Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VIOTUBEAMP

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

In aceasta carcasa o sa introduc subansamblele preamplificatorului.Am o mare problema ,fata carcasei este din Al de 12mm grosime,sa vad cu ce frezez gaurile cam 16mm pe o adincime de 8mm ,pentru ca altfel nu am cum sa montez comutatorul pentru surse si potentiometrul de volum.Traful de alimentare este ecranat cu o carcasa de Al.

post-176980-0-70377000-1468308376_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mda ...ti`am spus eu ca nu ai imaginatie ! Gaurile in aluminiu pe grosimea aia   le poti da cu un avitator ( surubelnita electica gen Hilty, Bosch etc ) folosind surub autofiletant de 20mm lungime si grosime de 3mm . Dupa care bagi o bormasina cu o freza de piatra conica  sau diamantata si rezolvi diametrul de care ai nevoie ! Bineinteles ca este nevoie de rabdare si talent .

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ce diametru ai nevoie Viorele? Vin io mîine cu coarba şi burghie speciale. :)

Cam 18..19 mm

Mda ...ti`am spus eu ca nu ai imaginatie ! Gaurile in aluminiu pe grosimea aia   le poti da cu un avitator ( surubelnita electica gen Hilty, Bosch etc ) folosind surub autofiletant de 20mm lungime si grosime de 3mm . Dupa care bagi o bormasina cu o freza de piatra conica  sau diamantata si rezolvi diametrul de care ai nevoie ! Bineinteles ca este nevoie de rabdare si talent .

De dat gaura am cu ce problema este ca fata este prea groasa si nu trec axele de la comutator si potentiometru ,trebuie sa "subtiez" fata in zona axului ,apoi sa dau gaura pt ax.Cred ca fac lucrarea la Electromagnetica;pe CNC .
Link spre comentariu

Cam 18..19 mmDe dat gaura am cu ce problema este ca fata este prea groasa si nu trec axele de la comutator si potentiometru ,trebuie sa "subtiez" fata in zona axului ,apoi sa dau gaura pt ax.Cred ca fac lucrarea la Electromagnetica;pe CNC .

E prea complicat pe cnc pentru cateva gauri, cauta un atelier mecanic cu o freza deget si poti sa faci degajarea chiar si patrata sau dreptunghiulara...

Link spre comentariu

Traful de alimentare este ecranat cu o carcasa de Al.

Aluminiul este un metal diamagnetic, nu prea o sa fie eficient in ecranarea campului electromagnetic al trafului de alimentare.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Aluminiul este un metal diamagnetic, nu prea o sa fie eficient in ecranarea campului electromagnetic al trafului de alimentare.

Asa este ,alta carcasa cu am avut,eu prefer plumbul sau ferita ,glumesc.Oricum toroidalul nu imprastie cimp magnetic,in plus este montat si in diagonala fata de intrarea preului.Despre ecranarea trafurilor s-a mai vorbit de 100000 de ori pe forum,sunt lucruti stiute si parastiute ,legat de ce ecraneaza mai bine RF sau magnetic.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cu ajutorul lui Adrian (zal),prietenul la nevoie se cunoste.Adrian a venit cu un o scula spdciala cu care am rezolvat problema gaurilor pentru potentiometru si comutator.Finish.

post-176980-0-82341800-1468435035_thumb.jpg

post-176980-0-00368200-1468435072_thumb.jpg

post-176980-0-79655500-1468435086_thumb.jpg

post-176980-0-89513800-1468435098_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Amplificatorul nr 46.Ce am de gind sa fac ,un PP clasa AB ,cu doua intrari ,una de linie si una pentru pick-up dotat cu doza MM.Vreau sa folosesc exclusiv tuburi rusesti,6H2P-EV si 6P14P-EV.Schemele sunt doar niste ciorne,poate voi aduce modificari .Voi incepe cu o testare pe masa ,a preului pentru doza MM,daca livreaza semnal prea mic voi mai adauga un etaj de amplificare ,urmat de un repetor catodic,o premiera pentru mine este folosirea lui 6H2P-EV in locul tuburilor ECC83/12AX7,sunt foarte curios de rezultatul sonic.Nici schema etajului final nu este batuta in cuie,transformatoarele de iesire sunt UL,cu prize la 20% si 43% ,voi face teste cu EL84 si la final cu 6P14P-EV ,se spune ca cele doua tuburi sunt similare ,voi vedea cit de similare sunt.Pentru EL84 o sa folosesc datele de la Mullard,ce zic acestea despre acest tub,pentru clasa AB ,UL.Raa 8KUa 300VUg2 300VRk 2X270 ohmiprize UL ,la 20% ,P 15,4W/1.17% THD.prize UL ,la 43% ,P 11W/0.7% THD.La acest amp ma intereseaza distorsiuni cit mai mici,in detrimentul puterii.O sa fac si un test ,cu tuburile finale avind negativare fixa ,curent de repaos 22mA ,prin fiecare tub final,vreau sa le dovedesc unora cum NU SE OBTIN 17W /4% THD ,cu Ua 300V si Raa 8K.Doar test ! Varianta definitiva a amificatorului va fi UL.Cind ajung acasa,voi pune linkuri cu schemele la definitie mai mare,acum sunt pe telefon.

Link spre comentariu

da ,sigur în urma precizărilor(ia_0 22mA ,Ua 300V,Raa 8K) evident nu se obţin ăia 17W(sinus-nelimitat).poate explicăm sumar de ce nu se obţin aia 17W sinus nelimitat în sarcina dată/precizatăputem considera sarcină văzută de fiecare tub aproximativ 2K(având în vedere curentul mic ia_0 22mA) dinamic pentru un Ua_min 60V vom avea un vârf de curent de circa 120mA asta ne conduce la aproximativ 14,4W sinnus nelimitat ştim că transformatorul de ieşire nu este ideal ca atare în secundar sarcină se vor măsură circa 13W sinus nelimitatrămâne ca Viobio să confirme sau să infirme practic

desigur dacă se urcă Ua la 390V-400V(se menţine Ug 300V şi ia_0 22mA Raa 8K) se ajunge cu puterea în sarcină la ieşire circa 24W sinus în prag de limitare (vârful de curent anodic/tub atinge aprox. ia_max 170mA)

PS evident pentru o limitare acentuată a formei de undă sinus se obţin aia 17W(ia_0 22mA ,Ua 300V, Raa 8K)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

da ,sigur în urma precizărilor(ia_0 22mA ,Ua 300V,Raa 8K) evident nu se obţin aia 17W(sinus-nelimitat).poate explicăm sumar de ce nu se obţin aia 17W sinus nelimitat în sarcina dată/precizataputem considera sarcină văzută de fiecare tub aproximativ 2K(având în vedere curentul mic ia_0 22mA) dinamic pentru un Ua_min 60V vom avea un vârf de curent de circa 120mA asta ne conduce la aproximativ 14,4W sinnus nelimitat ştim că transformatorul de ieşire nu este ideal ca atare în secundar sarcina se vor măsură circa 13W sinus nelimitatrămâne ca Viobio să confirme sau să infirme PS evident pentru o limitare acentuata a formei de undă sinus se obţin aia 17W

Pai cam asta este faza dl.Vali,ce ati scris dv.Vad/vedem destul de des puteri fabuloase din 2XEL84 ,Raa 8K,Ua 300V, adica 17W / THD 4% ( ce este peste 2% THD e zgomot nu muzica)Se obtin puteri de 18..20W cu 2XEL84 dar in alte conditii,dv le stiti ca ati pus pe forum citeva exemple,cu dovezi de necontestat.Eu am facut o liota de etaje finale cu EL84 ,cu Raa 8K /Ua 300V sau Ua 340V..390V si alt Raa (prietenii stiu acel Raa) ,cu Raa 8K si Ua 300V nu am obtinut niciodata mai mult de 9..10W sinus nelimitat cu distorsiuni mici,folosind numai transformatoare de iesire de cea mai buna calitate,L.M.O.- Lazaroiu,Hammond,Edcor,EICO.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ma simt dator sa vin cu explicatii foarte clare asupra preului cu 6dj8 + buffer care in ultima instanta a ajuns si la Constanta prin amabilitatea lui Viorel .De aici a inceput spectacolul cind am ramas placut surprins de un sunet cu mult peste EAR 834 ,cind spun asta ma refer la un sunet cu foarte multe detalii si foarte precis.Am probat tot felul de tuburi printre care o pereche de tuburi Adzam (Philips) E88CC, Zaerix E88CC,Tesla cit si  6N1P despre care pot spune ca are un sunet foarte rafinat dar cu un dezavantaj, un tub foarte zgomotos si microfonic.Acest preu a fost ascultat pe sistemul meu propriu si personal cu o satisfactie de neuitat,felicitari Viorel !

post-196490-0-82791500-1469825159_thumb.jpg

Editat de diff
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ma simt dator sa vin cu explicatii foarte clare asupra preului cu 6dj8 + buffer care in ultima instanta a ajuns si la Constanta prin amabilitatea lui Viorel .De aici a inceput spectacolul cind am ramas placut surprins de un sunet cu mult peste EAR 834 ,cind spun asta ma refer la un sunet cu foarte multe detalii si foarte precis.Am probat tot felul de tuburi printre care o pereche de tuburi Adzam (Philips) E88CC, Zaerix E88CC,Tesla cit si  6N1P despre care pot spune ca are un sunet foarte rafinat dar cu un dezavantaj, un tub foarte zgomotos si microfonic.Acest preu a fost ascultat pe sistemul meu propriu si personal cu o satisfactie de neuitat,felicitari Viorel !

Ma bucur ca am reusit sa ne intilnim,cu toate ca vizita a fost destul de scurta.Sa ai mare grija de acele JBL Ti5000,sunt incinte extraordinar de bune,inca odata se adevereste ca incintele sunt cea mai slaba veriga din lantul audio,degeaba si sursa buna,amp bun ,daca nu ai incinte pe masura.Foarte bun si smpul cu 8XKT88 ,la care am mosit si eu un pic.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Amplificatorul nr 46.Ce am de gind sa fac ,un PP clasa AB ,cu doua intrari ,una de linie si una pentru pick-up dotat cu doza MM.Vreau sa folosesc exclusiv tuburi rusesti,6H2P-EV si 6P14P-EV.Schemele sunt doar niste ciorne,poate voi aduce modificari .Voi incepe cu o testare pe masa ,a preului pentru doza MM,daca livreaza semnal prea mic voi mai adauga un etaj de amplificare ,urmat de un repetor catodic,o premiera pentru mine este folosirea lui 6H2P-EV in locul tuburilor ECC83/12AX7,sunt foarte curios de rezultatul sonic.Nici schema etajului final nu este batuta in cuie,transformatoarele de iesire sunt UL,cu prize la 20% si 43% ,voi face teste cu EL84 si la final cu 6P14P-EV ,se spune ca cele doua tuburi sunt similare ,voi vedea cit de similare sunt.Pentru EL84 o sa folosesc datele de la Mullard,ce zic acestea despre acest tub,pentru clasa AB ,UL.Raa 8KUa 300VUg2 300VRk 2X270 ohmiprize UL ,la 20% ,P 15,4W/1.17% THD.prize UL ,la 43% ,P 11W/0.7% THD.La acest amp ma intereseaza distorsiuni cit mai mici,in detrimentul puterii.O sa fac si un test ,cu tuburile finale avind negativare fixa ,curent de repaos 22mA ,prin fiecare tub final,vreau sa le dovedesc unora cum NU SE OBTIN 17W /4% THD ,cu Ua 300V si Raa 8K.Doar test ! Varianta definitiva a amificatorului va fi UL.Cind ajung acasa,voi pune linkuri cu schemele la definitie mai mare,acum sunt pe telefon.

Ieri am facut un canal de test pentru preul MM,cum banuiam ....semnalul de iesire este destul de mic.Azi am mai adaugat un etaj de amplificare ,cu 6H1P,cum spuneam,vreau sa folosesc exclusiv tuburi rusesti.Cu un etaj de amplificare in plus este alta mancare de peste,obtin 0.8V la iesire,arhisuficienti pentru orice amp.La final preul pentru MM va fi construit in jurul a 2X6H2P-EV&1X6H1P-EV.De sunet nu prea pot spune nimic,pot fi subiectiv .....Cind va fi gata acest amp ,o sa fac o intilnire a lamparilor,am de gind sa organizez asemenea intilniri de cite ori eu sau zal (Adrian) terminam de construit un amp,preu,etc,asa ca vor fi mai dese de una pe trimestru.

post-176980-0-93029400-1470232782_thumb.jpg

post-176980-0-00583600-1470232830_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări