Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

diode pt punte redresoare

Postări Recomandate

ce tipuri de diode sunt recomandate pt o punte de redresare la un amlpificator audio?nu e importanta puterea.cu ce sunt mai bune diodele rapide fata de cele normale?diodele zener se pot folosi pt acest scop?imi pute-ti spune o diferenta intre toate aceste tipuri de diode?m-ar interesa explicatii de genul : ce are una in plus fata de cealalta, fiecare cam ce stie sa faca?(ma refer la diodele adresate pt amplificatoarele audio hi-fi), care sunt mai eficiente si de ce?va rog mult daca se poate sa imi explicati asa mai pe babeste.va multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cel mai simplu: diode deja montate in punte, adica punte redresoara.Diodele rapide au in timp de revenire mai scurt, rezulta in pierderi mai mici de comutatie la comutatii rapide >100kHz, la 50Hz nu au nici un rost, si sunt mai scumpe. Sunt diode schottky care sunt si rapide si in loc de tensiunea de deschidere 0.6-0.8V au in jur de 0.3-0.5V depinde si de curent, iarasi rezulta in pierderi de conductie mai mici.Mai ales ca ai forma de tensiune sinusoidala nu are rost sa pui diode rapide. De ce se pun diode speciale in amplifuri hi-fi? Pentru ca se pun si cabluri super speciale cu nu stiu ce aliaje si izolatie, ca sa fie justificat pretul, si sunt unii care cer asa ceva.. audiofili cu ureche super dezvoltata. Este mai important sa ai: un traf supradimensionat, eventual cate un traf/canal sa nu ai crosstalk, filtraj supradimensionat, ecranare traf adecvat (electric si magnetic), cablare buna, sa nu treci alimentarea langa preamplif., cablaj proiectat pentru a reduce zgomotul cu ground plane divizat, legaturile la masa in stea, etc..Si nu in ultimul rand boxe de calitate, alese pentru ampliful respectiv si camera izolata fonic :)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

si acum o intrebare pt laci:care e diferenta intre ecranarea electrica si cea magnetica?e foarte interesant raspunsul tau laci, dar am vazut multe situatii pe acest forum in care chiar electronisti recomanda diode rapide pt puntea de redresare :da cel mai nasol e faptul ca pt a realiza de exemplu o punte de 15A din 4 diode, nu prea se gasesc in comert diode de asemenea curenti, si chiar daca sunt au si un pret pe masura :nas:

Link spre comentariu

Ecranare magnetica se face cu material feromagnetic(de ex. fier), cea electrica cu material diamagnetic(de ex. cupru), am vazut niste amplifuri mai demult care aveau si placa de fier si placa din aluminiu..., eu probabil asi pune numai fier si legat la masa.Cu diode super rapide poti sa ai mai mult zgomot, din cauza curentului de coada (tail current di/dt), dar la semnal sinusoidal de 50Hz nu cred ca apare problema. Ce sa zic poate sunt unii care pretind ca-i mai bine cu diode rapide... ce sa zic nu cred ca dupa o filtarere de 10000uF mai conteaza timpul de revenire ca-i 200ns sau 1us la sinusoida de 50Hz, dar daca pe tine te linisteste, pune super rapide :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări