pavel86 Postat Septembrie 25, 2009 Partajează Postat Septembrie 25, 2009 din ce motive pot sa apara tensiuni pe iesire?(in cazul meu de ordinul a catorva zeci de milivolti)cum se poate aduce aceasta tensiune spre 0?si care ar limita maxima admisa de tensiune pe iesire? ultima intrebare nu stiu daca este corect pusa pt ca sunt constient de faptul ca 0 este tinta.spre ca nu am dublat postul unui alt moderator.va multumescP.S : imi explicati si mie mai babeste va rog, ce inseamna damping factor? Link spre comentariu
bogdan_ Postat Septembrie 25, 2009 Partajează Postat Septembrie 25, 2009 pe scurt: orice amplificator care are reactie il poti vedea intr-o anumita masura ca un amplificator diferential. in general pe intrarea inversoare aplici o fractiune din tensiunea de iesire, deci partea de reactie negativa, pe intrarea neinversoare aplici semnalul. daca amplificatorul ar fi ideal, intre cele doua intrari tensiunea e mentinuta zero. numai ca idealitatea asta presupune curentul prin intrari zero. in realitate curentul prin intrari nu este zero, si nu asta ar fi problema, dar faptul ca amplificatorul nu este perfect(ca proces de fabricatie) dei doi curenti nu vor fi egali. asta determina aparitia unei diferente de tensiune intre cele doua intrari, care determina aparitia unei tensiuni continue la iesire. pentru detalii mai multe apeleaza la wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Operational_amplifier acolo vei gasi informatii despre offset. cat de mare poate fi offsetul? pai depinde ce putere au difuzoarele. in primul rand intr-un sistem pe mai multe cai in general mediile si inaltele sunt protejate la tensiunea de curent continuu pentru ca sunt alimentate printr-un condensator care elminia curentul continuu, aflat in filtrul pasiv. deci tot curentul ala continuu se duce in difuzorul de joase. presupunand ca ai un offset de 0.1V, difuzor de 4 ohmi(sa zicem ca are rezistenta in curent continuu de 4 ohmi) puterea pe care o disipi in difuzorul respectiv ar fi 0.1*0.1/4 = 2.5mW. deci daca difuzorul are cativa W buni, chiar si 5, e o fractiune foarte mica din puterea de disipare, nu ar fi o problema pentru difuzor. Cred ca daca offsetul iti disipa pe difuzor mai putin de 1/1000 din puterea lui maxima in regim continuu nu e nici o problema. damping factor: recomand sa citesti de pe wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Damping_factor pe scurt despre damping factor citesti in linkul de mai sus. e de dorit sa fie cat mai mare. un damping factor mai mare iti spune ca membrana difuzorului se mentine mai precis in pozitia data de semnalul aplicat. teoria in sine este destul de complicata, ceva mai complicat decat e prezentate pe wiki. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Daca postezi schema, as putea preciza ce valori sa modifici pentru a reduce tensiunea de offset. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Cîteva zeci de milivol?i e foarte bine la un amplif, în general deriva asta fa?? de mas? e bine s? nu treac? de 100mV, ca s? nu influen?eze protec?ia, presupunînd c? ampliful are a?a ceva. Nu e greu de redus, dar zero absolut nu va fi niciodat?, variaz? în jurul unei valori, cu timpul, temperatura, etc. Link spre comentariu
pavel86 Postat Septembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2009 eee... ce nu as da eu ca sa am schema la amplificatorul asta.stiti voi ceva site cu scheme de la amplificatoare mai vechi? prietenul meu gogu nu vrea sa gaseasca nimic despre un brandt a4028d (nici macar anul de fabricatie nu e specificat pe el, stiu doar ca e fabricat in japonia si mai are o inscriptie pe el : 10n4 8547) Scrisul de pe el e in limba franceza. are putin offset si m-am gandit ca cu ajutorul vostru am sa reusesc sa il reduc pe cat posibil.chiar mi-ar prinde bine un site cu scheme electrice de amplificatoare.daca gasesc schema am s-o postez cu siguranta. ca sa o puteti analiza si voi. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Nu are nimic c? sînt cî?iva milivol?i fa?? de mas?, e normal. E a treia oar? cînd apare pe forum ampliful ?sta. Link spre comentariu
pavel86 Postat Septembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2009 stiu ca e a treia oara.de fiecare data cu o alta problema. de ce tot cu asta? pt ca asta e amplificatorul pe care ma invat eu una alta, e un fel de cobai al meu.nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni ca pun intrebari diferite (care daca a-ti observat sunt mai mult generalizate) despre acelasi aparat.saracutu de el (amplif) daca nu era , nu stiam nici macar atat.imi place electronica si chiar vreau sa invat. acum am ocazia.fara suparare, dar despre alte amplificatoare se discuta zeci de pagini, eu am avut 3 probleme si deja imi suna a repros raspunsul lui zal (nu o spun din rautate)...oricum multumesc pt raspunsuri.m-au luminat intr-o oarecare masura Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Nu era deloc un repro?, era o constatare, mi s-a p?rut c? e o persoan? diferit? cu celelalte posturi legate de ampliful ?sta ?i le-am c?utat. Îmi r?m?sese impresia c? ampliful e cu STK în partea de atac a finalului, dar se pare c? nu e a?a.Ni?te poze ar l?muri unele detalii despre schem?. Link spre comentariu
pavel86 Postat Septembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2009 am revenit cu niste poze... le-am facut acum o jumatate de ora. zal -> sper sa iti fie de ajutor, si nu numai tie. http://i36.tinypic.com/21objwl.jpg http://i33.tinypic.com/2nsly0m.jpg http://i37.tinypic.com/6o0x0n.jpg spune-ti-mi va rog pareri despre el, vi se pare cunoscuta schema? cam ce imi pute-ti spune despre schema? si-n cele din urma daca putem face ceva cu offset-ul. multumesc Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Cablaj ca la Kenwood, a?ezare ca la Philips, multe piese în genul celor folosite de Philips, interesant. Greu de urm?rit schema pe cablaj, altfel tr?geam repede o schi??. Prima mea grij? nu ar fi deriva, ci s? înlocuiesc semireglabilii aceia ptr superdiod? ?i s? m? mai uit o dat? la R865, c? a fost încins? cîndva. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Analizind canalul care apare in dreapta fotografiei 2, se pare ca : T855 este driver, C859 - condensator in reteaua bootstrap si ceva mai jos T851 este un generator de curent constant (banuiesc ca al etajului diferential de intrare), care are D851,D852 ca sursa de referinta. In acest caz prin modificarea foarte fina a rezistentei din emitorul lui T851 (mi se pare ca e R853) se poate minimaliza tensiunea de offset. Reglajul trebuie facut foarte fin , in jurul valorii actuale a rezistorului R853 (parca e de 390 ohm). Link spre comentariu
pavel86 Postat Septembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2009 am pe cel circuit 2 conzi de 100 de microfarazi unul langa celalalt C853 SI C854. la ce ajuta ei?ce s-ar intampla daca as inlocui pe amandoi cu 2 conzi de 1000 de micro? Link spre comentariu
pavel86 Postat Septembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2009 am verificat rezistenta pe care mi-a spus-o zal si are aceeasi valoare ca si cea de pe canalul stang.se pare ca intradevar a fost incins dar din fericire nu a fost afectata.daca as schimba semireglabilii de la superdioda ce as putea imbunatatii? Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Absolut nimic, dar nu ?i-ai face griji legat de oxidarea acumulat? în cei aproape 30 ani. Link spre comentariu
pavel86 Postat Noiembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2009 din pozele pe care le-am atasat mai sus, ma pute-ti ajuta sa identific superdioda?doar daca este posibil.daca o gasim, ce trebuie sa modific ca sa obtin o tensiune de 1.1v intre b-e tranzistorilor darlington?multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum