Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie 2KW !!! Niste sfaturi va rog!!!

Cilibiu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 226
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

105

• moro

34

• Ciprian Alexandrescu

26

• andreigradu

8

Pentru k te intereseaza si varianta cu traf de impulsuri poti gasi informatii utile prin documentele urmatoare:

http://www.y-u-r.narod.ru/Svark/Svark_13.GIF

http://vadne1.narod.ru/DC40.gif

http://depositfiles.com/ru/files/i0mn8ait2

http://depositfiles.com/ru/files/cqjyznmk9

Uite si o schema cu SG3524, 6N137 si IR2110, la mine functioneaza.

6N137 are iesire triger schmidt si ai cateva avantaje, doar k trebuie sa inversezi semnalul inainte sau dupa optocuplor. Are iesire inversata.

Optocuplorul il pui intre circuitul de comanda si IR, dar te las sa arunci un ochi pe schema de mai jos (sper k s-a importat corect)

mai ai si cateva explicatii in documentul word.

Se mai pot face cateva mici modificari, uite poti vedea in schema de aici ce sa mai adaugi : http://emil.matei.ro/csf.php .

Link spre comentariu

Mersi pentru tot, problema mea este ca eu nu folosesc SG3524 ci SG3525! Sincer mi se pare cam complicat deja!Apar tranzistori dupa portile logice!SI mai multe, o sa ma uit mai atent pe ea cel putin sa inteleg modurile de conectare a optocuploare, restul sincer sa fiu vreau sa pastrez, adik schema de la SG o tin doar ca exclud acele snubere din tranzistori! si pun opto-portile logice, in loc de trafo-driver pun IR-urile, iar dupa IR pun direct mosfeti fara sa pun si acei tranzistori ca in prima schema!Deci cam complicat :nebunrau: dar incerc, sa vad ce iese, o sa combin cateva scheme ca sa intelegeti cum vreau sa fac si sa vad daca fac bine! inainte s ama apuc de PCB!Oricum tot ce mati ajutat mia fost de folos si o sa am folosesc de ele! :da

Link spre comentariu

SG 3524 sau SG 3525 e cam tot aia, compara pdf-urile lor si ai sa vezi.uite inca o aplicatie draguta cu traf driver, mai uita-te pe pagina inscrisa pe poza, acolo sunt multe lucruri de invatat. (vei gasi si imaginea asta la o rezolutie mai buna)

Link spre comentariu
dar cu optocuploarele le pun intre sg si IR? nu intre IR si FETURI? atunci care e logica?

Optocuploarele nu se pun intre ir si fet`uri, acolo iti trebuie niste drivere totem-pole capabile sa asigure un varf de curent suficient de mare pentru inchiderea rapida a tranzistorului si o "tragere" mai sanatoasa catre sursa fet`ului (Toff) ca sa descarce capacitatea grila-sursa cat mai rapid pentru reducerea pierderilor pe tranzistoare, functii pe care IR2110,2111 le au deja

Iar sg scoate 12V pe iesirea de driver, la care optocuplorul , adik ledul lui trebuie inseriata cu o rezistenta de 800 ohm, la care vreau sa pun 1k oare afecteaza?

11,3volti mai exact daca iei in considerare si caderea de 0.7Volti care pica pe jonctiunea C-E a tranzistoarelor din SG

Ledul acela in functie de datele specifice optocuplorului alegi rezistenta astfel incat sa asiguri un curent maxim prin led, deobicei nu trece de 5-10mA. Foloseste legea lui ohm si afli cat iti trebuie R sa fie

De acea am ales sursa comutatie de switchuri, ca e din fabrica de firma si nu are oscilati nici pe V+ nici pe gnd!

Ai grija cum dimensionezi bobina de filtrare din secundar, aceea reprezinta o parte importanta dintr-o sursa in comutatie, daca nu este dimensionata corespunzator vei avea tensiuni aiurea in secundar si riplu mare (se vede doar la osciloscop), si in timp o sa iti umfle condensatorii datorita oscilatiei (doar este un circuit LC nu?)

ce fac ca sg trebuie conectat la MASA cu trafo mare, pentru detectie V+

Nu prea am inteles ce vrei sa spui aici, dar daca este vorba despre V+ din secundare atunci uite cum sta treaba cu alimentarile:

o sursa cu doua ramuri de:

12V 1A pentru comanda IR-urilor

12V 0,1A pentru comanda sg-ului

Un transformator cu doua secundare izolate gavalnic si cu circuitele aferente rezolva problema alimentarilor

Nu astepta sa ti se dea totul mura`n gura pune mana si invata!

Un sfat prietenesc, nu vreau sa par arogant. Pune-te la punct cu teoria, daca nu esti in stare sa deduci singur o schema, nu vad de ce ti-ar merge sursa cand tu nu stii ce functioneaza si cu ce sa mananca.

Studiaza notele de aplicatie. Foloseste Google si vei gasi informatii cate vrei, spre exemplu cauta "SMPS with 6n137", daca nu esti frate cu engleza e putin mai dificil dar chiar si asa, incearca sa vezi ca nimic nu e imposibil.

Eu iti spun toate astea pentru ca vad si ma gandesc cum eram si eu acum 2-3 ani cand tot asa vruiam sa-mi fac smps-uri si ma ambitionam, dar montajele mele erau sortite esecului, schemele le pricepeam in mare. Dar nu stiam cu ce se mananca, apoi mi-am facut rost de niste carti si am pus burta pe carte, experimentant cu montaje mai mici pe ici pe colo, azi o rezistenta, maine o dioda, poimaine un avion... Si in plus de asta cum facem fiecare pe aici din bugetul propriu, si nu stiu cat chef vei mai avea cand te trezesti la un moment dat ca bubui finalii de 3-4-5 ori... Atunci o sa te intrebi "de ce?" Daca vrei sa faci ceva in sensul asta, ia-o usor cu puteri mai mici 200-300W unde piesele nu-s foarte scumpe, baga mana in surse de pc si fa rost de osciloscop inainte de toate. Si eu am fost cam ca tine, mi-a placut si am vrut sa fac ceva in sensul asta, si astazi deja lucrez la un proiect full bridge de 6KW unde si grija e mai mare, asta ca sa nu mai zic ca 120-130 roni fac doar cele 4 tranzistoare din puntea H =)) in fine. Ideea este sa incepi sa te documentezi prima oara si apoi sa experimentezi si treptat treptat ai sa vezi ca incepi sa digeri ceva ceva.

Link spre comentariu

Mersi MORO de sfaturi, dar am zis mai sus ca schema de principiul din primul post al meu am inteleso,dar acum ca trec la cu totul alceva, trebuie sa o iau de la capat, si nu as vrea sa stau 1 an sa fac o sursa in comutatie, atat timp cat precedenta mia iesit, dar vam spus cum am facut si ce tip de sursa era, pentru acea sursa am citit la documentatie de mia sarit capacele, mai ales cate si cate de pe forum, schemele au acelasi principiu doar ca difera modul! eu inainte sa ma apuc vreau sa inteleg destul de bne modul de functionare, eu nu vreau mura in gura ca daca era asa, atunci datimi schema si ma apucam direc de ea, dar am zis clar ca eu vreau sa si inteleg schema nu doar sa o fac si nici nu stiu ce rol are niste tranzistori! de acea tot vin cu intrebari, deoarece daca fac o sursa dupa o schema postata pai atunci e sursa facuta de "voi" , nu de mmine, dar daca inteleg schema si daca am o nelamurire pun intrebare, nu ma dor degetele sa scriu, dar vreau sa fiu sigur ca am inteles bine, deoarece la a doua sursa sau a 3 , n surse, nu o sa va mai bat la cap cu intrebari , deoarece am invatat, dar daca eu mas lua doar dupa schema, la urmatoare sursa iara va intreb pe voi, si atunci ce se intampla aici, ma ajutati sau o faceti voi, eu vreau ajutort si indrumare de la alti care au trecut prin asa ceva, vorba aia "invata din greselile altora ca sa nu cazi si tu in ele" !Deci cum am zis eu vreau sa o invat calumea,schema , vreau sa stiu exact ce si cum, nu asta vine colo aia dincolo gata sursa!Mai ales ca cu porti logice nam lucrat pana acum, ce sa zic de opto cu porti logice, deci astea trebuie sa le invat de la "0", la engleza ma pricep foarte bine, am citit PDF si leam tradus de 100 de ori ca sa fiu sigur ca am intels ce trebuie,a cum ma apuc de documentatia IR-urilor si a opto portile logice sa vad caum sta treaba! :nebunrau:

Link spre comentariu

Uite aici http://webpix.ro/imagini/drive.jpg . Lasa portile logice din optocuploare, alea`s pentru semnale TTL 3,3V. IR2110 accepta si semnale TTL la intrare. Indiferent ca este 6N137 sau HCPL2630, astea sunt optocuploare rapide folosite des in calculatoare unde datele sunt transmise rapid, la fel ca in smps.

In schema pusa de mine ai masa notata cu 0, aceea este masa de forta, separat de masa sg-ului (GND) la pin 12, nu am facut o schema completa, is destul de ocupat zilele astea. Sper sa iti fie de folos si sa pricepi ceva

Link spre comentariu

Deci optocuploarele sunt folosite ca separere galvanica intre SG si IR+FETURI!Sg-ul in conectez cu masa de dupa chooper si a 2 sursa de alimentare! iar gnd-ul primei surse de alimentare vine cu unite cu "0" de la feturi si GND-urile de la Portile logice+IR!Sper ca am inteles bine!Oricum schema asta o sa ma ajute foarte mult moro, doar mam uitat un pic pe ea si am cam inteles principiul optocuplorului si a potilor logice, cea ce nu stiam ca IR-urile suporta asa ceva!Mersi de sfat si sper ca ai desenat bine ca sa nu invat prost!P.S si as vrea sa stiu cu ce program ai facut schema? :aplauze

Link spre comentariu

schema este facuta in orcad 9.2

cea ce nu stiam ca IR-urile suporta asa ceva!

De asta au si fost concepute, sa usureze mult munca proiectantilor, si s-a tinut cont de problemele ce tin de pierderile din comutatie, capacitatile portilor etc etc. Vezi cu diodele alea de la ir-uri sa fie rapide ( >100ns) si de vre`o 600Volti minim, iar condensatorii de pe langa ir-uri sa fie si aceia de 10-22uF Low ESR
Link spre comentariu

iar condensatorii de pe langa ir-uri sa fie si aceia de 10-22uF Low ESR

Poti sa bagi id meu de mes ca sa te intreb ceva inlegatura cu orcad? id : geo_luci08Iar cu condesatori low ESR, ce inseamna si cum imi dau seama ca sunt asa?Si cum pot calcula filtrele din primarul trafului chooper si din secundar? ma refer la acea rezistenta de cativa ohmi si condesatorul acela intre 10n-100n! asta daca nu cer prea multe!
Link spre comentariu

Nui o problema, ca s emai intampla, se mai confunda topicurile etc. :da Acum sa revenim la subiect>>>>> stie cineva cum calculez filtrul de pe primarul si secundarul trafului CHOOPER?Ma refer la acea rezistenta de cativa ohmi si la acel condesator 10n-100n!Difera in functie de tensiune?Sau in functie de frecventa?

Link spre comentariu

Iar cu condesatori low ESR, ce inseamna si cum imi dau seama ca sunt asa?

ESR = Equivalent Series Resistance. Nu exista condensator ideal, deci orice condensator are si o componenta rezistiva. In sursele in comutatie, mai ales de putere mare, acest ESR este un factor critic, pentru ca stim cu totii ca o rezistenta pusa in curent mare se incinge. Daca ai conzi cu ESR mare intr'o aplicatie de genul asta, din cauza curentului mare pe care trebuie sa'l suporte, si a riplului, conzii se vor incinge si vor face poc.Ii recunosti simplu - scrie Low ESR pe ei. :da Se gasesc de cumparat cam la orice magazin de electronice.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări