Vizitator Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 ...Ca de obicei ai o placere sa ma contrazici,personal am cutite cu pastila de filetat...Nu te contrazic. Asa dupa cum am mai spus in nenumarate randuri, exista solutii comerciale pentru toate optiunile. Fa insa un test si vezi cati strungari profesionisti ar folosi asa ceva. Inca nu ai prins miscarea, ca cei care comercializeaza, au interesul sa vanda cat mai mult, cat mai scump si cat mai des, orice. Pastilele de unica folosinta de filetat, chiar si multiple/indexabile fiind, se rup mult mai repede decat cele brazabile cu un singur varf, in conditiile in care pretul lor de comercializare nu este de loc neglijabil. Este exact ca si in cazul linetei cu rulmenti, postate mai sus de @Ion_Bumbu. In imagine, este un cutit de filetat exterior cu pastila brazabila. La urma urmei si coada acestui tip de cutit, este refolosibila. Doar operatia de brazare, este mai incomoda.@misa: Pe corpul cutitelor, sunt marcate de obicei prin poansonare, sau cu un "creion electric" STAS-ul, anul de fabricatie al cutitului si un cod alfa-numeric pentru identificarea seriei si lotului. Vezi in ce an sunt fabricate cutitele. Daca este fabricat dupa 1975, are in mod sigur corespondente de pastile standardizate. Apoi, trebuie sa te uiti intr-un catalog de pastile amovibile, si sa identifici tipodimensiunea de pastila aplicabila. Nu trebuie sa te grabesti sa le arunci. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Pai asta scrie: https://dl.dropbox.com/u/3712780/Atelie ... 050867.JPG Nu le arunc, era doar o "figura de stil". Cum stau de vreo 5-6 ani mai pot sta. Cind am cumparat strungul, mi s-a pus in vedere ca trebuie sa eliberez complet locul, asa ca in afara de camionul cu care am dus strungul am mai adus o remorca in care am incarcat tot. Asa m-am ales cu o gramada de chestii, unele utile altele nu. De exemplu cu vreo 200Kg de cutite de strung dintre care unele imense, de jumate de metru si groaznic de groase. Practic am dus un atelier mecanic prin care au trecut din pacate inaintea mea hotii. Tot ce se putea lua usor a fost furat (chei, scule de mina, etc.) Din fericire a scapat o lada cu instrumente de masura care nu era la vedere. Continea sublere, micrometre de exterior si interior, calibre de interior, ceasuri comparatoare, lere pentru toate tipurile de filet de care am auzit...si multe altele, nici nu mai stiu numai daca ma duc sa ma uit. Mi-a luat mai mult de o luna numai sa sortez "chestiile" si sa le identific si evident sa iau la cunostinta ca le am... Am platit la vremea aia 50000 lei pentru tot, inclusiv pentru o masina de gaurit cu coloana. Link spre comentariu
mihaighe Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Nu te contrazic. Asa dupa cum am mai spus in nenumarate randuri, exista solutii comerciale pentru toate optiunile. Fa insa un test si vezi cati strungari profesionisti ar folosi asa ceva.Am inteles ,dar fa un test :in timpul unei operetii de filetate cu in cutit ca cel prezentat de tine zi ca s-a rupt pastila ,cat timp trebuie ca sa montezi si sa aliniezi unul nou si cat ar trebui sa schimbi pastila la unul de tipul prezentat de mine(eventual numai sa o rotesti cu un alt varf bun).Toti strungari care lucreaza la serie folosesc tipul asta de cutite de filetat.Toata industria petroliera de piese de schimb foloseste acest tip de cutite tocmai pentru rapiditate si comoditate in lucru-tinand cont ca piesele de schimb se fac de terti furnizori am vazut in mai multe locuri din tara felu asta de cutite. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Si in posa asta https://dl.dropbox.com/u/3712780/Atelie ... 050860.JPG e un cutit de filetat. Iata un detaliu: https://dl.dropbox.com/u/3712780/Atelie ... 0860-1.jpg Pacat ca inca nu-l pot testa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 ...Toata industria petroliera de piese de schimb foloseste acest tip de cutite tocmai pentru rapiditate si comoditate...Cu acest exemplu, imi ridici la fileu o minge pe care o asteptam. Dincolo de disputa noastra personala, un raspuns de genul: Cutitele de filetat nu sunt cu pastila amovibila. Cutitele cu pastila amovibila se utilizeaza doar la degrosari, semi-degrosari si operatii de uz general, nepretentioase.trebuie foarte bine analizat si interpretat. Nu numai eu, folosesc pe acest forum, incercari de a condensa int-o fraza, ceea ce este de fapt esential pentru un hobby-ist pasionat. O interpretare de genul celei pe care ai facut-o: ...Ca de obicei ai o placere sa ma contrazici... este oarecum echivalenta cu una de genul "...esti cam incuiat si nu stii ca intre timp au aparut tehnologii moderne cu pastile amovibile, cam pentru orice operatie...". Prezumtia este falsa, intrucat sunt utilizator de Internet si la un click distanta, am cam tot ceea ce imi trebuie sa ma documentez. Eu exprimandu-ma condensat in acest mod, ma adresez de fapt hobby-istului prelucrator mecanic de medie conditie, cel pentru care toate aceste tehnologii, pot fi trecute doar la capitolul "fapt divers". Cei care au un job/bussines banos, nu numai ca isi permit sa cumpere tot ceea ce apare mai modern, dar chiar o fac in mod deliberat, deoarece pentru ei un hobby de genul prelucrarilor mecanice, nu trebuie sa le rapeasca mult timp, tocmai in ideia ca "time is money". Prefera in consecinta sa foloseasca timpul cu eficienta maxima in domeniul de unde isi castiga acei bani si fac tot ceea ce este posibil ca hobby-ul sa-i rapeasca cat mai putin timp - sa fie eventual doar un "hobby de duminica". Domeniul extractiilor petroliere, pe care l-ai adus in discutie, este un exemplu cat se poate de elocvent in acest sens. Putine activitati, sunt comparabile ca eficienta si rentabilitate cu industria extractiva de petrol si gaze....Toti strungari care lucreaza la serie folosesc tipul asta de cutite de filetat...Solicita acest tip de cutit, doar atunci cand sunt salariati, nu si atunci cand isi gestioneaza propriul atelier mecanic. Deci depinde de postura pe care o are in cadrul acelui atelier. Patronul, va gandi intotdeauna altfel decat salariatul. Prin contrast - spre exemplu - la "defuncta" fabrica de rulmenti din Slatina, unde am lucrat un timp, cam toate cutitele utilizate in serie, erau cu pastile brazabile. Pusesera la punct un sector din atelierul scularie, unde din pastile cu forme dintre cele mai ciudate - cam de genul celor aratate de @misa inr-una dintre imagini - taiau prin eroziune cu fir, exact profilul de care aveau nevoie. Un sudor autogen, de la sectia strungarie, se ocupa in permanenta cu dezlipirea resturilor de pastile de pe corpurile cutitelor refolosibile si apoi cu brazarea celor noi. Concomitent exista un plan de realizare de noi corpuri de cutite, in scularie, care le inlocuiau pe cele iesite din uz. Un astfel de sudor, reconditioneaza cateva sute de cutite zilnic. Daca se evalueaza pastilele astfel realizate si utilizate, impreuna cu consumabilele necesare sudorului (alama, borax, carbid, oxigen, etc) si se vor adauga la salariul acestuia, se va constata o mare economie, vis a vis de cheltuielile facute doar pe consumabile (pastile amovibile) in cazul tehnologiei "moderne". Un cutit cu pastila brazata, fixat cu trei suruburi in port-cutit, are toate gradele de libertate interzise, in timp ce in aceleasi conditii, pastila amovibila, este supusa la vibratii si alte tipuri de miscari, care ii provoaca stirbiri accidentale. Din aceasta cauza durabilitatea unui cutit cu pastila brazabila, este mult superioara unuia cu pastila amovibila. Chiar si in cazul stirbirii varfului, sau unei muchii, el se poate cel mai adesea re-ascuti. In pozele atasate, este aratat un cutit de strunjit lateral cu pastila brazabila, cu unghi de atac de 15 ⁰, pe care il utilizez din 2006 la strungul de banc. Dupa cum se vede in detaliu, a mai ramas doar o "farama" din pastila, insa este perfect utilizabil cu succes si in ziua de astazi. Prin comparatie, la cutitul cu pastila amovibila prezentat mai sus, intr-o jumatate de an am consumat un set de 10 de pastile. Link spre comentariu
mihaighe Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Ma dau batut nu voi mai comenta dupa tine,experienta mea este=0 nu conteaza ce am vazut. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Deci sa inteleg ca aceste cutite cu pastile amovabile sunt o "frectie" si trebuie sa ma feresc de ele in atelierul meu de acasa unde eu sunt si patron si muncitor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 ...nu voi mai comenta dupa tine,experienta mea este=0 nu conteaza ce am vazut.Nu cred ca asta este esenta, ci faptul ca de fiecare data iei afirmatiile interlocutorului, ca pe afronturi personale. Una este sa pui niste linkuri catre o anumita solutie si alta sa polemizezi.@misa: O asemenea concluzie, poti sa o tragi personal, dupa ce folosesti mai multe solutii. In general, pentru operatii de degrosare si semidegrosare, asa cum spuneam, este valabil si un cutit cu pastila amovibila. Pentru operatii de finete, sau pentru procedeie specifice, cum este si filetarea, solutia este de evitat. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Priceput. Practic trebuie sa ma descurc singur ca de obicei...da' oricum am invatat ceva! Va urez succes si span: https://dl.dropbox.com/u/3712780/Atelie ... 050868.JPG Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2012 Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 Aici, la pozele a 2-a si a 3-a, se vad cele trei port-bacuri, executate initial pentru lineta mea, despre care spuneam ca au fost rebutate, avand suprafete multiplu zonate, adica cu diferente de diametru. Am spus adevarul doar pe jumatate. De fapt acele piese, care necesitau o cota, cu precizia intr-un domeniu de cativa microni, au fost executate cu acel cutit cu pastila amovibila pe care l-am prezentat mai sus. Pentu a nu ma face de cacao, vis a vis de un eventual critic avizat, am spus ca de fapt era un cutit cu pastila neascutita. Am confectionat din nou acele port-bacuri, folosind de asta data cutitul din imaginea atasata. Cutitul, asa dupa cum se vede din al doilea atasament, mai are doar un graunte de pastila brazabila si il folosesc cu deosebit succes din 2006. La cutitul cu pastile amovibile, am scos din uz, intr-o jumatate de an un set de 10 pastile noi noute. Nu stiu ce preturi mai au acele pastile actualmente, deoarece le detineam de mai multi ani. Ar fi insa interesant de facut un calcul, cam cat am cheltuit in aceasta jumatate de an, fata de nici o cheltuiala (cu exceptia uzurii pietrei la reascutiri) la cutitul cu pastila brazabila, in mai bine de 6 ani. Cele trei port-bacuri rebutate, le-am facut cu ultimul varf valid, al ultimei pastile pe care o mai am din set. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2012 Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 Pai asta scrie: https://dl.dropbox.com/u/3712780/Atelie ... 0867.JPG...Vezi ca trebuie sa mai existe o zona de marcaje, unde este poansonul CTC-ului. Acolo ar trebui sa fie si data. Astea sunt codurile de identificare pentru comenzi comerciale si un numar de desen/reper cu 11 cifre....Practic trebuie sa ma descurc singur ca de obicei...Prin definitie, un hobby-ist este cineva, care incearca cu mijloacele pe care le are, sau pe care si le permite (deci singur) sa desfasoare o activitate, cu sau fara legatura cu profesia sa. Cel mai adesea se consulta documentatie scrisa, in 80...85 % din cazuri. In restul de 15...20 % din cazuri, deci destul de rar, mai poate invata pin contactul cu alti hobby-isti, sau cu profesionistii. In special pozele, desenele si schemele, ii sunt folositoare. Link spre comentariu
Dan57 Postat Noiembrie 19, 2012 Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 Si restul pozelor. Toate pastilele prezentate de tine sunt pentru filetat, iar ultimul suport pentru filetat interior. Am si eu cateva si mi-am facut suport deoarece nu am unul original pentru strunguletul meu. Am unele si cu trei varfuri tot pentru filetat dar se prind pe verticala (la astea nu am facut suport fiind destul de greu de frezat forma respectiva). P.S. Nu vreau sa supar pe cineva dar asa mi-au fost vandute aceste pastile. Link spre comentariu
radu cnc Postat Noiembrie 19, 2012 Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 Interesanta polemica cutite cu placute amovibile vs. placute brazate.Pot doar sa va spun din experienta ca la confectionarea unor suruburi speciale am folosit ca si material suruburi M12 grupa 10.9 pe care nu le-am putut prelucra cu un cutit de lateral cu placuta brazata, desi era un P30 dupa executia unui surub sau doua se uza taisul fiind inutilizabil fara ascutire.NU asta sa intamplat cu cel cu placute amovibila cu care doar cu o fateta din cele 6, am strunjit 20..30de suruburi.Concluzia o trageti voi... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2012 Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 ...dupa executia unui surub sau doua se uza taisul fiind inutilizabil fara ascutire.NU asta sa intamplat cu cel cu placute amovibila cu care doar cu o fateta din cele 6, am strunjit 20..30de suruburi.Concluzia o trageti voi...Concluzia se incadreaza in discutia de mai sus, desi s-a discutat mai putin. Duritatea placutelor brazabile este mai mica decat a celor amovibile. Primele se ascut usor cu polizorul, cu pietre speciale. Celelalte, nu se pot ascuti decat cu discul diamantat, cu turatii de peste 6000 rpm. Se mai pot ascuti la turatii de peste 4000 rpm, pe masini de rectificat plan, utilizand pietre speciale si jet intens de emulsie, sau chiar petrol. O metoda pe care am invatat-o de la un rectificator meserias, este incarcarea pietrei de rectificat normala cu pasta diamantata, dupa ce a fost imbibata cu emulsie, sau petrol si rectificare plana cu adaosuri de ordinul micronilor, pe fata superioara, fara racire. Totusi, nu pot sa nu remarc, ca de fapt faceai tot o operatie de ebosare. Despre refiletarea la un alt metric, cred ca nici nu ti-ai propus asa ceva cu surub grupa a 12, care are peste 48 HRC. Link spre comentariu
alin 105 Postat Noiembrie 19, 2012 Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 As mai adauga peste spusele lui radu cnc ca firme de renume produc placute amovibile pt toata gama de operatiuni de strunjire si frezare ( ma refer la capete de freza superperformante).Sunt cutite cu placuta amovibila pt operatiuni de debitare, degrosare, semifinisare, finisare, canal de pana, filetare. Un cutit cu placuta brazata costa de obicei mult mai putin decat unul cu placuta amovibila.Sunt placute de 10 lei bucata, sau de 50 Euro/buc. Daca comparam niste cutite cu placuta amovibila produse sub orice critica( sau rebuturi, sau superuzate) in fostele intreprinderi ceausiste acum 30 de ani cu un cutit oarecare cu placuta brazata probabil am putea extrage gresit concluzia generala ca cel cu placuta amovibila e o porcarie ineficienta... Have fun: http://www.youtube.com/watch?v=5N0MCTLCOAY Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum