Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul meu (strung)

Vizitator

Postări Recomandate

Nu numai ca nu aveam atatia bani, dar daca as fi dat pe el banii astia, probabil ca dormeam cu el in brate in fata blocului. :aut: Si asa am discutii cu nevasta-mea ca e inutil si in plus l-am mai instalat si pe balcon.L-am luat din Franta cu 750€ la mana a doua dupa ce fusese returnat pt upgrade de un industrias dupa un an de utilizare, in care constatase ca este prea mic pt nevoile lui.Nu stiu exact cat l-a utilizat el, dar nu are uzuri vizibile.Ca accesorii nu a avut decat rotile de schimb pt filete metric si inch si un varf CM2 pt papusa mobila respectiv CM4 pt cea fixa. Nu a avut bancul cu sertare si nici cuva pt span. Are universal de 125mm cu 3 bacuri.Cutitele, un varf rotativ si mandrina cu con morse le-am luat din targ de la noi, la preturi ok.Imi lipsesc doar lunetele, dar fiind inca incepator, nu am ajuns sa lucrez cu piese foarte lungi.O singura chestie m-a deranjat. Am prelucat o piesa de aluminiu la turatie maxima, si dupa aprox 15 min de prelucrat s-a incalzit bine si papusa fixa (probabil rulmentii) si motorul de curent continuu. La turatii mici e ok pt timp mult mai mare de lucru.Acum am in plan sa-mi fac un dispozitiv pt strunjit sfere :freaza: , dar fiind doar un hobby, nu am prea mult timp la dispozitie.Nu stiu de unde sa gasesc niste bucati de fier 12X12 mm ca sa imi confectionez si niste cutite cu pastile amovibile.De asemenea procurarea materiei prime reprezinta o mare problema pt mine.Voi cum va descurcati cu procurarea ei?

Link spre comentariu

Materialele le poti lua de la depozitele REMAT, sau chiar recuperand de pe la persoane fizice, atunci cand vezi ceva ce crezi ca ai putea folosi. Preturile la fier vechi nu sunt chiar atat de mari. O alta sursa, sunt depozitele specializate din orasele mai mari. Otelurile de constructie, nealiate si fara tratament termic, costa in jurul a 2 $/kg. Singura problema este sa te intelegi cu responsabilii depozitului, sa-ti vanda o cantitate mai mica decat un format de bara standardizata - care are cam 6 m lungime.Pentru prelucrari la turatii mari si foarte mari, trebuie facut un studiu, asupra regimurilor tehnologice folosite. Probabil ca turatia maxima a strungului tau, nu era adaptata la dimensiunile si natura semifabricatului. Turatiile maximale, se folosesc de regula la materiale foarte moi, cum arfi lemnul si anumite materiale plastice, combinate cu diametre mici.

Link spre comentariu
Vizitator mircea069

Din cate imi dau eu seama, strungul este similar ca dimensiuni celui pe care lucrez eu dar nu are cutie cu mecanisme si deci nici avans mecanic. Daca pretul de vanzare este mai mare de 400 euro, atunci iti recomand puternic sa achizitionezi un strunc ca al meu care costa in jurul a 500 euro, nou si cu certificat de garantie. Mai ieftin decat atat, avand in vedere performantele nici nu se poate.

Buna ziua domnule Nicolas,imi car scuze ca ma intorc in timp la un comentariu ( sau postare)ce l-ati facut in legatura cu acel strung .Am avut ocazia sa vad asa ceva la o cunostinta ,depanator obiecte electrocasnice ,iar acest strung nu e nici pe departe asemanator cu al dumneavoastra, are cel mult 70 cm .Pretul e exagerat deoarece cunostinta mea l-a cumparat cu 400 lei . O zi buna va doresc
Link spre comentariu

Multumesc pt informatii. Ieri am fost la un depozit la Obor de unde am luat cate 2 m (lungimea minima pe care o vand) de bara patrata 10X10 respectiv 12X12. Din pacate bara rotunda nu aveau.As vrea cu aceste bare patrate sa-mi fac niste cutite cu pastila amovibila.Tot ieri mi-am cumparat si un disc diamantat. Dupa ce i-am facut o reductie de adaptare pe polizorul meu, am ascutit niste cutite cu pastila vidia. Nici nu-mi venea sa cred cum musca din vidia.Am constatat ca pe discul diamantat se depune pilitura care il incarca. Exista vreo tehnica de curatare a lui (ca stiu ca e destul de sensibil la socuri), sau pilind continuu se desprind bucatile depuse?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

salutare! sunt nou, sper ca si bine-venit. care e problema mea: vreau sa cumpar un strung tos mn80, stiu ca are lagare de bronz. intrebarea mea e daca stie cineva cum se face ( daca se face ) un reglaj in sensul sa se reduca jocul axial la axul principal. adica lagarele sunt conice si axul are si el doua suprafete conice, in sens opus? sper ca nu e prea incurcata intrebarea mea.

Link spre comentariu

@sorin renato: Strungurile cu lagare de alunecare din materiale compozite, sunt cele mai performante utilaje. In plus marca ceho-slovaca Tos, este ea insasi o garantie a calitatii utilajelor care o poarta. La orice lagar conic, trebuie sa existe un distantier pentru reglajul jocului. Acest distantier se rectifica plan pentru schimbarea pozitiei relative a bucsei fata de fusul arborelui. Daca din greseala s-a indepartat prea mult material, atunci se confectioneaza altul.@ndc74: Incarcarea suprafetei diamantate a discului se datoreaza turatiilor scazute de folosire a acestuia si daca nu iei masuri urgente de folosire in parametri, vei fi nevoit sa arunci discul dupa numai cateva folosiri. Turatia nominala, ar trebui sa fie marcata pe disc. In plus discul este destinat numai materialelor tratate termic cu duritati de peste 60 HRC, sau materialelor ceramice. Nici in gluma nu trebuie sa se apropie de el un material moale. Este posibil ca discul sa fi atacat in timpul ascutirii si o zona a corpului cutitului, care nu are mai mult de 30 HRC.

Link spre comentariu

@sorin renato Va recomand sa va inscrieti pe grupul de discutii al detinatorilor

de strunguri TOS MN80A si SU-16 : link

Veti gasi o multime de fotografii cu acest strung demontat, modernizari, manuale si discutii.

Si eu sunt posesorul unui astfel de strung insa din pacate am ramas cu el (din lipsa de timp) in

stadiul de reconditionare si modernizare.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salutare, vrea sa imi cupar un strung... si m-am cam orientat la sn320.... la ce a fiu atent.. sau mai bine zis cum sa-l verific ca sa vad daca mai e in stare sa fac ceva cu el.... ma gandeam sa fac un filet sa sa verific cat de precis e+ as vrea sa stiu daca se poate deface... e cam greu cu transportu

Link spre comentariu

In prima faza aduceti portcutitul in zona de 3-10 cm de universal si pur si simplu trageti/impingeti in laterale >>asa veti observa cel mai rapid daca are joc la planul de culisare.Manevrati masa stanga /dreapta pt a [simti] eventuale praguri;manevrati portcutitul (cursa lui) intre minim si maxim pt a observa jocurile de culisare;in caz ca penele au fost stranse pt a nu fi sesizat jocul,la manevrarea rotilor de deplasare veti observa ca acestea au zone unde merg mai greu.Solicitati bacuri intoarse pt universalul respectiv(nu toata au).In principiu s-ar putea demonta,insa exista posibilitatea sa nu mai reusiti sa-l centrati prea usor(la mine la serviciu avea distantiere din tabla atat la [piciorul] din dreapta cat si la imbinarea cu cutia de angrenaje.Instalatia electrica este simplu de refacut ,cu conditia ca motorul sa fie ok.Daca aveti posibilitatea de a-l proba,ar fi bine sa luati cu dvs un strungar-el stie ce sa caute.Poate ne spuneti si la ce pret l-ati gasit..:) bafta!ps. am uitat de setul de roti dintate pt filete metric si gaz-cel putin

Link spre comentariu

Pinioane s-ar putea confectiona;pe tablita cu vitezele si pasul pt filet parca erau trecute si caracteristicile pinioanelor-nu sunt foarte sigur.Cu ani in urma la serviciu au refacut pinionul pt pompa de ulei,dar l-au avut pe cel vechi ca si model ,si tot l-au facut cu 0,7mm mai mare la diametru si urla strungul in draci(l-am folosit asa fortat);posibil sa se mai gaseasca montate pe strunguri scoase din uz cate o pereche.

Link spre comentariu

...as vrea sa stiu daca se poate deface... e cam greu cu transportu

Se poate, dar nu este recomandabil. Masina are sub 900 kg si se poate transporta chiar si cu un "papuc". Conditia este sa fie bine amarat. Transportul se face aproape numai in viteza a 2-a, cu maxima atentie la socuri de orice fel, deoarece centrul de greutate al strungului este undeva in zona liniei axiale. Eu personal, l-am incarcat si descarcat pe al meu cu un TIH (tractor cu instalatie hidraulica) de 1 tf. Nici eu nu am roti de schimb la al meu. Pe masura ce le voi confectiona, voi posta pe topicul specializat "Strung SN 320" de pe "Masini unelte", unde cred ca ar fi bine sa continuam discutia.P.S. Pretul este bun. Sa vedem ce spune inspectia tehnica, facuta in mod recomandabil de un profesionist - strungar, sau lacatus mecanic, depanator de masini unelte.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări