Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VIOTUBEAMP

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Parerea mea este ca pe un forum de electronica si mai ales unde se discuta despre amplificatoare,trebuiesc postate oscilograme,mai ales in cazul amplificatoarelor de auditie. NU trebuie sa ne fie teama de eventualele critici,care sigur vor aparea,dar ele sunt bune pentru ca ne ajuta sa remediem eventualele greseli aparute pe parcursul realizari unui proiect audio. Chiar daca un amplificator "suna" bine,ar trebui sa "vedem" si noi de ce suna bine,sau uneori de ce nu "suna" bine.Faza cu amplificatoarele realizate pe principiul minitehnicus trebuie sa dispara de pe un forum de calitate,asa cum il consider eu pe .Trebuie sa recunoastem ca de multe ori la realizarea unui proiect de amplificator,chiar daca dorim sa clonam un amplificator original,rezultatele finale vor fi cu totul altele si ne intrebam ; de ce oare s-a intamplat asta?? Deci osciloscopul este un instrument de masura ce nu ar trebui sa lipseasca din echipamentul unui electronist cu pretentii,iar daca activitatea acestui electronist se extinde si pe un forum,atunci rezultatele masuratorilor trebuiesc expuse fie ca sunt masuratori analogice date de AMC-uri fie ca va fi vorba de oscilograme sau grafice. In cazul amplificatoarelor pentru chitara,exemplul de fata realizarile lui Viorel,cred ca postarea unor oscilograme nu si-ar avea rostul...,amplificatoarele pentru chitara sunt o specie aparte,inchipuiti-va o oscilograma pe un preamp OD (!!!),cred ca veti vedea o OSCILODRAMA (!!),iar pe alta parte Viorel este o "masina" de fabricat amplificatoare,la cata experienta are nu cred ca ar mai fi cazul prezentari unor astfel de oscilograme,echipamentele d-lui (am fost la d-lui in atelier si am vazut ceva aparatura!) il ajuta atunci cand poate va fi cazul, sigur atunci cand are mici probleme,sau doreste o imbunatatire a unei scheme si vrea sa vada ceva semnale in anumite puncte pe circuit. Si eu proiectez preamplificatoare pentru chitara,incepand de la configuratiile pentru o schema anume,simulari electrice si vizualizari de semnale si diagrame,dar si ascultarea reala a simularii din calculator si credeti-ma,testul finalul este pana la urma tot urechea chitaristului si pentru a obtine un sunet personalizat pana la sfarsit schema proiectata va suferi cateva modificari relativ majore.Pentru amplificatoarele de chitara sau alte instrumente muzicale,extrem de util ar fi un analizar de spectru,credeti ca la fabricile MARSHALL sau altele,in laboratoare ingineri de acolo lucreaza dupa ureche ???? Astazi tehnica digitala a dus la aparitia PC-scop,un osciloscop exceptional,un instrument complex ce permite nu numai vizualizarea unor semnale si grafice,dar si analize spectrale si costructia unei baze de date,este si un multimetru universal...,oricum,este ceva extrem de util,dar si pretul este pe masura. Ca o concluzie; cred ca prezentarea unor oscilograme in cazul cand cineva detine doar un simplu osciloscop si a unor diagrame mai complexe in cazul accesului la niste scule profesionale,cred ca ar trebui sa insoteasca pozele si schema respectivului proiect.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ampul e gata :101 nu are pic de humm , traseu de masa sa traiasca si toroidalul de alimentare.

Azi am facut un experiment,am inlocuit finalele EL34 cu doua 6P3C-E ,am refacut biasul.Ma jucam doar cu etajul final ,semnal din generator,Ua 500v,pe osciloscop sunt 48W,pe o sarcina de 3ohmi,eu sunt multumit de ce vad pe ecran.Ua 500v1K in G2 6P3C-ESarcina 3 ohmi1000Hz din generator,sinusoidalosciloscop 5V/div48W maxim,sinus nelimitat
Link spre comentariu

inchipuiti-va o oscilograma pe un preamp OD (!!!),cred ca veti vedea o OSCILODRAMA (!!)

Ar fi bine daca poate cineva sa puna o asemenea oscilograma sau macar o simulare. Cred ca este si foarte potrivit acest topic pentru ca sunt prezentate aici mai mult amplificatoare de chitara si asa cum am mai scris intr-un topic pentru mine tot ce este intre mana chitaristului si boxe <=> instrument si chitaristul hotaraste cu urechea lui ce forma ar avea un sinus. Nu acelasi lucru este valabil si pentru amplificatoarele pentru auditie! Acolo ce intra trebuie sa iasa!!!!
Link spre comentariu
Vizitator viobio

inchipuiti-va o oscilograma pe un preamp OD (!!!),cred ca veti vedea o OSCILODRAMA (!!)

Ar fi bine daca poate cineva sa puna o asemenea oscilograma sau macar o simulare. Cred ca este si foarte potrivit acest topic pentru ca sunt prezentate aici mai mult amplificatoare de chitara si asa cum am mai scris intr-un topic pentru mine tot ce este intre mana chitaristului si boxe <=> instrument si chitaristul hotaraste cu urechea lui ce forma ar avea un sinus. Nu acelasi lucru este valabil si pentru amplificatoarele pentru auditie! Acolo ce intra trebuie sa iasa!!!!
nu pricep intrebarea sau cerinta dv :nas: :jytuiyu

doriti o oscilograma de pe sarcina??? cind ampul este pe OD??

ce am postat eu ieri este un sinus,doar etajul final cu semnal din generator,oscilogramele pe OD arata cu totul altfel,sunt dreptunghi,cu forme extrem de variate.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Azi am terminat lucrul pentru un nou proiect,un amp de chitara cu doua canale ,cu puterea de 15w,acest amp o sa fie produs de S.C. ELECTROMARNETICA S.A. ,este un proiect realizat la cererea fabricii.Ampul o sa arate la fel ca cel de 5W,o sa se foloseasca aceasi carcasa,vor fi schimbate doar "scrierile" de p[e masti.Descriere amplificator:Putere de iesire 15W 4/8/16ohmiDoua canale,clean/lead,comutabile cu footswitchReglaje de gain&master volume independente pentru fiecare canal in parte.Corector de ton comun pentru ambele canale,cu bas/medii/inalteIesire lineoutLoop serie,reglat pentru 0 dB- sendPosibilitate de a comuta traful de iesire pe ultraliniar.Posibilitate de a comuta tuburile finale ,trioda/pentoda.S.C. ELECTROMAGNETICA S.A. continua colaborarea cu Petra - Iasi,pentru realizarea transformatoarelor de alimentare si iesire,toroidale.Tuburi folosite :3X12AX7(ECC83) & 2X EL84(6P14P)Miine fac probele :freaza:Ampul din imagini este un prototip,trebuie tratat ca atare.Detalii despre schema nu pot sa dau,se intelege de ce....Traf de iesire Raa 8k

Link spre comentariu
Vizitator viobio

oscilogramele pe OD arata cu totul altfel,sunt dreptunghi,cu forme extrem de variate.

asta as vrea sa vad daca se poate. :da
o sa pun oscilograme cu nou amp ,proiectat pentru Electromagnetica
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Azi am primit o vizita neasteptata ,domnii Moldovan si Dorin au fost in vizita la mine,nu ne mai saturam de palavre,pacat au plecat destul de repede :cry: Mai jos o sa aveti niste oscilograme doar cu etajul final ,al unui amp de chitara,care are sarcina un traf toroidal construit la Petra Iasi ,de domnul Macovei :aplauze Este etajul final din viitorul amp de 15 ELECTROMAGNETICA,topologia este urmatoarea,trioda amplificatoare/defazor catodina cuplat galvanic cu trioda amplificatoare/finale cu posibilitate de cuplare pentoda/ultraliniar/pseudotrioda.Traf de iesire 8k,momentan sunt in probe cu Ua 310V am scos 12,5W/8ohmi,o sa cresc anodica sa obtin 15W,traful este construit pentru o frecventa minima de 80hz,e de instrument nu hi-fi.Masuratorile sunt facute in urmatoarele conditiigenerator/etaj final/rezistenta de 8ohmi/osciloscop pe 5V/div1 1000hz sinus nelimitat ,finale ca pentode,traf de iesire liniar 2 1000hz sinus nilimitat,finale ca pentoda,traf de iesire ultraliniar,se observa o scadere a puterii 3 1000hz sinus nelimitat,finale conectate ca pseudotriode,puterea scade si mai mult 4 100hz sinus ,pentoda,traf pe liniar 5 20khz sinus ,pentoda,traf de iesire pe liniar Nu am umblat deloc la marimea semnalului din generator,doar am facut cumutarile,pentoda/trioda/liniar/ultraliniar.Initial defazorul nu functiona :sparge: :nas: :ras: cu toate ca e banalul banalului,nefunctionarea erea din cauza mea,o semialternanta se ducea fix la masa prin rezistenta de 39ohmi in loc de 390k,mai incurc piesele cu toate ca le am puse pe valori.Astept comentarii de orice fel,mai jos o sa pun oscilograme si cu dereptunghi.Am folosit ca finale doua 6P14P luate la ochi,fara sa le imperechez pe catometru.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

semnale dreptunghiulare 1000hz ,pentode,traf de iesire pe liniar 10khz ,pentode,traf de iesire pe liniar 20khz ,pentode,traf de iesire pe liniar icon_jook

Link spre comentariu

Foarte bun raspuns! Fara ringing si extrem de curat. La joase o sa inceapa atenuarea pe la 80-100Hz, dar la un amplificator de chitara asa e normal. (se vede din dreptunghiul de 1KHz)Felicitari Viobio! La mai MARE! Nu ma mir ca ai comenzi!

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Foarte bun raspuns! Fara ringing si extrem de curat. La joase o sa inceapa atenuarea pe la 80-100Hz, dar la un amplificator de chitara asa e normal. (se vede din dreptunghiul de 1KHz)Felicitari Viobio! La mai MARE! Nu ma mir ca ai comenzi!

Multam,felicitarile trebuie sa le primeasca dl Macovei de la Petra,a calculat si executat un traf de iesire fix dupa cerintele mele.Sub 80hz sinusoida incepe sa se strice destul de urit,probabil trebuia mai mult fier,pe mine nu ma intereseaza sa coboare foarte jos in frecventa,traful e de instrument,daca acest traf ar cobori mai jos ar strica sunetul amplificatorului,la chitara nu e bine sa obtinem un sunet buhait,in special cind se atinge coarda cea mai groasa.
Link spre comentariu

Multam,felicitarile trebuie sa le primeasca dl Macovei de la Petra,a calculat si executat un traf de iesire fix dupa cerintele mele.Sub 80hz sinusoida incepe sa se strice destul de urit,probabil trebuia mai mult fier,pe mine nu ma intereseaza sa coboare foarte jos in frecventa,traful e de instrument,daca acest traf ar cobori mai jos ar strica sunetul amplificatorului,la chitara nu e bine sa obtinem un sunet buhait,in special cind se atinge coarda cea mai groasa.
Nu ca ar fi important, ca nu e....dar vezi cite pot vedea unii doar din o oscilograma? Poate fi de ajutor.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări