pavel86 Postat Septembrie 22, 2009 Partajează Postat Septembrie 22, 2009 as dori sa imi spune-ti care sunt factorii principali care afecteaza sunetul intr-un amplificator pe tranzistori.de exemplu: sunt anumite tipuri de tranzistori finali care suna foarte placut (daca pute-ti sa imi da-ti niste exemple de tranzistori bipolari )?partea de preamplificare este la fel de importanta ca si etajul final in redarea cat mai corecta a sunetului?sunt constient de faptul ca toate componentele sunt importante intr-un amplif pe tranzistori, dar care sunt acelea ce schimba naturaletea si coloritmul sunetului?care amplificatoare suna mai frumos, cele pe mosfeti sau cele pe tranzistori bipolari?va multumescsper ca am postat unde trebuie Link spre comentariu
EmyRulz Postat Septembrie 22, 2009 Partajează Postat Septembrie 22, 2009 Deschizi o adevarata cutie a pandorei cu intrebarile tale, asta pentru ca fiecare asociaza senzatiilor sale subiective diverse explicatii obiective. Totusi sunt cateva aspecte care sunt relativ unanim acceptate si anume:Etajul final influenteaza mai mult sunetul decat partea de preu. Personal(chiar daca multi nu sunt de acord) cred ca sursa de alimentare influenteaza cel putin la fel de mult ca si etajul final sunetul(daca nu chiar mai mult) in sensul ca daca e prost facuta vei avea un sunet prost. Aici nu ma refer la faptul ca trebuie musai sa folosesti condensatori audiofili sau fir de argint, ci sa folosesti un transformator de calitate(adica nu romanesc) supradimensionat un pic, filtraj suficient si cat de cat de calitate(adica nu ce prinzi pe maica domnului) si foarte important, o cablare corecta cu conductori suficient de grosi. In ceea ce priveste tranzistorii finali, atat mosfetii cat si bipolarii suna bine, la mosfeti recomand neaparat pe cei laterali mai ales daca vorbim de clasa AB(mie imi plac f mult cum suna Exicon). La bipolari in general problema sta in faptul ca sunt multi contrafacuti, dar daca prinzi trz. originali(mai ales japonezi) ai sanse mari sa iasa ceva bun. Personal imi plac f mult trz. Sanken.Alte componente care sunt relativ importante intr-un amplificator ar mai fi condensatoarele de cuplaj(la intrare sau intre etaje), condensatoarele de compensare si desigur tranzistorii de semnal mic(iarasi inclin spre cei japonezi). Acum, daca vrei sa treci la nivel audiofil, deja trebuie sa iei in considerare mai toate componentele dar nu trebuie sa te stresezi cu asta daca nu ai si restul sistemului audio pus la punct. Un alt aspect f important, unde exista un oarecare consens, este faptul ca topologia influenteaza sunetul si aici este f mult de discutat. Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 22, 2009 Partajează Postat Septembrie 22, 2009 povesti despre ingrediente si retete de amplificatoare bune la gust aici:viewtopic.php?f=5&t=46646Acest subiect se inchide. Link spre comentariu
Postări Recomandate