Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

trigger temporizat actionat de doua plus-uri

Vizitator raz3k

Postări Recomandate

Salut, Am nevoie de un circuit care sa fie triggerit de doua plus-uri (regim avarie masina) care sa imi tina un releu deshis pentru 10 secunde. Am gandit o schema dar nu stiu daca va functiona, daca mai este nevoie si de alte piese si care sunt piesele exacte pe care trebuie sa le cumpar de prin zona maica domnului, mai ales acel nand. Traseele 1 si 2 sunt comandate in acelasi timp, iar cand nu este voltaj pe ele, ele sunt date la masa( deci ar merge o negatie logica ). Curentul poate varia intre 12 si 14.4 in functie de alternator.Sunt foarte amator in materie de electronica.Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• francezu

8

Nu merge asa pentru ca monostabilul va fi triggerat de fiecare clipire a becurilor si temporizarea nu se va termina decat dupa disparitia semnalelor de avarie.Ar trebui sa iei semnal de la butonul de avarii printr-un condensator,dar nu sunt sigur ce semnale sunt vehiculate pe acolo. Spune mai bine ce vrei sa faci,poate te putem ajuta cu alte idei.

Link spre comentariu
Vizitator raz3k

Salut, multumesc de raspuns, Am intocmit schita, nu ma deranjeaza ca se triggereaza de fiecare data cand clipesc avariile, de fapt asta si vreau, singura problema care o am este ca nu stiu ce rezistente sa pun intre traseele de intrare in NAND(IC4011) si masa ca sa-mi tina un "nu" logic cat timp traseele sunt neconectate la masa. Problema asta se intampla cand apas maneta de semnalizare( atunci se trece de la -12V la +12V ) si pe celalalt traseu sunt aprox 0,5 volti, iar IC-ul este asa de sensibil incat face trigger. Acasa merge montajul. Sa pun si niste zenner pe 5 volti ?Cat despre butonul de avarie, nu vreau sa-l desfac, am mai facut asta si e asa de prost construit ca odata desfacut e cam "la revedere", deoarece are si contactul de avarie si butonul in acelasi corp comun.

Link spre comentariu

Nu este nevoie sa pui rezistente pe intrari,daca semnalele le iei de pe circuitele becurilor;cat timp becurile nu sunt alimentate,rezistenta lor este suficienta pentru a tine la masa intrarile.Mai bine pui niste condensatoare de ~100nF intre intrari si masa. Pe al doilea traseu ar trebui sa ai 0V,nu 0,5 deci posibil sa fie probleme la instalatie. Despre butonul de avarie nu ziceam sa-l desfaci,ci eventual sa iei semnal de la bornele sale in functie de ce comuta el pe acolo(ar fi utila o schema a instalatiei electrice).

Link spre comentariu
Vizitator raz3k

Sunt de acord cu tine ca rezistenta filamenutului ar fi de ajuns, dar in timp ce apas pe maneta schimbatorului, acolo este o parghie mecanica, care trece de la nul la +12 V, iar acel lucru nu se intampla asa de repede incat IC-ul sa nu se prinda ca are o intrare neconectata si sa triggereasca, de aceea ma gandeam sa pun niste rezistente de 15 k, intre fiecare traseu al ic-ului de intrare si masa. Tu ai sugerat 100 nF pe intrari ca sa-mi capteze mai bine avaria ?

Link spre comentariu

Poti sa pui rezistentele alea,nu strica. Dar eu iti spuneam ca daca iei semnal dupa maneta, de pe circuitele becurilor,intrarile tale vor fi tot timpul conectate la masa prin rezistenta becurilor,iar atunci cand pe borna unui bec apare +12V vei avea si tu acelasi lucru pe intrare. Nu conteaza ca maneta trece printr-o stare intermediara,cand nu mai face nici un contact,pt ca atunci intrarea va fi trasa la masa de rezistenta becului. Condensatorii aceia de 100nF i-am sugerat impotriva comutarilor multiple care pot aparea la blocul de lumini(asa numit-ul fenomen "bouncing" ).

Link spre comentariu
Vizitator raz3k

A mers bine si frumos pana ieri dimineatza, cand a crapat 4011-le. Cred ca se trage de la un varf de curent pe avarie (in timp ce demarorul e in functiune, mie imi trimite alarma un set de avarii ca-mi blocheaza usile). Din datasheet-ul lui hcf4011 vad ca suporta +/- 10 mA, probabil au intrat mai multi :) . Va rog sa-mi dati o idee, ce piese sa mai leg pe intrari ca sa nu mi se mai arda jucaria. Din 4 porti nand s-au ars 2, dintre care numai una folosita... cele nefolosite fiind date la masa sau la plus. Am atasat schema. Multumesc.

Link spre comentariu

Problema nu este de la varfuri de curenti ci poate de la varfuri de tensiuni.CMOS-urile sunt sensibile la supratensiuni.Ce ai vazut in datasheet pentru 4011 este probabil curentul pe iesire;pe intrare curentii sunt foarte mici datorita impedantei mari de intrare.Pentru a proteja la supratensiuni intrarile ai putea sa inseriezi pe fiecare cate o rezistenta de 1-2 kohmi si sa pui in paralel pe rezistentele de 15kohmi cate o dioda Zener de 12V, cu anodul la masa. Daca vrei sa elimini cu totul portile CMOS, ai putea sa folosesti o poarta SI-NU cu diode si tranzistor ca cea din atashament. Diodele pot fi de oricare, la fel si tranzistorul(npn).

Link spre comentariu
Vizitator raz3k

Multumesc de raspuns,Crezi ca mai trebuie ceva pus pe intrari daca folosesc schema ta in loc de 4011 care e mult prea sensibil pt grosolania mea?Daca smecheria asta imi face trigger doar cand e + pe ambele canale si nu si in alta situatie, esti bun de cinste.

Link spre comentariu

Pentru a functiona corect si in cazul in care se arde vre-un bec, ar fi bine sa mai pui cate o rezistenta de ~1kohm,spre masa, pe fiecare intrare.In rest ar trebui sa mearga ok. Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator raz3k

Salut,Am intocmit schema si nu merge, am in jur de 7,8 volti constant pe iesire indiferent daca pun ambele intrari la pozitiv sau nu, am luat exact piesele din schema.Valorile sunt dupa cum urmeaza....indiferent de intrari iesirea de la 7,67 Vimediat dupa diode, cu intrarile nelegate la masa la masa am 3,91vcu ambele intrari legate la masa am 0,62V (tot dupa diode)Ce sa aiba?

Link spre comentariu

La o prima vedere cred ca ai inversat colectorul cu emitorul la tranzistor.Cauta si tu foaia de catalog pe ->LINK a tranzistorului pe care il folosesti si vezi cum sunt dispuse terminalele.Si fara becuri in circuit vei avea mereu ~ 0V la iesire,asa ca pune si niste rezistente de 500ohm-1kohm pe intrari,daca testezi inainte de a pune circuitul pe masina.

Link spre comentariu
Vizitator raz3k

Intr-adevar era sucit tranzistorul am pus un bc546... si tanti de la piata mi-a dat rezistente de 1 ohm. nu de 1 kohm.Am pus in loc o rezistenta pe care o aveam prin casa de 2 kohm si pe intrari 10 kohm.Functioneaza aproape perfect.... doar la fel ca si la ic4011... daca las un pol in aer face trigger(am incercat si cu cele de 1 ohm... si la fel)... mi-ar trebui ori mai putin sensibil cumva la intrare ori un pulldown resistor dar n-am idee cat sa pun.Multumesc pentru indrumari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări