THOMAS Postat Aprilie 29, 2009 Partajează Postat Aprilie 29, 2009 un experiment interesant,dar si un tweeter care suna mai bine decat unul dinamic sau piezoceramic.incoveniente:-tensiune mare de alimentare (ATENTIE risc de electrocutare!!!!)-montaj relativ complicat-trebuiesc doua montaje pentru varianta stereo-producere de ioni negativi (dar nu mai mult decat un TV cu tub katodic!) avantaje:-viata lunga de functionare-o dinamica surprinzatoare-auditie omnidirectionala,vibratia aerului este practic in forma de sfera(!!)-semnal mic de excitatie*pentru o putere de 65W,cu EL519 (cu EL500 avem 35W),trebuiesc 770mV la intrareteoria functionarii se gaseste pe net.pozele sunt facute la montajele realizate de mineva asigur ca realizarea va va da satisfactii depline,suna incredibil.(schema si foarte multe amanunte le gasiti pe net la* tweeter plasma*) Link spre comentariu
danzup Postat Aprilie 29, 2009 Partajează Postat Aprilie 29, 2009 Stiu proiectul din 2007 cand l-am gasit pe net si am vrut si eu sa-l fac ( proiectul neamtului , ca mai sunt si altele, inclusiv exista tweetere facute in fabrica ...) !Din pacate timpul asta sau mai bine zis lipsa lui ne impiedica sa facem multe proiecte .Cum se aude ?Numaidecat imi fac si eu un plasma tweeter!SI nu in ultimul rand : felicitari pentru proiect , mai trebuis sa-ti faci si un crossover tot pe lampi ca sa ai totul complet !Unele firme mai monteaza partea cu generatorul de plasma intr-un ghid acustic ca sa imbunatateasca caracteristicile tweeterului . Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 29, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2009 Stiu proiectul din 2007 cand l-am gasit pe net si am vrut si eu sa-l fac ( proiectul neamtului , ca mai sunt si altele, inclusiv exista tweetere facute in fabrica ...) !Din pacate timpul asta sau mai bine zis lipsa lui ne impiedica sa facem multe proiecte .Cum se aude ?Numaidecat imi fac si eu un plasma tweeter!SI nu in ultimul rand : felicitari pentru proiect , mai trebuis sa-ti faci si un crossover tot pe lampi ca sa ai totul complet !Unele firme mai monteaza partea cu generatorul de plasma intr-un ghid acustic ca sa imbunatateasca caracteristicile tweeterului .sa stii ca primele doua bucati le-am facut cu niste "amarate" de PL84 si suna impecabil asa ca alte doua le-am facut cu doua PL500 si-ti marturiesc ca am ramas foarte impresionat,dar la cele cu PL500 aveam alimentare direct de la 220Vac cu divizor pentru filamente si dublor de tensiune pentru anodica,in plus mai trebuie si un trafo.separator (separare galvanica) la intrare.Acest lucru limita banda de frecventa,asa ca m-am hotarat sa-l fac pe asta cu EL500 sau chiar 6P36S cu transformator de alimentare care sa-mi asigure toate tensiunile.Iti spun ca merita,dar numai pentru tine,pentru comercializare nu si asta pentru ca sunt tweetere piezo care se vand la Kg,chiar daca se aud ca naiba,dar ma rog,aici cred ca suntem niste oameni care stiu ce aud si mai ales stiu ce inseamna muzica adevarata. Daca ai nevoie de anumite date,iti stau la dispozitie.Bobina este facuta pe o bucata de ceramica de la vechile resouri "Ceausiste",sa stii ca se incalzeste cam la 60-65 gradeC(masurat cu pirometru cu laser!) Nu este un montaj pretentios,merge din prima.Modulatie si distorsiunile le reglezi din acel semireglabil (la ureche,in asa fel incat sa nu se inroseasca anodul oscilatorului cu EL500!!!) Spor la treaba!P.S nici eu nu am timp,stai linistit. Link spre comentariu
ioannis Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 nu stiu unde trebuia sa postez subiectul.... aici sau la boxe. am gasit asta si imi se pare interesant...... http://www.plasmatweeter.de/eng_plasma.htm Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Eu am incercat asa ceva, mai mult din curiozitate fiindca stiam ( am citit) despre dezavantajele acestui tweeter : randament mic, sensibil la mediu umed si produce ozon, totusi cu un semnal de la 3Khz in sus pina la cit l-am perceput eu ,calitatea sunetului era interesanta, usor agresiva dar modulatorul a fost mediocru ceva improvizat ,posibil ca lucrat ingrijit, acest tweeter sa fie interesant... Link spre comentariu
Kosmin Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Stiu ca si domul Lazaroiu facuse un plasma tweeter, poate mai posteaza odata detaliile, o poza ceva... Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2009 stiu ca si domul Lazaroiu facuse un plasma tweeter, poate mai posteaza odata detaliile, o poza ceva...am pus cate ceva pe aici,nu stiu cum sa fac trimitere la acel post,poate Cosmin sa ma ajute!acolo am dat amanunte despre acest montaj,avantaje si dezavantaje.Subiectul mesajului: tweeter cu plasma cu EL500MesajScris: Mie Apr 29, 2009 7:24 pm Mai am un astfel de montaj in stare de functionare. Link spre comentariu
Kosmin Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Gata, am unit topic-urile si s-a rezolvat. Link spre comentariu
danzup Postat Septembrie 28, 2009 Partajează Postat Septembrie 28, 2009 Perfect ca le-ai unit kosmin !Intrebare pentru toti : cum credeti ca am putea minimiza zgomotul descarcarii dintre electrozi ( cea care genereaza plasma ) ? Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 28, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2009 Perfect ca le-ai unit kosmin !Intrebare pentru toti : cum credeti ca am putea minimiza zgomotul descarcarii dintre electrozi ( cea care genereaza plasma ) ?Unul dintre raspunsuri:-zgomotul de fond al descarcarii nu este extrem de suparator,personal l-am redus aproape la zero prin reglajul curentului anodic la PL500 din semireglabilul de 100K pana la limita aparitiei efectului TESLA,bineinteles ca si puterea audio scade. Oricum,montajul este interesant ca experiment si mai ales prin spectaculozitate,in rest am explicat care sunt dezavantajele. Un pic in afara topicului,imi cer scuze fata de moderator,am ascultat la cineva doua difuzoare electret (condensator) dintr-un aparat de radio se pare ca ORION,aveau un sunet incredibil in domeniul inaltelor.Erau alimentate din anodul finalelor printr-un condensator.Poate stie cineva mai multe si vom deschide un subiect pe aceasta tema,mai ales ca se pot adapta foarte usor la montajele cu tuburi. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 28, 2009 Partajează Postat Septembrie 28, 2009 Tot off topic, dar daca veni vorba: Difuzoarele electrostatice de care vorbea Lazaroiu suna intr-adevar deosebit. Am si eu niste aparate de radio echipate cu asfel de difuzoare printre care si un Orion AR612. Difuzoarele electrostatice le-am restaurat si la unul i-am schimbat membrana. Au un sunet foarte finut, iar daca asculti un AR612 fara sa sti de unde vine sunetul ai senzatia ca asculti o scula de "mare clasa". Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 28, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2009 Tot off topic, dar daca veni vorba: Difuzoarele electrostatice de care vorbea Lazaroiu suna intr-adevar deosebit. Am si eu niste aparate de radio echipate cu asfel de difuzoare printre care si un Orion AR612. Difuzoarele electrostatice le-am restaurat si la unul i-am schimbat membrana. Au un sunet foarte finut, iar daca asculti un AR612 fara sa sti de unde vine sunetul ai senzatia ca asculti o scula de "mare clasa".EXACT! foarte bine a descris "misa" sunetul....hai sa deschidem un topic cu asa ceva: cum sunt construite,modul de excitatie al lor......poate cineva stie mai multe despre aceste dispozitive. Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 28, 2009 Partajează Postat Septembrie 28, 2009 Vechile difuzoarele electrostatice din radioreceptoare aveau o constructie simpla, o membrana din foita de aluminiu conectata in anodul unei lampi si o masca perforata legata la masa. Cele construite de citeva firme cu traditie sint mult mai performante , o folie din mylar extrem de subtire este suspendata pe o rama intre doua placi perforate, alimentate de un transformator PP ,folia si placile sint polarizate cu o tensiune c.c. de 2000-5000v. primarul de joasa impendanta fiind excitat direct din amplificator. Sunetul este superb, diferit de al tweeter-lor auzite de mine ,am un proiect inceput cu doi ani in urma , i-mi lipseste doar folia de mylar, cea cu care am facut testele era prea groasa, dar repet sunetul redat este extraordinar ! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Septembrie 28, 2009 Partajează Postat Septembrie 28, 2009 Plasma tweeter am onstruit si eu,l a comanda prima varianta a fost cu TL 494 si bobina de inductie auto. Functiona dar cu asemenea componente deloc audiofile beneficiarul a refuzat prototipul!!! Varianta a doua a fost cu EL519 si modulator cu doua ECC83 functioneaza perfect, dar are dezavantaje mari, trebuia neaparat sa tin geamul deschis, fasaitul descarcarii se auzea si era deranjant. niste link-uri de unde m-am inspirat: http://www.ece.villanova.edu/~cdanjo/jj/jj.html http://www.angelfire.com/electronic/cwi ... eeter.html http://www.plasmatweeter.de/ http://www.instructables.com/id/Build_A_Plasma_Speaker/ Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 28, 2009 Partajează Postat Septembrie 28, 2009 Eu stiu multe despre difuzoarele electrostatice dar nu stiu despre cele cu plasma - si am constatat ca am o tendinta deosebita in a fi off topic... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum