Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie 2KW !!! Niste sfaturi va rog!!!

Cilibiu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 226
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

105

• moro

34

• Ciprian Alexandrescu

26

• andreigradu

8

Ci-ul meu este SG3525 si pe asta il folosesc!Ce modificari trebuie sa fac?Eu vreau sa leg piciorul 7 de la optocuplor la +5V!Este bine asa sau trebuie sa schimb optocuplorul?L.E am gasit un optocupler cu seria sta CNY17F-3, am aruncat o privire in detalile tehnice si vad ca zice ca este buna la fee-back in surse si vad ca are timp de raspuns ff mic!Voi ce ziceti? merge sal pun pe aceasta in loc la opto-logice?

Link spre comentariu

Am facut modificarile si corectarea greselilor precum si numerotarea CI-urilor in schema!

Am inlocuit portile logice cu optocuploare rapide (cred eu), iar cum sa vorbit ca semnalul este inversat, leam montat exact opus celor cu porti logice!

Poza la dimensiuni mari este in arhiva, acolo se vede toate valorile , dati zoom!

Iar cea atashata la rezolutie mica este doar informativa!

Voi ce ziceti?

-Schema gresita,vezi postarile ulterioare-

Link spre comentariu

in privinta optocuploarelor ,pare corect de data astamasa de la +5V trebuie sa fie comuna cu masa de la IR-uri,dar nu s-ar putea alimenta si CNY-urile de la +12V de la ir2110 si in felul asta scapi de sursa de 5v?R21 nu e prea mare de 22k? nu cumva este de 22R?

Link spre comentariu

Daca renunt la sursa de 5V atunci pe piciorusele de la IR ce tensiune bag? 12V? ma gandesc ca atunci se schimba treaba pe acolo, de acea am lasat tensiunea de 5V! Da intradevar R21 este un pic cam mare, am uitat ca acolo nu depaseste tensiunea de max 5V, o sa o inlocuiesc cu una de 1K! Am puso ca sa nu aibe variati tensiunea, adik ma refer la consum constant!Voi ce credeti ? CNY17F-3 este optocuplor rapid, vad undeva ca raspunde la la 2us on si 3us off, deci mai mult ca sigur este optocuplor "rapid" sa ii zic asa!Altceva ce mai credeti imbunatatit la ea?Am uitat sa zic ca tensiunea de +12V1 cea care alimenteaza SG-ul are masa separata, celelalte tensiuni de +5V si respectiv +12V2 au masa comuna!Iar iesire bineinteles ca este si ea separata!Ma gandeam sa mai implementez o protectie de supra tensiune, in caz ca cedeaza optocuplorul de supra tensiune sau zenerele din partea de suprateniune!De la +VCC iesire ma duc in piciorusul 10 al SG printr-un zener de 44V (exemplu), atunci daca tensiunea creste spre 46V SG-ul imi opreste sursa exact cum ar fi suopra curent!Se vede in poza atashata la primul post din acest subiect!Are ros sa o implementez si pe acea? sau sa ma bazez doar pe optocuplorul de supratensiune?

Link spre comentariu

Pai 6n137 am in schema precedenta pusa!

Vad ca in schema pusa de tine piciorusul 7 este conectat la +5V, este bine asa?

Semnalul nu este inversat?

Am atashat din nou pozele cu modificari!

Link spre comentariu

Pentru binele nervilor tai si ale buzunarelor, lasa puterile astea mari la surse in comutatie. Fa ceva mai mic ca putere ma refer, asta ca sa nu zic ca nu intelegi cum functioneaza schema sursei si multe altele. Nu mi-o lua in nume de rau, fa un half bridge de 500w care sa functioneze si mai discutam apoi de 2000w.La fullbridge trebuie avuta mare grija cu timpul mort si realizarea transformatorului, UN SFERT de microsecunda este suficient sa iti crape puntea de tranzistoare (asta aviz la ce spuneai despre optocuplor la 2-3us ca este rapid), un osciloscop este vital aici precum si un autotransformator care sa-ti permita sa cresti usor tensiunea de alimentareEu zic sa o iei incet, este tentant intradevar sa faci sursa de juma de kill si sa debiteze 2kw.Nu te incumeta aiurea ca in final te vei satura :ras: , ia-o ca pe un sfat prietenos de la cineva care lucreaza in domeniu

Link spre comentariu

In caz ca semnalul este inversat poti folosi linistit niste tranzistoare sau circuite logice dupa optocuploare pentru a rezolva aceasta mica problema.

Am gasit acum niste optocuploare care cica au pana la 1Mhz, HCNR201, doar ca in loc de photo-tranzistor are photo-dioda!Acum voi ce ziceti?Din cate stiu eu din mesajele precedente IR-urile suport si semnal "logic", acum nu stiu daca merge asa schema sau trebuie neaparat sa bag ceva inversor de semnal, "niste seri de CI-uri ca sa stiu ce caut".

Pentru binele nervilor tai si ale buzunarelor, lasa puterile astea mari la surse in comutatie. Fa ceva mai mic ca putere ma refer, asta ca sa nu zic ca nu intelegi cum functioneaza schema sursei si multe altele. Nu mi-o lua in nume de rau, fa un half bridge de 500w care sa functioneze si mai discutam apoi de 2000w.La fullbridge trebuie avuta mare grija cu timpul mort si realizarea transformatorului, UN SFERT de microsecunda este suficient sa iti crape puntea de tranzistoare (asta aviz la ce spuneai despre optocuplor la 2-3us ca este rapid), un osciloscop este vital aici precum si un autotransformator care sa-ti permita sa cresti usor tensiunea de alimentareEu zic sa o iei incet, este tentant intradevar sa faci sursa de juma de kill si sa debiteze 2kw.Nu te incumeta aiurea ca in final te vei satura :ras: , ia-o ca pe un sfat prietenos de la cineva care lucreaza in domeniu

Am zis undeva in posturile precedente ca am facut si o sursa acum 2 ani in half-bridge si a functionat perfect, avea in jur de 1-1,5kW, nu am apucat sa o testez la puterea maxima ca nu aveam ce sa pun pe ea, dar la 800 W mergea beton, doar ca nu iam facut monitorizarea tensiuni si scadea tensiunea la consum mare!Sfatul meu este sa citesti tot subiectul inainte sa zic ceva!Tinand cont ca asta am facuto acum 2 ani si fara osciloscop , cred ca sunt pregatit sa o fac si pe asta, mai ales ca nu prea mai am timp de experimente, vreau sa ma duc la sigur, cred ca se vede ca demult o planuiam sa o fac, uitete la data de la primul post , iar in tot acest timp mam documentat!
Link spre comentariu

Am facut niste simulari cu 6n si intradevar, cand led este stins pe iesire am +5V! iar cand este aprins am MASA, adik masurat fata de masa este 0.

Am ajuns la concluzia ca HCNR201 este rapid si am reusit sal bag in configuratia normala, am facut simulari si atunci cand este ledul aprins am +5V iar cand este stins am 0!

Lam aplicat in schema, acum voi ce parere aveti?

"Probabil ca din cand in cand trebuie sa te repeti." Adik la ce te referi, ca nu am inteles!

Link spre comentariu

Simularile sant simulari,in practica se provoaca si incendii.Si sant unii care au pareri nebazate,oferale baza necesara ,in sensul ca la demararea unui proiect trebuie mentionate si premisele de la care se pleaca(si ulterior repetate pt cei care au "simt critic") :rade: .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări