Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor pentru lampa video cu leduri

c_anicai

Postări Recomandate

Ai cam gresit partea cu amorsarea,tensiune mai mare de 320v nu apare. Traful ala e de fapt o bobina(droserul clasic,doar ca la 47kHz). Amorsarea se face prin incalzirea filamentelor

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

42

• Dr.L

11

• bogdan_

6

• florincccc

1

Top autori în acest subiect

nu e numai drosel la 47 khz, e şi parte din circuit rezonant, şi în funcţie de factorul de calitate are loc o creştere de tensiune, pe măsură ce tubul se aprinde se strică acest factor, tensiunea ajungând la valoarea necesară funcţionării tubului

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Asa o fi,ce am spus au fost amintiri de acu catva ani(zeci).IC de scc la leduri,folosesc bobine serie, le gasesti la magazin,costa sub un leu...si pe care oricum vreu sa-l beu :rade: .Asa ca m... constructi de trafuri la sute de kHz.Si merg din prima,ca-s pe ferite care nu se satureaza. Intradevar sursele boost-buck sant mai dificile,dar fabricantii s-au gandit ca se alimenteaza leduri albe(3,2-3,8V) cu accumulatori pe litiu(2,4-4,2V),deci iexista si IC...parca la liniar am vazut ceva.

Link spre comentariu

tot schema cu tranzistori o adopt deoarece am mai modificat câte ceva şi pare ok, o ataşez aici poate primesc păreri de mai bine.

Posted Image

referitor la consum am cam stâlcit-o cu randamentul.

alimentat din 2 elemenţi 1,2 volţi consum 1,75 amperi

1 element 3,6 volţi consum 1,25 amperi

1 element 4 volţi consum 1,15 amperi

totul pentru un curent de 900 mA pe leduri

cred că am să fac cablajul, pare ok

Link spre comentariu

curentul e constant pe leduri la tensiune de intrare între 2,4 şi 3,8 volţi,(măsurat cu multimetru analogic) dar s-ar putea să nu fie constant cu variaţiile de temperatură ale mediului. Componentele montajului nu se încălzesc, iar randamentul s-ar putea să fie chiar mai mic, deoarece intervin pierderile pe rezistenţa serie, nu am găsit un tranzistor acceptabil npn cu germaniu sau GaAs cu căderi mai mici de tensiune înlocuitor la bc337 pentru a putea scădea mai mult valoarea rezistenţei de 0,68 ohmi.

problema mare e choperul, am păstrat în colecţie 9 buc. încercări nereuşite, apoi tranzistorul comutator am încercat câteva zeci de tipuri şi la final cel mai bine s-a comportat C2500 (am pus două în paralel pentru creşterea randamentului cu câteva procente)

După ce finalizez totul şi pun în cutie, o să am timp pentru teste de randament şi fiabilitate,

la variaţia tensiunii de intrare mai apare un ţiuit care mă incomodează.

Link spre comentariu

alţi nervi, distracţia nu s-a terminat.

După probe de ore de funcţionare cu montajul pe masă de probă unde nu exista probleme semnificative, după ce am făcut cablajul şi montat definitiv mai toate componentele se încălzesc, cel mai tare tranzistorii urmează dioda, apoi şi choperul.

Posted Image

nu pot să pricep ce s-a întâmplat

Link spre comentariu

închei acest proiect, ultima modificare este înlocuirea tranzistorilor C2500 cu alţii BCU83 care par a se încălzi mai puţin (adică nu frig).de asemeni tranzistorul BC337 l-am înlocuit cu C9013 dar nu era neapărat necesar.cât despre încălzirea torului de ferită am să rezolv problema pe viitor dacă apar manifestări neplăcute.test suplimentar care certifică un eventual montaj de acest gen că este funcţionabil este verificarea curentului de scurt pe secundarul choperului care trebuie să fie de 4 amperi, acceptabil şi 2 amperi la o tensiune de alimentare de 3 volţi.Ca ultimă remarcă, fluxul luminos măsurat cu un exponometru cu seleniu, cât şi măsurat cu camera foto canon 400d, dă rezultate similare cu o lampă halogen 20 Waţi, dar la un consum de curent de 4 .... 5 ori mai mic.Am să revin pe viitor cu constucţia altei lămpi dar cu leduri la 3500K.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Tranzistorii se incalzesc de la oscilatii parazite(condici de miscat) sau supracomanda in baza la 2sc2500...incearca cu ceva darlington de putere medie in TO220(ca se pot raci prin legare la un radiator,o bentita pe perimetrul carcasei,'invizibila' si la exterior).Si pune lampa pe balcon,ca la rece ledurile dau mai multa lumina la accelasi consum.

Link spre comentariu

oscilaţiile parazite se pot diminua prin adăugarea unor perle de ferită pe terminale la tranzistor ?o dată ce componentele se încălzesc sigur am pierderi.bănuiesc că în urma scurtării terminalelor la componente au apărut problemele.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

pe ce frecventa oscileaza?ce armonici apar?care sant regulile de proiectare a PCB la IF?...ai nevoie de osciloscop(+interpret),f-metru,sonda de impedanta ridicata.Cand am facut primele scc ,nu stiam de ce curentul e constant numai la anumite tensiuni,de ce se incalzesc piesele(IC in special),oricum bobina e normal sa se incalzeasca nitel(foloseste CuAg).Am realizat PCB dupa regulile recomandate(punct de masa comun,plan de masa,plan de plus,trasee de IF scurte,bobina ecranata,etc);totul a mers ca la carte.Concluzia e ca fenomele tranzitorii...da,poti pune ferite pe terminale,daca le ai.Succes la teste

Link spre comentariu

Pai e normala sau shottky? Daca e primul caz,e foarte normal (0,9*0,6=0,5W). Si 0,9 cred ca e curentul mediu,sunt si varfuri mai mari (unde caderea de tensiune creste si ea)

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Daca pui o dioda de 5 A in scurt la .5A se incalzeste?Nu-i place de LC,frecventa de oscilatie,pe acolo.Oricum ,circuitul permite trecerea unui curent prea mult timp,pune/scoate spire,maeste C de pe dioda,miceste C de pe bobina,pe timpul testelor inlocuieste SB cu MBR/MUR (in TO220).Si fa un cablaj adevarat.Si baga un C=C(frecventa) paralel cu ledurile.Si vezi formele de unda,posibil spituri de curent/tensiune.Daca ai 77% randament,23% se transforma in caldura=>radiatoare pe piese.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări