Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum alimentez un PIC din intrerupatorul de lumina?

Postări Recomandate

sa inteleg ca R1 ar fi becul nu?poi daca e asa...la mine e invers...adica la bec vine nulu, si la intrerupator faza...adica idea e ca tot picu si restu o sa fie ...arshhh....daca pune mana pe ele careva...dar cred ca o sa mearga si invers schema nu?despre alimentare....eu ma gandeam sa pun un zener mai mare de vreo 7-8V si cu un 78L05. asa am tensiune mai stabila.despre radio, pentru acum raman la idea de a folosi un modul din ala receptor pe 433Mhz. e mai mic, dar daca imi ramane spatiu, poate o sa folosesc circuitul propus de tine. problema de spatiu se pune pentru ca tre sa indes un dina asta intro doza de intrerupator. si sa comand 2 becuri cu unul. deci o sa fie 2 triace, care se mai incalzesc si ele. si condu de 0.47 nu e prea mic... :lol: mie imi e mai usor, ca nu prea le am cu astea cu radio, si pentru constructie in principal. ai incercat si cu un anumit triac?eu am pacasa niste BT136 care merg direct de la pic controlate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

sa inteleg ca R1 ar fi becul nu?

Da, corect.

poi daca e asa...la mine e invers...

adica la bec vine nulu, si la intrerupator faza...

Esti sigur? E posibil sa ai dreptate, dar cum ai masurat?

dar cred ca o sa mearga si invers schema nu?

Da, ar trebui sa mearga, dar e beleaua cu lipsa punctului de masa ptr ca e mai periculos la depanare. Eu as folosi un traf separator de faza la testare.

eu ma gandeam sa pun un zener mai mare de vreo 7-8V si cu un 78L05

Corect, stabilizarea ar fi mai buna, dar ar trebui sa pui o piesa in plus. Pe urma, trebuie recalculata disipatia la Zenner. La acelasi curent Iz, daca dublezi Vz, se dubleaza disipatia. Simplitatea a fost tzelul meu principal.

ai incercat si cu un anumit triac?

Da si nu prea. E ceva generic de 400V / 10A. E cam greu de gasit modele de triac.

Pai ce sa zic? Ceea ce am postat e doar o propunere. Intamplarea face ca si eu lucrez la ceva oarecum inrudit, dar nu e ptr lumina, am la dispozitie toata reteaua (tensiunea) si folosesc un controler de la NEC. Comanda se va face cu optotriac.

Spor la treaba si mai baga cate un semn pe-aici cu ce-ai mai facut. :)

Cirip

Link spre comentariu

cum am masurat...poi in primu rand chestia asta imi tre pentru undeva unde nu mam mutat inca. reteau e facuta noua, si asa era si in plan. faza mere le intrerupator. am si masurat cu o surubelnita din aia. la intrerup vin 3 fire, 2 de o culoare si unu altfel. pe ala altfel e faza. plus. am mas si la bec cu becu stins, si nimic. ambele nul.deci sunt destul de sigur ca asa e.circuitu asta ar merge, pentru ca aici unde stau acum am faza direct la bec.despre disipatia pe zenner ai dreptate, o sa creasca. calculez. daca mere. mai pun si pe 78L05-u ala. numa sa am loc. faza e ca yo o sa plec de duminica pana pe 11 sept, si nu mai dau paci pana atunci. da cand vin ma apuc de treaba. partea practica. sper sa iasa ceva misto. :)crezi ca ar fi mai bine sa fol un optotriac? ar mai fi o solutie pentru faza si nu;, da nu stiu cat de practica. sa inversez firele in tabloul de siguranta. nu ar fi mare lucru. sigurante sunt din alea duble, automate. au si faza si nul. si nu e decat de desfacut niste surube....da ce consecinte ar avea asta? ca o sa am faza la bec si cand il schimb...ceea ce nu stiu cat de bine e....(da se rez usor. ca opresc curentu) :lol:

Link spre comentariu

aici unde stau acum am faza direct la bec

Oare nu exista niste norme in sensul asta? Eu tineam minte ca asa se face, iar intrerupatorul da nulul, dar poate ma insel.

crezi ca ar fi mai bine sa fol un optotriac?

Nu cred ca e cazul. Alea se pun cand e musai sa ai izolare galvanica, dar la tine daca izolezi galvanic, trebuie sa pui trafuletz ca sa alimentezi.La tablou nu as umbla. As verifica mai degraba sa fie facut in conformitate cu normele, ca nu sunt degeaba, si l-as lasa asa.Pai distractie placuta pe un' te calatoresti si numa' bine,Cirip
Link spre comentariu

aici unde stau acum am faza direct la bec

Oare nu exista niste norme in sensul asta? Eu tineam minte ca asa se face, iar intrerupatorul da nulul, dar poate ma insel.

crezi ca ar fi mai bine sa fol un optotriac?

Nu cred ca e cazul. Alea se pun cand e musai sa ai izolare galvanica, dar la tine daca izolezi galvanic, trebuie sa pui trafuletz ca sa alimentezi.La tablou nu as umbla. As verifica mai degraba sa fie facut in conformitate cu normele, ca nu sunt degeaba, si l-as lasa asa.Pai distractie placuta pe un' te calatoresti si numa' bine,Cirip
Link spre comentariu

saluteu am facut odata un semafor pentru becul de la baie, asta facea o chestie de genul: doua leduri, unu verde si unu rosu, ala verde aprins cand becul e stins iar ala rosu cand becul e aprins. ideea este ca am pus in serie cu becul si intrerupatorul o rezistenta. cand becul e aprins, pe asta cade ceva tensiune pe care o culegeam si o mai pieptanam. acum, pentru pic nu stiu daca se preteaza ca trebuie sa fie stabilizata alimentarea mai mult decat pentru un amarat de led.ps erau si niste diode puse pe acolo, ca sa fie treba buna.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

hello again!

am gasit asta pe net: http://www.mikroelektronika.co.yu/engli ... /04_03.zip .

se pare ca in mare parte e ceea ce vreau.

daca cititi in descriere, se obeserva ca triacul este deschis cand se ajunge pe la vreo 20V. deci tot ce tre sa fac e sa schim alimentarea cu cea recomandata mai sus.

trecand la partea a 2a.

* vreau sa faca chestiunea asta pentru 2 becuri. adica independent o sa am 2 butoane, fiecare pentru cate un bec.

* vreau sa ii adaug un receptor radio, prin care sa il pot comanda, prin radio sa ii trimit valoarea de dechidere pentru fiecare triac. calculul meu este sa trimit 2 numere de 8 biti, primul nr e adresa becului, deci 2 adrese la care sa rasp, iar a 2a este valoarea de dechidere a triacului.

* o sa folosesc un PIC16F628.

am testat circuitul de pe situl de mai sus si merge OK.

Link spre comentariu

La fiecare doza de intrerupator,pe acel perete,deasupra,este o doza de ramificatie.Daca nu e chiar deasupra oricum e foarte aproape.Eu zic ca e foarte simplu de tras un fir cu nul de acolo si se rezolva problema alimentarii.La schema de mai sus daca aprinzi becul al 2-lea la maxim cred ca ramai fara alimentare; dar poti sa te convingi fara sa faci toata schema,doar un triac comandat din baterii,un bec si sursa din schema.Bafta!

Link spre comentariu

ozy,am discutat mai de mult despre problema alimentariibecul va fi deschis doar cand tensiunea va junge aproape la 20V. in plus, vreau sa fac acest circuit universal, adica sa poata inlocui orice intrerupator oriunde, chiar daca nu este disponibil un fir de nul. practic, nu ar fi greu sa trag un fir de nul, dar nu vreau.cat despre 16F628, lam ales pe asta pentru pret si disponibilitare.

Link spre comentariu

Salut,Uite si comentariile mele:1)Bobina de 1mH pe care am propus-o in schema anterioara nu e in dorul lelii acolo.2)De ce simti nevoia sa pui un 7805 acolo? Ce ti-am trimis eu stabilizeaza direct la aprox 5V, oricum, suficient de stabil ptr un procesor.3)LEDul papa curent de pomana. Daca intri intr-o camera noaptea, nu stii daca e lumina aprinsa sau stinsa?4)De ce te complici cu ciob de 4MHz. F628 are oscilator intern. Timingul este suficient ptr aplicatia ta, ca doar nu faci GPS. In plus, mai scapi de 2 conzi si de ciob.5)MCLR poate fi generat intern. Scapi de R6 si mai ciugulesti un port.6)Exista moduri mai eficiente/economice de conectare a intrerupatoarelor SW1 si SW2. Nu ai nevoie de retea asa de complicata, care mai papa si loc pe placa pe deasupra. Debouncingul se face prin soft. Este mai sigur sa tragi portul la Vcc cu rezistente si cand activezi intrerupatorul sa ii dai o masa. In acest sens, daca activezi pull-up-urile de pe portul B, scapi de toate reteaua RC de acolo. Mai mult, portul B are facilitatea de interrupt on change. Asta inseamna ca procul tau se duce la culcare si il trezesti prin apasare pe buton.7)Presupun ca ai corelat valorile rezistentelor R1 si R2 cu triacele pe care le vei folosi. Nu zic ca nu e bine, am vrut doar sa fiu sigur ca e bifata.8)As conecta iesirea receptorului la portul A, unde ai la dispozitie comparatoare, deci scapi de amplificarea necesara ca sa faci semnalul dreptunghiular. In plus, comparatorul poate fi configurat ca sa-ti dea si o intrerupere cand comuta, deci... nu tre' sa stea procul in bucla pana ameteste asteptand sa se schimbe ceva. E adevarat ca portul B are interrupt on change, dar n-are comparator. Depinde si ce receptor folosesti. Mai e de dezbatut aici.Phiu, gata.Cirip

Link spre comentariu

1) uitasem de ea....2) aici cred ca ai drepate.3)ledul era de decor.....i'll decide daca il pun sau nu4)osc intern e destul de precis si pentru comunicare seriala?5)asta o banuiam, da nam rasfoit prea mult datasheetul.6)buna idee.....right again7)mda....8)receptorul scoate direct dreptunghiular. nu mai e nevoie de comparator. lam conectat la RB1 pentru ca este portul de receptie USART????9)sper ca nu te superi pentru atatea greseli, da nu sunt mare 'veteran' in PICuri.thanks.o sa modific schema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări