Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Neon 12V music beat

Vizitator Vladutz_by

Postări Recomandate

Vizitator Vladutz_by

sa inteleg ca asta e un stroboscop cu 16 leduri ?http://us1.webpublications.com.au/static/images/articles/i1012/101215_8mg.jpgstie cineva daca face frumos asa cu leduri ? vreau sa fie si efect "slow motion"mai multe informatii daca stiti ceva :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adi_0106

16

• Jules00

6

• margarit2001

5

• Incepator

1

cat despre neonul care il poate aprinde... in functie de ce traf pui si ce tz care il comanda - cu acest montaj yo am aprins un 36wbafta

margarit, ce traf si ce tranz ai folosit ?? am un traf dintr-un casetofon vechi de 220/2 X 7.5 V...e bun de ceva ?? e relativ mic :( in loc de un neon de 36 W nu pot pune 2 de 18 W ??? teoretic ar merge...nu ? :d vreau cat mai multe detalii despre montaj...vreau sa ma apuc de productie 8)C3 de cat l-ai pus ?? in instructiuni scrie 220 - 470 microFsi daca vreau sa fac neonul sa stea aprin ce trebuie sa fac ?? ce sa scot din schema ?? ce trebuie modificat acolo ???
Link spre comentariu
:d :d :d Schema de mai sus eu am proiectat-o...mica mai e lumea ;). Cat despre cablaj, m-am grabit s-o fac taind cuprul de pe textolit cu cutter-ul (asta e...m-am grabit). Ca mod de functionare, tranzistorul primeste impulsuri dreptunghiulare de la 555 (cu K pus pe off) creand un curent variabil prin trafo. Daca se leaga aplif. pe intarea 5 se produce un fel de modulatie in frecventa datorita faptului ca tensiunea de referinta (de pe cele 3 rezistente interne de 5K a lui 555) se modifica (modificandu-se si pragul de basculare astfel).Cat despre TDA 2822 n-am avut alt amplif. oper. prin casa la ora aceea (cred ca era 3 am) si l-am montat pe ala. Pot. de intrare este pt. dozarea semnalului de intrare. Se poate folosi o bucla de reactie dar mi-a fost mai simplu sa-l fac asa. Eu am testat montajul si mi-a mers excelent. ca intrare am folosit un mic. cu condensator ("polarizat" printr-o rezist. de 100k la +) ca sa scap de firele de intrare :d. (aceste lucruri s-au mai discutat pe topicul "Neon 20W la 12V si nu numai..."Daca mai aveti nelamuriri intrebati-ma.Acest tip de driver de neon se poate imbunatati folosind un trafo cu priza sec. si 2 tranzistori de comanda (in loc de unul) + 1 inversor. Daca voi avea timp, voi reveni cu o schema cu 2 tz (eficacitate mai mare).
Link spre comentariu

Apropo de drivere de neon sau daca vreti sa va faceti stroboscop. Cumparati un monitor LCD bulit (ar trebui sa-l luati relativ ieftin...cui ii trebuie un lucru stricat ;)) si sa luati de acolo driver-ul + neoanele de iluminare. Eu am dezmembrat un LCD si am gasit 2 drivere minuscule cu trafo mici si 2 perechi de neoane pe mercur groase cat un batz de chibrit. Le comand momentan prin portul paralel in functie de ce semnal dau pe iesirea audio. Efectul e super! (si nu se incalzeste nimic timp de ore...). Driverele au 2 tz de comutatie inexistenti in romania, SMD, C5103 (echivaleanti cu BD441) ce nu se incalzesc deloc la consum de 1.5A la 12V (pierderi minime => lumina de vreo 16-17W). Treaba e ca montajul e usor de facut numai ca trafo. e cam greu de procurat si sa desfac unu sa vad cum e facut (cate sp, diam sarmei, intrefier, etc) nu ma apuc pt. ca mai mult ca sigur il bulesc...

Link spre comentariu

dar tot nu mi-ai raspuns la intrebari :cry: :cry: 1. pot folosi transformatorul ala de 220/2 X 7.5 V ???2. de ce valoare pun C3 ???3. pot aprinde 2 neoane de 18 W ?? :d

Link spre comentariu

pt. adi_0106

1. poti folosi la fel de bine un traf cu secundar de 5v,6v,7.5v (mie mi-a mers chiar si cu 12v insa nu prea era luminozitatea mare)

traful nu tre sa fie chiar asa mic

2.C3 avand in vedere ca e de iesire poti sa-l pui intre 220-2200u

3. poti sa aprinzi 2 neoane de 18w insa trebe inseriate

4. daca vrei ca neonul sa stea aprins, pinul 5 al 555 il lasi in aer

eu am la masina 2 montaje din astea

http://www.aaroncake.net/circuits/40wflamp.htm

cu 4 neoane de 18

bafta multa

PS daca vrei sa te apuci de productie, pune-ma pe lista de asteptare ca vreau sa fiu printre primii cumparatori

:d

Link spre comentariu

aha....am inteles :wink:

am sa incerc ambele scheme - care defapt sunt 3 :lol: , dar o prefer pe asta cu traf ca e mai usor de folosit decat cel cu bobina si are si functia asta cu muzica, dar la nevoie am sa ma apuc si de facut bobine :)

apropo de muzica - la ce frecvente clipeste neonul ?? la bass ? eu asa cred, dar il intreb pe JULES00 ca e schema lui :)

referitor la productie - eu sunt din iasi si sunt destule masini pe aici cu tuning, W in portbagaj si prin masina de te saturi dar putine cu neoane pe dedesubt - si de aici mi-a venit si idea :idea:

am gasit neoane relativ ieftine, si vreau sa ma apuc sa "dotez" masinile la baieti 8)

preturile la neoane sunt cam asa:

neon verde 18 W 132.000 lei 36 W 190.000 lei

neon albastru 18 W 134.500 lei 36 W 190.000 lei

neon rosu 18 W 177.000 lei 36 W 235.000 lei

doar culorile astea erau in stoc, si am uitat sa intreb si pretul la cele albe :oops:

specific ca neoanele de 18 W au 60 cm si cele de 36 W au 120 cm :wink:

Link spre comentariu

adevarul e ca nici nu m-am rupt cautand.... :oops: e singurul magazin la care am cautat si mi s-au parut ieftine dupa ce altii ma speriasera ca is in jur de 400.000 bucata :shock: .......dar daca zici ca am sanse sa gasesc si mai ieftine....am sa caut :wink: ms pentru pont :wink: ai o bere de la mine 8)

Link spre comentariu

pai, *teoretic*, modularea in frecventa cuprinde si domeniul audio mediu (pana pe la 5-6kHz). Pentru a clipi doar la bas se va introduce un filtru RC la intrarea amp-ului (o schema de gen Baxandall). C3 poti pune cat vrei (>220u)...eu zic 470u. Ca traf poti pune si de 4.5, 6, 7.5, 9V cu specificatia ca izolatia dintre bobine sa fie foarte bine facuta. Ca adaugare, firul "rece" din circuitul neonului poate fi pus la masa, iar tz poate fi un IRF840 (in acest caz R5 si D1 pot disparea).

Posted Image

Apropo, o schema dintr-un LCD (doar driver). Reglatul luminozitatii se realizeaza cu un PWM cuplat intre +12V si driver. Am incercat schema *fara* L1 si tz-urile ajungeau in 30 sec la peste 150 grade C. *Cu* L1 tz-urile stateau la 30 grade...Imi pare rau ca nu pot oferi date suplimentare despre trafo. L1 e un inel de ferita cu diam. ext. aprox 10mm, diam. int. 5-6mm si are aprox. 50 sp., CuEm 1mm. Pierderile acestui montaj sunt f. mici dat fiind faptul ca toate piesele se incalzesc relativ putin. Daca voi face "reverse-engineering" la trafo va voi anunta.

Link spre comentariu

la schema initiala din post.....firele care duc de la montaj la neon .... pot fi fire normale (dealea de 5.000/metru) ???? se pierde ceva ?? cu tip de fire se pot prelungi ???

Link spre comentariu

am facut asta http://www.talkingelectronics.com/Proje ... erter.html si am o problema, defapt doua dar una nu e prea importatanta

1. cea neimportanta - bazaie bobina :( parca e un ?ân?ar

2. neonul de 36 W nu se aprinde la alimentarea circuitului - un capat se aprinde iar celalalt nu :cry: iar in momentul in care pun mana pe celalalt capat se aprinde intregul neon :shock: :shock: :shock: :shock:

are cineva vreo explicatie ????

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări