Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tweeter cu plasma cu EL500/519

THOMAS

Postări Recomandate

Condensatorul se calculeaza, pt. schema dvs.

Avem:

Uretea=230V, Utuburi=103V, rezulta Ucond=205,6V,  Xc=685,5 ohmi si C=4,65 microF

Editat de vera
Link spre comentariu

Cineva mi-a recomandat sa pun in locul rezistentelor un cond nepolarizat de 4,4uF. Ce parere aveti?Ii multumesc mult domnului Lazaroiu pentru sfaturi si mai am o intrebare cate spire are L2 si pe ce miez?

L2 este un SRF (soc de radio-frecventa) si este facut pe un miez de ferita cu D=2.5mm (~3mm) si un numar de spire n=15sp cu diametru sarmei de 0.6mm.

Da,puteti utiliza si un C=8uF/350V~ si o rezistenta de 10 ohmi/10W in serie,dar mai sigur este cu rezistente de putere,ganditi-va ce se intampla daca acel condensator intra in sc. chiar daca veti avea si o siguranta in serie ???

Cred ca reactanta capacitiva la 50Hz cu o valoare de ~400 ohmi si la un curent de 300mA ar iesi dintr-un C=8uF,asa-i ?

Xc(ohmi)=1/2PI*F(Hz)*C(F) de unde rezulta C=~7.89uF(8uF).

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

In cazul in care in circuit este numai condensator, intradevar alimentat la 120V, prin el ar trece un curent de 0,3A. In cazul de fata, in serie cu condensatorul sunt rezistentele filamentelor, asa ca se schimba un pic problema (vezi #46).Nu am vazut/auzit de nici un TV, la care sa se scurcircuiteze condensatorul si sa se arda filamentele tuburilor.PS-in TV H2 condensatorul are valoarea C=5,3 microF

Editat de vera
Link spre comentariu

In cazul in care in circuit este numai condensator, intradevar alimentat la 120V, prin el ar trece un curent de 0,3A. In cazul de fata, in serie cu condensatorul sunt rezistentele filamentelor, asa ca se schimba un pic problema (vezi #46).Nu am vazut/auzit de nici un TV, la care sa se scurcircuiteze condensatorul si sa se arda filamentele tuburilor.PS-in TV H2 condensatorul are valoarea C=5,3 microF

Dati-mi voie sa va contrazic,vorbim de doua chestii diferite aparent dar legea lui OHM nu prea ne lasa sa gresim,asa-i ?

Ca sa fiu mai scurt am postat un desen din care se poate vedea clar despre ce vorbim.Nu are nicio legatura tensiunea pentru a deterina o reactanta capacitiva,asa dupa cum arata formula.Tensiunea si curentul prin acest circuit le utilizam pentru a stabili ce rezistente ne trebuiesc,respectiv rezistenta in curent alternativ a condensatorului adica Xc,dupa care aplicata in formula va rezulta valoarea capacitati necesare ce va asigura curentul de 300mA pentru filamente.

post-175212-0-50638100-1437417604_thumb.png

Link spre comentariu

@george ilisoi,pana la urma ce varianta ati ales pentru alimentarea filamentelor ?

Ar fi interesant sa ne tineti la curent cu acest proiect,altfel toate discutiile vor ramane fara sens si mai ales neproductive.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Daca ai ales varianta cu condensator, ai calculul corect la #46 si in atasament (ai un circuit RC, pt. care ai formulele la #51 si poti sa calculezi singur, sa te convingi cum e bine).ATENTIE ! daca utilizezi 8 microF, s-ar putea sa arzi filamentele tuburilor si-i pacat de ele (cu 8 microF, vei avea Z=525,5 ohmi; I=0,438A si tensiunea pe tuburi Ut=150V).PS-calculul @LMOlimpiu, este valabil numai in cazul in care, in circuit este numai C.PPS-nu uita de rezistenta de 470K, in paralel cu condensatorul, este f importanta.

post-218749-0-59615000-1437489077_thumb.jpg

Editat de vera
Link spre comentariu

Mai aveti si aceasta varianta,inspirata tot de la alimentarea filamentelor din receptoarele TV hibride.Aceasta varianta este mai simpla si mai ieftina

si pot spune chiar mai sigura.

Recomandarea colegului @vera trebuie luata in seama in ceea ce priveste acea rezistenta,este intr-adevar foarte importanta.

Intrebarea pe care o pun eu este daca un condensator de 4,7uF este capabil sa asigure curentul necesar aprinderi filamentelor pana la acel curent constant de 300mA [?],nu cumva ar trebui pus in paralel cu acel condensator un PTC, zic si eu,nu-mi aduc aminte cum se facea la TV hibrid ??

post-175212-0-86648100-1437502944_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nu stiu daca ac. varianta este mai buna. Ca pret, nu cred ca este mai rentabila (4,7 microF + 470K  sau termistor+dioda+2,2nf/1kV). Ca efect termic sunt identice, problema se pune cum suporta tuburile  (uzura in timp), 0 semiperioada 0,6A si alta 0A (la ac. varianta s-a renuntat-oare de ce?). 

A gresi este omeneste, a persista in greseala, este o prostie.

Link spre comentariu

Nu stiu daca ac. varianta este mai buna. Ca pret, nu cred ca este mai rentabila (4,7 microF + 470K  sau termistor+dioda+2,2nf/1kV). Ca efect termic sunt identice, problema se pune cum suporta tuburile  (uzura in timp), 0 semiperioada 0,6A si alta 0A (la ac. varianta s-a renuntat-oare de ce?). 

A gresi este omeneste, a persista in greseala, este o prostie.

Pana la urma cred ca cea mai buna varianta ramane totusi varianta cu rezistente.

Nu stiu cat au fost pe piata aceste tipuri de TV cu alimentarea in DC monoalternanta,nu m-au pasionat niciodata televizoarele,eu doar am incercat sa propun cateva solutii pentru alimentarea filamentelor tuburilor din acest proiect.Daca ar fi fost dupa mine,as fi luat tensiunea pentru filamente din primarul trafului pe priza de 110V~ (sigur are asa ceva) o rezistenta (27 ohmi/3W) serie pentru limitarea curentul la 300mA, tuburile cu filamentele in serie (103V~),pe acelasi traf avand si tensiunea anodica si gata...oricum traful pe care-l foloseste colegul @george ilisoi pentru tensiunea anodica nu este incarcat la puterea pentru care a fost proiectat.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pai se le luam pe rand:1-varianta cu rezistenta in serie cu filamentele (30,9W filamenta si 38,1W rezistente, adica 69W disipati sub forma de caldura-cam greu de scapat de ac. grade C);2-varianta cu C in serie cu filamentele (30,9 W filamente, de care nu poti scapa daca utilizezi tuburi si riscul teoretic de a se scurcircuita condensatorul);3-varianta cu dioda (30,9W filamente si riscul unei durate de functionare mica, a tuburilor).Cred ca singurul, in masura sa ia o hotarare, este utilizatorul (acum in cunostinta de cauza).

Link spre comentariu

Nu stiu cat au fost pe piata aceste tipuri de TV cu alimentarea in DC monoalternanta,nu m-au pasionat niciodata televizoarele

Nici EU, dar au fost cateva sute de milioane de echipamente industriale si alte cateva sute de milioane , daca nu miliarde de lanterne cu incarcarea acumulatorului de la retea care functioneaza astfel si se arunca practic atunci cand acumulatorul se uzeaza sau se strica mecanic, nicidecum electric....Efectiv aproape 70 la suta din jucariile chinezesti si nu numai sunt alimentate astfel, adica vorbim de cateva zeci de miliarde de echipamente....Macar un an de garantie tot trebuie sa aiba si de obicei cedeaza din alte cauze.Pana acum 13 ani am avut un TV alb negru alimentat astfel si ii adaptasem si selector superbanda de Samsung sa prindem HBO si la noi la IAD ...A plecat la gunoi pe motiv de Philips stereo ...Am lansat un nou roman cu temaOver design -eternal sin in audioVa invit la lansare dupa....
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare ,imi cer scuze pentru intarziere , am inceput tweeterul , am obtinut tensiunile pt filamente inseriind o rezistenta de 28ohm pe infasurarea primara de 120v a trafului cum a spus domnul Lazarescu. Tensiunile de pe filamente sunt foarte apropiate de catalog.

Dar am o problema , nu functioneaza redresarea hibrida , am folosit 2 diode f407 si 2 py88 exact dupa schema postata . oare care poate fi problema ? .

Atasaez niste fotografii cu constructia. Posted ImagePosted Image

Editat de george ilisoi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări