Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Quartz PIC

ohamoha

Postări Recomandate

Am o nelamurire in ce priveste oscilatorul pe care trebuie sa-l folosesc cu un PIC.Am cumparat un PIC16F877 la 4Mhz. I-am pus un oscilator de 4194300 Hz. In capul meu am incercat sa pun un oscilator apropiat de frecventa microcipului. Dar din ce am citit, chiar nu conteaza ce oscilator ii pui. Mai mult, in datasheet la pagina 121, tabelul 21-1 am vazut ca poti folosi orice oscilator intre 455Khz si 16Mhz.In momentul in care am scris un program in C pentru acest PIC, nu am specificat nicaieri frecventa microcipului (adica 4Mhz.) ci doar pe cea a oscilatorului. Timer-ul 0 functioneaza tot pe baza oscilatorului. Pana la urma, ce mai conteaza fecventa microcipului ca se pare ca nimeni nu o baga in seama. Si de ce as cumpara un 16F877 la 20 Mhz in loc de cel la 4 Mhz (Pretul e aproximativ la fel)?Merci

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

2

• ohamoha

2

• junior

1

Top autori în acest subiect

Incearca sa faci transmisie seriala cu cuartul ala si ai sa vezi ca nu merge chiar asa .Insa poti folosi datasheetul pentru a seta parametrii pentru cuartul tau si atunci o sa mearga . Daca vrei sa multiplexezi niste Display-uri, sa faci niste conversii A2D , sa folosesti intreruperile ai sa observi ca nu intotdeauna iti sunt de ajuns cei 4MHZ .

Link spre comentariu

ce mai conteaza fecventa microcipului ca se pare ca nimeni nu o baga in seama.

"Frecventa microcipului" trebuie vazuta ca o valoare maxima la care producatorul garanteaza functionarea. Orice valoare a clockului intre DC si cea maxima va determina functionarea fara probleme. De fapt asta e scrisa si in foaia de catalog.Cirip
Link spre comentariu
Vizitator yo9hnh

Pana la urma, ce mai conteaza fecventa microcipului ca se pare ca nimeni nu o baga in seama. Merci

Pai,cu cat frecventa e mai mare cu atat perioada de executie a unei instructiuni e mai mica,nu e logic ?De ex la picuri frecventa cristalului este divizata la 4(picul o face) si daca folosesti un cristal de 4 Mhz frecventa interna este de 1 Mhz.Perioada de executie a unei instructiuni este de 1/1000000 adica o microsecunda.
Link spre comentariu

junior, PIC-ul meu functioneaza fara probleme. Era doar o intrebare.yo9hnh, asta stiam si eu, dar nu intelegeam ce-i cu frecventa cipului, daca oricum o setezi tu din quartz la cat vrei.cirip, merci. Inteleg ca nu e recomandat sa folosesti un PIC16F877 de 4Mhz cu un quartz de 10Mhz, dar asta nu inseamna ca nu poate functiona.

Link spre comentariu

Inteleg ca nu e recomandat sa folosesti un PIC16F877 de 4Mhz cu un quartz de 10Mhz, dar asta nu inseamna ca nu poate functiona.

Exact. Daca scrie 4MHz pe el, inseamna ca asta a testat si garanteaza producatorul. Am auzit de picuri pe care scria 4MHz, care au fost fugarite cu succes la 20, dar asta o faci pe barba ta.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări