Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul meu (strung)

Vizitator

Postări Recomandate

La lineta am mai inaintat putin. Am indus un bosaj prin sudura si am largit gaura de trecere de la Ø10, la Ø12,5, pentru un surub de fixare de M12:post-27597-139829509297_thumb.jpgCele trei ghidaje ale bacurilor ilustrate intr-o postare mai sus, au fost in final rebuturi, din cauza ca nu m-am indurat sa folosesc un material adecvat, desi il aveam. Si anume lamajul surubului de blocare, a strapuns gaura ghidajului. Am refacut cele trei ghidaje folosind materialul respectiv, conform atasamentelor urmatoare:post-27597-139829509301_thumb.jpgpost-27597-139829509307_thumb.jpgCele trei port-bacuri montate in ghidaje, sunt doar la "inventar". Ele sunt de asemenea rebutate, datorita unui cutit cu pastila din carbura metalica, neascutit corespunzator. A iesit o suprafata "zonata" in trepte. Am mai realizat si brida pentru fixarea ansamblului linetei pe sub ghidaje. Puteam sa o folosesc pe cea de la papusa mobila, insa am ales sa fac alta, datorita faptului ca orice demontare si refolosire a unui reper de la un alt dispozitiv, inseamna o mare pierdere de timp atunci cand lucrezi. Pentru cine nu s-a prins, brida este o piesa realizata din trei parti imbinate prin sudura. Cele doua zone suprainaltate, care formeaza canalul de orientare a piulitei au fost sudate, apoi surplusul de sudura indepartat. Restul, inclusiv lonjeronul, a fost lacatuserie. Mi-a fost mai usor asa.post-27597-139829509314_thumb.jpgpost-27597-13982950932_thumb.jpgZilele urmatoare, urmeaza sa fac o operatie dificila, si anume realizarea gaurilor de fixare a linetei pe suportul-ghidaj, precum si a gaurilor de stift, astfel incat suprafata pe care vor fi sudate cele trei ghidaje sa fie paralela cu axa Oy. Dupa ce voi reface port-bacurile si le voi roda cu ghidajele prin imperechere - se observa poansonarea unor puncte pe ghidaje si pe portbacuri - voi face si ultima operatie, aceea de sudare a ghidajelor bacurilor in pozitii echidistante. In acest scop am realizat un dispozitiv simplu de pozitionare, pe care il voi ilustra la timpul potrivit.

Link spre comentariu

Cateva maruntisuri, de utilizat la lineta: un arc elicoidal pentru mentinerea tensionata a bridei de fixare pe sub ghidaje, un scaun de asezare si centrare pentru arc, o saiba A12 si o piulita M12.post-27597-139829510138_thumb.jpgSi iata cam cum ar arata asamblat:post-27597-139829510145_thumb.jpgLa aceasta ora, cele patru gauri de fixare a linetei pe suportul ghidaj (doua dintre acestea sunt deja filetate) si doua dintre gaurile de stift, sunt realizate. Maine temin cu gaurile de fixare si de stift. Probabil ca foarte curand, lineta va fi functionala.

Link spre comentariu

Dupa ce am vazut baza linetei sa inteleg ca ati pus in fuctie si dat drumul la FUS22?Dupa pozitia sudata pe talpa, eu as fi pus deschidera "C"-ului linetei cu deschiderea orientata mai in sus.

Link spre comentariu

Dupa ce am vazut baza linetei sa inteleg ca ati pus in fuctie si dat drumul la FUS22?...

Nu. Am mai spus undeva, ca operatiile de gaurire, le voi face pe strungul de banc, sau eventual cu masina de mana. Iata cum am procedat. In primul rand, gaurile pentru stifturi din suportul ghidaj, le aveam date. Am trasat si punctat primele doua gauri de fixarea suruburilor pe lineta, apoi am fixat-o cu surubul central si brida de strangere pe ghidaje. Am aliniat suprafata plana a linetei cu axa Oy, folosind un comparator. Am strans bine brida de fixare, apoi am gaurit cu un burghiu de Ø4,8 mm, pana am strapuns lineta si am patruns si circa 2 mm in suportul ghidaj. Am demontat totul si am largit gaurile din lineta cu un burghiu de Ø6,2 mm si am continuat gaurirea pe strung la gaurile doar incepute la suportul-ghidaj. Pentru cei ce nu stiu cum se gaureste o placa pe strung, astfel incat gaurile sa fie perpendiculare pe suprafata de baza a placii, voi detalia in cateva cuvinte. Se fixeaza burghiul necesar intre bacurile universalului - Ø4,8 in cazul meu. Se aduce sania principala si cu cea transversala, intr-o pozitie care sa incurce cat mai putin desfasurarea operatiei - de obicei se lipeste de papusa fixa. Se cauta pentru sania port-cutit o pozitie, care sa poata sprijini piesa supusa gauririi, astfel incat sa impiedice rotirea. Se pozitioneaza papusa mobila, astfel incat intre pinola retrasa la maximum si muchia burghiului, sa ramana cam o data si jumatate dimensiunea placii de gaurit. Daca gaura in piesa nu a fost inceputa, ca in cazul meu, atunci se marcheaza locul de gaurit cu un cherner la 90⁰ si inaintea burghiului, se foloseste un ambore fixat intre bacurile universalului, cu care se incepe gaura. La mine nu a fost nevoie, deoarece gaura era deja inceputa. Se sprijina piesa cu suprafata plana opusa inceputului gaurii pe fata plana frontala a pinolei papusii fixe si se impinge pinola atata cat este nevoie, cu ajutorul rotii de manevra a papusii mobile. Daca ne incurca cumva portcutitul, atunci il demontam complet. Asa am procedat cu cele doua gauri de Ø4,8 incepute anterior cu bormasina de mana. Am filetat apoi gaurile de Ø4,8 din suportul-ghidaj si am montat lineta peste suportul-ghidaj, prin intermediul a doua suruburi M6, stranse doar provizoriu. Am remontat ansamblul pe ghidaje cu brida pe sub ghidajele strungului (stransa si ea doar provizoriu) si am refacut alinierea suprafetei cu axa Oy. Am strans apoi complet cele doua suruburi M6. Am demontat ansamblul de pe ghidaje si am strans in mod suplimentar cu un surub M12 trecut prin gaura centrala. Am fixat un burghiu de Ø5,5 in mandrina bormasinii si prin gaurile de Ø6 (alezate) existente in suportul-ghidaj, am strapuns lineta. Am inlocuit burghiul de Ø5,5, cu un alezor de Ø6 si folosind gaurile deja alezate din suportul-ghidaj, ca pe niste suprafete de ghidare, am alezat noile gauri date in lineta. Intrucat alezorul nu avea decat posibilitatea rotirii in jurul axei sale, cele doua gauri au iesit perfect aliniate si coaxiale. Am demontat totul si am intors lineta cu 180⁰ pe suportul-ghidaj. Am fixat din nou ansamblul pe ghidaje cu brida de fixare si am aliniat suprafata linetei cu axa Oy, folosind ceasul comparator. Am strans brida la maximum, apoi prin cele doua gauri de Ø6,2 deja existente in lineta, am inceput gaurile din suportul-ghidaj, folosind un ambore de Ø6. Am demontat totul. Am strapuns cele doua gauri incepute, pe strung prin procedeul descris mai sus cu un burghiu de Ø4,8. Am remontat provizoriu prin intoarcerea linetei in prima pozitie si am strpuns cu burghiul de Ø4,8 lineta, prin cele doua gauri din suportul-ghidaj. Am largit apoi, atat aceste gauri, precum si pe cele de Ø6,2 cu un burghiu de Ø6,5. Am filetat gaurile de Ø4,8 cu M6, apoi am montat lineta pe suportul-ghidaj, prin intermediul a 4 suruburi M6, stranse doar provizoriu. Am reasezat si fixat ansamblul pe ghidajele strungului cu brida de fixare. Am aliniat din nou fata plana a linetei cu comparatorul, apoi am strans definitiv cele 4 suruburi M6. Am demontat totul si apoi am dat si celelalte doua gauri de stift (pentru noua pozitie a linetei) utilizand acelasi procedeu descris mai sus. In acest mod, am in suportul ghidaj doar doua gauri de stift, pe care le folosesc in ambele pozitii ale linetei. Cei cu ochiul format, au observat desigur ca cele 4 gauri pentru suruburile de fixare nu sunt simetrice, asa dupa cum ar fi trebuit sa fie, adica sa formeze un patrat cu latura de 40 mm, ci sunt antisimetrice, formand un paralelogram. Acest lucru se datoreaza faptului ca gaura centrala de Ø12,5 din lineta, necesara trecerii surubului de strangere M12 al bridei, a deviat cam cu 1 mm de la axa mediana a suprafetei prelucrate a talpii linetei. De aceea si pozitionarea prin intoarcere a linetei pe suportul ghidaj se face prin mutarea axei degajarii linetei cu o valoare de aproximativ 2 mm. Acest lucru nu are repercursiuni, intrucat cele trei bacuri ale linetei se regleaza individual si nu este necesara coincidenta dintre axa strungului si axa degajarii linetei.

...Dupa pozitia sudata pe talpa, eu as fi pus deschidera "C"-ului linetei cu deschiderea orientata mai in sus.

Nu am studiat acest aspect. Exista vreun motiv?! Oricum ar fi, totul este gata si nu se mai poate reveni.
Link spre comentariu

Am refacut port-bacurile. Desi am folosit un cutit ascutit la meserie, suprafata tot a iesit pe alocuri zonata. Acest lucru se datoreaza (acum am inteles) materialului folosit, care probabil era nenormalizat. Apropos de material, am folosit un otel de tipul OL60, avand bune proprietati de rezistenta, in lipsa tratamentului termic. Materialul provine din doua bride in forma de "U" filetate la ambete capete, deci recuperat. Cunosteam totusi provenienta pieselor si astfel sunt sigur de calitatea otelului pe care l-am specificat. Oricum, tot a iesit o lucrare mult mai buna decat prima data. Port bacurile se blocheaza, la cea mai fina strangere a suruburilor cu locas hexagonal. Apropos de port-bacuri, ele sunt niste piese foarte importante in ansamblul linetei. Am atasat aici un desen al celor realizate de mine, pentru orientare.post-27597-139829510918_thumb.jpgBineinteles ca muchiile se vor tesi - 0,5x45⁰.Am mai facut cateva prelucrari si la ghidajele port-bacurilor. De fapt, am strunjit cate 0,5 mm din fiecare fata laterala. Primul motiv, este unul de ordin practic. Strunjind cate 0,5 mm din fetele laterale principale, s-a subtiat putin zona de trecere din cele doua laterale ale gaurii pentru port-bacuri. Acest lucru are o foarte mare importanta, astfel incat sa nu fortam prea mult suruburile de strangere cu locas hexagonal, pentru blocarea port-bacurilor in ghidaje. Al doilea motiv, a fost unul estetic. In acest fel, piesa da o alta impresie privitorilor.post-27597-139829510922_thumb.jpg

Link spre comentariu

Asa arata la final, impreuna cu dispozitivul de pozitionare echidistanta - o piulita M18 sacrificata si prevazuta cu trei gauri Ø10, pe trei dintre laturi:post-27597-139829511646_thumb.jpgpost-27597-139829511264_thumb.jpgO imbunatatire, la care m-am gandit ulterior si pe care voi incerca sa o pun in practica, este aceea a sudarii intr-o pozitie convenabila pe fata frontala, a unui suport pentru ceas comparator, astfel incat eliminarea bataii piesei de centrat, sa fie cat mai simpla. Singura problema, pe care am anticipat-o de la inceput, este lipsa bronzului pentru bacuri. Daca nu iau in calcul acest bronz, lineta a fost produsa din materiale 100% recuperate. De asemenea, voi incerca sa fac toate eforturile, sa pot lua fotografii, sau chiar sa fac un filmulet, in momentul probelor.Operatiile de sudare, au decurs in modul urmator. S-a trasat pozitia ghidajului din mijloc - cu numarul 2. S-a solidarizat ghidajul cu lineta, prin intermediul unei chei franceze si s-a sudat. S-au facut operatiunile de debavurare. S-a pozitionat prin intermediul dispozitivului, ghidajul cu numarul 1 - in pozitia cea mai de jos a ansamblului. S-a solidarizat cu lineta, prin intermediul cheii franceze si s-a sudat. S-a debavurat. S-a repetat operatia si pentru ghidajul cu numarul 3, cel din pozitia cea mai de sus. S-a debavurat. Intrucat tabla cu grosimea de 4 mm, permite oarecare manevre de ajustare a directiei ghidajului dupa sudura, s-au facut ajustarile necesare (cu o menghina de 150mm si un levier special) aducerii in acelasi plan a axelor celor trei port-bacuri.OBSERVATIE: Am remarcat ca in urma sudurii strangerea port-bacului in ghidaje, prin intermediul surubului cu locas hexagonal, nu se mai face atat de ferm. M-am gandit la unele modificari ale formei ghidajelor, prin prelucrari suplimentare. Voi reveni.

Link spre comentariu

Arata bine, Felicitari! In privinta bacurilor: la una din linetele de la SP80 aveam bacurile din textolit. Nu am observat nici o problema la alunecare sau in functionare.Ce nu am inteles este daca avansul bacurilor se face fortat sau doar prin simpla presare cu mana odata ce este desfacut surubul de blocare?

Link spre comentariu

Port-bacurile, au fost rodate cu ghidajele, folosind carbura verde de crom (scuze! scrisesem siliciu) si se deplaseaza liber cu mana. Dupa ce ating arborele de centrat, ele se blocheaza cu surubul cu locas hexagonal.

Link spre comentariu

In prima imagine, este ilustrata o piesa recuperata din bronz de cea mai buna calitate din care voi incerca sa obtin direct (fara re-turnare in forma rotunda de bara) cele trei bacuri necesare. Ca fapt divers, piesa este organul de distributie al unei pompe hidraulice, cu paleti si debit variabil. Voi taia cu bomfaierul, trei portiuni de forma ilustrata in cea de a doua imagine. Tot aici este prezentata o schema de incadrare a piesei in profilul deseului. Ca tehnologie, totul va decurge pe strung. Se vor da doua amprente de burghiu Ø4 pe cele doua suprafete rezultate in urma debitarii, la nivelul indicat de cota 7,6. Urmeaza o fixare intre varfuri si rotirea deseului, cu ajutorul unui antrenor confectionat ad-hoc. Se realizeaza o strunjire rotunda de Ø10, la unul dintre capete. Se intoarce apoi piesa si se fixeaza in universal, pe cota de Ø10 realizata anterior. Se realizeaza o strunjire fina, la cota de Ø6(s6) pe o lungime de 20 mm, astfel incat aceasta portiune a bacului, sa intre cu strangere, pe cota corespunzatoare a port-bacului. Atunci cand in urma mai multor indreptari pe strung, ale suprafetelor de contact ale bacurilor, acestea vor trebui inlocuite, extragerea se va face cu o tija speciala de Ø4 si cu un surub M6, insurubat in portiunea filetata a port-bacului.post-27597-139829513001_thumb.jpgpost-27597-139829513007_thumb.jpg

Link spre comentariu

In atasamentul 1, sunt ilustrate cele trei deseuri taiate cu un fierastrau manual din oglinda de distributie recuperata si amprentate in vederea fixarii intre varfuri. In atasamentul 2, sunt ilustrate bacurile dupa prima operatie. In atasamentul 3, sunt ilustrate bacurile la final.post-27597-139829514563_thumb.jpgpost-27597-139829514568_thumb.jpgpost-27597-139829514572_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cei care urmareau evolutia proiectului meu - dispozitiv de frezat pe strung, trebuie sa stie ca lucrarile au stagnat din lipsa unui dispozitiv de strunjire sferica. Va reamintiti probabil, ca intr-un atasament 3D, am postat dispozitivul complet echipat, care trebuia sa poarte si doua tampoane pentru reglajul unghiurilor de inclinare. De fapt dispozitivul se poate inclina, atat in jurul axei Ox,cat si in jurul axei Oz. Inclinarea in jurul axei Oy, nu a fost luata in calcul in aceasta faza a proiectului. Pentru inclinarea in jurul axei Ox si mai ales reglajul pe zero, al saniei portcutit, care devine sania de deplasare pe verticala, sunt necesare de asemenea alte doua tampoane. Intrucat gaurile de fixare a acestor tampoane, se dau prin mijloace tehnice mai putin precise, ele nu mai pot avea o forma cilindrica, datorita incertitudinii preciziei de orientare a acestor gauri, care ar face tampoanele ineficiente. Pentru o buna eficienta in aceste conditii, trebuie ca cele patru tampoane, sa aibe o forma sferica. Pentru realizarea acestei forme sferice, al carui centru trebuie precis controlat, din punctul de vedere al dispunerii in spatiu, imi trebuie un dispozitiv de strunjit sferic cu sistem de reglare precisa a pozitiei centrului. Acest dispozitiv, face obiectul urmatorului meu proiect. Data de start a proiectului, nu este inca stabilita. Voi reveni.

Link spre comentariu

In sfarsit lineta este completa si pregatita pentru prima proba:post-27597-139829515061_thumb.jpgIn afara de montarea bacurilor din bronz, am mai facut niste profilari din mana, cu discul flexibil de polizat, la ghidajele port-bacurilor. Acum blocarea port-bacurilor se face foarte precis, la cea mai mica strangere a suruburilor:post-27597-139829515066_thumb.jpg

...Dupa pozitia sudata pe talpa, eu as fi pus deschidera "C"-ului linetei cu deschiderea orientata mai in sus.

Ai avut dreptate. Abia acum am vazut ca bacul de jos, bate in ghidajul prismatic. Din fericire, lungimea port-bacurilor cu bacurile montate este suficient de mica, pentru a nu pune probleme la barele de pana la Ø50...Ø55. Peste aceaste dimensiuni, nici nu ma astept sa folosesc lineta. Daca totusi, va fi nevoie, atunci voi scurta putin din "coada" port-bacului nr. 1. Altminteri, montarea a doua bacuri simetrice de sustinere a greutatii semifabricatului, nu este absolut necesara la strungurile de banc, unde masele sunt mici. Eu am preferat sa montez un bac pe directia fortei principale de aschiere, care este mai importanta decat propria greutate a semifabricatului.
Link spre comentariu

Ma intereseaza, daca dintre utilizatorii pasionati de prelucrari mecanice si care viziteaza acest topic, exista cineva care poate executa piesa din desenul atasat. Este vorba despre o tija cu cap sferic, din componenta trusei mele pentru utilizarea comparatorului. Dintr-o grava neatentie, la cea originala, care era din bronz, i-am rupt partea sferica impreuna cu gatul de Ø4. Intrucat nu am dispozitiv de strunjit sferic, nu pot prelucra aceasta piesa. In acelasi timp piesa este foarte urgenta - fiind utilizata aproape zilnic, impreuna cu ceasul comparator si alte componente speciale pentru fixare.post-27597-139829517204_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări