Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul meu (strung)

Vizitator

Postări Recomandate

• 2 luni mai târziu...

Rotorul de electromotor asincron din imagine, a fost strambat si deformat prin batere la unul dintre capete, motiv pentru care nu s-a putut utiliza gaura de centrare existenta pentru strunjirea sprijinita de varful rotativ. Operatiunea de reconditionare a fost facuta printr-o foarte dificila centrare si utilizarea linetei construite de mine si prezentata anterior pe acest topic. S-a efectuat o scurtare cu aproximativ 10 mm a rotorului pentru indepartarea gaurii de centrare deformate. S-a strunjit cota pentru fulie cu un mm mai mica decat cea originala (∅15 in loc de ∅16). S-a facut o noua centruire, in scopul centrarii inre varfuri la o eventuala prelucrare ulterioara. S-a dat o gaura de ∅4,8x25, care s-a filetat ulterior cu M6. Acelasi lucru s-a facut si la capatul opus al axului rotorului. Pentru recuperarea motorului asincron de 1,1 kW, urmeaza sa se mai execute unul dintre capacele port-lagar ale sale, distrus la demontare. In mod exceptional la demontare bobinajul nu a fost afectat, astfel incat costul reparatiei nu va fi prea de mare.

post-183846-0-04634900-1408863888_thumb.jpg

Link spre comentariu

Beneficiarul sunt eu. Voi practica in fulie diferenta de canal (0,5 mm) pentru pana. Lucrarea am realizat-o in urma cu circa o luna, dar abia acum am avut ocazia (prilejuita de discutiile  de pe un alt topic) de a o notifica ca atare aici.

Link spre comentariu

Florinel! Strungul despre care este vorba aici, nu are cutie de avansuri si nici cutie de viteze. Este un strung de banc, unde filetele se executa dupa alte reguli. Incearca sa pui intrebarea pe topicul strungului corespunzator celui pe care il detii tu.

Link spre comentariu

Am strunjit ieri doua inele de etansare din cupru, pentru etansarea armaturii de refulare a unui compresor de aer. Lucrarea nu este complicata, dar necesita atentie si migala. In imaginea 1, sunt cele doua inele dupa strunjire si slefuirea fetelor plane - manual pe o suprafata plana pe care s-a asezat un crampei de panza abraziva. In imaginea 2, sunt cele doua inele dupa operatia de decalire.

post-183846-0-67304100-1409393666_thumb.jpgpost-183846-0-86741000-1409393699_thumb.jpg

Link spre comentariu

In urma prelucrarii cuprul (desi moale) se taseaza superficial. Pentru a descarca toate tensiunile interne de la prelucrare, se aplica un tratament termic cu incalzire la rosu aprins (6...7 sute de grade) urmat de cufundarea in apa. Tratamentul se poate face efectiv la flacara unui aragaz.

Link spre comentariu

Regula se aplica si la celelelate aliaje moi ale cuprului sau doar aici ?

Eu nu stiu,la cupru stiu de cand faceam pistoala de lipit pe miez toroidal si trebuia sa decalesc Cu ca sa-l pot bobina(bara de stator de la electromotoare de masina mare gen camion).Ce stiu este ca dupa cateva indoiri se intareste din nou si este greu de manavrat.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am avut (recent) o actiune de reconditionare a unui transformator de sudura, construit de mine prin anul 1988. Datorita timpurilor, nu am gasit atunci materiale corespunzatoare pentru bobinajul secundar. De aceea l-am desfacut si am inlocuit bobina realizata din cablu multifilar din aluminiu, cu una din cablu multifilar din cupru. Cu aceasta ocazie am realizat mulajul de lemn din poza. Reconditionarea va face obiectul unui articol, sau a unei intrari in blog. Acolo, cei interesati, vor putea sa mai vada si altre dispozitive interesante realizate din lemn de esenta tare (ulm). Pentru acea ocazie, am facut apel la un fotograf pentru consemnarea detaliilor. De aceea nici nu mai adaug aici alte poze facute cu camera web.

post-183846-0-69461400-1414779496_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări