moro Postat Septembrie 22, 2009 Partajează Postat Septembrie 22, 2009 Foloseste linistit schema aceea ca este functionala ai grija cum faci transformatorul driver, si atentie la fazarea secundarelor, daca pui unul gresit o sa faca POC finalii. Si foloseste in secundar diode rapide (sub 100ns) la curenti mari 20-30A Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 23, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2009 Pai diodele care sunt sunt la 30ns si vreau sa pun cate 2 in paralel adik 28A. Si nu miai raspuns la intrebarea cu traful de suparcurent. Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 23, 2009 Partajează Postat Septembrie 23, 2009 Transformatorul de curent are 1 spira in primar si 100 spire in secundar Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 24, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2009 Ma refeream daca pot sal inlocuiesc cu o bobina care se pune pe fir. Oricum mersi ca miai zis exact cate spire. Si ar mai fice va........... traful E70 vreau sal bobinez 40sp in primar iar in secundar cum calculez adik pentru iesire final de 40V tre sa calculez spirele pentru 80V ca jumate cade pe torul de filtrare??? si torul de filtrare vreau sal bobinez 2x15Sp e bine asa??? La sursa half-bridge am avut in primar 40Sp dar la fuul-bridge nu stiu ca tu ai zis ca o sa am toti cei 310V nu jumate cum e la half-bridge. Te rog niste detali ca e prima oara cand fac un fuul-bridge, eu am realizat numa half-bridge. Si inca ceva..... daca respect toate valorile rezistentelor din schema si trafurile le bobinez bine si cu grija+ ecranare...... este posibil sa imi iasa fara osciloscop??? asa leam facut pe celelalte si miau iesit dar la asta ............??? si inca ceva in legatura cu optocuplorul daca poti sa imi dai o serie pentru el ca nas vrea s folosesc la intamplare si sa faca POC si la optocuplor numa dioda zener si rezistenta ???? nuam atat???? este destul de sigura ???? ca la alte surse fly-back am observat ca protectia cu optocuplorul are mult mai multe piese........... Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 24, 2009 Partajează Postat Septembrie 24, 2009 Transformatorul din full bridge nu difera cu mult ca mod de proiectare fata de cel din half bridge, cum ziceam intr-un post anterior ca tensiunea aplicata in full bridge este de doua ori mai mare ca in halfbridge.Atunci cand se proiecteaza un transformator, se iau in calcul si pierderile in miez, pierderile in cupru (bobinaj). Un aspect foarte important este fluxul magnetic care circula in miez (acel B) care se masoara in Tesla sau Gauss ( 1000 Gauss = 0,1 Tesla). Mentinerea unui flux magnetic la o valoare sigura (0.16 T - 0.2 T) previne saturatia miezului care va creea pierderi de inductanta, practic la saturatie bobina aceea se va comporta ca o sarma ( un scurtcircuit) ce va distruge tranzistorii.Numarul de spire se calculeaza cu legea lui Faraday si se iau mai multe in calcul:Frecventa pe care lucreaza transformatorul (Ton)Aria minima a miezuluiFluxul maxim admis in miezNp=(Vcc * Ton)/(Bmax*Amin) unde Ton=(1/2) *(1/F) unde F este frecventa de lucru a transformatorului exprimata in HertiBmax cum ziceam mai sus se poate alege pentru cel mai rau caz 0.2 TVcc este tensiunea minima redresata ce va fi aplicata primarului in perioada Ton care este timpul maxim de conductie exprimat si acesta in microsecundeAmin este sectiunea minima a miezului central exprimat in mm patratiPentru aflarea numarului de spire din secundar trebuie sa se stie cati volti/spira sunt in primar, se afla asa:Vcc/Np, apoi se trece la calcularea numarului de spire in secundar pentru tensiunea doritaNs=Vs+Vp/(Vcc/Np) unde Vs este tensiunea dorita la iesirea din secundar, Vp reprezinta caderi pe diode, se poate pune un VP intre 1-3 volti.Acum legat de filtrul acela la iesirea redresarii din secundar, nu se poate pune asa un numar de spire la plezneala. Miezurile care sunt folosite in sursele de calculator nu merg mai sus de 40-50 de khz, mai sus si incep sa se incalzeasca. Miezul acela se selecteaza deobicei in functie de cata energie poate tine, exprimata in micro jouliValoarea inductantei se poate afla asa L =(Uout * 1)/(1.4*Iout)*10, L va fi in microhenri (uH), Iout este curentul depitat de sursa in secundar, Uout este tensiunea la iesire din secundar.Energia produsa in miez va fi E=0.5*L(uH)*Iout^2 unde E se exprima in uJ. Producatorii de miezuri ofera grafice pentru parametrii miezurilor.Sper ca v-am lamurit cat de cat Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 24, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2009 Da mai cam lamurit dar oricum osa citesc de cateva ori bune ca sa inteleg fiecare parte de calcul, oricum mersi fff mult, te pricepi nu gluma in surse in comutatie, o sa incerc sa fac niste calcule si sa vad cemi da, pana la urma subiectul o sa raman deschis pana termin sursa unde atunci voi posta clipuri vieo cu ea si in testare la cat rezista plus multe detali despre trafuri si ajustarile care le voi face pe parcursul testarilor. Mersi inca o data pentru multe sfaturi si formule care le gaseam greu pe google. :yahoo: :oky: Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Uite acuma mam apucat de treaba si as vrea sa ma susti pana o termin (ma refer la MORO) daca vrei si sa ma ajuti ca tot nu am inteles chiar exact si niste sfaturi pe parcurs miar prinde bine ca sa o fac calumea nu ca celelalte la plesneala. Ce zici? Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Ce anume nu intelegeti? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Pai eu vreau sa pun in primarul transformatorului 40Sp, in secundar cat pun ca sa am la final 40V, imi trebuie dublul tensiuni la iesirea din traf? sau numa cu 3-5V mai mare adik in jur de 2 sp. Pai daca in primar 310V .......40Sp atunci 40V....5Sp? sau pun dublul 10Sp pentru o singura tensiune ma refer. Si torul daca lam gasit in comert cel mai mare este T106-26, si de unde stiu cati mH sau uH imi trebuie pentru 2x40V si 25A?? Ce rol are acest tor de filtrare mai exact? si ce tensiune cade pe el?Eu am zis ca vreau sa pun 2x15 sp pe el care rezulta 20uH, e bine? Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Pai eu vreau sa pun in primarul transformatorului 40Sp, in secundar cat pun ca sa am la final 40V De unde ati dedus dvs 40 spire in primar? Incercati formulele de mai sus, daca nu va place matematica va spun ca prea departe nu veti ajunge cu sursa Cunoasteti frecventa si tensiunea de alimentare precum si puterea, de ce nu incercati sa inlocuiti acestea in formule si veti vedea cam cate spire va da. torul daca lam gasit in comert cel mai mare este T106-26 Daca torul respectiv este produs de micrometals puteti foarte usor afla parametrii acestuia la ei pe site si de unde stiu cati mH sau uH imi trebuie pentru 2x40V si 25A Mai sus am dat formula. Toata lumea fuge de matematica ca dracul de tamaie, insa toti vor performanta, fara calcule cam greu se ating performantele :-) si eu de vreo 2 luni sunt cu nasul prin carti si documentatii, lucrez si eu la un proiect cu pfc de 4kw in half bridge Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2009 O sa ma pun cu nasul acuma pe forumule dar semnul "^" ce inseamna??? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Cum calculez asta??? Ton=(1/2) *(1/50000) mie imi da ceva de genu cu 0.00000002 . si "/" te referi la impartit sau la "supra" care defapt este tot impartit?Eu suncer nu reusesc sa fac calculele dupa formula asta : Np=(Vcc * Ton)/(Bmax*Amin) unde Ton=(1/2) *(1/F) unde F este frecventa de lucru a transformatorului exprimata in HertiVcc=310VB=0.2TAmin=800mm'2Ton =1/2=0.5+1/F=0.00002 deci 0.5*0.00002=0.00001Ton=0.00001Leam asezat ca in formula si nu a iesit decat numarul asta Np=0.000019375Ce am gresit? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Vreau sa te mai intreb ceva moro, am observat ca in schema postat de tine difera un pic componentele. Asa trebuie sa fie atunci cand folosesti optocuplor??? atashez o poza .... Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 28, 2009 Partajează Postat Septembrie 28, 2009 Am gasit o formula ceva mai simpla pentru calcularea numarului de spire din primar si secundar si des intalnita in multe carti, eu personal le-am folosit pe amandoua cu succes. Insa pe aceasta am folosito mai des:Npri=Vnom*10^8/4*f*Bmax*AeUnde:Vnom - tensiunea nominala din primarF - frecventa de lucru a transformatoruluiBmax - fluxul maxim indus in miez exprimat in gauss Ae - sectiunea miezului exprimata in cmpNumarul spirelor din secundar se va afla cu urmatoarea formula:Nsec=(1.1*(Vout+Vfwd)*Npri)/((Vin_min-2)*D)Unde :Vout este tensiunea dorita la iesire din secundarVfwd este tensiunea care cade pe grupul de diode redresoareVin_min este tensiunea minima de alimentare pentru care sursa va asigura tensiunea de iesire dorita (Vout)D este dutycycle, o valoare de 0.95 este okSa va dau un exemplu ca sa va fie mai usor cu priceperea calculelorSe da sursa X cu urmatorii parametriiF= 100khzVin_min=250VccVin_nom=300VccVout=25VccVfwd=2VccBmax=1500Gaus (0.15Tesla)Sa calculam prima oara primarul folosid un miez etd34 care dupa datele de catalog are o sectiune minima de 0.91cmpRezulta:Npri=300Vcc*10^8/4*100000Hz*1500G*0.91cmp=54,9 spire in primar (55spire)Nsec=1.1*(25-2)*54.9/(250-2)*0.95=6.92 spire in secundar (7spire)Sper ca va descurcati :)Legat de piesele din schema, nu au legatura cu dimensionarea optocuplorului, ce se modifica in functie de tensiunea secundarului sunt diodele zenner si rezistenta care se inseriaza cu ledul din optocuplor, astfel incat sa limiteze curentul prin acel led undeva la 10-15mA Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 28, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2009 Ma refeream ca difera piesele dintre celel 2 scheme>>>>> a mea fara optocupler si a ta care e cu optocupler dar sunt schimbate niste piese. Si doar team mai intrebat intrun post anterior semnul "^" ce inseamna???? Eu am gasit un site care doar bagi datele si calculeaza singur si imi zicea ca pentru fuul-bridge Ferita E70 nu duce mai mult de 80V la 15A. Iar filtrul pentru retea mia zis ca imi trebuie 12sp eu am zis ca pun 15 deci am fost pe aproape. Oricum e mult mai simplu cu programul online si au pentru multe astfel de scheme de aplicatie pentru surse ex: full-bridge fly back half bridge etc. Uite aici situl>>>> asta e pentru full bridge http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_ ... mps_e.html iar pentru celelalte dau prima pagina care este asta: http://schmidt-walter.eit.h-da.de/, iti zice si detali si toate tipurile de formule de calcul dar e mai simplu sa bagi valorile si sa dai "calculeaza". Multa bafta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum