Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul meu (strung)

Vizitator

Postări Recomandate

In atasament este semifabricatul, din care voi realiza arborele viitorului strung de lemn, pe care l-am prezentat in imagini 3D, mai sus. Este un arbore recuperat de la un fost motor electric de 2,2 kVA. La randul lui, acest arbore, fusese reconditionat prin sudarea unei extensii, pe care acum am indepartat-o. Mai aveam si alte variante - tot din semifabricate recuperate - insa dupa o analiza la "rece", am preferat aceasta varianta. Dimensiunile maximale ale arborelui din poza sunt Ø33x230. Cu alte cuvinte, proiectul original se va modifica, exact cum spuneam undeva intr-o discutie cu @Ion_Bumbu. Arareori iese exact ceea ce am prevazut inca de la inceput. Asta nu insaemna insa, ca asa ceva nu este posibil. Daca vrei insa sa eviti niste cheltuieli suplimentare, atunci iti vei rasuci mintea sa gasesti solutii. Cu aceasta ocazie, voi testa pentru prima data si lineta construita anterior. Imi pare rau, dar inca nu am conditii in atelier, pentru a face un eventual film, pe care sa-l postez pe Youtube. Va voi prezenta insa, ceea ce iese la final.post-27597-139829539213_thumb.jpg

Link spre comentariu

Foarte interesant sistemul.O sa imi atasez si eu ceasul comparator pe suportul linetei. Se scuteste spatiu si eliberezi sania. Astfel poti verifica din cand in cand daca se pastreaza alinierea.E posibil ca la prelucrari indelungate sa se uzeze capetele din bronz.Doar ca observatie: la cele 3 tije de sprijin, nu era mai util un sistem de reglaj fin, adica sa fie un surub cu filet in acele casete. In varful suruburilor sa fi fost infiletate capetele de uzura? Mi se pare greoi sa nimeresti centrarea pe tija libera. Sistemul de blocare sa ramana.

Link spre comentariu

...nu era mai util un sistem de reglaj fin, adica sa fie un surub cu filet in acele casete...

Raspunsul este negativ. In principiu presiunea pastilei de bronz asupra arborelui, trebuie sa fie zero, in conditiile in care exista contact fizic intre ele. Cu alte cuvinte, sistemul de punere in contact fizic al arborelui in rotatie, cu bacul, trebuie sa fie unul similar cu cel de la masurarea cu sublerul. Concret, procedura foarte normala care este aplicata de orice strungar, este ca dupa centrarea arborelui, la nivelul cotei pe care se va fixa bacul, acesta sa fie apropiat si "lipit" de zona de contact, manual. Nimic nu este mai sensibil decat mana omeneasca, atunci cand este vorba de a se realiza un contact fizic ferm, dar fara presiune remanenta asupra piesei.
Link spre comentariu

"Concret, procedura foarte normala care este aplicata de orice strungar, este ca dupa centrarea arborelui, la nivelul cotei pe care se va fixa bacul, acesta sa fie apropiat si "lipit" de zona de contact, manual. Nimic nu este mai sensibil decat mana omeneasca, atunci cand este vorba de a se realiza un contact fizic ferm, dar fara presiune remanenta asupra piesei."Nu este chiar asa, daca ai un ax de Ø30 prins in universal va trebui sa-l aduci putin fortat din bacurile linetei cand se realizeaza centrarea. Treaba cu comparatorul nu este o treaba rea dar trebuie doua comparatoare pentru centrarea pe doua axe.De regula toate linetele pe care eu le-am vazut au sistem de reglare al bacurilor cu surub.

Link spre comentariu

Nu este nevoie de doua comparatoare, deoarece bataia se roteste odata cu universalul. Deci atunci cand se constata schimbarea sensului de deplasare a indicatorului, inseamna ca bataia este maxima si se corecteaza prin lovituri usoare, pe directia axului comparatorului. Odata reglata bataia dintr-un comparator, un al doilea comparator fixat in plan perpendicular pe primul, nu ar mai indica o bataie, ci o eventuala ovalitate a piesei. In ceea ce priveste contactul bacurilor, eu folosesc un spion de 0,005 mm pentru verificare. Daca spionul trece, atunci insist tot manual, dar putin mai fortat. Daca spionul nu mai trece, este foarte bun reglajul, intrucat o bataie mai mica de 0,005 mm este suficienta in oricare caz. Ar fi intr-adevar util, un reglaj dinamometric, de tipul celor de la micrometre, astfel incat sa se constate contactul ferm, dar fara a se presa suplimentar. M-am gandit si eu la o astfel de solutie, insa ea ar fi compicat foarte mult constructia. In orice caz, nu ma voi apuca de prelucrat, pana nu voi constata lipsa bataii radiale si contactul ferm cu piesa, pentru fiecare bac in parte, folosind spionul de 0,005 mm.Cred insa, ca voi amana lucrarea, deoarece gerul s-a instalat prea de timpuriu, exact acum cand aveam suficient timp disponibil. Daca gerul se va prelungi, probabil voi face focul in soba din atelier si voi incerca sa termin lucrarea, intr-o singura zi.

Link spre comentariu

Al doilea comparator nu este pentru bataia radiala a piesei ci pentru pozitionare pe orizontala, si nu este practic montat pe lineta ci pe un suport cu doua brate montat pe carucior.Pentru o pozitionare corecta se introduce intre bacuri un dorn scurt cu diametrul pe care se va pune lineta, se aduce caruciorul linga universal si se centreaza comparatoarele pe zero.Dupa deplasarea caruciorului, pentru a sprijini piesa in lineta, se pozitioneaza piesa din bacurile linetei sa fie pe zero pe comparatoare si atunci ai o pozitionare corecta si nu risti sa strunjesti conic.In legatura cu lera, eu nu am vazut inca o lera de 5 miimi de milimetru (0.005mm)...!?, poate cinci sutimi de milimetru adica 0.05mm.Zic si eu ..., poate gresesc?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări