Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor pentru modificare adaptor pentru lampa daca e necesar

Vizitator Myth

Postări Recomandate

Buna, sper sa nu sune stupid dar am o problema cu o veioza cu leduri recent primita , nu are alimentator , ledurile sunt albe cu putina tenta spre albastru din cate am vazut , sunt 36 la numar legate in paralel . La alimentare m-am gandit sa folosesc un adaptor ce il am si care debiteaza 12 V la 1000 mA , problema e ca m-am incurcat un pic in stiinta , adica daca sunt legate ledurile in paralel din cate stiu ar trebui alimentarea lor sa fie nr. led * tensiunea de deschidere asta insemnand 36*3 aprox. ceea ce da 108 V si asta e cam mult pentru bietul meu adaptor , solutia ar fi sa pun pe alimentare un multiplicator de tensiune dar nu stiu cum imi afecteaza si daca imi afecteaza curentul , iar curentul e de 1000mA si ar trebui cam 20mA cred ceea ce ar insemna ca ar trebui sa ii inseriez o rezistenta MARE :) , am impresia ca am facut niste calcule cam stupide si am dat-o in bara undeva sau ca ar fi alte solutii mult mai simple . Am alimentat ledurile si asa si merg dar lumina mi se pare cam slabuta pentru o lampa . Aveti idei sau sugestii ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• junior

1

• Spitfire

1

• c_anicai

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

sunt 36 la numar legate in paralel .

Ce inseamna pt. dvs. legare in paralel?!De unde 108V?Daca sunt in paralel 36x20 mA=0,72A la 3,4 V-poate furniza acel alimentator aceaste caracteristici?Sau, in cazul in care sunt in serie, construiti un montaj in care utilizati un condensator serie de 330nF/400V, o punte, doua diode zenner de 56 V serie cu 47 ohm si va merge perfect.http://www.electroniq.net/ro/scheme-ele ... mator.html
Link spre comentariu

pentru paralel ramane aceiasi tensiune ca cea necesara unui led numai ca curentul este mai mare proportional cu numarul ledurilor, iti trebe un alimentator sa duca 3 volti si ceva, dar care sa aiba o limitare in curent sa nu arzi ledurile.

Link spre comentariu

Nu este indicat sa alimentezi LED-urile in paralel pentru ca ele nu au parametri identici si in timp ( zile saptamani ) LED-urile mai bune (cele care au tensiune Vf mai mica ) , fiind supraalimentate vor ceda primele. Urmeaza apoi o defectare in cascada a tuturor LED-urilor . Pentru o functionare corecta , LED-urile trebuie alimentate in curent constant .O solutie ar fi gruparea in serie a mai multor LED-uri si alimentarea "sirului" astfel obtinut printr-o rezistenta de limitare a curentului .Fiecare "sir" de LED-uri urmand a fi conectat in paralel cu celelalte siruri .

Exemplu:

Pentru 36 de LED-uri poti face cate 6 siruri a cate 6 LEDURI inseriate pe fiecare sir . Aproximand cu circa 3V/LED => 3x6=18V Poti folosi un alimentator de LAptop care debiteaza 19V ( 1V cade pe rezistenta aferenta sirului )

1V/20mA=50ohmi => poti pune o rezistenta de 47-56ohmi pe fiecare sir

PS: Mai toate lanternele astea de pe piata au LED-urile conectate in paralel (economie de piese ) si asta determina defectarea prematura a LED-urilor.

Eventual poti inseria toate cele 36 LED-uri si le alimentezi direct de la retea ca aici :

http://www.belza.cz/ledlight/leddriver1.htm

Link spre comentariu
Vizitator Myth

ok , multumesc inseamna ca n-am mai tinut eu minte ce inseamna paralel si serie la leduri, multumesc pentru ajutor, si da, lampa cu leduri este o lampa comerciala , echipata gata cu ledurile legate in paralel doar ca nu am avut alimentator pentru el si nu mai stiam cum trebuie calculat tensiunea si curentul pentru ele , gandindu-ma ca as putea folosi adaptorul acesta de 12V la 1000mA . multumesc inca o data pentru tot ajutorul primit

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări