Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Vu-Metru fara CI

ShadowDaniel

Postări Recomandate

Mai are careva vro schema ? As dori sa fie mai simpluta si cu tranzistori , fara circuite integrate :| adicontakt - Eu am tranz Bc546 si BC547, merg inlocul acelor 247 ?Mikrosha - Eu am tranz. BC546 si BC547.. merg la acea schema ?Am incercat sa fac schema atasata si am folosit BC546 inloc de BC173.. si nu a mers deloc . Eu sunt incepator asa ca ori am gresit la lipituri ceva desi am fost atent ori o fi de la inlocuire sau ceva. Pentru alimentare am folosit un alimentator de 12V nestabilizat daca ajuta. si am pus bine + cu - .. . Ma gandeam sa mai incerc sa o fac odata, am toate piesele si cred ca o sa o fac sambata, dar mai intai as dori un sfat ceva.. O fi de la o greseala de a mea si ar trebui sa mai incerc ? Sau sa incerc alta schema ? Cu alte piese sau ? Multumesc Anticipat :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ShadowDaniel

21

• Mikrosha

10

• mikella

10

• adicontakt

3

Top autori în acest subiect

adicontakt - Eu am tranz Bc546 si BC547, merg inlocul acelor 247 ?Mikrosha - Eu am tranz. BC546 si BC547.. merg la acea schema ?

In ambele cazuri merg inlocuite cu orice tranzistori general-purpose, doar sa fie ales corect tipul (npn/pnp). Schema ta nu are amplificator, are doar un tranzistor repetor pe emitor, care nu face decat sa-i mareasca impedanta de intrare. AM incercat cu volumul la maxim din placa audio, fara amplificator, nu se aprinde decat 1-2 LED-uri. Detectorul este cu dublare de tensiune, similar cu schema pe care am pus-o eu, dar este pus inainte de repetor. Ideea cu potentiometrul de 2K pentru reglarea offset-ului de la care sa se aprinda LED-urile este buna. Chiar ai putea sa pastrezi schema asta, doar sa-i pui la intrare un amplificator cu un tranzistor. Verifica legaturile, sigur ai gresit ceva. Pe principiul "fapte, nu vorbe", eu am incercat schema pe care am postat-o aici, doar ca in loc de LED-uri am pus beculete cu neon. Asa pare mai "vintage". Ca tranzistori am folosit BC108 la amplificator si MPSA42 in rest (ca sa nu se strapunga la tensiunea mare la care merg beculetele). Amplificarea este suficienta, se aprind toate cele 5 beculete chiar si cu volumul setat pe la 10%. Deci daca faci asa va trebui potentiometru de intrare. Intra pe linkul de mai jos sa-l vezi functionandNEON Vu-meter
Link spre comentariu

Mikrosha, multumesc pentru demonstratie :) ai fost rapid in construirea lui :d O sa verific daca am toate piesele pentru schema ta si daca le am ma apuc. In legatura cu acea schema postata de mine mi s-a spus ca T1 este amplificatorul :| Oricum o sa o incerc pe a ta (sper doar sa am tot ce-mi trebuie).Later Edit: Din pacate nu am rezistente de 100R si nu vad de cat trebuie R17.... Dar ma intrebam.. la acea schema postata de mine, pot sa ii "atasez" un amplificator pentru ca pentru aceea am toate piesele si mi-ar veni mai usor :DMultumesc Anticipat

Link spre comentariu

Mikrosha, cred ca o sa fac pana la urma schema ta.. singura problema e ca nu am rez de 680ohmi, cele mai mici pe care le am sunt de 1K ... si nu am nici de 80K (R17) doar de 100K . Pot sa pun inloc de 680ohmi, 1K si de 80k ,100K ? sau ar putea aparea diferite probleme ?LE: Nu mai conteaza, o sa fac rost de piesele de care am nevoie si maine o sa ma apuc de schema :) Multumesc de ajutor Mikrosha, cand termin o sa postez daca mia iesit.:d

Link spre comentariu

Salutare,dac? mai vrei alt? schem? propun ?i eu una simpl?.Po?i folosi tranzistorii pe care îi ai f?r? probleme.Dac? vrei mai multe leduri se pot pune pân? la 9 leduri ad?ugând la fel ca în schem? câte o celul? pentru fiecare led în plus.Alimentarea e la 6V, dac? alimentezi la tensiune mai mare m?re?ti corespunz?tor R1...R5.Cu semireglabilul ajustezi semnalul de intrare,se poate pune ?i poten?iometru dac? nu ai semi.,iar C2 vezi ce ai cu valoare apropiat?.

Link spre comentariu

Vrea ceva simplu,e o schem? mai veche dar func?ional?, eu am realizat-o cu ani în urm? ?i a mers ok.Semnalul audio poate fi cules chiar ?i de la ie?irea amplificatorului fiind redresat cu cele dou? diode de la intrare ?i apoi ac?ioneaz? celelalte diode care deschid tranzistoarele de comand? a ledurilor.O s? mai postez ?i altele s? mai caut,poate au ?i amplificatoare dar nu ast?zi c? nu mai am timp.

Link spre comentariu

Vrea ceva simplu,e o schem? mai veche dar func?ional?, eu am realizat-o cu ani în urm? ?i a mers ok.Semnalul audio poate fi cules chiar ?i de la ie?irea amplificatorului fiind redresat cu cele dou? diode de la intrare ?i apoi ac?ioneaz? celelalte diode care deschid tranzistoarele de comand? a ledurilor.

O s? mai postez ?i altele s? mai caut,poate au ?i amplificatoare dar nu ast?zi c? nu mai am timp.

Da, dar el vrea sa culeaga direct din Line. V-as ruga sa cititi si pagina precedenta. Desigur orice schema este binevenita, dar observ ca toate folosesc acelas tipar. ShadowDaniel s-a decis asupra schemei, face vu-metrul 2jenqix.jpg alaturi de un amplificator cu un tranzistor.

va rog sa mi spuneti in schema prezentata de mikrosha ce este componenta marcata cu v1?va multumesc

"componenta" simuleaza o sursa de tensiune de 12V la 100mA.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări