Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placa audio=generator de test pt montajele cu tuburi?(mutat)


Spitfire

Postări Recomandate

Mai vine si SpitFire cu ineptia ca un semnal din placa de sunet e din 16 pulsuri! Nimeni nu zice nimic de prostia asta de o grosolanie indubitabila. SpitFire ai facut ceva dom'le, ca eu nu stiu, in tehnica digitala mai avansata, nu ceasuri si sonerii?

 

Hellllooo, eu incercam sa-l ajut pe om sa nu-si ia tzeapa cu placa de sunet(cum ne-am luat cam toti pe vremuri), ca aia numai sinus curat nu scoate!!!

"Prostie de-o grosolanie indubitabila" poseda cine nu stie lucrul asta elementar, sau poate cine are placa de sunet pe 24 de biti si acolo clar ma insel cu cele 16 "pulsuri' ca-s 24. :ras:

Am facut ceva "domle", in "tehnica digitala"-un DAC, o firma de calculatoare, rahaturi d`astea :rade: .

Felicitari , papelyno ca iti iei osciloscop, Hameg e un brand excelent, baga te rog imagini cu ce se vede pe el, iti poti da seama de multe din asta.

Nu vrea "domle" nimeni sa rada de Papelyno sau sa-l ia peste picior, doar s-au "incins" lucrurile, (si lampile)-dupa ce ca suntem putini, ne certam???? :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mișa

    7

  • sebi_c

    3

  • Depanatoru

    2

  • Spitfire

    1

Top autori în acest subiect

"Prostie de-o grosolanie indubitabila" poseda cine nu stie lucrul asta elementar, sau poate cine are placa de sunet pe 24 de biti si acolo clar ma insel cu cele 16 "pulsuri' ca-s 24. :ras:

Atentie mare, faci comfuzie cu frecventa de esantionare!!! Sinusoida nu este refacuta doar din 16 sau 24 de pulsuri... Dar aici suntem off topic.
Link spre comentariu

On topic sau off topic, cine mai citeste pe aici rade de se sparge. "Pulse" din englezeste se traduce in romaneste, daca despre asta-i vorba, impuls. O insiruire de impulsuri da un semnal dreptunghiular, sau mai pe scurt "clock". Aici nu evorba de impulsuri. Cand vrei sa exprimi un semnal analogic dintr-un semnal digital te gandesti la un cuvant numeric (pe 8, 16, ..bit) care defineste valoarea analogica corespunzatoare, adica o treapta de tensiune. Deci la un DAC, cele mai importante caracteristici sunt frecventa de esantionare si valoarea numarului digital (cuvant pe 8, 16, 24..bit). Daca bitii cuvantului respectiv sunt mai multi, eroarea de cuantizare e mai mica, deci si necesitatile de filtrare dupa DAC, mai mici. Frecventa de esantionare are implicatii in reconstituirea semnalelor de frecvente mari la iesirea din DAC, astfel ca acest parametru va limita banda de frecvente. E ceva similar cu viteza de crestere (Slew Rate, V/uS) de la operationale.La placile de sunet DAC-ul este Delta-Sigma, diferit de cele uzuale, cu aproximatii succesive sau paralele. Acest tip particular, e similar cu modulatorul Delta, care reface un esantion actual pe baza celui precedent (modulatie predictiva de ordinul 1). Practic, modulatorul delta simplu nu satisface cu un singur integrator(element cheie) si atunci s-au dezvoltat solutii cu mai multe integratoare (nr lor dau ordinul, delta ordin1, 2...).Avantajul principal al DAC-urilor astea este gradul foarte ridicat de compresie al datelor si deci posibilitatea utilizarii lor cu clock-uri mai mici, utilizarea intensa a memoriilor, canalelor de comunicatie, etc. Astfel, convin perfect la semnale de JF, afectand mai putin calitatea semnalului in conditii modeste de comunicatie, memorie, viteza de lucru.

Link spre comentariu

In primul rind sunteti total off topic. In al doilea rind habar nu aveti ce poate sa scoata o placa audio. In al treilea rind imi cer scuze fata de userul papelyno pe care l-am tratat prea dur.Cea mai besinoasa placa audio (cele on board) fara pretentii pot sa scoata asta:E o poza a unui semnal la 4 KHz. Orice-i faci nu poate mai mult.

Link spre comentariu

O placa mai buna, de exemplu M-audio reda un semnal mult mai bun. Iata o poza cu un semnal de 60KHz generat de o placa M-audio. Nu ca ar fi perfecta dar e mult mai buna. Muzica suna altfel. Iata semnalul:

Link spre comentariu

OK. Imi cer scuze. Daca poti muta subiectul. Dar trebuie sa sti o chestie:putini de aici se uita la sectiunea aia. Poate ca e bine sa ramina aici. (doar o sugestie marunta)In timp ce construim amplificatoare cu lampi avem nevoie si de tot felul de tehnici moderne... Zic asta pentru ca multi (inclusiv eu) isi genereaza semnalul de test cu calculatorul.Papelyno! Ideea de a-ti cumpara un osciloscop (in loc de aparat de masura) e foarte buna. Iti va schimba optica....total!Succes!(poate sebi are dreptate)Referitor la placa M-audio pe care am pus-o: de la 65Khz, incepe sa scada semnalul ca nivel - la sinus. La dreptunghi e dezastru.Astea sunt generatoarele pe care testam lampi.... important e sa sti ce pot ele. Dupa ce sti cu ce testezi, ai sanse sa dai verdicte corecte.Si la capitolul asta de ce nu am fi mai buni decit altii? Doar semnalul e important!Pozele pe care le-am pus sunt reale. Sunt pe scule diferite din cauza ca in atelierul meu nu am nici o placa de sunet din aia proasta. A trebuit sa fac unele poze in alta parte.Am pus poza cu intregul osciloscop Hameg pentru Papelyno, care isi cumpara asa ceva! Super! Un electronist fara osciloscop e aproape ca un sofer orb.

Link spre comentariu

Misa, dupa atata of topic, scuze! Chestiunea cu habar nu am ce inseamna o placa sunet, trebuie sa o probezi, adica sa spui ce DAC e acolo! E nu sunt Papelyno! Asta daca te-ai referit la mine. Eu m-am referit la userul Spifire, care a fost acceptat cand a facut afirmatia cu placa de sunet. Acolo n-ai zis nimic, in schimb i-ai adus aprecierea aia lui Papelyno, de care mi-e rusine sa cred ca a fost facuta de cineva cu studii.Altfel, iti urez numai bine!PS Scuze de off topic, dar trebuia sa se termine circul asta generat de oameni, care in alte cazuri mi-au produs o impresie buna. Oricum impresia mea nu va fi cea de mai inainte, indiferent de scuze. Poti sa zici ca te doare altundeva de parerea mea, esential este ca inevitabilul s-a produs.

Link spre comentariu

Nu ma refeream la tine, ma refeream in general, pentru ca in general, din pacate asta e situatia.Hai sa facem pace si sa ne vedem de hobby-uri, eventual chiar sa ne ajutam. NU? Eu m-am referit in general la cei care nu au avut curiozitatea sa puna osciloscopul pe iesirea audio a calculatorului. Tu ai facut asta? Serios, fara gluma, ai incercat? Poate crezi ca fac misto sau imi bat joc dar sa sti ca nu fac asta.Si inca o chestie: DAC-ul nu e totul. Dupa el sunt niste filtre. Pe vremuri, ca nu era DAC-ul bun erau de ordin mare, acum nu mai stiu cum sunt....Dar trebuie sa existe... Alea dau sunetul. Nu conteaza DAC-ul. Sau nu la fel de mult ca filtrele de dupa. (integrate in el sau nu)Acum ca ne-a mutat (si pe buna dreptate) ne vom zice parerile aici despre chestii cu calculatoru'.

Link spre comentariu

Bine, Misa! Nu sunt ranchiunos. Cred ca-ti amintesti de poza pusa undeva cu semnale de la iesirea de amplificator si placa. Era o placa built-in unde se vedeau erorile de cuantizare, tocmai ca o dovada ca amplificatorul, isi face treaba si le reda.Acum am o placa de la Asus, Xonar D2. Sunt multumit de performante. Filtrele(AO) si DAC-ul sunt de la Burr Brown de o finete (acuratetze) excelenta. DAC-ul are un impact major la dinamica si la fidelitatea semnalelor, in general. Referitor, la osciloscop, am un Tektronix analogic (memorie fosfor) cu banda de 100MHz. Personal, cred ca peste 50MHz nu mai poti vedea armonicile, nici macar de ordinul 2(reale), asa ca ce vad e ceva eronat. Din cauza asta semnalele, altele decat sinusoidale, vor arata altfel. Cine are banda pana la 500..1000MHz, poate vedea si altceva.

Link spre comentariu

Da corect. Ai dreptate cu dac-ul. L-am minimizat prea tare. Voiam sa zic ca nu e singurul element important.Nu toata lumea are acces la scule profesionale. De aceea recurgem la folosirea placilor audio. Nu e mare lucru sa dai 100$ pe o placa rezonabila. Totusi, eu nu am intilnit placi de sunet normale care sa functioneze rezonabil pentru un osciloscop audio. Problema e la forme de unda diferite de sinus. De exemplu banala unda dreptunghiulara nu am putut sa o redau corect cu nici o placa audio chiar daca am setat-o pe 192Ksample/s. Dupa multe masuratori si studii am inteles ca forma de unda rezultata se datoreaza principiului de functionare si datorita numarului de sample-uri pe care le avem la dispozitie pe durata unei perioade. (nu numai banda de trecere conteaza) Emulat matematic rezulta fix forma de unda care o vedem pe osciloscop. Oricum, merita facuta practic aceasta masuratoare. (generat dreptunghi de diferite frecvente si pus osciloscopul pe iesire, macar sa stie fiecare cum sta cu generatorul)Mie mi se pare deosebit de important sa sti exact ce marimi ai la intrare cind masori un amplificator de exemplu. Am dat exemplul cu unda dreptunghiulara pentru ca e o masuratoare importanta a unui amplificator si nu o poti obtine in conditii bune cu o placa de sunet... Va rog incercati.

Link spre comentariu

Din pacate banda de frecventa e limitata de filtre pe la vreo 20KHz oricat de performanta e placa , de asta nu se vede bine dreptunghiul care e o suma de armonici . Deci performanta dac-ului e limitata la banda audio , chiar daca din specificatii ai putea crede ca unul mai performant poate lucra intr-o banda de frecventa mai mare .

Link spre comentariu

Da. SI banda de trecere ne incurca dar nu numai. Daca iei o unda dreptunghiulara adevarata si ii tragi un filtru trece jos semnalul va arata total diferit fata ce obti dintr-o placa de sunet. De aia ziceam sa faceti masuratoarea. Eu pot pune o poza dar numai diseara.

Link spre comentariu

Eu nu m-am complicat cu placa de sunet si cu toate ca am un versatester bun ,am construit acest generator caruia i-am facut un atenuator suplimentar in trepte , pina la -60 dB si practic nu am reusit sa-i masor distorsiunile !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări