Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul meu (strung)

Vizitator

Postări Recomandate

eu ma intreb cum de s-a putut intampla asta. m-am uitat la strungul meu si cremaliera pare foarte"sanatoasa". nu pare de fonta.

Ba eu cred ca este chiar din fonta. Deci nu cred ca reconditionarea prin sudura are sanse de reusita.
Link spre comentariu

Ba eu cred ca este chiar din fonta. Deci nu cred ca reconditionarea prin sudura are sanse de reusita.

Si ma rog de ce n`ar avea?Ai mai multe versiuni posibile in functie de cum e facuta cremaliera.E demontabila?Grig
Link spre comentariu

in lipsa altei solutii, daca ar fi strungul meu, eu as taia pur si simplu bucata defecta si as prinde cele 2 buati din nou de batiu in alte gauri. nu cred ca e greu sa nimeresti o imbinare perfecta

Link spre comentariu

Atunci nu`i chiar asa grav.Daca mergi pe sudura trebuie 2 tipuri de electrozi.Unu pentru fonta cu continul mare de Ni , in fapt cel mai moale e cu aprox 98-99% Ni.Cu ala se depune un strat buffer pe care se face apoi incarcarea cu un electrod cu continut mare de Cr, cam tot E312 se pretazadatorita caracteristicilor mecanice bune ale metalului depus.Depunerea e prelucrabila prin aschiere.Sudura se face la rece, totusi rece e pe la 40C la fonta si cu respecarea procedurii de sudura.Restul variantelor sint sigur ca le stii mai bine ca mine.E consumatoare de timp procedura dar e folosita de firme care fac reparatii .Nu`ti bate capul cu electrozi bazici, chiar daca reuseste sudura depunerea nu e prelucrabila prin aschiere.Grig

Link spre comentariu

In general cremalierele ptr. utilajele de genu, se fac din minim, OLC 45 cu tratament. V-am pus un link mai sus unde gasiti cremaliere!Se ia cremaliera veche si se suprapune pe una noua, la aceleasi dimensiuni. Se centreaza pe masa de frezat/masina de gaurit, si se dau centre si se gaureste folosind gaurile deja existente.

Link spre comentariu

Materialele precum OLC45 sunt bogate in carbon si admit doar tratamente termice de calire la duritati minime de 40...44 HRC. Uneori se fac doar niste tratamente de imbunatatire mergadu-se pana la 300...350 HB. Totusi pentru un organ in angrenare, este aproape intotdeauna indicat ca miezul sa ramana moale si tenace, in timp ce suprafata de contact sa fie dura. Acestea se pot realiza doar utilizand oteluri sarace in carbon, la care se aplica tratamente termice de cementare. Daca insa nu ai conditii tehnologice sa realizezi cementarea, cremaliera poate sa ramana si netratata termic. In cazul de fata vitezele de angrenare relative si fortele aplicate sunt destul de mici si deci nu este nici un pericol pentru organele in angrenare. Multumesc pentru link. In final am discutat cu Radu pe PM si am hotarat sa colaboram pentru executia unei cremaliere noi. Acum ma pregatesc sa ambalez si sa-i trimit prin posta cremaliera defecta. Despre tehnologie vom mai discuta pe parcurs. Sunt multe lucruri interesante de relevat la o astfel de lucrare.

Link spre comentariu

Am schimbat cremaliera la SN281 in primavara. Inainte sa comand una noua, am primit o alta noua de la un prieten, din pacate era prea scurta. M-am dus cu cremaliera sa-i fac un test de duritate, ca sa stiu ce-i spun la frezor! Aia primita avea duritate ~50 HRC(de pe vremea lu' Ceasca'). Ulterior am comandat de pe site'ul indicat mai sus, si la fel, i-am facut testul - ~48HRC. Spor la treaba Radu!!!

Link spre comentariu

Da. La strungurile puternice, cremalierele se calesc la duritati mari, in ideia ca roata de angrenare fiind moale, pericolul de rupere se micsoreaza. Exista insa cazuri accidentale, cand strungarul trebuie sa forteze mecanismul, asa cum s-a intamplat si la mine si cand printr-o astfel de manevra vom "barbieri" si dintii cremalierei, daca este calita la astfel de duritati. Eu prefer sa o las moale, cel putin segmentul dinspre universal.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare stimaţi colegi, mai am o rugaminte aş vrea sa fac filete metrice la strung pe diferite dimensiuni(diametre)dar ce nu ştiu cum aflu viteza papuşi fixe pentru a face un filet cu pasul de 1,5mm pe un diametru de 20mm este vreo formula sau o metoda daca este va rog mult explicaţimi şi mie dar pe inţelesul unui incepator va mulţumesc şi iertaţimi modul de a ma exprima prin a scrie

Link spre comentariu

Salutare stimaţi colegi, mai am o rugaminte aş vrea sa fac filete metrice la strung pe diferite dimensiuni(diametre)dar ce nu ştiu cum aflu viteza papuşi fixe pentru a face un filet cu pasul de 1,5mm pe un diametru de 20mm este vreo formula sau o metoda daca este va rog mult explicaţimi şi mie dar pe inţelesul unui incepator va mulţumesc şi iertaţimi modul de a ma exprima prin a scrie

Ai uitat sa ne spui si ce tip de strung ai. :nebunrau:
Link spre comentariu

Am vazut candva pe youtube un filmulet cu cineva care carpise parca o roata dintata, dar principiul merge si la cremaliera. Omul taiase dintii rupti (erau mai multi dinti consecutivi) si intrase adanc si in roata dintata. Facuse ca o coada de randunica si acolo inserase o alta bucata cu dintii intregi construita de el. Parca fixase bucata noua cu 2 surubele care treceau printre 2 dinti si se filetau apoi in roata existanta. Din pacate nu am salvat linkul.Oricum solutia asta e o carpeala si cea mai buna solutie e inlocuirea piesei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări