Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul meu (strung)

Vizitator

Postări Recomandate

Nu este o solutie viabila. Piesa face parte dintr-o cupla de rotatie cu strangere si orice neregularitate o blocheaza, sau forteaza gatul de Ø4 mm in zona de concentrare a eforturilor. Daca ar fi fost o sfera ornamentala, de tipul celor de la rotile de manevra, atunci putea fi realizata si din mana - fara cutit profilat - intrucat profilul nu avea o functionalitate. Iata si partile piesei originale in atasament.

post-27597-139829517574_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sugestie: Ar merge folosita o bila de rulment, de dimensiune corespunzatoare, la care i se practica o gaura cu ajutorul strungului ? Apoi tija blocata blocata in gaura ?

Voi incerca. Am o cutie plina cu bile, caci am lucrat candva la defuncta fabrica de rulmenti din Slatina. Problema va fi, daca o voi putea decali, caci bilele de rulment, au 65 HRC, adica tot atat cat un cutit de HSS. Nici-un burghiu nu va putea sa o gaureasca ne-decalita.
Link spre comentariu

@Ion_Bumbu: Nu este mai moale. Atat bilele, cat si inelele sunt calite in miez. Doar coliviile si niturile cu care sunt fixate bilele, raman moi. Daca am lucrat la o fabrica de rulmenti, stiu cum se fac aceste tratamente termice.

...Poti incerca cu un burghiu de carbura ,vindea cineva pe forum.

Carbura metalica, trebuie sa fie de un anumit tip, special pentru prelucrat materiale dure. Apoi, ar fi trebuit sa am un variator continuu de turatie, deoarece regimul de aschiere in cazul materialelor calite, este critic. Nu in ultimul rand, ar fi trebuit sa am si un burghiu de centruit, armat cu carbura, deoarece un burghiu normal deviaza in toate partile, la contactul cu un material dur.
Link spre comentariu

Nu este o solutie viabila....... intrucat profilul nu avea o functionalitate. Iata si partile piesei originale in atasament.

Mie nu mi se pare (din poza) ca e sferica, ori are uzura...cred ca cel mai simplu ar fi sa decalesti o bila de rulment, cum ti s-a sugerat, sau sa incerci poate o brazare de o tija si apoi s-o strunjesti la cote.... poti sa prinzi bila sudata in universal si sa centrezi tija pe con. Daca-ti "bate"niversalul peste limitele acceptabile, poti sa-i faci o bucsa elastica (sau poate ai pensete).
Link spre comentariu

In poze se vede ca bila are acelasi diametru cu axul, si ar fi mai usor de prelucrat piesa.Se poate face o sfera cu un cutit profilat si se poate corecta cu pila.Nu stiu cine v-ar putea ajuta cu sfera caci dispozitivele de strunjit sfere sunt destul de rare.

Link spre comentariu

@almarghi: Este sferica. Poza are zone de penumbra si in plus piesa sferica are o pata mai intunecata (oxidata) exact in partea de sus, unde a lucrat mai putin. Otelul RUL, nu este sudabil.@radu cnc: Bila nu are acelasi diametru cu zona cilindrica. Este doar o iluzie optica, bazata pe o presupunere eronata. Acesta este si motivul pentru care am "reusit" sa rup partea sferica. Am dat gaura, unde trebuia sa intre coada cilindrica cu un burghiu uzat, pentru a nu o largi in exces, apoi deoarece exista un fel de ajustaj cu frecare, am strans piesa in universal in vederea rodarii cu gaura prin intermediul pastei de carbura verde de crom. Nu mi-am dat seama ca de fapt piesa a fost stransa doar la nivelul partii sferice, apoi rotind pentru rodare la un moment dat gatul de Ø4 a cedat. De abia dupa incident am masurat sfera si am constatat ce era de Ø10, in timp ce coada cilindrica era de Ø8. De fapt se poate vedea din desenul atasat mai sus.

Link spre comentariu

O solutie (riscanta) este fixarea direct in port-cutit, cu trei suruburi. O alta solutie, pe care o vad eu, este figurata in atasament. Dimensiunile, corespund port-cutitului de la SN320-ul meu.post-27597-139829518689_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ceva de genul asta o sa fac daca nu-mi vine vreo idee mai buna. Ideea e ca aceste "lame" de otel rapid le consider foarte utile pentru cutite de debitare. In plus, sunt si de cumparat, ieftine. Nu stiu ca ce chestie au acea treime necalita ca barele patrate sunt calite integral. Poate ca sa dai niste gauri sa le fixezi in ceva dispozitiv special?Nici nu-mi pun problema sa fixez acele lame doar in cele 3 suruburi, fara nici o alta piesa. Securitatea e o chestiune mult prea importanta. N-am de gind sa risc vreun accident sau sa lucrez cu frica.

Link spre comentariu

Data viitoare, cand mai ai probleme legate de strung, vezi ca avem topic pentru SN320. Suntem amandoi offtopici aici. Dar acum, nu am ce sa-ti fac. O sa fii mereu alertat pentru topicul Strung, la orice alta postare.

...sunt si de cumparat, ieftine...

Care-i pretul?!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări