Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul meu (strung)

Vizitator

Postări Recomandate

Pot spune ca în mesajul 660, am o mica greșeală. Si anume, am evaluat greșit precizia de rezoluție a celor 30 de intervale ale scalei tamburului gradat de la sania port-cuțit a SN320. Ea este de fapt de 0,1 mm. Mi-am dat seama de acest lucru abia în timp ce lucram la trasarea liniilor. De aceea am hotărât sa inserez intre liniile scurte (reprezentând zecimile) niște linii și mai scurte, care sa îmi asigure o precizie de rezoluție mai mare. Ideal ar fi fost sa pot insera 5 intervale intre doua linii pentru zecimi, dar freza FUS22 nu poate asigura divizarea unui număr de 150 de intervale. Am hotărât deci sa inserez doar 4 intervale intre doua linii pentru zecimi, adică am divizat la 120. Acest lucru, îmi asigura în final o precizie de rezoluție de 0,025 mm (adică doua sutimi și jumătate per diviziune) ceea ce nu este tocmai rău.

Astfel, am pregătit și strungul SN320 pentru repunerea în funcțiune. Voi face foarte probabil acest lucru săptămâna viitoare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Zilele trecute, am rezolvat problema iluminării într-una din cele doua încăperi ale atelierului. Trei becuri LED de 6W fiecare, dispuse de asa manieră, încât sa furnizeze lumină atât strungului SN320, cat și frezei FUS22 din două direcții (laterale operatorului) diametral opuse. A rămas de rezolvat problema iluminatului local (lămpile de pe cele două mașini). Nu îmi plac de loc acele lămpi segmentate greoaie, utilizate în anii '80... '90 de producătorii români. Am sa caut altceva. O problemă va fi cu becurile, care vreau sa fie tot LED, dar cu alimentare la 24 V.

In ceea ce privește PIF-ul strungului, am estimat greșit. Aveam probleme ascunse (ne-detectate la prima vedere) la păpușa mobilă: 1 - Roata de manevră sudată direct pe axul filetat (au fost probleme la separare); 2 - Pinola puțin gripată; 3 - Piese lipsă la sistemul de blocare al pinolei; 4 - Roata de manevră existentă pe strung de ne-utilizat după separare. Asa după cum se întâmplă de multe ori, problemele mari și multe, aduc cu ele alte probleme. Astfel, având de făcut multe operații de frezare, am constatat că reducțiile și conurile port-scule pe care le-am dobândit odată cu freza, nu sunt corespunzătoare, astfel ca nu asigură pensetele elastice împotriva rotației relative, în timpul operațiunilor de fixare a frezelor cilindro-frontale. Este vorba despre un simplu știft, dar care pune unele probleme. Am constatat cu aceeași ocazie, ca nu am reducții adecvate și nu pot utiliza sculele (freze, burghie, etc) cu coadă conica Morse. Așadar o mare parte dintre sculele pe care le aveam deja și pe care ma bazam, nu pot fi folosite. Am mai găsit printre reducții și una, care nu bănuiam inițial la ce folosește. Probabil că fostul proprietar, nu știe nici în ziua de astăzi la ce ar fi fost bună, întrucât reducția este practic nouă. Deoarece nici cartea nu specifică utilizarea diverselor reducții, a fost practic o revelație personală, sa constat cu totul întâmplător că flanșa cu trei găuri de fixare și alte trei găuri filetate pentru extracție, care prezintă și un umăr pentru orientare, era special concepută pentru a fixa pe ea un universal de Ø100. Astfel, am la dispoziție un accesoriu (nesperat) foarte util în cazul frezărilor cu freze cilindrice de mari dimensiuni, sau a frezelor speciale, de regulă cu un singur tăiș (asa cum de altfel prefer eu). Totuși, de la revizia strungului SN320, am revenit la cea a frezei FUS22, deoarece nu o pot face pe una, fără cealaltă. Așadar PIF-ul celor două utilaje se amână deocamdată pe o durată nedeterminată.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In principiu prinderea frezelor in mandrina/universal nu e indicata, caci suprafata de sprijin a sculei este foarte mica si de aici vibratia sculei. De aceea pt prinderea frezelor se folosesc pensete, ce ofere o rigiditate crescuta sculei.

Link spre comentariu

Eu frezez de mult timp, pe strungul de banc, cu freze cilindrice de la Ø6 în sus (fără probleme) cu prindere intre bacurile universalului. La FUS22, datorita cutiei de viteze și a lanțului cinematic de avans, este posibila (probabil) o anumita vibrație la turații mari. Asa după cum am spus însă, eu mizez pe acest sistem în cazul frezărilor grosiere, cu freze de mari dimensiuni și deci cu turații mici, caz în care problemele de echilibrare statica ale sistemului cu universal de Ø100, nu pun probleme deosebite. De altminteri, nu este vorba despre altceva, decât despre un accesoriu din gama de accesorii normale ale acestei freze. Oricum, intre fixarea în universal a sculelor și fixarea lor în mandrine, exista mari deosebiri din punctul de vedere al rigidității. Nimic nu este comparabil (ca rigiditate) cu universalul cu trei bacuri.

Intre timp (pe strungul de banc) m-am apucat de confecționat reducții conISO40/conMorse, precum și dornuri pentru freze disc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Întrucât îmi era necesar un document în limba romana, pe care sa îl pot consulta în permanență cu rapiditate, am tradus cartea mașinii originale a frezei FUS22, care conținea texte de referință în limbile engleza, franceza și germană. Am stat un timp sa mă gândesc dacă să o public printr-un atașament pe subiectul specializat "Freza FUS22", sau să o public pe acest subiect. In final am hotărât sa o public aici spre a fi de folosința și altor posesori și/sau interesați în utilizarea acestei freze. Tabelele, au fost incluse în cuprinsul capitolelor corespunzătoare. Capitolul 6 al documentului - Calculul divizării, este mai mult decât o traducere, deoarece include și o contribuție personala a subsemnatului în ceea ce privește explicarea pe înțelesul unui public cat mai larg posibil a mecanismelor de calcul, însoțit de multe exemple practice detaliate. Tabelele 5 și 6, cele care conțin date precalculate utilizabile rapid de frezori și care am constatat ca în varianta originala conțineau foarte multe erori, le-am refăcut pentru o cantitate mult mai larga de date și conțin toate variantele posibile prin utilizarea celor 15 rânduri de cercuri cu gauri conținute de cele trei discuri cu care a fost prevazuta mașina la livrare. Sper ca acest text sa fie de folos tuturor frezorilor profesioniști și/sau celor care urmăresc sa învețe meseria de frezor pe mașina de frezat pentru sculărie FUS22.

ATENTIE!: Deoarece, fișierul pdf a fost prea mare pentru a fi postat, l-am despărțit în doua fișiere, dintre care cel de-al doilea a trebuit arhivat. Cine dorește sa reunească cele doua fișiere într-unul singur, poate utiliza un printer virtual de tipul doPDF, care se poate descarca la liber de pe Internet.

Masina de Frezat Universala pentru Scularie FUS22 - vol 1.pdf

Masina de Frezat Universala pentru Scularie FUS22 - vol 2.rar

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

O problemă va fi cu becurile, care vreau sa fie tot LED, dar cu alimentare la 24 V.

Putin off-topic insa va dau eu o rezolvare usoara si ieftina.

Becuri LED de la Ik*a, doua la blister, 30 lei setul, am scos cu cutter balonul de plastic mat (lipit cu silicon in fabrica) ; dezlipit placuta cu LED-uri (doua conexiuni) ; scos capsa metalica plot central la soclu (iese usor, e doar presata) ; pus rez. 10 ohmi/1W serie pe firul central ; becoledul se poate acum alimenta la 24V , pe mine ma interesa sa pun in subsolul blocului pe alternativ. Am facut 12 buc, merg impecabil de asta-toamna, puterea totala este cam 80-90 la suta fata de becul 230V nemodificat insa e ok. N-am mai pus baloanele de plastic, iau ceva din lumina... am lasat LED-urile libere asa cum sunt. Am scris cu markerul langa LED-uri, mare, 24V, sa se vada :)

Link spre comentariu

Tot pentru cei care utilizează freza FUS 22, un calcul automat al divizării indirecte, în fișierul din atașament. Se deschide cu SMath Studio, care este liber de licență și se poate descarca de pe Internet. Al doilea atașament, este o imagine explicativa pentru utilizarea fișierului de calcul. Celor care nu știu, sau din motivele lor, nu vor sa învețe sa utilizeze un fișier SMath, le recomand sa stocheze fișierul undeva în siguranță și sa lucreze cu o copie a acestuia. Orice modificare (mai ales din neștiință) poate compromite calculul si denatura rezultatul.

Calculul divizarii indirecte FUS22.rarpost-183846-0-13683400-1466519694_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Întrucât îmi era necesar un document în limba romana, pe care sa îl pot consulta în permanență cu rapiditate, am tradus cartea mașinii originale a frezei FUS22, care conținea texte de referință în limbile engleza, franceza și germană. Am stat un timp sa mă gândesc dacă să o public printr-un atașament pe subiectul specializat "Freza FUS22", sau să o public pe acest subiect. In final am hotărât sa o public aici spre a fi de folosința și altor posesori și/sau interesați în utilizarea acestei freze. Tabelele, au fost incluse în cuprinsul capitolelor corespunzătoare. Capitolul 6 al documentului - Calculul divizării, este mai mult decât o traducere, deoarece include și o contribuție personala a subsemnatului în ceea ce privește explicarea pe înțelesul unui public cat mai larg posibil a mecanismelor de calcul, însoțit de multe exemple practice detaliate. Tabelele 5 și 6, cele care conțin date precalculate utilizabile rapid de frezori și care am constatat ca în varianta originala conțineau foarte multe erori, le-am refăcut pentru o cantitate mult mai larga de date și conțin toate variantele posibile prin utilizarea celor 15 rânduri de cercuri cu gauri conținute de cele trei discuri cu care a fost prevazuta mașina la livrare. Sper ca acest text sa fie de folos tuturor frezorilor profesioniști și/sau celor care urmăresc sa învețe meseria de frezor pe mașina de frezat pentru sculărie FUS22.

ATENTIE!: Deoarece, fișierul pdf a fost prea mare pentru a fi postat, l-am despărțit în doua fișiere, dintre care cel de-al doilea a trebuit arhivat. Cine dorește sa reunească cele doua fișiere într-unul singur, poate utiliza un printer virtual de tipul doPDF, care se poate descarca la liber de pe Internet.

Posted ImageMasina de Frezat Universala pentru Scularie FUS22 - vol 1.pdf

Posted ImageMasina de Frezat Universala pentru Scularie FUS22 - vol 2.rar

In sfarsit mult asteptatul manual. :) O treaba excelenta. Multumesc!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Undeva pe parcursul acestui subiect, am promis ca voi realiza si publica pe internet un articol despre modul cum am realizat dispozitivul de frezare pe strung. Acest articol se poate găsi aici de către cei interesați.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări