Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul meu (strung)

Vizitator

Postări Recomandate

Cred ca am inteles ideia cu doua comparatoare, atunci cand centram piese foarte lungi, avand lungimi de ordinul L>25d. Deci daca vorbim despre exemplul tau cu un arbore de Ø30, atunci procedeul se refera la lungimi de peste 750 mm. Eu ma refeream la lungimile uzuale pe care le pot aborda cu strungul de banc, adica L<350 mm. In ceea ce priveste calibrele de grosime, nu trebuie sa-ti imaginezi ca folosesc o lera uzuala de spioni pentru reglaje auto. In practica se lamineaza folii metalice de ordinul micronilor. Spre exemplu, foliile din aluminiu pentru uz alimentar, se fabrica incepand cu grosimea de 0,009 mm. Foliile din cupru pentru PCB-uri, sunt inca si mai subtiri. Apoi, la urma urmei, nu este nevoie de un calibru metalic. Se poate, spre exemplu, face proba cu un fir de par.

Link spre comentariu

Eu o singura data am folosit luneta fixa pe strunguletul meu si atunci pt o piesa ce nu necesita o precizie mare. Am centrat peisa intai in varful papusii (caci avea gaura de centrare) dupa care am montat luneta (care in cazul meu e cu rulmenti) asa incat toti rulmentii sa calce uniform pe piesa, dupa care am indepartat papusa si am strunjit piesa la interior in capaptul ei. Recunosc ca nu am pus comparatorul ca sa vad bataia dupa ce piesa a ramas doar in luneta. E ok cum am procedat ?Luneta mobila nu am inca, dar am in plan sa dau cuiva la oxi-gaz sa-mi taie una din tabla de 25mm pe care s-o fac cu 2 suruburi cu pastila de bronz la capate si s-o pot monta pe carucior.

Link spre comentariu

Se poate lucra si asa , apeland la gaura de centrare+varful pinolei, in conditiile in care papusa mobila are varful centrat, verificat si intro axialitate multumitoare sa zicem cu axul papusii fixe....insa putine strunguri au cele doua axe perfect aliniate.Cel putin pana nu se constata precizia alinierii axelor, rezultatele sunt incerte....

Link spre comentariu

Firul de par are Ø0.03....0.08mm...eu nu am vazut materiale de 0.005mm.

Mare carcotas mai esti. :rade: Hai sa lasam firul de par, desi un fir de par de capra spre exemplu, este mult mai subtire decat cel uman. Asta ca sa nu mai vorbim despre cel de oaie. Apropos de materiale: Foliile din aluminiu speciale pentru armaturile condensatoarelor, spre exemplu, sunt pe aproape; Unele folii din cupru, de la PCB-uri, asijderea. Altminteri, am in vedere montarea linetei, imediat dupa ce am strunjit cu sprijin pe varf, suprafata de aplicare a bacurilor. Ca alternativa la "spion" (fir de par sau nu) mai am verificarea interstitiului la "fanta de lumina", care nu poate insela niciodata.
Link spre comentariu

Gata ma predau....., eu stand la bloc nu am posibilitatea de a tine pe langa atelier o capra sau o oaie :-), in acest caz eu unul raman la lamela de 0.05mm pe care-l am in lera (spion).Eu la mine la strung nu pot sa folosesc "fanta de lumina" ca sa reglez jocul ca am o gramada de lucruri prin zona care ma incurca...(carucior, papusa mobila), asa ca eu personal o reglez la mana cu simt.

Link spre comentariu

Domnilor, despicarea firului in 4-6 sau mai multe bucați (fie el de orice animal) nu are rost!!!Oricum nu se poate face centrarea unei piese lungi doar din avansul suportilor linetei.Din suporti se regleaza doar apasarea (frecarea) pe piesa. Eu personal apăs destul de tare și pun multa unsoare. Prefer să schimb bacurile mai des (am chiar unele din DurAl - pt. piese din alama), dar să nu am joc. Câteodata chiar 0.05mm nu e acceptabil. În acest caz, e mai importanta centrarea. O mica abatere de la axialitate rezulta intr-o piesa putin conica, iar dacă strunjirea e pe lungime mare, avem o problema. Apăsarea pe piesa are mai multă influență asupra rugozității suprafeței.Dacă suprafața de alunecare îmi permite, folosesc bacurile cu rulment. Nu e insă recomandat intotdeauna.

Link spre comentariu

Iata care este schema pentru centrare (vezi atasamentul) la strungul de banc, unde arareori lungimea semifabricatului depaseste zece diametre. La acest raport lungime/diametru, inflexiunea datorata propriei greutati este nesemnificativa, iar bacurile universalului, pot sustine greutatea semifabricatului, fara probleme. Cercul negru, reprezinta zona fixata in universal, iar cercul albastru, reprezinta capatul liber. Cand punctul A, va ajunge in contact cu palpatorul, bataia este maxima. Se corecteaza prin ciocanirea capatului liber al semifabricatului. Se repeta apoi inca odata, cel mult de doua ori procedura si piesa este reglata. Daca in prealabil, s-a facut o prelucrare exterioara intre varfuri, sau intre universal si varf, atunci reglajul bacurilor linetei se poate face instant, fara comparator.post-27597-139829541947_thumb.png

Link spre comentariu

Se pare ca nu ai inteles. Piesa este fixata in universal. Lineta este la celalalt capat. Comparatorul verifica bataia acestui capat. Bataia este anulata progresiv. La final, se inchid bacurile linetei, peste capatul piesei, deja centrat. Comparatorul, trebuie pus intr-o pozitie fixa in raport cu sistemul universal-piesa. Corpul linetei, fiind fixat pe ghidaje, el corespunde ca reper, cu aceasta conditie.

Link spre comentariu

Ba am inteles foarte bine si am si experimentat.O piesa (evident cilindrica) prinsa in lineta, NU BATE, indiferent in ce pozitie inchizi bacurile ei. Ea se curbeaza putin si "isi gaseste" alt centru de rotatie decat axa strungului, dar nu bate.Incearca si ai sa vezi ca asa e. Bataie ai numai daca piesa nu e cilindrica, sau mai bine zis suprafata pe care aluneca bacurile linetei nu e cilindrica.

Link spre comentariu

Ba am inteles...

Eu cred ca nu. Dupa ce ai inchis bacurile linetei, nu mai ai ce verifica. Se presupune ca semifabricatul a fost centrat. Verifica inca odata schema de mai sus. Daca presupui ca s-au inchis bacurile fara centrare, atunci piesa se va roti teoretic intre doua cente - unul la nivelul bacurilor universalului, iar celalalt la nivelul bacurilor linetei, caz in care situatia este dinamica, in sensul ca diferitele puncte ale arborelui, vor oscila in jurul unor puncte fixe de echilibru. Comparatorul, va indica intr-adevar o bataie aproape nula. De aceea, nu se vor inchide bacurile linetei, decat in momentul in care se constata o bataie nula a capatului liber al semifabricatului. De asemenea, inchiderea bacurilor linetei, se face urmarind continuu indicatiile comparatorului. Orice deviatie de la pozitia de echilibru final, ne indica ca aceasta a fost modificata.
Link spre comentariu

Ai spus intr-o multime de cuvinte ceea ce am spus si eu. Comparatorul - de fapt iti trebuie 2, pt cele 2 axe, e inutil. Presupui ca o piesa lunga (ca de aia folosesti lineta) este perfect centrata in universal, apoi verifici cu comparatorul sa nu "bata" la capatul celalalt si apoi strangi bacurile linetei.La ce-ti foloseste?Daca faci centrarea "la ochi" si apoi strangi bacurile linetei obtii acelasi lucru. (e adevarat ca intr-un timp muuult mai scurt). Oricum o dai, strunjirea pe care o faci, va fi centrata pe centrul imaginar (cum ziceai) al zonei de contact cu bacurile linetei.Atunci singurul lucru pe care-l obtii cu comparatorul (comparatoarele) e faptul ca piesa nu se deformeaza niciun pic. Aici da, are rost sa te chinui.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări