Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Alimentare 50A

Vizitator ea3hek

Postări Recomandate

Vizitator ea3hek

Stiu ca suna cam absurd 50A dar este adevarat.O sa imi puneti urmatoarea untrebare "la ce folosesti 50A" ???Ei bine sunt radioamator dar si electronist in acelasi timp.Imi place sa vad cum iau viata sau mor de mana mea tranzistori,C.I,rezistente...etc...Va las mai multe scheme,eu incerc sa o fac pe a 2 cea cu 6 x 2N3055 + LM723

As dori sa imi spuneti cum vi se pare schema,o sa functioneze ???

73`s

http://www.qsl.net/yo5osf/stab.html

P.S. Am facut o greseala cand am cumparat condensatorii,i-am luat de 100hz,se intampla ceva daca ii montez(ca filtraj) ??

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Stiu ca suna cam absurd 50A dar este adevarat.O sa imi puneti urmatoarea untrebare "la ce folosesti 50A" ???Ei bine sunt radioamator dar si electronist in acelasi timp.Imi place sa vad cum iau viata sau mor de mana mea tranzistori,C.I,rezistente...etc...Va las mai multe scheme,eu incerc sa o fac pe a 2 cea cu 6 x 2N3055 + LM723As dori sa imi spuneti cum vi se pare schema,o sa functioneze ???73`shttp://www.qsl.net/yo5osf/stab.htmlP.S. Am facut o greseala cand am cumparat condensatorii,i-am luat de 100hz,se intampla ceva daca ii montez(ca filtraj) ??

Condensatori de 100hz ??? Esti incepator sau ce vrei sa zici ?Orice schema cu LM si 2N3055 functioneaza daca stii electronica si esti in stare sa o construiesti .De ce trebuie sa intrebi pe altii ? O construiesti si vezi tu daca o sa functioneze : cum crezi ca ai sa castigi experienta ?
Link spre comentariu

Nu are protectia de scurt circuit facut, in principiu o sa functioneze, dar la schema B sunt cateva greseli de notatie :da un traf de 400VA chiar si la 18Vcc nu scoate nici 20A, dar asta presupune o tensiune in gol de aprox. 24V => 16A, ca sa scoti 50A o sa ai nevoie de un traf de 1-1.2kW. 2N3055 duca maxim 15A, si suporta 115W in caz de radiator infinit, la sursele stabilizate se pun deobicei cate un 2n3055/2A, daca ai radiator foarte mare poti pune unul la 5-6A => 8-10 tranzistoare.Sa zicem ca ai tensiune de iesire 12V si la intrare ai 16V la 50A => 200W disipati de tranzistoare, la 6V iesire ai 500W...Pentru a arde diferite componente nu prea merita, daca folosesti la emitatoare atunci da, dar trebuie sa-i faci protectie la scurt, altfel la orice greseala iti sar tranzistoarele.Faptul ca ai luat condensatorii pentru 100Hz nui problema, ca dupa redresare oricum ai 50Hzx2 deci 100Hz.

Link spre comentariu

Nu are protectia de scurt circuit facut, in principiu o sa functioneze, dar la schema B sunt cateva greseli de notatie :da un traf de 400VA chiar si la 18Vcc nu scoate nici 20A, dar asta presupune o tensiune in gol de aprox. 24V => 16A, ca sa scoti 50A o sa ai nevoie de un traf de 1-1.2kW. 2N3055 duca maxim 15A, si suporta 115W in caz de radiator infinit, la sursele stabilizate se pun deobicei cate un 2n3055/2A, daca ai radiator foarte mare poti pune unul la 5-6A => 8-10 tranzistoare.Sa zicem ca ai tensiune de iesire 12V si la intrare ai 16V la 50A => 200W disipati de tranzistoare, la 6V iesire ai 500W...Pentru a arde diferite componente nu prea merita, daca folosesti la emitatoare atunci da, dar trebuie sa-i faci protectie la scurt, altfel la orice greseala iti sar tranzistoarele.Faptul ca ai luat condensatorii pentru 100Hz nui problema, ca dupa redresare oricum ai 50Hzx2 deci 100Hz.

Laci zi-mi si mie cum sunt si unde exista condensatoare de 100Hz?Ce parametru al oricarui condensator din lumea asta il califica sa fie pentru 100Hz ? Si mai ales ce e cu parametrul asta minunat :"pentru 100Hz" ?Pana la o analiza de putere disipata/randament/dimensionare transformator sau de parametri SOA de tranzistor 2N3055 prima data trebuie sa stie alte lucruri .http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor
Link spre comentariu

Sa spunem Q si ESR, uite aici sunt cateva explicatii: http://www.johansontechnology.com/en/te ... ained.html

Nu stiu de unde se gasesc condensatoare in special pentru 100Hz :) nici nu conteaza, spuneam la userul ea3hek ca dupa redresare dubla alternanta se dubleaza frecventa retelei, asta era informatia utila. Deobicei se specifica frecventa de lucru(frecventa de riplu) a condensatorului, si frecventa de rezonanta dupa care devine inductiv, dar in cazul asta am sarit cateva capitole :))

Link spre comentariu

Nu sunt speciale, dar pe unele poti gasi notat ceva de genul 6Aeff/100Hz.Daca ai la indemana mai multe condensatoare de aceeasi capacitate si tensiune la care exista un astfel de marcaj ai sa vezi ca dimensiunea fizica a cestora creste odata cu valoarea curentului maxim suportat.

Link spre comentariu
Vizitator ea3hek

Va multumesc ca ati raspuns intrebarii.Am urmatorul trafo,miez=50x80mm pe care am sa-l bobinez maine cad am ceva timp,am ales pt primar sarma de 2mm si pt secundar 6mm dupa niste calcule pe care le-am pus mai jos.Dupa alte calcule ar trebui sa dea in jur la 1,6kw.Pentru userul Laci ,atunci iesirea din trafo de cat trebuie sa fie ca sa scoata dupe redresare/filtrare o tensiune de 14v ???73`s

Link spre comentariu

Nu sunt speciale, dar pe unele poti gasi notat ceva de genul 6Aeff/100Hz....

E vorba de curentul ondulatoriu, care e specificat de regula in cataloagele de condensatoare (electrolitice), si e specificat la 100Hz tocmai pentru ca se presupune utilizarea lor la filtrarea tensiunii redresate la frecventa retelei (50Hz). Cum a precizat si Laci, dupa redresarea bialternanta rezulta 100Hz.
Link spre comentariu

Te uiti la specificatia diodelor/punti redresoare ce tensiunea cade cand trece curentul maxim, poti sa iei linistit 2-2.5V, la iesire ai configuratie darlington => tensiune baza-emitor 1.5V(minim) deja ai 4V, mai adauga caderea de tensiune pe secundar sa zicem 3V la curentul de 50A. Bun deja ai nevoie de 14+7V =>21V, depinde si de filtraj ca dupa redresare si filtraj ideal ai VDC=1.41*VAC, dar din cauza riplului(ca nu o sa ai filtraj ideal) tensiunea medie o sa fie mai mic, cel mai simplu sa estimezi cat cupru intra in secundar si primar, calculezi resiztenta ohmica si simulezi circuitul (sursa ideala AC+Rintern+punte+condensator+sarcina care rezulta consum curent 50A), o valoare din burta ar fii de 22VAC in gol.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări