică 22kΩ-24kΩ-27kΩ-33kΩ hai 39kΩ(pentru R1 respectiv R4) preferabil 22kΩ-24kΩ. Un circuit de negativare automată fără cusur potrivit aplicaţiei date(push-pull 6p3s-e) ar putea fi: valori rezistive din schema originală Williamson(care se potrivesc întâmplător regimului de alimentare etaj final dat). ăsta da circuit de negativare automată vechi şi foarte bun ! (reglaj ia_0 ,balans ia_0)fără a putea fi catalogat ca fiind struţo-cămilă. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 13, 2013 Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Etajul final (6p3s-e push-pull) download/file.php?id=51540&mode=view funcţionează desigur şi atunci când R1 respectiv R4 = 390kΩ(vai steaua lui în regim de putere). 6p3s-e ăsta fiind un tub un pic mai "special"(care cu greu suporta ug2 400V în clasaA , condiţii speciale...). Are cineva plate-grid curves pentru situaţia ug2=400V ?! sau se poate face vorbire de ig2 pentru ug2=400V când grila de comandă/gc atinge 0V ?! pentru o dreaptă de sarcină dată sau alta(mă rog , average-disipaţia maximă admisă g2 pentru 6p3s-e ?! ,6p3s curbe cu ig2 cand ug2=400V pentru diferite polarizări grilă de comandă/gc şi drepte de sarcină date eventual în acest fel vedem average-disipaţie g2). Vreau să văd un model grafic certificat 6p3s-e când ug2=400V în care să avem reprezentate şi curbele ig2(dacă există ?!). simularea ajută foarte mult dar are şi lacune uneori. Când a văzut carnetul de note al lui Hitler! Lenin a spus celebra vorbă: învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi! Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 13, 2013 Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Etajul final (6p3s-e push-pull) download/file.php?id=51540&mode=view funcţionează desigur şi atunci când R1 respectiv R4 = 390kΩ(vai steaua lui în regim de putere). 6p3s-e ăsta fiind un tub un pic mai "special"(care cu greu suporta ug2 400V condiţii speciale...) are cineva plate-grid curves pentru situaţia ug2=400V ?! sau se poate face vorbire de ig2 pentru ug2=400V când grila de comandă/gc atinge 0V ?! pentru o dreaptă de sarcină dată sau alta(mă rog , average-disipaţia maximă admisă g2 pentru 6p3s-e ?! ,6p3s curbe cu ig2 cand ug2=400V pentru diferite polarizări grilă de comandă/gc şi drepte de sarcină date). simularea ajută foarte mult dar are şi lacune uneori. Când a văzut carnetul de note al lui Hitler! Lenin a spus celebra vorbă: învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi! Corect!Studiul prezentat de dv. poate fi valabil,nu va contrazic insa in schema simulata de mine si in cuvintele spuse acolo (chiar si pe schema ) eu am spus ca este vorba de 6P3S fara E,deci nu 6P3S-E,ce foloseste Viorel este treaba lui.Este o mica diferenta intre 6P3S si 6P3S-E,asa-i? In general eu utilizez o mica formula prin care determin valoarea cel putin teoretic pentru rezistenta de descarcare a grilei G1 pentru un tub si anume ; stiu ca sarcina electrostatica ce se formeaza in jurul grilei unu este Q=Ug1/2(Coulombi),deci rezistenta maxima necesara pentru descaracrea acestei sarcini (negativare fixa) va fi Rg1=Q/Ia=> R=454Kohmi (maxim),asta-i o formula scurta,rapida.NU neg ca schema va functiona si cu modificarile propuse de dv.chiar in cazul utilizari tuburilor 6P3S (fara E) Am gasit un grafic pentru 6P3S-E cu Ug2=425V,poate va este util dar si niste date pentru 6P3S pe care sigur le aveti... si mare dreptate aveti cu carenetul de note al lui Hitler!,toata viata trebuie sa invatam ! Caracteristica pentru 6P3S-E este luata de aici : http://valvelab.pochta.ru/6p3s-e.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum