Vizitator viobio Postat Martie 17, 2017 Partajează Postat Martie 17, 2017 Amplificatorul pentru chitara nr 97 . Este un micut cu doua canale , fiecare canal are control de : gain, trei tonuri , prezenta , volum . Puterea maxima de iesire este de aproximativ 15W ,4/8 ohmi. Traf de iesire L.M.O. - Lazaroiu. Traf de alimentare Petra Iasi . Tuburi folosite 1XECC83 RFT 2XECC81 Tungsram 2X6P6C Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 3, 2017 Partajează Postat Aprilie 3, 2017 (editat) Amplificatorul pentru chitara nr 97 . Frumos, ca de obicei. Vad ca ai ridicat potentialul filamentelor fata de masa cu vreo 72 V, printre altele si pentru a proteja trioda defazoare (ECC81) de marele sau inconvenient : Vkf = 90 V. Eu lucrez la un stereo cu 6N2P si 6P14P, m-am lovit de aceeasi problema, Vkf = 100V la toate tuburile. Pe catodul defazorului estimez cam +50 V in regim static (Rmasa-catod = 50k + 1k negativare, Ia = 1mA) iar in regim dinamic la varfurile semialternantelor pozitive se pot atinge maxim +70V fata de masa. Teoretic n-ar fi nicio problema, fiind sub cei 100V dar practic pot aparea descarcari accidentale in tub, ori semnale -soc la intrare (mult peste nivel), momente in care tensiunea pe catod depaseste "suta". Alimentarea etaj defazor = 275V. Ce-mi recomanzi, din cele 3 solutii : 1). Sa ridic potentialul filamentelor fata de masa cu 40 - 50V (nu pot mai mult, am si filamentul finalelor in paralel, s-ar "transfera" problema acolo); 2). Sa montez un zener de 70 V in paralel cu rezistenta din catod a defazorului, fara sa mai ridic potentialul filamentelor; 3). Sa folosesc ECC83 (Vkf = 180 V.) si am terminat povestea? Editat Aprilie 3, 2017 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 4, 2017 Partajează Postat Aprilie 4, 2017 Varianta 1 sau 3 , cu toate ca nu cred a fi probleme , chiar daca nu ridici potentialul filamentului fata de catod , alege varianta cea mai favorabila tie . Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 4, 2017 Partajează Postat Aprilie 4, 2017 Multumesc pentru raspuns, voi merge pe varianta 3 fara ridicarea potentialului. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 7, 2017 Partajează Postat Aprilie 7, 2017 Ampul de auditie nr 49 . Va fi un PP , UL , AB , cu : 2X6H9C 4X6P6C Schema si alte detalii le voi posta la finalul lucrarii. Sasiul este executat tot de colrgul cristinel_bm . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 18, 2017 Partajează Postat Aprilie 18, 2017 Schema amplificatorului , fara sursa de alimentare . Schema amplificatorului , fara sursa de alimentare . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 Carcasa amplificatorului , construita tot de colegul cristinel_bm , azi ajunge la mine . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 Am redus tensiunea de alimentare Ua de la 340V la 310V , pentru a menaja tuburile finale 6P6C , am obtinut o putere de aproximativ 7W/4ohmi , cu Ua 340V puterea de iesire ajunge la 10W dar " se fumeaza " repede tuburile finale 6P6C . Urmeaza un amplificator de casti PP cu 1X6H1P-EV & 2X6H6P-I , iesire prin transformator , in colaborare cu dl Lazaroiu , fiind un proiect comercial , nu o sa postez aici alte date . Link spre comentariu
simson Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 Foarte frumos realizat,complimente din partea mea.Acest stil de montare a pieselor pe cose are avantajul fata de circ. impr. ca se pot schimba piese usor fara a demonta placa de pe sasiu. Ce sensibilitate are ampul la intrare ptr. 7W pe sarcina de 4 ohmi? Nu s-a cerut corector de ton bas-treble?De obicei se cere. Ce productie sunt trafurile de iesire?Au raspuns frumos la 10KHz sqw insa la joase ramane mister. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 (editat) Foarte frumos realizat,complimente din partea mea.Acest stil de montare a pieselor pe cose are avantajul fata de circ. impr. ca se pot schimba piese usor fara a demonta placa de pe sasiu. Ce sensibilitate are ampul la intrare ptr. 7W pe sarcina de 4 ohmi? Multumesc. Nu s-a cerut corector de ton bas-treble?De obicei se cere. Ce productie sunt trafurile de iesire?Au raspuns frumos la 10KHz sqw insa la joase ramane mister. Raspunsul la joase este la fel de bun , din pacate am un osciloscop Hameg cam "fentos " , pe frecvente sub 100Hz fuge trasa de o ia dracu , momentan nu investesc in altul , mai am un osciloscop digital Velleman , de pe ala este greu sa fac poze , are ecran LCD , ecranul fiind mic da reflexii si nu se înțelege nimic din poze .Ampuri cu corector de ton nu am facut niciodata , nu se doreste asa ceva , preu pe tuburi cu corector de ton am facut , unu singur , la cerere . Acum sa dau putin din casa , trafurile de iesire sunt Indel , am cumparat o pereche asa ....de chi-chi , le-am desfăcut si rebobinat , cu toate ca tola este destul de groasa , au iesit trafuri ok , sincer...nu credeam sa iasa asa , pentru calculul transformatoarelor am folosit un program de calculator , pe care l-am mai folosit si nu am dat gres cu el . Dupa cum se observa , am folosit doua cablaje imprimate pentru sursa anodica si sursa care alimentează filamentele , mai fac si eu economie de timp . Filamentele tuturor tuburilor sunt in CC , ampul nu are pic de zgomot , probat cu urechea lipita de difuzoarele pentru bas , de 15 inch , 94bB . Sensibilitatea de intrare , prntru 7W la iesire , este de 1V . O parere personala , pot fi subuiectiv , conbinatia asta de tuburi 6H9C cu 6P6C cinta foarte frumos , sunetul este foarte cald si muzical , in plus tuburile sunt ieftine si usor de procurat , numai ca este o mica problema , neaparat filamentele tuburilor 6H9C sa fie alimentate in CC , sunt tuburi cam zgomotoase cind au filamentele alimentate in CA , alta problema ar fi microfonia , la fel de pacatoasa , eu din opt tuburi noi am selectionat doua care nu sunt microfonice . Editat Mai 15, 2017 de viobio Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 Foarte frumos lucrat! Oscilogramele la ce frecventa sint? Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 Felicitari Viorel,frumoase si elegante asa cum ne-ai invatat! Ca o sugestie,cred ca mai bine-i spuneai: "Русский черный ящик" Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 (editat) continuare... Este un PP si trafuri (OT) cu sectiune generoasa,asa ca nu-i va fi greu sa raspunda foarte bine la frecvente sub 40Hz pana in 10W.Trafurile de la INDEL au tola groasa dar cu permeabilitate magnetica excelenta,am refacut cateva zeci de bucati,ce nu au ele bine facut,este calculul si dimensionarea corecta a suprafetei sectiuni miezului,dar si la pretul de vanzare la care se gasesc....nu ar trebui sa avem pretentii prea mari. Sigur,combinatia 6P6S si 6N9S este cea mai inspirata si asta pentru ca cele doua tuburi au fost proiectate pentru aplicatii de audiofrecventa,mii de amplificatoare rusesti si etaje finale din radiorecepoare de clasa au fost echipate cu astfel de configuratii. Editat Mai 15, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adigh Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 (editat) ......... trafurile de iesire sunt Indel , am cumparat o pereche asa ....de chi-chi , le-am desfăcut si rebobinat , cu toate ca tola este destul de groasa , au iesit trafuri ok l....... Am mai auzit ca cineva sa cumpere trafuri Indel si sa le rebobineze. Nu am inteles treaba asta. Cu banii de trafuri + pret rebobinare, mai bine cumperi trafuri mai bune de prima data. Sau daca ai chef de bobinat cumperi direct materiale noi ca sa le faci. Tola groasa nu introduce distorsiuni. Unica influenta e de natura a limita banda de frecventa la joase. Cu acelasi tip de material magnetic dar tola mai subtire se mareste banda de frecventa in jos. O sectiune ceva mai mare a miezului compenseaza tola mai groasa si nu exista motiv sa nu sune bine si cu tola mai groasa. Tola groasa, dupa cum spuneam, nu introduce distorsiuni. Editat Mai 15, 2017 de adigh Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum