Cilibiu Postat Septembrie 20, 2009 Partajează Postat Septembrie 20, 2009 Am observat ca pe forumul acesta sunt ff multi useri de treaba si sunt tentat sa va mai intreb cate ceva.Vreau sa fac o sursa in comutatie FULL-BRIDGE de 2kW.Intrebarea mea este daca imi rezista o ferita E70 sa pot scoate 2kW din ea.Detaliile sunt urmatoarele:U intrare=240VU iesire=+/-40VFrecventa de lucru=50KHzCe mai vreau sa zic este ca mai jos atasez o schema care vreau sa o fac doar ca in loc de +/-70V o sa am +/-40VSi ce mai vreau sa fac este ca in loc de 4 tr vreau sa folosesc 8 tranzistori (cate 2 in paralel) iar la diode la fel in loc de 4 sa pun 8 (cate 2 in paralel).Ce sfat miati da in legatura cu protectia de la supra curent??? eu as dori sa o desfintez legand direct la masa piciorusul CI. Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 20, 2009 Partajează Postat Septembrie 20, 2009 E70 este ENORM pentru 2kw, poti folosi un ETD59 linistit pana in 3kw la 100khz, poti face linistit si un half bridge dar aici ai cateva inconveniente, la halfbridge iti trebuie tranzistoare capabile de curenti mari, deja aici intram in sfera igbt-urilor. Folosind igbt-uri scapi de multi tranzistori in paralel. Si decat sa folosesti un transformator driver pentru finali, mai bine faci un drive cu IR2110, vezi ca s-a discutat pe forum aici despre el. Fullbridge este putin riscant ca nu poti jongla cu dead-time si de ai cros conduction te vei alege cu multe artificii, iar daca n-ai osciloscop e cam riscant. Daca chiar vrei 2kw in fullbridge, iti recomand proiectul K6 Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2009 Eu am o ferita E70 aruncata prin casa si ca sa nu mai cumpar alta eu am intrebat doar daca rezista dar dupa ce miai raspuns am inteles ca rezista. Eu am mai facut una cu aceasi ferita dar am uitat sa conectez GND de la iesirea trafului la GND Ci si nu au rezistat bipolari mult si sau ars. Am foslosit half-bridge combinat cu partea de comada mai sus pana in traful de comanda al tranzistorilor, traful am folosit unul identic cu cel din sursele ATX adik pentru bipolari nu pentru feturi, tranzistori de comanda au fost BUF420 cate 2 in paralel si folosind 4 in total 2+2 iar pe partea de filtare pe 220V am avut 2x6000uF si condesatorul inseriat cu primarul a fost 12uF. Oare daca o fac din nou fara sa mai gresesc ceva ar fi mai eficienta fata de cea din poza de mai sus??? Atasej mai jos o poza cum a facuto.P.S daca merge sa scot 2KW din ea atunci merita sa dau 80 de lei pe un tranzistor BUF420 care are 60A peak si 30A 25 grade si V nul mai stiu exact dar parca 600-1000V asta nus sigur. Dar sunt buni pentru surse in comutatie. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2009 Si as dori si o schema de aplicatie cu IR2110 si acest Ci functioneaza ca o separare galvanica?? Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 20, 2009 Partajează Postat Septembrie 20, 2009 Pentru puteri asa mari sunt preferati mosfeturile, au timpi de comutatie net superiori bipolarilor, niste exemple ar fi IRFP460 care in full bridge ar duce 2kw cat aveti nevoie dumneavoastra. Legat de circuitul integrat IR2110, nu face separare gavalnica intre comanda si forta, acesta este un fel de amplificator de semnal care asigura un curent suficient pentru comanda tranzistoarelor. Daca vreti musai izolare gavalnica intre comanda si forta, puteti integra niste optocuploare rapide (6N137) intre iesirile lui SG3525 si intrarile lui IR2110. Aici : www.irf.com/product-info/datasheets/data/ir2110.pdf gasiti informatii despre IR2110, pentru folosirea acestuia in full bridge este necesar doua bucati Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2009 Pai prima schema din primul post au mosfeturi. Citeste te rog primul post din nou si spunemi daca e buna schema. Eu separarea galvanica vreau sa o fac tot prin traf din cauza ca bobinez bine si lacuit bine si ecranat deci daca respecti numarul de spire nu ai probleme.Si inca ceva>>>>>> merita sa las protectia la supra curent??? sau pot sa o scot fara sa ma mai complic cu ea???? Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 20, 2009 Partajează Postat Septembrie 20, 2009 Schema asa cum este, este functionala. Protectia la curent recomand sa o lasati daca nu vreti sa prinda aripi mos fetii in cazul unei suprasarcini. Mai jos am atasat o schema care arata cum se inlocuieste acel transformator driver cu circuitele integrate iR2110.Condensatoarele nepolarizate de pe langa cele doua IR2110 pot fi intre 0,1 uF-0.22 uF chiar si niste electrolitici de 10 micro la 25 Volti se pot pune in paralel cu acestia. Dioda aceea (bootstrap) trebuie sa fie rapida si sa reziste la tensiuni de minim 600V, exemplu MUR660, diodele de redresare din secundarul transformatorului de curent la fel si ele trebuie sa fie rapide.Rezistenta de pe pinul 7 nu iam dat o valoare anume deoarece cu aceasta se jongleaza deadtime-ul, in general valori intre 20-100 ohmi, depinde de fiecare montaj in parte , cu cat este mai mica valoarea cu atat scade deadtime-ul, atentie! un deadtime prea mic si creste riscul de conductie simultana (crossconduction) si isi iau aripioare mosfetii...!Rezistenta din circuitul optocuplorului (R1) se alege in functie de tensiunea dorita la iesire, astfel sa limiteze curentul prin dioda undeva la 10-15mA, la fel si cu dioda aceea zener se alege in functie de tensiunea dorita (daca vreti 50volti la iesire, puneti un zenner de 50 de volti). Acolo este o reactie cu rol de stabilizare a tensiunilor de iesire, respectiv cand tensiunea din secundar creste peste valoarea dorita, mai exact peste pragul diodei zener, incepe sa conduca tranzistorul npn din optocuplor care la randul sau trimite din tensiunea de referinta spre comparatorul integratului SG... care modifica factorul de umplere. Daca tensiunea scade, creste factorul de umplere, daca tensiunea creste, scade factorul de umplere s.a.m.dSper sa va fie de folos Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2009 Este interesata si schema ta. Dar cred ca raman tot la traful driver deoarece eu vreau separare galvanica si din schema ta o sa iau schesti cu optocuplorul. Dar observ ca diferenta intre cele doua protecti al supracurent difera un pic. La schema mea stiu detaliile transformatorului dar la schema ta nai precizat. Daca te rog precizezi un pic numarul de spire in secundarul trafului de supra curent?? Limita curentului vreau sa fie de 45A si sa imi zici daca ramne tot acelasi P de reglaj adik 0-45A.Si pana la urma tot nu miai raspun daca schema asta pot scoate 2KW cu 8 tr cate 2 in paralel si la diode la fel???? Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 21, 2009 Partajează Postat Septembrie 21, 2009 La schema prezentata de dvs nu mai trebuie niciun tranzistor pus in paralel, sunt suficienti aceia din schema pentru 2KW , la diode luand in considerare amperajul sunt diode rapide de 30-60amperi, de exemplu SF3006T care duc 30 Amperi, doua in paralel ar fi bun.Transformatorul de curent in general are 1-2 spire in primar si 100-200 spire in secundar, o valoare exacta nu va pot spune, incercati prin experimentare sa vedeti la 1A, la 2A, 10A,45A dupa care reglati semireglabilul pana cand sursa se opreste, acolo ati stabilit punctul maxim de supra sarcina. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Septembrie 21, 2009 Partajează Postat Septembrie 21, 2009 eu zic ca cu traful ala nu o sa mearga , nu stiu daca are putere destul de mare sa deschida complet bipolarele , pt mj-urile din sursele atx sunt bune dar aici cand au de deschis cam A ....... Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 21, 2009 Partajează Postat Septembrie 21, 2009 Citeste atent, noi discutam despre prima schema, cea cu mosfetii si totempole in primarul trafului driver Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 22, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2009 Eu cand am gasit schema (cea din primul post) scria ca scoate max 1KW. De aceea mam hotarat sa dublez tranzistori ca sa scot 2KW. Si eu as vrea sa testez sursa cu rezistenta de resou, dar mai intai trebuie sami cumpar un clampermetru ca aparatul meu indica max 20A si nu prea am cum sa testez sursa cu acela. Eu as mai avea o intrebare.......... sigurantele fuzibile se intrerup la 10A (siguranta de 10A) si in curent alternativ si continu?? adik eu vreau sai pun pe alimentare o siguranta de 10A fast........la 2,3KW se va intrerupe siguranta nu??? sau au principiul altfel in curent alternativ??? Link spre comentariu
CATA2003 Postat Septembrie 22, 2009 Partajează Postat Septembrie 22, 2009 Eu cand am gasit schema (cea din primul post) scria ca scoate max 1KW. De aceea mam hotarat sa dublez tranzistori ca sa scot 2KW. Si eu as vrea sa testez sursa cu rezistenta de resou, dar mai intai trebuie sami cumpar un clampermetru ca aparatul meu indica max 20A si nu prea am cum sa testez sursa cu acela. Eu as mai avea o intrebare.......... sigurantele fuzibile se intrerup la 10A (siguranta de 10A) si in curent alternativ si continu?? adik eu vreau sai pun pe alimentare o siguranta de 10A fast........la 2,3KW se va intrerupe siguranta nu??? sau au principiul altfel in curent alternativ??? Ar trebui sa se intrerupa , numai ca daca o pui chiar de 10 s-ar putea incalzi excesiv daca nu plezneste chiar la introducerea stecherului in priza ,conzi fiind descarcati ,depinde de ce soft start ai , normal pt 2 kw se pun sigurante de 15A adica cu 1/2 mai mari decat curentul nominal .... Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 22, 2009 Partajează Postat Septembrie 22, 2009 Eu cand am gasit schema (cea din primul post) scria ca scoate max 1KW. De aceea mam hotarat sa dublez tranzistori ca sa scot 2KW.Daca veti studia datasheet-ul tranzistoarelor IRFP460 veti vedea ca suporta 18A la 25 grade si 11 A la 100 grade, in realitate tranzistoarele nu vor atinge 100 de grade fiind montate pe un radiator dimensionat corespunzator, iar fiind configuratie full bridge, primarul transformatorului va lucra cu tensiunea redresata de la priza (310V) unde curentul care trece prin tranzistoare este mai mic fata de half bridge. Ganditi ca acele tranzistoare suporta in regim continu in cel mai rau caz 10 Amperi la 100 grade si 300volti care ar insemna 3KW, la 2kw cum spuneti dvs nu vor trece 10A acolo. Personal nu as lucra cu IRFP460 la puteri mai mari de 2kw, in primul rand capacitatea mare pe care o au in grila care ii face greu de manevrat la frecvente mai mari de 100khz datorita pierderilor care apar in comutatie. Nu ar fi rau sa incercati sa adaugati niste circuite RC "snubber" pentru reducerea varfurilor aparute la deschiderea tranzistoarelor care ii pot distruge Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 22, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2009 Frecventa de lucru este de 50KHz si eu nu vreau sa "sug" din ea 2KW. Amplificarile mele sunt de 750W RMS si am 2 de acest gen, deci ma gandesc ca mai mult de 1,6KW nu consuma dar vreau sa fie mai mare deoarece sunt anumite melodi cu bass mai puternic care sar putea sa suga un pic mai mult curent de cat e necesar. Si as vrea sa te rog sa postezi niste scheme pentru snnubere ca sa stiu unde vin puse si cum calculez valorile lor. Eu am de la un UPS un fel de bobina ce era pusa pe firul de alimentare (era pentru supra curent) oare merge pusa in locul transforumatorului de protectie la supracurent?? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum