Vizitator Postat Martie 29, 2012 Partajează Postat Martie 29, 2012 Odata depasita iarna, am reluat lucrul si am terminat masa (suportul) de sustinere atasabil dispozitivului de frezat. Nu am timp momentan pentru detalii. Voi reveni. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 30, 2012 Partajează Postat Martie 30, 2012 Doua imagini 3D. Dimensiunile aproximative ale mesei-suport: 92x56x40. Link spre comentariu
andreigradu Postat Martie 30, 2012 Partajează Postat Martie 30, 2012 Ati confectionat cumva o masa cu reglaj prin surub trapez? Cum vine reglata piesa? Piesa prezentata are rolul unui platou si piesa sta in cleme?Masa pare ca se aseaza in locul portcutitului.La mine nu exista acea adancitura, vad ca strungul dv are o gaura de centrare a portcutitului. Asa reiese din imagine.Si eu simt lipsa unei freze. Ma mai ajut cu bormasina cu colosana pentru gaurit si sanfrenat. E mai greu cand fac capete ingropate la suruburi.Eu caut de zor prin targuri o freza coada de randunica ( profil trunchi de con cu baza mare jos ). Cu ea intentionez sa frezez sanii pentru suportul de freza.De asemenea se poate face si un suport rapid pentru cutit cu acea freza. Am vazut pe net cu 40 lei second, dar mi se pare scumpa. Mai caut. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 30, 2012 Partajează Postat Martie 30, 2012 Piesa prezentata (vezi din nou vederile 3D de mai sus, pe care le-am modificat putin - uitasem canalele de orientare pe stiftul retractabil al port-cutitului) are exact rolul unei mese-suport de la o freza universala. Ea se fixeaza in locul port-cutitului prin sistemul original, prevazut de constructor. Pe ea se fixeaza cu ajutorul unor bride cu suruburi M4 si piulite M4 tipice in forma de T, o piesa de o forma oarecare avand o fata plana in contact cu masa. Suportul adaptor pentru frezare, se fixeaza in locul suportului saniei port-cutit, folosind sistemul original prevazut de constructor. Reglajele se fac conform desenului din imaginea atasata. Pentru a putea face frezari la piese prismatice, am nevoie de o menghina, pe care o concep in acest moment. Pentru frezari indexabile, urmeaza sa concep si sa execut o masa rotativa. Intrucat in acest moment nu pot face angrenaje melcate, ma gandesc in mod serios sa concep si sa-i atasez un divizor optic. Un asemenea divizor a fost prezentat intr-unul dintre numerele revistei Tehnium din anii '70...'80... La acest sistem, inca nu m-am hotarat. Ma mai gandesc.Pentru deplasarea ceva mai fina pe axa Oy, ma gandesc la un sistem de impingere pentru tot ansamblul, bazat pe ideea lui radu cnc. Surubul va fi fixat pe o sanie asemanatoare celei de la pinola papusii mobile, avand prevazut acelasi sistem de blocare. Si acest sistem, este inca in faza de concepere. Link spre comentariu
mihaighe Postat Martie 30, 2012 Partajează Postat Martie 30, 2012 Deja incep sa fiu gelos pe strungul tau,poate ma mobilizez si eu sa-mi pun la punct freza pe care o am .Spor la lucru si sa pui poze ca fac cat 1000 de cuvinte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 30, 2012 Partajează Postat Martie 30, 2012 As pune, dar un aparat foto digital este destul de scump, iar eu nu am banii necesari. Am un telefon cu camera, dar nu am cablu pentru descarcare. Astfel stand lucrurile, incerc sa suplinesc prin imagini 3D. Sper sa reusesc cumva, sa fac niste poze de ansamblu si sa le atasez. Link spre comentariu
radu cnc Postat Martie 30, 2012 Partajează Postat Martie 30, 2012 Pt. ola_nicolas, din ce material vreti sa confectionati menghina care va fi prinsa pe dispozitivul de frezare? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 30, 2012 Partajează Postat Martie 30, 2012 Bacurile le voi face din doua crampeie de otel tratabil. Restul va fi din otel moale, ceva de genul OL00, OL32, ..., etc. Ideea este sa fie si un material sudabil, deoarece nu exclud o constructie sudata. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Am identificat materialele pentru menghina, iar schita acesteia este aproape gata. Bacurile le voi face dintr-o placa din otel catit, cu dimensiunile de aproximativ 100x70x12. Va trebui in prealabil sa-i fac o recoacere. Am la didpozitie in acest scop butelia de aragaz si arzatorul cu care parlesc porcul de craciun. Pentru buna desfasurare a operatiei, mai trebuie sa improvizez un suport special din profile metalice. Falca fixa a menghinei o voi face dintr-o bucata de tabla groasa din OL37 cu dimensiunile de 109x79x37. Pentru falca mobila, am niste tabla groasa din OL37, ≠20 cu forma neregulata. Imi mai trebuie un suport rotund cu dimensiunile de Ø84x20, pe care nu stiu inca din ce il voi face. Poate voi reusi sa portionez tabla de ≠20. Deschiderea nominala menghinei, in jur de 36 mm, la o inaltime a bacurilor de 20 mm. In atasament este o schita sumara in trei proiectii a menghinei. Voi reveni cu 3D-uri pe componente. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Menghina, daca nu ati ghicit, se va fixa tot in locul port-cutitului, prin acelasi sistem existent. Intrucat surubul de fixare al port-cutitului original, este putin cam lung, am facut altul ceva mai scurt, dintr-un otel tare. Ele se vor inter-schimba, atunci cand folosesc dispozitivul de frezat. Alte proiecte de perspectiva, pe care le am:1 - Masa rotativa cu divizor optic (am mai mentionat-o);2 - Un dispozitiv (platou) magnetic pentru fixarea unor piese mici, in vederea rectificarii plane. Alimentarea bobinei electromagnetului se va face la 12 Vcc printr-un redresor de putere pe care il am deja;3 - In masura in care pot procura un mecanism melc - roata melcata de precizie, intentionez sa fac un sistem de divizare pentru confectionarea rotilor dintate, prin copiere dinte cu dinte, cu freze disc-modul, sau deget-modul. De asemenea, folosind un sistem de actionare sincrona prin roti dintate de schimb, montate pe o lera-suport (preluarea miscarii de la roata de manevra a saniei longitudinale) care va antrena capul divizor, cred ca se pot dantura pe strung roti melcate de mici dimensiuni, prin rulare cu avans tangential. Scula folosita va fi o bohrstanga cu cutit zburator, profilat ca un dinte de cremaliera si se va monta pe arborele principal al strungului. Roata melcata se va monta fie direct pe divizor, cu un universal de 80, fie pe dornuri cu CM2 montate direct in alezajul divizorului. Acest ultim proiect, este putin cam complicat. Ma gandesc insa la el inca de cand am cumparat strungul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 ...sa pui poze ca fac cat 1000 de cuvinte.Stiu cat face o poza, insa pozele facute cu mijloace neprofesionale, risca sa deruteze si mai mult. Pentru ca foarte multi mi-au solicitat poze, atasez aici cateva poze realizate cu o camera web. Daca ele nu sunt suficient de clare nu este vina mea. Am facut o selectie dintre mai multe incercari, pentru fiecare dintre pozele atasate. Asa cum spuneam si mai sus, sper sa reusesc totusi sa imprumut un aparat profesional, cu care sa realizez cateva poze ale dispozitivului asamblat si montat pe strung. Link spre comentariu
mihaighe Postat Aprilie 4, 2012 Partajează Postat Aprilie 4, 2012 Cu desenul tehnic nu stau prea stralucit dar abia acum cu poza inteleg exact cum faci suportul de frezare .Idea constructiva imi surade ,abia astept sa vad produsul la gata. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 4, 2012 Partajează Postat Aprilie 4, 2012 Am dat aici si cateva imagini 3D, care sunt dupa parerea mea mai clare decat sunt pozele de mai sus. Pozele sunt doar pentru a demonstra ca dispozitivele despre care vorbesc, sunt reale. Datorita unor erori grosolane la prelucrare (toti suntem supusi greselilor) nu am putut asigura perpendicularitatea celor doua gauri pentru tampoanele de reglare a inclinatiei, fata de suprafata de asezare a dispozitivului pe strung. De aceea am renuntat la tampoanele cilindrice. O solutie ar putea fi, tampoane sferice de precizie. Eu nu am insa dispozitiv de strunjit sferic si cred ca voi renunta de tot la acest tip de reglaj. In articolul pe care intentionez sa-l scriu, atunci cand totul va fi functional, voi detalia insa cum se procedeaza cu aceste tampoane si cum se poate face practic reglajul unghiului de inclinatie al dispozitivului folosind lere-spion, sau calibre plan-paralele de distanta. Link spre comentariu
daredan Postat Aprilie 4, 2012 Partajează Postat Aprilie 4, 2012 Felicitari!! In sfarsit! Asteptam pozele cu nerabdare sa vedem cum arata ceea ce pentru noi (mici hobby-isti) reprezinta Sfantul Graal. Am inteles intentia de a folosi sania portcutit pe pozitie verticala. Insa cum veti mai face avansul spre universal? M-am lovit de aceasta problema folosind un flycutter prins in universal si pe sania transversala cu ajutorul unui coltar, piesa de rectificat. Brusc mi-am dat seama ca nu pot avansa caruciorul si bloca in pozitia dorita. Singura pozibilitate ar fi fost sa actionez manual asupra surubului conducator pentru a avansa caruciorul la sutimi, zecime, etc. Cum nu am putut face asa in acel moment, am ales sa modific pozitia flycutter-ului fata de piesa :( Fiind vorba doar de o rectificare plana a fost OK dar cand ai de frezat o anumita adancime nu merge. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Radu cnc, a dat undeva raspunsul la aceasta problema. Pe un suport solidar cu ghidajele, se fixeaza un surub cu pas fin al carui capat va tampona sania longitudinala pe partea opusa universalului. Intrucat sania longitudinala se misca liber (chiar si cu mana) daca nu se cupleaza surubul de avans mecanic, inaintarea cu un pas a surubului deplaseaza sania pe aceeasi lungime. Daca la acel surub se pune un disc vernier gradat corespunzator, vom putea controla permanent deplasarea. In acelasi timp sania nu va mai trebui blocata, fiind interzisa deplasarea inapoi de catre acel surub. Ea se poate bloca totusi, doar la lucrarile pretentioase. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum