Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dB-meter cu instrumente cu ac

sebi_c

Postări Recomandate

Am conceput o schema pt dB-metru, mai demult, in loc de vu-metru pentru amplificatorul cu GU19 si de ce nu, si pentru cele in lucru. Acest accesoriu a fost mutat la viewtopic.php?f=35&t=38644&st=0&sk=t&sd=a ,la presiuni exercitate de unii colegi, dar eu am sa-l postez tot aici. Poate ar fi trebuit sa-l pun la subiectul cu GU19, dar m-am gandit ca poate e util si altfel.Revenind la constructie, are avantajul ca indicatia este logaritmica pe o scara liniara si se pot vedea puterile mici si chiar f. mici. Are exact comportamentul din simulare, asa ca nu am avut deloc bataie de cap. Instrumentele folosite sunt de 100uA, dar valoarea de cap de scala considerata este 50dBm (cel mai bine ar fost uA-metre de 50uA). Rezulta ca 40dBm e la 80, 30dBm la 60...Conceptual, e un voltmetru cvasi-logaritmic si true RMS (nu are ridicare la patrat, dar are o redresare ce o poate echivala). Integrarea e pe C3 si C4. Eu am schimbat val de 100N cu 22N, pentru ca miscarea acului era putin cam lenta. Acum acul vibreaza de la 5Hz in jos. Banda de frecventa e pana pe la 10KHz (din cauza AO). Lazaroiu a experimentat si el acest montaj si a folosit TL084 in loc de LT1014. Poate al lui merge mai sus.Puterile sunt pt.50dBm=100W, 40dBm=10W, 30dBm=1W...dBm-metrul e conceput pentru a fi pus la iesirea de 4Ohm a amplificatorului. Pentru 8Ohm se mod. suma R1, R2 (R31, R32) la 560 Ohm.Calibrarea se poate face utilizaind o sursa de 50Hz. Se regleaza 20V la iesire si se introduce la bornele de intrare. Trimerele R15(R17) se pun pe maxim si se regleaza din R14(R20) cap de scala (la mine 100uA). Se introduc 6.32V si se regleaza din R15(R17) la 40dBm (80uA). Se reface reglajul cu 20V pe 50dBm. Dupa cateva iteratii se constata ca indicatiile de 40 si 50dBm corespund. Reglajul este terminat. Eu am pus doua trafo, reglate pe 6.32V si 20V pe care le-am comutat.R15(R17) elimina un offset ce provine de la redresor cu AO.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sebi_c

3

• blue

2

• THOMAS

1

• Spitfire

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Sebi, incearca sa utilizezi A.O. de tipul 709 sau 301, ajungi usor la 100Khz si -60dB in banda larga (80dB selectiv) . Este mult mai practic un instrument gradat direct in dB fiindca conversia log/lin nu este prea comoda, totusi tu cred ca ai cunostintele pt o conversie lin/log pt o afisare digitala in dB cu un afisaj LCD de pilda...

Link spre comentariu

Blue, dupa ce am facut cablajul cu AO quadruple, un timp o sa-l las asa. Oricum, merge bine pe un instrument gata gradat, liniar. Dar sper ca ai inteles ca in final e tot logaritmic, adica gradatiile, 0, 10, 20, 30, 40 si 50 sunt dBm! Pentru zero dBm, am decalibrat putin instrumentul mecanic (i-am stricat zero). Si in mod real functioneaza corect. Chestiunea e ca pierde din precizie la peste 10KHz cu LT1014 (AO de precizie cu low voltage offset, desi aici nu prea conteaza). Oricum, pus la iesire spre boxe, are o indicatie frumoasa, acul misca si la puteri extrem de mici de cativa miliwati. La maxim de putere pe muzica se duce peste 40dBm (10watt). Instrumentul are si limitarile lui mecanice, adica varfurile foarte rapide de putere nu reuseste sa le urmareasca (mai mici de 100mS).Condensatorul de integrare, l-am micsorat la 10nF. Imbunatatirea vitezei de miscare a acului nu s-a imbunatatit prea mult, pentru ca asa-i instrumentul, are inertia lui. Un condensator prea mic diminuiaza eficienta integrarii, adica pierde din sensibilitateInstrumentul este stereo si l-am facut sa fie integrat in amplificator in loc de vumetru, sa stii unde sa reglezi volumul. Am vrut ceva mai simplu si eficient. Eu nu sunt prea multumit de Vumetrele obisnuite.Pentru un instrument, stand alone, s-ar putea face, chiar cu DSP (chiar am pe 32bit de la TI cu ADC de 20nS si MAC 2x16bit sau 1x32bit cu acumulator de 80bit), dar e munca multa si nu stiu daca, chiar, merita.PS. Am uitat sa spun ca V+=+5V, iar V-=-5V, usor de obtinut din tensiunea de filament. Consumul e de cativa mA.

Link spre comentariu

Acele uA-metre sunt concepute sa functioneze in acest regim? Adica sunt concepute pt. vu-metre? Daca nu, dupa cateva ore de functionare exista sansa sa constatati ca acele au intepenit, iar axul echipajului mobil a...dat gaura in lagare.Am patit-o!Nu mai vorbesc de cate acometre cu firul de extensie rupt, am gasit. :jytuiyu

Link spre comentariu

Instrumentele sunt de provenienta militara sovietica fara fir de torsiune. Eu zic ca sunt destul de robuste. Cand erau pe echipamentele respective lucrau in conditii destul de grele. Ca generatie sunt destul de vechi, cu carcasa din ebonita groasa si foarte usor demontabile (3suruburi mici si le desfaci). Intentionez sa le bag cate un led inauntru.Ieri au functionat vreo 10 ore fara probleme.

Link spre comentariu

Instrumentele sunt de provenienta militara sovietica fara fir de torsiune. Eu zic ca sunt destul de robuste. Cand erau pe echipamentele respective lucrau in conditii destul de grele. Ca generatie sunt destul de vechi, cu carcasa din ebonita groasa si foarte usor demontabile (3suruburi mici si le desfaci). Intentionez sa le bag cate un led inauntru.Ieri au functionat vreo 10 ore fara probleme.

Corect ce spune Sebi,am primit de la d-lui PCB-urile si l-am "insailat" imediat.Nu TL084 am folosit ci vechile RDG-iste B084.Montajul este foarte "voi",am folosit instrumente de 100microA,tot rusesti fara suspensie pe fir de torsiune ci pe lagare.Am pus socluri pentru CI si am probat mai multe feluri de operationale,LM324,LM224,TL084 dupa punerea la punc,personal nu am vazut diferente intre integrate.Se poate folosi la orice fel de amplificator final.Chiar daca Sebi este foarte riguros si pretentios in toate realizarile sale ,pana si acest dB-metru se ridica la standartele unui instrument de laborator el este foarte util si pe montajele de casa.In primul rand poti cataloga diversele tipuri de boxe si/sau difuzoare,ascultand pasaje de muzica identice si urmarind indicatia dB-metrului,ceea ce inseamna foarte mult.
Link spre comentariu

Sebi, scuze ,nu am fost atent credeam ca utilizezi aparatul pt masurari dar pt vu-metre schema este excelenta, instrumentele sint foarte rezistente si potrivite cu amplificatorul tau, felicitari

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări