Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum alimentez un PIC din intrerupatorul de lumina?

Postări Recomandate

Salut!am si eu o idee pentru un proiect.suna cam asa: in fiecare intrerupator dintro anumita zona se afla cate un circuit de control al luminii care contine un microcontroller. circuitul are scopul de a regla intensitatea luminii si este comandat prin radio, plus 2 butoane care simuleaza clasicul intrerupator(cu fiecare apasare se stinge sau aprinde lumina).fiecare intrerupator este dublu, deci am nevoie ca circuitul sa poata comanda max. 2 x 300W. cel mai probabil va comanda 2 x 150W.probelma ar fi: cum fac circuitul sa functioneza fara alimentare externa?adica, la intrerupator vine direct de la tablou faza, iar becul este conectat la nul. adic` la intrerupator am si faza si nul, da nulu e prin bec.o alta probl(da` mai mica) ar fi controlul. mam gandit la radio, pentru ca pe IR va fi mai greu pentru ca intrerupatorul si emitatorul nu 'se vad'. ma gandeam ca pentru pic sa trimit in mod serial vreo 16 biti de comanda(sau mai putin). primii 8 sa corspunda unei adrese. fiecare circuit are cate o adresa ca sa stiu pe care il comand. urmatorii 8 biti ar fi comanda. si tot raman la problema cea mai mare: cum alimentez circuitul? ar trebui sa mai trag un fir cu nul, da asta nu e o solutie buna....ma poate ajuta cineva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Era o schema prin care puteai pune intr-un intrerupator un LED alimentat din intrerupator. Problema se pune ca va trebui sa izolezi foarte bine reteaua si sa protejezi bine PIC-ul ca nu se stie niciodata ce bazaie pe retea... O sa iti caut schema pe acasa si o scanez si cred ca maine pe la pranz o vei avea... asa ca idee decat!Pe partea de radio daca gasesti ceva bun sa ne spui si noua!

Link spre comentariu

sal!mercy! astept schema. poti sa o pui pe forum sau sa o trimiti la bogdanfirst[at]yahoo.comdespre radio....pei am gasit pe conexelectronic.ro niste module TX RX, da faza e ca sunt cam scumpe...adica emitator e doar unu, da receptoare o sa am nevoie de vreo 5-6 si e vreo 300 si ceva de mii....cam mult.dar pana acum asta e problema cea mai mare: alimentarea.si ar mai fi una, dar inca nu am ajuns acolo: programarea in WIN pentru softu de control. dar mai am pana la ea!astept schema!

Link spre comentariu

cam asta e ce imi trece mie prin cap acum....nu stiu cat de buna e idea. mai trebuie calculate valorile.

mod de functionare:

cand becul(DS2) e stins, circuitul este alimentat prin C2-R5-D6, iar D5, R9, D8, C4 C5 stabilizeaza.

cand becul este aprins, circuitul este alimentat prin R4-D7 si restu pentru stabilizare. cand becul nu este complet aprins, se alimenteaza prin ambele variante.

problema este: o sa functioneze sau nu?

circuitul are cateva dezavantaje:

1. pe R4 se disipa multa caldura

2. R4, C2, R5 vor avea dimensiuni mari.

3. nu stiu cum o sa indes tot intr-o doza de intrerupator.

circuitul o sa aiba nevoie si de sincronizare pe faza pentru a sti cand sa deschida triacul.

http://www.geocities.com/bogdanfirst/el ... hpower.GIF

nu stiu de ce da nu pot sa fac poza sa apara in mesaj. astept sugestii!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări